Pierderi de milioane de metri cubi de apă numai în Piatra Neamț. Directorul Angheluță confirmă furturile 

6
425

 

Subiectul creșterii tarifelor la apa potabilă și canalizare, servicii oferite de către operatorul județean Apa Serv SA, a fost și este unul sensibil, care aprinde spiritele în rândul consumatorilor. De fiecare dată când se anunță o nouă scumpire a apei, situația este întoarsă pe toate părțile, fiind readuse în discuție atât angajările politice, cât și pierderile de apă imense pe care le înregistrează compania, cele din urmă fiind puse pe seama vechimii conductelor cu apă care cedează din ce în ce mai des. Datele oficiale al companiei Apa Serv SA arată că numai pentru municipiul Piatra Neamț pierderile sunt de peste 800.000 de metri cubi/lună, adică aproape 10 milioane de metri cubi/an.

Astfel, în fiecare lună pleacă către consumatorii din orașul Piatra Neamț 1.205.998 de metru cubi de apă, din care se livrează, adică se facturează, doar 394.255 de metri cubi. Diferența de 811.743 de metri cubi reprezintă pierderi, ceea ce înseamnă, calculat procentual, 67,31%. Vorbim și de pierderi tehnologice, dar și de pierderi comerciale, la ultima categorie intrând și furturile săvârșite de unii consumatori, cu sau fără complicitatea angajaților Apa Serv SA, aspect recunoscut de către conducerea companiei.

Valoarea pierderilor nu este greu de estimat, însă, când acestea sunt calculate, trebuie avut în vedere că un procent de 45% din pierderile de 67% este prins în acel preț tarif, în structura prețului. Pierderile au influență în prețul apei, însă valoarea lor nu se calculează la tarif de facturare. Situația, spun reprezentanții companiei, este cauzată de rețeaua de distribuție a apei, care, în procent de aproape 40%, este depășită moral și fizic. Pentru înlocuirea rețelei cu termenul de valabilitate expirat ar fi nevoie de 200 de milioane de lei.

Vlad Angheluță, directorul Apa Serv SA, recunoaște că o parte dintre piederi sunt cauzate și de furturi.

„Am documentat și furturi, am făcut și plângeri penale. Scopul unei plângeri penale nu este să facem rău omului, ci să dăm un semnal puternic că nu mai tolerăm așa ceva. Au fost făcute plângeri pentru branșamente frauduloase, branșamente cu bypass-uri, contori dați înapoi. Am făcut cercetări disciplinare atât pe sectorul de apă, cât și în contorizare producție”, a declarat Angheluță.

În ceea ce privește situația relatată de atacul.ro, privind avaria veche de 30 de ani de pe strada Petru Movilă, din zona Sarata, directorul Apa Serv a precizat că încă se caută soluții: „La avaria de la Sarata, avem o conductă prinsă în pilonul podului, ceea ce prespune o lucrare mult mai amplă de schimbare a ei. Încă suntem în căutare de soluții. Este obiectiv trasat pentru cei de la Tehnic, iar când va fi identificată soluția o să anunțăm”

La avaria de pe strada Petru Movilă, Apa Serv SA pierde aproximativ 100 mc/zi, țeava din tuburi de beton precomprimat fiind fisurată de aproximativ 30 de ani. Magistrala funcționează de aproape o jumătate de secol, iar când a fost îngropată, deasupra nu era carosabil, drumul fiind lărgit ulterior. Apa care trece prin respectiva conductă asigură circa 60% din consumul clienților Apa Serv din orașul Piatra Neamț, localitatea Alexandru cel Bun și comunele din aval până la Zănești. La sursă, debitul este de 900 mc/oră, însă pe traseu cantitatea este serios diminuată de pierderi.

În vară, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) a aprobat creșterea prețului apei și canalizarii, solicitat de către Apa Serv SA, numai că, în august, AGA a Adi Aqua Neamț, asociație din care fac parte toate localitățile care beneficiază de serviciile Apa Serv SA, s-a opus. Acum, pentru modificarea tarifelor trebuie reluată procedura, începând cu avizul ANRSC. Clienții Apa Serv SA plătesc acum 8 lei/mc apă și apă uzată, cu TVA inclus. În cazul în care propunerea de creștere a prețului, cu 25% la apă potabilă și 8% la canalizare, va fi acceptată și de cei din AGA ADI Aqua Neamț, prețul apă/canal în Neamț va fi de 9,36 lei, TVA inclus, care ar trimite județul Neamț în top 5 județe cu cea mai scumpă apă/canalizare din România. 

