PSD a mai pierdut un consilier județean. Baciu, condamnat definitiv la închisoare cu executare

4
607

Alianța PSD-ALDE din legislativul Consiliului Județean Neamț a mai pierdut un vot, consilierul Vasile Baciu fiind condamnat definitiv la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare. Azi, magistrații Curții de Apel Bacău s-au pronunțat în dosarul în care alesul social democrat a fost judecat pentru conflict de interese penal, decizia fiind de respingere a apelului înaintat de inculpat. În aceste condiții a fost pusă în executare sentința Judecătoriei Roman care l-a condamnat, în aprilie 2019, pe Baciu la 3 ani și 10 luni închisoare cu executare. La această oră, fostul primar al comunei Horia se află în drum spre penitenciar, unde își va petrece următorii ani. Baciu a fost declarat în conflict de interese de către Agenția Națională de Integritate (ANI), iar procesul pe care l-a deschis l-a pierdut anul trecut, în acest sens existând o decizie definitivă prin nerecurare. Cu toate acestea, pesedistul a rămas în legislativ pe motiv că a atacat cu recurs decizia Curții de Apel Bacău la Înalta Curte de Casație și Justiție. Recursul a fost înaintat în 30 data de ianuarie 2019, cu câteva ore înainte ca aleșii județeni să voteze proiectul privind încetarea mandatului de consilier.

Vasile Baciu a fost trimis în judecată, în noiembrie 2017, pentru comiterea infracțiunilor de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane și fals în înscrisuri oficiale în formă continuată, fiind acuzat că, în calitate de primar, a semnat concesionarea drepturilor de exploatare a unei pajiști în suprafață de 5,70 ha, situată în comuna Horia, în favoarea fiului său. De aici i s-au tras toate problemele, Baciu fiind acuzat de conflict de interese administrativ și penal. Fapta a fost comisă în mai 2014, în perioada cât fostul primar al comunei Horia se afla în perioada de încercare de 4 ani, pentru o condamnare primită în ocotmbrie 2010 la Curtea de Apel Bacău. Acest lucru a cântărit mult în decizia luată de către judecătorii romașcani în dosarul în care Baciu a fost judecat pentru folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane și fals în înscrisuri oficiale în formă continuată. Astfel, în 5 aprilie 2019, Judecătoria Roman l-a condamnat pe Baciu la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare. Totodată, instanța a dispus împotriva inculpatului interzicerea exerciţiului drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, din momentul rămânerii definitive a prezentei hotărâri de condamnare şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale rezultante. Decizia nu este definitivă, Vasile Baciu atacând-o deja cu apel.

„Specialist” în fals în înscrisuri oficiale, fals intelectual și uz de fals

Vasile Baciu nu se află la prima ispravă de acest gen. În 29 decembrie 2008, când era primar al comunei Horia, a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat de comiterea infracțiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor; fals intelectual, în formă continuată şi uz de fals. În același dosar a fost cercetat și Adrian Dorin Bălănescu, reprezentant al SC Romconstruct SA Roman, în sarcina căruia s-au reţinut infracțiunile de complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor; două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată. 

