Poliția Română dă milioane de euro pentru bodycam-uri. Dispozitivele, la preț dublu, spun sindicaliștii

3
3132

Inspectoratul General al Poliției Române a lansat procedura de achiziție a 12.000 de camere audio-video de tip „body cam”, care se pot atașa la uniformele polițiștilor. Sindicaliștii din Poliție cer, de ani, ca lucrătorii din stradă, polițiștii de la Ordine publică și cei de la Rutieră să fie dotați cu astfel de dispozitive, însă de fiecare dată au fost refuzați. Sindicaliștii au explicat refuzul angajatorului prin aceea că nu se dorea ca opinia publică să ia cunoștință, de exemplu, cu situații care-i pun într-o lumină nefavorabilă pe potentanții zilei. Este vorba despre acele scene în care  oameni de afaceri sau politicieni, opriți de polițiști, vorbesc urât sau se laudă cu pilele pe care le au în Poliție. De asemenea, unor astfel de dispozitive îi poate ajuta pe polițiștii care, nu o dată, au fost acuzați pe nedrept că au cerut șpagă de la conducătorii auto pe care îi opreau în trafic. Acum, când cei de la Inspectoratul General al Poliției și-au dat seama că polițistul poate filma și cu telefonul mobil, așa cum s-a întâmplat în celebrul incident provocat de Cristian Boureanu, s-a dat undă verde pentru achiziționarea de body-camere, urmând ca și polițiștii români să beneficieze de dotarea colegilor din țările civilizate.

Licitația a fost lansată de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) acum câteva zile, iar ofertele vor fi deschise în data de 17 martie. Valoarea estimată a contractului este de 15.126.000 de lei, fără TVA, adică 18.000.000 de lei, cu TVA, pentru 12.000 de bodycam-uri. Asta înseamnă că Poliția Română este dispusă să ofere până la 1.500 de lei, TVA inclus, pentru o cameră. Cei drept, pe piață se găsesc astfel de camere cu prețuri începând de la câteva sute de lei, la câteva mii de lei, caracteristicile tehnice, fabricantul, modelul etc făcând diferența. În condițiile în care polițiștii români de plâng  în continuare că nu sunt bani pentru consumabile, pentru înnoirea parcului auto etc, decizia IGPR-ului de a pune la bătaie 18 milioane de lei pentru achiziționarea a 12.000 de body cam-uri pare a fi „tichia de mărgăritar”.

Pe de altă parte, sindicaliștii cu care ne-am consultat, ne-au declarat că prețurile sunt exagerate.

„1.500 de lei pentru o singură cameră înseamnă mult, foarte mult. Nu știu ce fel de camere vrea să cumpere IGPR-ul, însă vă pot spune că noi am derulat niște proiecte pilot, iar sindicatul a cumpărat camere performante la jumătate de preț. Direcția Generală a Municipiului București a cumpărat camere performante cu 640 de lei, TVA inclus. Dacă nu ar fi corespuns din punct de vedere tehnic, sigur nu le cumpărau, nu? Un coleg de-al meu și-a cumpărat o astfel de cameră pe care a plătit 700 de lei. Și este un dispozitiv modern cu preînregistrare de 30 de secunde, calitate a imaginii și sunetului foarte bună”, a declarat Ioan Cănărău, președintele Europol, filiala Neamț.

(FOTO: floridapolitics.com)

Daniel MURARU

Citeste si:

ATENȚIE! POLIȚIȘTI CU CAMERE VIDEO LA PURTĂTOR

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

 1. M-am saturat de Ginel si Arsene 17 februarie, 2020 at 21:04 Răspunde

  Ca le cumpara e un lucru bun. Ca le cumpara la preturi mari, nu e bine. Dar ei sunt politisti si pot afla daca sunt facute manevre, nu????? Am rasuflat usurat cind am vazut ca nu-i implicat nici Arsene, nici Ginel. Uffff

 2. FLORIN 19 februarie, 2020 at 06:16 Răspunde

  Este vorba de coruptie la fel ca la toate ministerele si institutiile publice din aceasta tara.
  Romania este un stat mafiot 100% unde jumatate din bugetul de stat adica banii din taxe si impozite platiti de noi sunt furati pe fata cu licitatii si achizitii trucate.
  Toti sunt mana in mana la furat si se acopera unii pe altii pentru ca toti fura.
  Asta e si motivul pentru care acesti hoti nici macar nu incearca sa acopere aceste hotii care pot fi ”descoperite”si de copii de gradinita.
  Asta e motivul pentru care aceasta tara e plina de vile si masini de lux detinute in mare parte de oameni care lucreaza la ”stat” in institutii praf de coruptie si incompetenta adica:SRI/PARCHET/DIICOT/IPJ/DNA/TRIBUNALE/ANI/ANAF,etc
  Din acelasi motiv aceasta tara nu are spitale si autostrazi si nu va avea niciodata pana ce institutiile enumerate mai sus nu vor fi desfiintate si reorganizate de la ZERO.
  Nu vedeti ca singurii care prospera in aceasta tara cu pensii speciale si salarii colosale sunt poltitistii,securistii,judecatorii si procurorii?adica tocmai cei care sunt responsabili de distrugerea acestei tari?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.