Începe bătălia pentru șefia instituțiilor deconcentrate. Ce lefuri sunt în joc?

4
784

Vântul schimbării, prin instituțiile publice, a început să adie, dacă nu cumva să sufle chiar bine, în contextul noului Guvern PNL. Unii dintre directori și-au securizat posturile prin concursurile susținute, alții sunt numiți pe funcțiile deținute, ceea ce nu face decât să le sporească neliniștea. Asta în timp ce unii, din spate, cu gândul la lefurile șefilor, unele chiar și de peste 10.000 de lei/lună, vor să demonstreze că sunt mai potriviți pentru funcțiile respective doar pentru că sunt susținuți de partidul de guvernământ.  

Vor fi sau nu schimbați de la vârfurile instituțiilor?

Bătălia pentru sinecuri a început deja, chiar odată cu instalarea noului guvern. Salariile mari, beneficiile de tot felul, pozițiile, influența sunt acum vânate de alții care, în multe dintre cazuri, au mai condus instituții și care au fost înlăturați din motive de partid. Salariile uriașe pe care le primesc șefii instituțiilor din județ constituie una dintre importantele mize pentru care unii vor schimbarea, însă nu singura. Potrivit declarațiilor de avere ale actualilor directori ai instituțiilor din Neamț, toți sunt foarte bine plătiți. Bine, vor spune că au și mari responsabilități. Trebuie menționat și faptul că, de la un an la altul, salariile angajaților din sistemul de stat au mai crescut. Anul acesta, retribuțiile șefilor sunt și ele mai mari.

Cel mai bine plătiți directori sunt la Direcția Silvică

Potrivit declarației de avere pe care a depus-o anul acesta, pentru salariul câștigat anul trecut, Doru Gherghel, directorul Direcției Silvice Neamț, unitate aflată în subordinea Reginei Naționale a Pădurilor-Romsilva, a avut un venit salarial de 149.842 de lei, adică 12.486 de lei pe lună. Doru Gherghel nu a specificat dacă salariul declarat este brut sau net, așa cum nu a făcut niciunul dintre directorii care au avut obligația declarării veniturilor, cu o singură excepție, cea a directorului AJOFM care a declarat salariul net. Directorul comercial al Direcției Silvice, Ovidius Mărcuțianu, a câștigat, în 2018, un salariu un pic mai mic, de 130.556 de lei, adică 10.897 de lei pe lună.

Ioan Popescu, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț, a declarat un venit salarial anual de 69.739 de lei, ceea ce înseamnă 5.811 lei pe lună, iar Sorin Ulea, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Neamț, 123.749 de lei – 10.312 lei pe lună.

Finanțele publice nemțene sunt conduse, din 2017, de Gheorghe Oprea care, potrivit declarației de avere, anul trecut a câștigat 87.802 lei (7.316 lei), în timp ce trezorier șef la Neamț este, de ceva vreme, Elena Stan care a obținut, în 2018, un venit salarial de 90.597 de lei, adică 7.549 de lei pe lună.

Nici veniturile celor doi directori adjuncți ai Fiscului nu sunt de lepădat. Delia Negură a primit un salariu de 92.087 de lei (7.674 de lei/lună), iar Ștefan Rusu de 89.904 lei (7.492 de lei/lună).

O asistentă medicală are un salariu mai mare decât șeful OPC

Mai prost plătit a fost Vlad Ciurea, comisarul șef al Protecției Consumatorilor Neamț, acesta câștigând, în 2018, 42.842 de lei (3.570 de lei/lună). Chiar dacă este un salariu mic, asta nu înseamnă că funcția lui Vlad Cirea nu este vânată de alții.

Anca Movilă de la Direcția de Sănătate Publică Neamț a încasat, anul trecut, un salariu de 71.157 de lei (5.929 de lei/lună), Nadia Harpa de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate – 117.085 lei (9.757 de lei/lună), în timp ce șeful Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Daniel Chirilă, a fost plătit pentru prestația sa din 2018 cu 68.735 de lei net (5.727 de lei/lună).

Statul l-a plătit pe Mihai Dorneanu, directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură, APIA, după cum este cunoscută instituția, în 2018, cu 92.315 lei, ceea ce înseamnă un câștig salarial lunar de 7.692 de lei, iar pe Cristina Păvăluță, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ, cu 84.476 de lei (7.039 de lei/lună).

Marin Mușat, cel care conduce, în Neamț, Inspectoratul de Stat în Construcții, a avut un câștig salarial, anul trecut, de 69.939 de lei (5.828 de lei/lună), în timp ce Elena Laiu, șefa Inspectoratului Școlar Județean, a avut un salariu de 82.404 de lei (6.867 de lei/lună).

 

 

 

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

  1. Alina 11 decembrie, 2019 at 17:53 Răspunde

    Jilturile prezentate in imagine, unele dintre ele poate nu asigura venituri exceptionale. Impreuna si matematic, ele reprezinta fractii cu numitor si numarator. Numitorul nu este niciodata un muritor de rand, se numeste oportunist. La numarator regasim sansa oportunistului de a se invarti in cercuri selecte, statut si avantaje materiale sub diverse forme, imunitate parlamentara acolo unde este cazul, accesul la informatii clasificate. Cind nu ai grija zilei de maine si ai un trai indestulat, cite o mica „contributie” catre Tatal de la centru nu strica. Stati si cumpaniti fiecare cit ar trebui sa fie donatia. Scopul scuza mijloacele.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.