Cum se fac angajări în „statul” Romsilva. Oportunități doar pentru cei din propria ogradă

6
2979

Regia Națională a Pădurilor – Romislva, ce funcționează sub autoritatea Ministerului Mediului, Pădurilor și Apelor, ce administrează fondul forestier național, dar și mare parte din afacerile legate de acesta, guvernează după propriile reguli. Nu cu mult timp în urmă arătam că Direcția Silvică Neamț refuză să ne pună la dispoziție sentința civilă prin care statul român a pierdut, în urmă cu peste 10 ani, procesul cu moștenitorii prințului Sturdza și, o dată cu el, și o suprafață însemnată de pădure. Șefii de la DS Neamț și-au argumentat poziția, invocând o adresă a Romsilva în care se arăta că hotărârile judecătorești sunt informații clasificate. O absurditate mai mare numai Romsilva poate emite, pentru că o decizie judecătorească a unui proces în care o instituție a statului român a fost parte, nu poate fi încadrată ca informație clasificată decât în condiții excepționale, ceea ce nu era cazul în dosarul cu Sturdzenii. Faptul că mai marii Silvicului au tupeul să interpeteze în propria manieră Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public și să introducă, după criterii numai de ei știute, documente în categoria celor calsificate, este revoltător. 

Că Romsilva funcționează după propriile reguli o demonstrează și modul în care se fac anumite angajări cu dedicație, numai pentru personalul propriu. Funcții importante, bine remunerate, sunt scoase la concurs doar pentru oamenii din sistem, adică angajații Silvicului, nefiind acceptați candidați din sursă externă.

Adică un inginer silvic care, în prezent, lucrează la un ocol privat nu poate să se înscrie pentru nicio funcție scoasă la concurs de către Direcția Silvică Neamț, pe motiv că nu este om din sistem. DS Neamț va oganiza, în data de 27 noiembrie, concursuri pentru ocuparea a trei funcții: inginer silvic, pe durată determinată, la OS Vaduri; șef district, pe durată nedeterminată, la OS Bicaz; șef district, pe durată nedeterminată, la OS Gârcina. Candidații vor susține o probă scrisă și un interviu. Se pot înscrie la concurs numai angajați din DS Neamț sau de la alte direcții silvice din țară. Doar în cazul în care funcțiile nu vor fi ocupate, organizatorii vor accepta și candidați din sursă externă. Ceea ce se întâmplă la DS Neamț est reglementat la București. Există ordine care permit organizarea unor astfel de concursuri la care să fie acceptați ca și candidați doar angajații din sistem. Ceilalți, din afara sistemului, nu au ce căuta la aceste concursuri pentru că așa spun regulile care guvernează regia de stat Romsilva. Este clar vorba de o nedreptate. Marea familie a silvicultorilor cu greu acceptă oameni din exterior, de parcă Romsilva ar fi vreo afacere privată.

Costel Alexe, noul ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, care a promis că va verifica toate angajările făcute înainte și după instalarea sa în funcție, ar trebui să analizeze și să decidă dacă modul în care sunt ocupate acum funcții în Romsilva se face ilegal. Totuși, ar trebui să înceapă cu angajările piloșilor de la ABA Siret Bacău. Dacă nu o va face, va fi clar că noua putere va încerca să acopere ilegalitățile comise de către predecesori.

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

6 comments

  1. Daniela 22 noiembrie, 2019 at 16:05 Răspunde

    Oportunitati pentru cei din propria ograda. Nu este un caz singular. La Primaria Dobreni a fot angajat pe postul de functionar public, consilier pentru achizitii publice, nimeni altul decit medicul veterinar. Membru ALDE si de acum, fost membru in CL Dobreni din partea ALDE. Cica prin concurs de dosare. Dosare politice. Nici un alt dosar profesional-politic nu a corespuns cerintelor personale ale primaritei Cretu Vasilica. Domnia sa a dorit sa ramana achizitiile in „Familie”. Familia ALDE, mai nou remorca PNL-ului, pentru ca atita poate dupa cum s-a vazut la europarlamentare. Oare concursul organizat pentru ocuparea postului de consilier achizitii publice s-a organizat in aceeasi maniera, precum cele pentru consilier juridic sau pentru conducator auto buldo-excavator? Cel putin in cazul concursului pentru ocuparea postului de sofer buldo-excavator, situatia a fost in felul urmator. Fostul consilier de achizitii publice a fost desemnat sa pregateasca subiectele in citeva variante si sa le puna in plicuri. Cu o zi inainte de examenul proba scrisa, seful SVSU Dobreni in persoana lui Mihnea Morariu, dupa ce a fost chemat de catre primarita Cretu Vasilica in biroul domniei sale pentru „indicatii de partid” a revenit la locul sau de munca. Sarcina de partid a fost sa-i transmita celui care a intocmit subiectele pentru examen sa duca imediat plicurile cu variante, doamnei primar Cretu Vasilica. De ce? Nu-i greu de ghicit. Exprimarea a fost in maniera „A spus sefa sa-i duci imediat in birou subiectele pentru examen”. A sunat ca si o amenintare, daca nu le ducea, era vai si amar. Si asa consilierul de achizitii era „beneficiarul” presiunilor de tot felul venite din partea primaritei Cretu, pentru ca indraznise sa-si exprime suspiciunile in legatura cu achizitia basculantei de la Popa Valer. Si mai sint multe de spus, dar la vremea lor.

