Prefectul, somat să se implice în cazul incompatibilei Păvăluță, șefa DGASPC Neamț
Cristina Păvăluță (foto), directoarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț, instituție cu un buget imens aflată în subordinea Consiliului Județean Neamț, a rămas pe funcție ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, deși este incompatibilă cu acte în regulă. Șefa Protecției Copilului a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI), dar a rămas în funcție. Această situație fără precedent a fost cauzată de unii factori favorabili șefei DGASPC, pornind de la întârzierea punerii în aplicare a deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție și până la votul „favorabil” în legislativul județean, atunci când Comisia de Disciplină a stabilit că Păvăluță trebuie demisă. De la ultimul episod au trecut 4 luni și nimeni nu a mișcat un deget. Fostul prefect, Daniela Soroceanu, apropiată a lui Ionel Arsene, șeful CJ Neamț, nu a fost interesată de subiect. Consilierul județean liberal Florin Hopșa a depus, în luna septembrie, o plângere prealabilă la Consiliul Județean Neamț, în care a solicitat: „Repunerea pe ordinea de zi a Proiectului de Hotărâre privind sancționarea unui funcționar public, respectiv destituirea doamnei Cristina Păvăluță din funcția publică de conducere de director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț, pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități, constatată prin raportul de evaluare nr. 43482/G/II/2015 al Agenției Naționale de Integritate, rămas definitiv prin Decizia nr. 1064/2019 a ÎCCJ; Sancționarea persoanelor responsabile de tergiversarea punerii în aplicare a raportului ANI, rămas definitiv prin Decizia nr. 1064/2019 a ICCJ, având în vedere adresele repetate ale Agenției Naționale de Integritate, care datează începând cu lunile octombrie-noiembrie 2018”.
Până în acest moment, plângerea prealabilă nu a avut niciun rezultat. Cristina Păvăluță este, în continuare, șefă la DGASPC Neamț, deși este incompatibilă și în conflict de interese.
În decembrie, prefect a fost numit George Lazăr, iar Asociația Avertizorilor Nemțeni a înaintat o adresă prin care îi cere, în calitatea sa de reprezentant al Guvernului în teritoriu, să se implice pentru ca decizia Înaltei Curți de Casația și Justiție, definitivă și irevocabilă, în cazul Păvăluță să fie pusă în aplicare. Mai mult decât atât, reprezentantul asociației, Jănel Iosub, i-a cerut prefectului să analizeze situația și să facă demersurile necesare pentru tragerea la răspundere a persoanelor care se fac vinovate pentru nepunerea în aplicare a sentinței definitive. În caz contrar, spune autorul adresei, va fi sesizat DNA-ul.
Consilierii au achitat doar 25 de lei amendă
Singurii care au avut de suferit din cauza nepunerii în aplicare a deciziei ÎCCJ sunt consilierii județeni care au fost prezenți la ședința din 27 august, când au trebuit să voteze decizia Comisiei de disciplină care hotărâse demiterea șefei DGASPC. Astfel, la finele lunii octombrie, ANI i-a sancționat pe toți consilierii prezenți la ședință cu o amendă în valoare de 2.000 de lei, pentru votul în cazul Păvăluță. Cei mai mulți dintre consilieri și-au achitat amenzile, adică au plătit câte 25 de lei, respectiv jumătate din minimul prevăzut de lege pentru contravenția respectivă.
În cazul lui Păvăluță, consilierii județeni prezenți la ședința din 27 august, în număr de 31 (14 PNL, 2 PMP, 2 ALDE și 13 PSD), trebuiau să ia act de decizia Comisiei de disciplină care a stabilit că șefa DGASPC-ului trebuie să fie demisă din cauza stării de incompatibilitate. Proiectul a fost înmânat consilierilor cu câteva minute înainte de ședință, iar liberalii s-au abținut de la vot, motivând că nu au avut timp să-l studieze.
Acest lucru a fost invocat de liderul grupului consilierilor PNL și în plângerea prealabillă în care a solicitat repunerea pe ordinea de zi a proiectului privind destituirea șefei de la DGASPC. Cei 14 consilieri liberali nu au votat proiectul, iar Dulamă s-a abținut. Astfel, dintre cele 16 voturi exprimate, doar 15 au fost valide, unul fiind anulat. Dintre cele 15 valide, 4 voturi au fost pentru destituire, iar 11 împotrivă, așa că proiectul a picat, iar Păvăluță a rămas pe funcție. Prezența la ședința din 27 august a partenerului de viață a șefei de la DGASPC, respectiv a lui Dan Vasile Constantin, fost consilier județean PSD, cu mandatul pierdut tot din cauza problemelor cu ANI, în prezent consilier personal al inculpatului Arsene și membru în Consiliul de Administrație a Spitalului Județean Neamț, nu a făcut decât să dea frâu liber speculațiilor. Și în prezent circulă zvonuri cu privire la anumite înțelegeri care s-ar fi făcut la acea ședință, pentru ca Păvăluță să nu-și piardă funcția.
