Niciun salariat al Fiscului nu-și va pierde slujba. Vor fi desființate doar posturile vacante

1
922

 

Restructurarea „mai profundă” pe care decidenții au anunțat că o vor efectua în cadrul Fiscului nu va afecta niciun salariat al Administrației Județene a Finanțelor Publice. Liderul Sindicatului „Sed Lex”, filiala Neamț, Cristian Aanei, a declarat că posturile vizate de noua măsură vor fi cele vacante. Practic, niciun finanțist nu-și va pierde locul de muncă.

„Această reorganizare, această tăiere a celor 2.000 de posturi la nivel național se referă la posturile vacante. Cert este că, în acest moment, nimeni nu-și va pierde locul de muncă, dar asta nu înseamnă că pe noi ne face foarte veseli faptul că se pierd posturi vacante ce au fost ocupate și de colegi de-ai noștri care au ieșit la pensie. Asta înseamnă că este mai mult de muncă pentru mai puțini oameni. În acest moment, reorganizarea ANAF nu va afecta în niciun fel activitatea instituției. Așteptăm să vedem hotărârea de guvern, să vedem ce alte reașezări, modificări mai intervin. Se mai făcea vorbire de constituirea Direcției Generale de Analiză de Risc, care va fi o treabă foarte bună, dar să vedem să nu fie afectat personalul altor direcții, care să fie să fie transferat dintr-o parte alta. Noi urmărim cu foarte mare atenție ce se întâmplă și suntem pregătiți pentru orice, mai ales în condițiile de instabilitate politică în care trăim zilele acestea”, a spus Cristian Aanei.

Nota de fundamentare a proiectului adoptat recent prevede că: „Se va proceda la reanalizarea repartizării numărului de posturi pentru fiecare administraţie judeţeană, în funcţie de anumite criterii, precum: ponderea veniturilor colectate de fiecare organ fiscal în total venituri realizate, numărul și dispersia în teritoriu a contribuabililor administrați de organele fiscale din subordine, costul colectării înregistrat la fiecare unitate fiscală. O astfel de normare a posturilor în funcţie de indicatori concreţi ai activităţii desfăşurate se va dovedi a fi extrem de utilă şi oportună în contextul rezultatului unei analize care denotă, la nivel teritorial, surplus de personal/posturi la nivelul unor structuri/unităţi în detrimentul altora care înregistrează deficit. Bugetul de venituri și cheltuieli este necesar să se repartizeze atât pe structuri fiscale regionale, cât și județene. În acest mod, se urmărește o repartizare justă a resurselor inclusiv a numărului de personal corespunzător sarcinilor atribuite, ținând seama de indicatorii mai sus menționați”.

Proiectul mai prevede înființarea Direcției Generale de Management al Riscului, ca urmare a preluării activității de analiză de risc de la structurile cu atribuţii în acest domeniu , înființarea Direcției Generale de Strategie și Monitorizare a Proceselor, prin reorganizarea Direcției Generale de Strategie și Relații Internaționale și a Unității de management a informației, la nivel de direcție, care să cuprindă oameni cu experiență de business, dar şi personal cu experienţă în domeniul IT pentru a accelera procesul de informatizare.

Ca și impact al noilor măsuri, este prevăzută creşterea conformării voluntare şi reducerea decalajului fiscal la TVA prin combaterea evaziunii şi fraudei fiscale, ce vor determina o creștere a veniturilor colectate .

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.