  2. Virgil 22 noiembrie, 2019 at 16:55 Răspunde

    La Romsilva e ca peste tot. Posturi scoase la concurs pt cine trebuie, cind trebuie. Un absolvent n-are loc de taietorii de paduri,ca nu le poti spune ocrotitorii padurii. Sunt citiva dar prea putini.

  3. sanda. 22 noiembrie, 2019 at 18:20 Răspunde

    Noul ministru de la Iasi, Costica Alexe l-a promovat recent pe cel cu DOUA DOSARE PENALE, AVRAM, la ABAPrut cu legaturi directe cu fosta conducere, la fel cercetata penal ce sa mai spunem!??? poate il trezeste Orban din adormire !!!

  4. Daniela 22 noiembrie, 2019 at 20:30 Răspunde

    Deoarece istorisirea de la primaria Dobreni, in legatura cu angajarea conducatorului auto pentru buldoexcavator sa aiba si final, va voi descrie evenimentele asa cum s-au desfasurat astfel incit cei interesati sa vada adevaratele preocupari ale unora aflati vremelnic la putere. Proba scrisa s-a sustinut chiar in biroul primaritei Cretu Vasilica, in prezenta comisiei. De fata au fost primarita (situatie total neconforma) si doi din cei trei membrii ai comisiei. Unul dintre ei, nimeni altul decit acelasi Mihnea Morariu, cel care l-a somat pe consilierul de achizitii sa predea subiectele cu o zi inainte de examen. Tupeu maxim. Cui? Nimanui altcuiva decit primaritei Cretu. Consilierul de achizitii, in calitate de presedinte al comisiei de examinare a fost poftit sa paraseasca „sala de examen”, probabil era in plus. De ce s-a sustinut examenul scris tocmai in birou primaritei, poate ne va explica cineva. Gestul domniei sale de a obliga presedintele de comisie sa-i dea subiectele inainte cu o zi de examen si sa paraseasca „sala de examen” in ziua probei scrise, desi contextul il obliga sa fie prezent, pot fi lesne interpretate drept fapte de abuz in serviciu contra intereselor publice. Si-a folosit categoric autoritatea publica si influienta pentru a-l angaja pe omul ei in functia de conducator auto pentru buldoexcavator. A avut motive serioase, un anume moment din timpul alegerilor cu scandal din 2016. Omul cu pricina a vazut si filmat ceva, care i-a asigurat locul de munca pina la pensie. Ce bine este sa ai in buzunar un loz castigator pe viata! Om destept, bravo lui.

  5. Ion 23 noiembrie, 2019 at 08:19 Răspunde

    Astia de la Romsilva ar trebui judecati si condamnati pe viata deoarece se fac responsabili de tot ce se intampla in padurile Romaniei, defrisari, animale moarte, animale ce patrund in comunitatile de oameni, animale moarte pe strazi soli sosele. Din cauza lor se intampla totul!Romsilva este o mare afacere, sunt intereseati doar de bani in interesul propriu, cu alte cuvinte e cea mai mare mafie din Romania! Romsilva este un clan, o grupare infractionala ce trebuie destructurata si pedepsita cat mai repede cu putinta

  6. Dan 23 noiembrie, 2019 at 17:11 Răspunde

    Daca pana mai ieri le spuneai silvicultorilor ca se fac defrisari in paduri sareau in sus. Alaltaieri, Costel de mediu le-a dat decisiva si a acceptat inventarul care scoate la suprafata, oficial, dezastrul din paduri. Sper ca acest ministru sa nu se opreasca aici si sa trimita la parchet concluziile oficiale despre jaful de proportii. Si apoi ne miram de ce nu au altii acces in interiorul mafiei silvice. Chiar si pentru cei din interior, taxa pentru promovare e substantiala. La Neamt, cameleonicul sef de directie gaseste intotdeauna pretul corect si persoana care sa-l ajute sa mosteneasca sefia. Chiar sunt curios daca pnl-istii vor schimba mafia de la paduri.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.