Zeci de tone de gunoaie aruncate în râul Moldova, la mică distanță de captarea care alimentează Romanul cu apă potabilă

3
2978

Un adevărat depozit de deșeuri provenite din construcții și resturi menajere a apărut, de ceva vreme, pe malul râului Moldova, pe raza satului Pildești, comuna Cordun. Zeci de tone de bucăți de beton, cărămidă, azbest, sticle, gunoaie provenite din gospodării au fost descărcate efectiv în albia râului.  Depozitul de mizerii se află la o distanță de aproximativ un kilometru de captarea cu apă de la Pildești-Simionești, care alimentează cu apă potabilă orașul Roman, plus alte câteva comune. Însă, pare să nu deranjeze nicio autoritate: Garda de Mediu, „Apele Române”, Apa Serv SA sau autorități locale.

Adrian Ciobanu, primarul comunei Cordun, a declarat că în zonă sunt ”gospodari”, certați cu bunul simț, care aruncă gunoaiele ”la râpă”. Unii cu căruțele, alții cu camioanele, fiecare după posibilități. Montarea unor camere de supraveghere ar putea să-i sperie pe cei obișnuiți să scape de gunoie în acest josnic mod.

„Zona respectivă a fost verificată în toamnă de cei de la Ape și nu au fost probleme. Ceea ce ați găsit acolo s-a întâmplat în ultimele zile, gunoaiele nu-s acolo de ani. Nu am ajuns în zona respectivă în cursul lunii ianuarie, pentru că dacă aș fi văzut acum nu mai exista niciun gunoi. Găseam un utilaj și le scoatem și pe alea din apă. Eu, în general, fac tot ce pot să ținem zona respectivă curată, să protejăm râul, dar ne luptăm cu o mentalitate a unora ieșită din comun. Am curățat de nenumărate ori, însă vin din nou și aruncă gunoaie acolo. Le cară noaptea cu căruța. Merg noaptea și cu camionul plin cu deșeuri acolo și le aruncă. Vin, basculează și fug. Am montat indicatoare cu interzicerea gunoielor, însă degeaba. Este o problemă a întregii societăți, situații de genul ăsta întâlnim și la Piatra Neamț, și la Roman… Noi ecologizăm aceste zone, unde se aruncă gunoaie, și de 4 – 5 ori pe an”, a declarat primarul Ciobanu.

Faptul că primarul comunei Cordun a aflat de la noi că râul Moldova a fost transformat în depozit de mizerii, pe raza localității pe care o conduce, este o bilă neagră pentru el. Și asta pentru că primăria are angajați 4 polițiști locali, plătiți regește. Cum de nu au știut de zecile de tone de gunoaie aruncate în râul Moldova? Dacă este așa, sunt numai buni de destituit, pentru că cetățenii așteaptă rezultate de la ei, iar la capitolul acesta intră și prinderea celor care descarcă mizerii în râul Moldova. Același lucru poate fi spus și de lucrătorii de la Poliția Națională, dar și de cei de la Garda de Mediu și „Apele Române”.

Daniel MURARU

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. dora. 30 ianuarie, 2020 at 17:50 Răspunde

    Echipe comlete din cadrul Garda Nationala de Mediu BUCURESTI organism de control sub comanda GUVERNULUI ROMANIEI sunt de doua zile in judetul Neamt sa le facem cunoscut jaful de pe raul MOLDOVA amonte de captarea de apa a Municipiului Roman ce este exploatata de catre C.J. APA SERV S.A.Piatra Neamt, unitate ce este subordonata Consiliului Judetean Neamt la a carei conducere este „soseta” – „atotstiutorul”, care acum circa 2 saptamani facea un control la „frontul de capatre” dar nu stia ce jeg infect este in raul MOLDOVA!!!Sau poate i s-a ascuns fapt deosebit de grav!! este vorba de siguranta cetatenilor Municipiului ROMAN si nu numai! Ar trebui ca organele de stat sa se autosesizeze si sa fie demarata in regim de urgenta o ancheta penala!!

  2. David 30 ianuarie, 2020 at 18:41 Răspunde

    Nu spun ca toate institutiile enumerate de dumneavoastra, ape si garda de mediu, nu sunt responsabile pentru astfel de situatii. Dar conteaza foarte mult si implicarea primarilor, mai exact neimplicarea lor. Tanarul primar de la Cordun incearca sa se spele pe maini dar are o mare responsabilitate. El nu stie in comuna de unde provin din daramarea unor constructii? Nu stie cine darama si construieste in comuna? Ca nu se intampla la 100 de case iar prin comuna are camere de luat vederi.

  3. maria. 30 ianuarie, 2020 at 20:44 Răspunde

    Trebuia sa-l aduca pe ” soseta” sa dea solutia !!! azi la teren la Gadinti cu prezentarea lucrarii de drum parca era profesor universitar vorba lui Dem Dadulescu, cu pixul in mana si plansele de prezentare ce sa mai spuna fostii colegi valutistii de Tg. Neamt!!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.