O adresă pierdută în muntele de nesimțire de la Agenția Națională de Integritate

1
378

 

Publicația atacul.ro a acordat o atenție deosebită situației consilierului județean PSD Vasile Baciu (foto), care a părăsit, de curând, legislativul județean. Acesta a fost condamnat la 3 ani și 10 luni închisoare cu executare pentru comiterea infracțiunilor de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane și fals în înscrisuri oficiale în formă continuată.

Înainte de a ajunge după gratii, Baciu a fost declarat în conflict de interese de către Agenția Națională de Integritate (ANI) pentru că, în perioada cât a fost primar la Horia, și-a ajutat fiul să concesioneze o pășune a comunei. Decizia ANI a fost atacată de alesul județean la Curtea de Apel Bacău, însă a pierdut. Mai mult, Baciu nu a atacat sentința în termen, iar aceasta a devenit definitivă prin nerecurare. Se întâmpla în iunie 2018, iar peste 6 luni, la solicitarea ANI, pe ordinea de zi a Consiliului Județean Neamț din 30 ianuarie 2019 era introdus proiectul de lege privind încetarea, înainte de termen, a mandatului consilierului județean Baciu. Cu puțin timp înainte de ședință, proiectul era retras de pe ordinea de zi de președintele CJ Ionel Arsene pe motiv că Baciu atacase cu recurs, la Înalta Curte de Casație și Justiție, decizia de la Curtea de Apel Bacău, rămasă definitivă prin nerecurare. La vremea respectivă, atacul.ro a discutat cu mai mulți juriști care au spus, în unanimitate,  că sentința Curții de Apel trebuia pusă în aplicare fără discuții. Bineînțeles că Prefectura Neamț, condusă la acea vreme de Daniela Soroceanu, nu a schițat niciun gest, deși povestea consilierului fusese prezentată în amănunt de către atacul.ro.

La sfârșitul lunii mai 2019, am solicitat, printr-o adresă oficială, juriștilor Agenției Naționale de Integritate să răspundă la câteva întrebări punctuale, printre care și aceea dacă sentința Curții de Apel Bacău în cazul Baciu trebuia sau nu pusă în executare.

Adresa pe care am trimis-o la ANI, pe 28 mai 2019:

   „În conformitate cu prevederile Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, vă rugăm să ne raspundeți la o serie de întrebări cu privire la situația lui Vasile Baciu, consilier județean PSD în Consiliul Județean Neamț (Lucrarea ANI nr. 15529/S/II/20/04.2015).

Vasile Baciu a fost găsit în conflict de interese de către Agenția Națională de Integritate, pentru că în anul 2014, când era primar al comunei Horia, județul Neamț, i-a dat o pășune fiului său. Baciu a atacat decizia ANI în instanță, la Curtea de Apel Bacău, și a pierdut procesul. În acest sens, există o sentință, cu mențiunea “defintivă prin nerecurare“, ce datează din luna iunie 2018.

 

În ziua de 30 ianuarie 2019, când consilierii județeni urmau să voteze proiectul privind încetarea mandatului consilierului Vasile Baciu, inițiatorul proiectului – Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, l-a retras pe motiv că domnul Baciu atacase cu recurs, în aceeași zi, 30 ianuarie, sentința Curtii de Apel Bacau la Înalta Curte de Casație și Justiție. În aceste condiții, rugăm juriștii Agenției Naționale de Integritate  să răspunda la următoarele întrebări:

  1. Sentința Curții de Apel Bacău (definitivă prin nerecurare) trebuia sau nu pusă în executare de Consiliul Județean Neamț?
  2. Au procedat corect reprezentanții Consiliului Județean Neamț că au retras de pe ordinea de zi proiectul privind încetarea mandatului de consilier județean al domnului Vasile Baciu? 
  3. În situatia în care sentința trebuie pusă în executare, așa cum spun specialiștii în drept, ce demersuri vor întreprinde juriștii Agenției Naționale de Integritate?
  4. Considerați firesc ca doamna inspector Ana Maria Vînturuș, care a instrumentat acest caz, să nu informeze Departamentul juridic al ANI cu privire la situația de la Consiliul Județean Neamț, unde o sentință definitivă a instanței, prin care un consilier judetean a pierdut procesul cu instituția dumnevoastră, să nu fie pusă în executare dintr-un motiv mai mult decât discutabil?”

 După împlinirea termenului legal de 30 de zile, am sunat la ANI și am cerut informații cu privire la adresa pe care o înaintasem. Atunci, ni s-a comunicat că adresa noastră a stat la baza demarării unei investigații interne pentru a se stabili cine și ce a greșit. Au trecut aproape 6 luni, timp în care, de câte ori am sunat la ANI, am același răspuns: „încă se lucrează”. Pe 23 decembrie, adică la 4 zile după condamnarea lui Baciu, ANI catadicsește să răspundă la solicitarea pe care am făcut-o în luna mai. Dând dovadă de o nesimțire crasă, reprezentanții ANI nu răspund la nicio întrebare, ci comunică ceea ce știam, respectiv că Baciu a atacat decizia Curții de Apel Bacău cu recurs.

                                                           Stimate domn,

Urmare a adresei dumneavoastră înregistrată la Agenția Națională de Integritate cu nr. 7679/2019 prin care solicitați informații cu privire la situația domnului Baciu Vasile, în sarcina căruia a fost identificată o situație de conflict de interese prin Raportul de evaluare nr. 33638/G/II/19.09.2017, vă comunicăm faptul că Sentința Curții de Apel Bacău nr. 57/10.05.2018 a fost atacată cu recurs de către acesta, cauza aflându-se pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție care a fixat termen de judecată în data de 01.04.2021, termen la care Instanța Supremă se va pronunța cu privire la tardivitatea acțiunii formulate de recurent. Agenţia Naţională de Integritate

Daniel MURARU

Citeste si:

PSD a mai pierdut un consilier județean. Baciu, condamnat definitiv la închisoare cu executare

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. Vasile 7 ianuarie, 2020 at 08:21 Răspunde

    Pai, cum naiba, doi prefecti au asteptat sa-l lege potera? La cite s-au scris aici, asta au asteptat? Sincer, mi-e sila! Si ii pupati in cur pe feisbuc si in viata reala…. eh, de asta o sa vedeti autostrazi la Pastele Cailor! Va plac nedreptatile,furtul, minciuna, ca si voi sunteti la fel. Astia nu au ce cauta la prefectura! Nu v-ar fi rusine!!!!!!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.