DGASPC Neamț cu șef incompatibil și în conflict de interese penal
Cristina Păvăluță ar fi trebuit să nu mai fie director la DGASPC din momentul în care a pierdut procesul definitiv cu ANI, însă punerea în executare a sentinței ÎCCJ a fost amânată fără niciun fel de justificare de către cei de la Consiliul Județean Neamț. Doar în momentul în care Agenția Națională de Integritate a intervenit, cerând rezolvarea situației, CJ-ul a acceptat să numească o Comisie de disciplină care să propună o măsură disciplinară împotriva Cristinei Păvăluță. Comisia a stabilit, așa cum era și firesc, ca șefa DGASPC-ului să fie destituită. Dacă proiectul ar fi fost votat de consilieri, Cristina Păvăluță era acum istorie pentru DGASPC.
CRISTINA Păvăluță s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 22 aprilie 2013 – 28 ianuarie 2015, întrucât a deținut simultan cu funcția publică de director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț și funcția de membru în Consiliul de Administrație al Parking SA (societate de interes local la care Consiliul Local Piatra Neamț este acționar majoritar, cu o cotă de participare la capitalul social/beneficii de 69,51%)”
În iulie 2017, Agenția Națională de Integritate a constatat existența indiciilor privind posibila încălcare a regimului juridic al conflictului de interese în materie penală de către Cristina Păvăluță.
„În calitate de director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț, a încheiat un contract cu S.C. Olimpus Trade S.R.L. (societate reprezentată de către un administrator cu care persoana evaluată se afla la acel moment în raporturi de muncă într-o altă societate, respectiv S.C. Parking S.A.), această societate având calitatea de executant al lucrării ”Lucrări de confecționare și instalare ansamblu uși PVC exterior”, în valoare de 98.788 Lei. La data încheierii contractului, atât persoana evaluată, cât și administratorul S.C. Olimpus Trade S.R.L., dețineau calități/funcții în cadrul S.C. Parking S.A. (societate deținută majoritar de către Consiliul Local Neamț), respectiv persoana evaluată a fost membru în Consiliul de Administrație în perioada 11 februarie 2013 – 11 mai 2017 , iar administratorul S.C. Olimpus Trade S.R.L. a fost director al S.C. Parking S.A. în perioada 15 decembrie 2007 – 06 iulie 2016. Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către PĂVĂLUȚĂ CRISTINA a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută deart. 301, alin. (1) din Codul Penal al României, potrivit căruia „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”
Firma Olimpus Trade SRL era controlată de actualul vicepreședinte al CJ Neamț, Laurențiu Dulamă, la acea vreme fiind director la Parking SA, care administrează parcările de reședință din Piatra Neamț.
Daniel MURARU
Citeste si:
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Prefectul trebuie sa sesizeze institutiile abilitate sa o cerceteze pe fosta prefecta pt abuz in serviciu, cat si nerespectarea deciziei ICCJ, dar si toti consilierii judeteni care au facut zid pt protejarea divei lui dcv!!!! Numai intr-un judet condus de smenari din politica poti vedea atatea infractiuni!!! Parchetul, DNA ul dorm in papuci fiindca le tzatzaie curul de frica baronului psd! Mai vedem noi cine pierde si cati vor suferi pt toate aceste infractiuni!
Sunteti sanatosi la cap, cum sa-l somati? Omul e pe barosaneala, e tot intr-un chef de chef. Si e un om de cuvant asa cum par sa ne-o dovedeasca si liberalii. Cu Baciu, consilierul judetean, a rezolvat cum a promis. A scris hartia de incetare a mandatului de consilier doar dupa ce a fost arestat. Ma intreb ce facea daca nu era condamnat. Cu Soroceanu a rezolvat problema exact cum tipa pe FB. Hitie, ilegalitati, bani publici pentru plataunor decizii politice eronate. A rezolvat, a ingropat subiectul. Probabil se si pupa colegial cu ea pe la sedinte. Acum vreti sa rezolve cazul Pavaluta. Cred ca la ora asta si-a adunat juristii intr-o carciuma ca sa rezolve speta. In paralel a demarat si apararea in procesul privind limitele de judet dintre Neamt si Harghita. Dormiti linistiti, liberalii beau si pentru voi.
P.S. Abia astept sa vad cum isi face selfie cu Pavaluta, dupa modelul de la incendiul din Manastirea Petru Voda.
Art. 297. –
(1) Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.
Promitem ca ne ocupam de prefect+consilieri judeteni PNL.Altfel… _UE pnl !