Mai poate fi demisă incompatibila Păvăluță, șefa DGASPC Neamț? Mingea pare a fi în terenul prefectului

4
1213

Astăzi, de la ora 16, este programată o ședință a Consiliului Județean Neamț, pe a cărei ordine de zi nu se regăsește și proiectul  pentru clarificarea situației mandatului șefei Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț, Cristina Păvăluță. Dacă ar dori, Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, ar putea să inițieze un astfel de proiect, el fiind cel care atribuții în a iniția proiecte privind încetarea mandatelor  persoanelor aflate în funcții de conducere. Însă, este puțin probabil că Arsene va face acest pas, mai ales că Dan Vasile Constantin, partenerul de viață al Cristinei Păvăluță, și el incompatibil în trei situații, este consilierul președintelui CJ și președintele Consiliului de Administrație la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. Așadar, ar trebui căutate alte soluții pentru ca sentința Înaltei Curți de Casație și Justiție, în urma căreia Cristina Păvăluță a rămas „definitiv” incompatibilă, să fie pusă în aplicare.

La cum stau lucrurile, însă, cel care ar mai putea face ceva în acest caz este prefectul județului Neamț, garantul respectării legii și ordinii publice la nivel local.

George Lazăr ar putea ataca în contencios administrativ suplimentarea ordinii de zi a ședinței CJ din 27 august 2019, atunci când proiectul privind demiterea Cristinei Păvăluță nu a trecut… din lipsă de cvorum de voturi pentru ”DA”, adică pentru destituire. Prefectul, dacă ar dori să clarifice situația lui Păvăluță, ar trebui să se grăbească, pentru că OUG  57/2019 privind Codul Administrativ prevede că sancțiunea disciplinară se aplică în termen de 6 luni de la data sesizării comisiei de disciplină. În cazul Păvăluță, comisia de disciplină a stabilit, cu vot de 2 la 1, că măsura ce trebuie luată este demiterea. Consilierii județeni ar fi trebuit doar să voteze decizia comisiei de disciplină: liberalii nu au votat, dintre cei care au votat, doar 4 au fost pentru demiterea șefei DGASPC. Ședința a avut loc în data de 27 august 2019. Dacă luăm în calcul că sesizarea comisiei de disciplină a fost făcută consilierilor județeni în aceeași zi, când au și votat, rezultă că termenul de 6 luni s-ar împlini fix peste 10 zile din acest moment. După data de 27 februarie, sancțiunea disciplinară nu se mai poate aplica, pentru că așa prevede Codul Administrativ.

După ședința din 27 august 2019, prefectul de atunci, Daniela Soroceanu, nu a avut nicio reacție în acest caz, comportament de înțeles din moment ce era susținută puternic de Ionel Arsene.

Acum, de neînțeles ar fi dacă actualul prefect, George Lazăr, nu ar face demersuri pentru ca hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) să fie pusă în aplicare. Cu siguranță, prefectul, fiind avocat de profesie, dar și juriștii prefecturii pot identifica motive legale pentru a ataca în instanță ce s-a întâmplat la ședința din 27 august la ședința Consiliului Județean Neamț.

De exemplu, ar putea cere rediscutarea proiectului pe motiv că a fost introdus pe ordinea de zi cu câteva minute înainte de ședință. Legea administrației publice locale stipulează clar că suplimentarea ordinii de zi se poate face numai pentru probleme urgente, care nu pot fi amânate până la ședința următoare. Cum Păvăluță pierduse procesul cu ANI la ÎCCJ în ianuarie 2019, n-ar fi fost un capăt de țară dacă proiectul privind sancționarea ei ar fi fost amânat pentru ședința următoare. La ședința din 27 august 2019, consilierii liberali, care s-au plâns că au primit suplimentarea ordinii de zi cu 5 minute înainte de începerea ședinței, s-au abținut la votul pentru suplimentarea ordinii de zi. Acesta ar putea să fie un motiv în plus pentru ca instanța să dispună reluarea votului în cazul proiectului privind destituirea șefei DGASPC. Doar așa am putea vedea care va fi poziția aleșilor liberali vizavi de această chestiune, pentru că impresia pe care au lăsat-o la ședința din 27 august a fost aceea de blat PNL-PSD.

De asemenea, consilierul liberal Florin Hopșa afirmă că în cursul acestei săptămâni se va adresa instantei de judecată, pentru că a depus o plângere prealabilă la președintele CJ, prin care a cerut repunerea pe ordinea de zi a proiectului „Păvăluță”, și nu a primit niciun răspuns, deși au trecut câteva luni.

Se pare că, în acest moment, unii așteaptă trecerea termenului de 6 luni, după care sancțiunea comisiei de disciplină nu se mai poate aplica. Așadar, mingea este acum în terenul prefectului. În plus, niciunei autorități (Poliție, DNA etc) nu-i este interzis să se sesizeze, pentru că la cum au decurs lucrurile la mijloc ar putea fi vorba de comiterea unor infracțiuni.

Până acum, doar consilierii județeni, prezenți la ședința de consiliu din 27 august, au plătit. Au fost amendați de Agenția Națională de Integritate (ANI) cu 2.000 de lei fiecare pentru că nu au demis-o pe Păvăluță, dar au achitat 25 de lei, adică jumătate din minumul amenzii, că așa prevede legea. În concluzie,aceasta este pedeapsa în România pentru că nu respecți o decizie în instanței supreme: 25 de lei amendă. Adică, contravaloarea unui pachet de țigări.

Daniela MURARU

Citeste si:

Cine o ține în funcție pe incompatibila Păvăluță, șefa DGASPC Neamț. Prefectul încă documentează

 

 

4 comments

  1. janel iosub 17 februarie, 2020 at 12:57 Răspunde

    pai daca politistii si procurorii sunt masna’n mana cu acesti infractori, cine sa aplice legea?! o tara plina ochi de retardati mintali

  2. La puscarie 17 februarie, 2020 at 21:11 Răspunde

    Cum ei si ele sunt jupani si jupanese, nu pot respecta legea, hotararile judecatoresti de orice fel. N-ati inteles! EI SUNT LEGEA! EI SUNT DUMNEZEU!
    Madam (***) asta n-are nici o rusine! Dar vorbim de rusine?? La puscarie cu voi. Acolo aveti nevoie de multa neobrazare.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.