Daniel MURARU

 

 

6 comments

 1. Doina State 30 octombrie, 2019 at 18:42 Răspunde

  Este jenant. Sa ai pierderi 67% si sa ai cheltuieli cu salariile de 50% inseamna sa fii iresponsabil. Ce salarii are conducerea politica de la Apa Serv? Ce indemnizatii ia AGA si CA? La ce se pricep acesti politruci habarnisti?

  De ce PSD prin CJ nu investeste in inlocuirea tevilor si baga bani grei in publicitate, Mos Craciun, delegatii si salarii astronomice ale slugilor? Ce salariu ia Artsene, dar Asaftei, dar Amedeo, dar Vasiliu, dar Conache? Dar consilierii habarnisti alde DVC? Adunati acesti bani si veti avea bani sa reparati conductele. SA VA FIE RUSINE, SPECIALISTII LUI PESTE PRAJIT!PSD CIUMA ROSIE.

 2. Dreptate 30 octombrie, 2019 at 18:48 Răspunde

  Furtul e sanctionat doar la ala micu…desi angajatii raporteaza din teren ca unii sefi din politie au bransamente ilegale pe sub pamant se face ceva? Am inteles, ca si inainte de 89, avem 2 cantare…unu pentru prosti altu pentru nomenclaturisti
  Vorbesc cu oamenii din teren…ati reclamat furtul? Da…la birouri..de acolo nu mai stim ce se intampla….bravo! Romania te iubesc!

 3. Vladimir 30 octombrie, 2019 at 22:36 Răspunde

  In lumea asta, in momentul asta, sunt oameni care mor din cauza lipsei de apa. In UE se pune accept pe reducerea risipei de apa, ca problema globala. Numai la Piatra Neamt, apa potabila, tratata, numai buna de baut, se scurge in pamint. Puscaria pentru toti cei care conduc compania este prea blinda! Le doresc mai degraba sa crape de sete, impreuna cu conducatorul iubit Ion Arsene si restul lingailor!

 4. janel iosub 31 octombrie, 2019 at 05:51 Răspunde

  prededintele C.A DE LA APASERV ESTE ACELASI CA SI LA TROLEIBUZUL, ADICA FOSTUL OFITER SIPI STANCIU GHEORGHE!!! E MESERIE SE VEDE!! Cam acestea sunt somitatile tampilor din psd!

 5. observator 31 octombrie, 2019 at 06:13 Răspunde

  Sunt firme în județul acesta care consuma mii de mc dar plătesc, oficial, cam cât un cetățean la o garsoniera. (cazul Arcellor Mittal Roman pentru cunoscatori). Totul se face cu complicitatea unor angajați ai Apa Serv, niste hoti ordinari. Unii dintre acești hoti cica au fost “prinsi” dar in loc sa fie dati pe mana politiei si dati afara din firma, au fost mutati temporar pe alte posturi până se liniștesc apele (cazul Ghinet pentru cunoscatori). Parerea mea este ca furturile (cu sau fara ajutor) sunt mult mai mari decat pierderile tehnologice. Se fura la greu, fără rusine, mama lor de hoti.

 6. DG 3 noiembrie, 2019 at 12:53 Răspunde

  Pana nu vor intra firmele astea gen Apa Serv ori CRAB Bacau de-a dreptul in faliment nu vor pricepe politrucii de la varful judetelor ca trebuie sa se bata pentru infiintarea de mari operatori regionali, care sa acopere 3-4-5-6 judete si sa aiba macar 2-3 milioane de clienti. Numai ca atunci cand vor falimenta va fi prea tarziu. Pentru ca asteapta la cotitura marii operatori europeni, care au zeci de milioane de clienti, si care vor veni si vor face lobby pentru privatizarea lor. Pentru ca este clar ca la cat de mici sunt firmele judetene si, mai ales, la cat de prost sunt manageriate, falimentul le asteapta.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.