Nume grele din mediul de afaceri, implicate în dosarul furturilor de curent. Prejudiciul ar fi de peste 10 milioane de euro
Renumiți oameni de afaceri din Neamț, dar și afaceriști din alte județe ale Moldovei, sunt vizați de mega ancheta demarată de Direcția de Combatere a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Neamț. Cercetările au fost preluate recent de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț și Direcția Generală Anticorupție, pe motiv că ar fi implicați și câțiva polițiști. Cercetările durează deja de câțiva ani, dacă e să punem la socoteală și investigația desfășurată de firma de detectivi particulari angajată de societatea de furnizare a energiei electrice. Oficial, cei care au demarat cercetările au fost procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Neamț, care, în ianuarie 2018, au înregistrat un dosar penal. Pe parcursul anchetei au apărut și numele unor polițiști, cei mai mulți dintre ei având prieteni comuni cu Ilie Craiu, artizanul furturilor de energie electrică, după cum spun anchetatorii. Se pare că în discuțiile telefonice, interceptate autorizat, Craiu a pomenit numele mai multor polițiști, iar de aici și suspiciunea că aceștia ar fi implicați în afacere, inclusiv ca beneficiari ai serviciilor oferite de către Craiu, respectiv sisteme inteligente care acționau asupra contoarelor de energie electrică. Acesta a fost motivul pentru care, din cauze de competență, fiind vorba de polițiști implicați, dosarul a plecat de la DIICOT la Parchetul Județean Neamț și Direcția Generală Anticorupție- Serviciul Teritorial Neamț.
Anul trecut, în noiembrie, lucrători DGA din Neamț, Brăila, Tulcea și Harghita, sprijiniți de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț, aflați sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, au efectuat șase percheziții domiciliare, două percheziții ale unor autoturisme și corporale și au ridicat aproape 90 de contoare de măsurat consumul de curent electric.
„În urma acestor activități, un bărbat (n.n. Ilie Craiu), în vârstă de 48 de ani, fără calitate special, a fost reținut , pentru 24 de ore, fiind pus sub urmărire penală pentru cercetări privind săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, furt, deteriorarea fără drept a funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate și folosire de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea. Bărbatul urmează a fi prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă. De asemenea, în dosarul penal se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat cu consecințe deosebit de grave, trafic de influență – două fapte, cumpărare de influență, complicitate la cumpărare de influență, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații care nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite și modificarea funcționării echipamentului de contorizare a energiei electrice consumate„, se arată în comunicatul DGA.
Craiu a fost prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă, însă a scăpat cu un control judiciar pentru 60 de zile, urmând să fie cercetat în stare de libertate. Așa cum se vede și din comunicatul DGA-ului, pe lângă presupusele fapte de corupție comise de către polițiști, cercetările vizează și alte infracțiuni care au legătură cu furtul de curent electric (furt calificat cu consecințe deosebit de grave, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații care nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite și modificarea funcționării echipamentului de contorizare a energiei electrice consumate).
Surse apropiate anchetei afirmă că dosarul are șanse mari să revină la DIICOT, pentru că acuzațiile la adresa polițiștilor nu s-ar confirma. În aceste condiții, cauza nu ar mai avea de ce să rămână la DGA (instituție care previne și cercetează faptele de corupție ale personalului din MAI), așa că ar ajunge din nou pe masa procurorilor anti mafia.
De unde a pornit ancheta? Craiu, „filat” de o firmă de detectivi particulari
În cursul anului 2016, E-ON Distribuție România, distribuitorul de energie electric din Moldova, care, între timp, și-a schimbat denumirea în Delgaz Grid SA, a constatat că pierderile tehnice și comerciale (furturile) în rețea sunt mult mai mari în câteva județe ale țării, față de media națională. De exemplu, în Neamț pierderile erau de 16-17% în condițiile în care media națională era de 10 procente. În celelalte județe, Iași, Botoșani, Harghita, Suceava, pierderile erau mai mari cu 2-3 procente față de media națională. În fața acestor informații, șefii de la E-ON au realizat că la mijloc este vorba nu numai de pierderi tehnice, ci și de pierderi comerciale (furturi) foarte mari, așa că au luat măsuri. Primul lucru pe care l-au făcut a fost să compare, cu anii anteriori, consumurile marilor firme energofage din județele în care erau înregistrate pierderi foarte mari. Așa s-a ajuns la identificarea mai multor societăți comerciale, mari consumatoare de energie electrică, la care, deși nu suferiseră mari modificări la capitolul cifră de afaceri și profit, consumul de energie scăzuse vertiginos. A fost momentul în care, spun sursele atacul.ro, șefii de la E-ON au apelat la serviciile unei firme de detectivi particulari care au lucrat la caz mai bine de un an. În timpul investigațiilor, detectivii au ajuns și la Ilie Craiu, identificat ca și capul rețelei care se ocupa cu furtul de curent electric, pe care l-au supravegheat o perioadă. Așa s-a aflat cu cine se întâlnea Craiu, dar și firmele pe care le ajuta să fure energie electrică. Au fost agenți economici foarte cunoscuți la nivel regional, care, spun sursele noastre, acceptau ca Ilie Craiu să le „prelucreze” contoarele electrice. Societățile oamenilor de afaceri renumiți, acuzate acum că au beneficiat de curent electric furat, s-au aflat aproape în fiecare an în topul firmelor, unele chiar și la nivel național.
