Nemțenii, datori băncilor cu peste 1,38 miliarde de lei

1
391

Anul 2019 a fost foarte profitabil pentru bănci. În timp ce populația județului se îndatora peste măsură pentru case, mașini, vacanțe, companiile calculau pașii pe care trebuiau să-i parcurgă pentru a nu intra în colaps din cauza creditelor. Având, bineînțeles, și experiența trecutului.

Nemțenii au reținut sfaturile specialiștilor și s-au împrumutat în lei. Foarte puțini au fost cei care au îndrăznit să apeleze la valută, și atunci în condiții  de maximă urgență. Ce nu au reținut nemțenii au fost sfaturile oferite în contextul economico-social, lipsa siguranței locurilor de muncă, a stabilității financiare, incertitudinea creată de clasa politică. Practic, aflați pe nipis mișcător, au riscat. Unii pentru întreaga viață.

Bugetarii au fost ținte sigure ale băncilor. Salariile majorate i-au făcut pe salariații din sistemul de stat clienți siguri ai instituțiilor bancare, mulți dintre ei împrumutându-se la limită pentru a-și satisface diferite nevoi: o mașină nouă, o casă mai mare, sau încă o locuință, o vacanță într-o destinație exotică.

În același ritm au crescut și restanțele acumulate la credite, ceea ce înseamnă că unii au dat piept cu greutățile rambursării la timp a banilor.

S-a depășit miliardul la creditele în lei

Anul trecut, populația județului, clientă a băncilor, a marcat depășirea pragului de un miliard de lei în privința creditelor în monedă autohtonă, astfel încât în iulie  suma totală împrumutată de cetățeni a ajuns la 1,008 miliarde de lei. Tot anul trecut, nemțenii nu au lăsat măcar o lună să treacă și să nu bifeze  împrumuturi pentru achiziționarea de case.

În 2019, au fost împrumutați 153 de milioane de lei, din care 61 de milioane de lei au fost credite contractate de companii, iar restul de către cetățeni. Cu 35 de milioane de lei, populația județului și-a cumpărat bunuri de larg consum,  iar cu 57 de milioane de lei și-a achiziționat locuințe.

În ianuarie 2019, valoarea creditelor în lei contractate de populație și firme a scăzut cu 20 de milioane de lei, pe fondul plăților făcute de companii (23 de milioane de lei) în conturile creditelor contractate în anii precedenți. Însă, începând cu luna februarie, valoarea împrumuturilor a început să crească de la o lună la alta. În martie, aprilie, iunie, iulie, august și septembrie, împrumuturile în lei s-au cifrat, pentru fiecare dintre aceste luni, la 20 de milioane de lei. Nemțenii au contractat credite între 2 și 14 milioane de lei, în timp ce companiile – între 4 și 13 milioane de lei.

În cinci luni, companiile au rambursat băncilor 51 de milioane de lei, în conturile împrumuturilor pe care le-au contractat anterior, iar populația județului – doar 9 milioane de lei în două luni din 2019.

Cea mai mare sumă alocată cumpărării de locuințe a fost împrumutată în luna decembrie – 10 milioane de lei, iar cea mai mare sumă contractată pentru cumpărarea de bunuri de larg consum a fost înregistrată în luna iulie – 12 milioane de lei.

Restanțe în creștere

Odată cu creșterea valorii creditelor în monedă autohtonă, au crescut și restanțele calculate la creditele nerambursate la termenele scadente.

Chiar în prima lună a anului 2019, valoarea restanțelor a crescut cu 900.000 de lei, urmând ca în martie să scadă cu 4 milioane de lei. După a treia lună, valoarea restanțelor a continuat să crească; în mai cu 1,6 milioane de lei, în iunie cu 2 milioane de lei, în august cu alți 900.000 de lei, în septembrie cu încă 3,5 milioane de lei.

Potrivit BNR, județul Neamț a încheiat anul 2019 cu împrumuturi în monedă autohtonă în valoare de peste 1,62 miliarde de lei, din care 1,043 miliarde de lei erau ale populației. Restanțele, în același timp, au însumat 46,5 milioane de lei.

În ceea ce privește creditele în valută, acestea nu mai sunt demult pe placul populației, din vremea în care francul elvețian a făcut ravagii în viețile nemțenilor prost sfătuiți să contracteze împrumuturi în această monedă. Doar diferite urgențe i-au mai făcut pe cetățeni să se împrumute în valută, la fel ca și pe companii. Finele anului a lăsat județul Neamț cu împrumuturi în monedă străină în valoare de 608 milioane de lei, din care 271 de milioane de lei erau ale agenților economici și 337 de milioane de lei ale nemțenilor.

N.R.

1 comment

  1. Ion 2 februarie, 2020 at 09:06 Răspunde

    Da` cu ce-ati vrea sa-si cumpere masini scumpe si case????Asa creste economia judetului cu procente uluitoare, cu credite. Sa multumim la bugetari ca e in veata si merge la servici ca sa creste banu si economia.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.