„La data de 30 octombrie 2004, inculpatul Baciu Vasile, în calitate de responsabil pentru implementarea proiectului „Canalizare şi staţie de epurare, com. Horia, jud. Neamţ”, finanţat prin programul SAPARD, a prezentat Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (A.P.D.R.P.) documente false deşi lucrările de execuţie a proiectului nu erau finalizate. Astfel, în perioada august – octombrie 2004, Baciu Vasile a atestat în mod nereal că s-au efectuat lucrări de montaj a 10 guri de scurgere pentru apele pluviale, de executare a racordurilor gurilor de scurgere la căminele de vizitare existente pe colectorul de canalizare şi a lucrărilor de desfacere şi refacere a drumului judeţean 207 C pe traseele conductelor de racordare a gurilor de scurgere la căminele de vizitare, precum şi achiziţionarea unui grup electrogen, prin semnarea şi ştampilarea documentelor.
În demersul său, Baciu Vasile a fost ajutat de inculpatul Bălănescu Adrian – Dorin, care, în calitatea sa de reprezentant al SC ROMCONSTRUCT SA Roman (societate comercială desemnată să realizeze lucrările respective), a întocmit în fals mai multe documente (facturi fiscale, situaţii de lucrări, liste cu utilaje şi echipamente,etc.) în care a atestat în mod nereal realizarea lucrărilor respective, documente pe care le-a pus la dispoziţia inculpatului Baciu Vasile în vederea prezentării la A.P.D.R.P. şi obţinerii în mod nelegal de fonduri SAPARD. În această modalitate, inculpatul Baciu Vasile a obţinut pe nedrept suma de 86.697,5 RON (36.623,78 lei reprezentând lucrări neefectuate şi 50.073,72 lei reprezentând achiziţia unui grup electrogen).
Ulterior derulării proiectului şi obţinerii fondurilor nerambursabile, în anul 2008, inculpatul Bălănescu Adrian-Dorin a falsificat o factură care atestă achiziţionarea unui grup electrogen în valoare de 36.456,00 lei, consemnând, în mod nereal, că bunul respectiv a fost achiziţionat în cadrul proiectului.
Acest înscris l-a înmânat inculpatului Baciu Vasile, care, deşi cunoştea împrejurarea că în cadrul proiectului nu a fost achiziţionat niciun grup electrogen, l-a depus la data de 19 iunie 2008 la A.P.D.R.P. în cadrul contestaţiei formulate de Consiliul Local Horia, în scopul de a dovedi eligibilitatea cheltuielilor de achiziţie a grupului electrogen”, se arată în comunicatul DNA din decembrie 2008.

Cei doi au fost condmanați definitiv prin decizia penală 617 din 7 octombrie 2010 a Curții de Apel Bacău. Magistrații băcăuani au dispus:

– condamnarea inculpatului BACIU VASILE, primar al comunei Horia, judeţul Neamţ, la 2 ani închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de 4 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, fals intelectual în formă continuată şi uz de fals.
– condamnarea inculpatului BĂLĂNESCU ADRIAN-DORIN, reprezentant al SC ROMCONSTRUCT SA Roman, la 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de încercare de 5 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Totodată, instanţa a interzis ambilor inculpaţi exercitarea următoarelor drepturi timp de 2 ani: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-au folosit condamnaţii pentru săvârşirea infracţiunii. Constată prejudiciul în limitele sumei de 86.697,5 lei integral acoperit.  Obligă inculpaţii la câte 2000 lei cheltuieli judiciare către stat. 
Obligă recurenta-parte civilă Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit la plata a 200 lei, cheltuieli judiciare avansate de stat. 

La alegerile din 2012, Vasile Baciu a fost ales din nou primar în comuna Horia, calitate în care, în mai 2014, a comis fapte penale atunci când i-a concesionat fiului său o pășune în suprafață de 5,7 hectare, deși aparținea comunei pe care o conducea.

Daniel MURARU

Citeste si:

Ce ascunde ANI în cazul consilierului infractor Baciu? De 7 luni fac…anchetă

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

  1. Virgil 19 decembrie, 2019 at 15:49 Răspunde

    Si uite asa l-a strins pe primul de la CJ. Urmeaza sI cei care au proptele prin unele instante, si cei care au luat spagi si care nu sunt inca dati in vileag. nu l-a dat afara aia de la prefectura, nu-l dadea nici asta mai nou da vechi.

  2. Daniela 19 decembrie, 2019 at 17:42 Răspunde

    Mai stiu eu o persoana publica care va fi acuzata cit de curind de aceleasi fapte, favorizarea unei persoane si fals in inscrisuri publice. Vor fi atasate si alte citeva „suplimente” pentru greutate. Deocamdata se bucura de aparitii pe sticla in judetul nostru si prin conferinte. Cind va fi „imbarcata” promit sa-i fac cadou o pestelca, stie ea pentru ce.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.