Unii dintre afaceriști, care au realizat în ce s-au băgat, la mijloc fiind vorba de libertatea și onoarea lor, caută soluții pentru a scăpa de răspundere și neagă că ar fi știut despre furturile la care s-au dedat în numele societăților pe care le conduc. Lucru greu de crezut atâta timp cât sistemele ilegale montate la contoarele de enrgie electric duceau și înjumătățirea valorii facturilor de curent electric. Ce patron nu observă că are de plătit cu mult mai puțin la furnizorul de energie, însă are producții și vânzări constante? Sunt aspecte care vor putea fi elucidate de către anchetatori dacă, bineînțeles, își doresc acest lucru și dacă nu vor exista intervenții…
Ar fi implicați și șefi din Delgaz Grid
Prejudiciul cauzat de aceste furturi ar fi de aproximativ 10 milioane de euro, așa că firma furnizoare este interesantă, în primul rând, să-și recupereze banii. Cei vizați dețin firme mari, clienți importanți pentru furnizorul de energie electrică, iar în acest context este posibil ca E-ON chiar să-și îndulcească acuzațiile. Companiile în cauză și-ar putea schimba furnizorul de electricitate și asta ar însemna pierderi financiare mari. Cu alte cuvinte, nu este exclus ca la sfârșitul anchetei să aflăm că singurul vinovat a fost Craiu și câțiva „acari ” de prin curtea furnizorului de curent, iar din partea firmelor beneficiare, alți „acari” care, de bună voie și nesiliți de nimeni, au acceptat să fure curent pentru șefii lor. Informațiile noastre arată că nu este exclus ca în toată această afacere să fie implicate și persoane cu funcții importante din cadrul firmei distribuitoare. Așa s-ar explica faptul că, la puțin timp după demararea filajului de către agenția de detectivi, urmăritul Craiu a devenit, dintr-o dată, mult mai atent cu cine se întâlnea, semn că fusese atenționat. Și pentru că în activitatea sa infracțională, Ilie Craiu folosea sigilii autentice ale firmei de distribuție a energiei electrice demonstrează, de asemenea, că lucra cu oameni din interiorul Delgaz Grid SA.
În ceea ce privește modul de acțiune, procurorii au aflat că Ilie Craiu își ajuta clienții, persoane juridice sau fizice, să fure curent cu ajutorul unui dispozitiv acționat cu o telecomandă. Cu ajutorul acesteia putea regla inclusiv cât să fure. Firmele mari furau electricitate tot cu ajutorul ajutorul acelui dispozitiv.
Concret, pe placa de bază a contorului de înregistrare a consumului de energie electrică, autorii instalau un releu telecomandat, fabricat de unul dintre membrii grupului. Odată instalat, din telecomandă se dădea comanda de întrerupere parţială sau totală a aparatului de măsură, care înregistra un consum mult mai mic decât cel real.
Daniel MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Poate verifica si statiile si punctele de lucru de la aqua parc
Adevaratii hoti sunt tocmai cei de la E-On care , numai in 2019, au scumpit energia electrica la consumatorii industriali cu peste 30%!!!
În cazul acesta li se poate pune eticheta de „recuperatori”. Adică, ce fură unii, ei recuperează de la alții.
Stefane, adevaratii hoti sunt in guvern, in parlament, acolo de unde li se permit companiilor sa scumpeasca electricitatea.
Sa traiesti bine intr-o Romanie normala!
De acord ca hotia are originile si in guvern, nu numai la nivel politic (ministri, secretari de stat), dar si la nivel de executie (directori, sefi departamente, etc).Parlamentul este mai putin implicat in treaba asta, doar cativa smecheri de prin comisiile de industrii sunt bagati oarecum.Asat , insa, nu scuza practicile oneroase si mafiote ale distribuitorilor de energie in complicitate vadita cu ANRE (autoritatea de regelementare).Consiliul Concurentei si „organele” dorm, fiinca, foarte probabil, si ei si-au primit „tainul”!