Amenda de peste un milion de euro încasată de CJ Neamț de la Uniunea Europeană și misterul sutelor de containere și pubele depozitate în Dărmănești

5
436

Curtea clădirii administrative a Consiliului Județean Neamț, de pe strada Gavril Galinescu, nr. 11, din Piatra Neamț, unde funcționează Centrul Teritorial de Învăţământ Deschis la Distanţă, s-a transformat în depozit pentru sute de containere metalice și pubele. Atacul.ro a fotografiat, zilele trecute, peste 1.000 de containere metalice și pubele din plastic care au fost cumpărate în cadrul proiectului Sistemul de Managament Integrat al Deșeurilor (SMID), implementat de către Consiliul Județean Neamț cu fonduri europene. Aceste containere ar fi trebuit să se afle acum în toate localitățile care fac parte din Zona 1 (orașul Piatra Neamț și 26 de comune), pe platformele betonate. Nu au fost încă amplasate, pentru că au apărut probleme, firma Girexim Universal SRL Pitești, care a câștigat licitația pentru contractul „Delegarea prin concesiune a gestiunii unor activitati componente ale serviciului de salubrizare al unitatilor administrativ-teritoriale membre ale Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara ECONEAMT din Zona 1”, renunțând la afacere. Adică la 136.370.344 de lei, fără TVA. Contractul a fost reziliat, iar Consiliul Județean Neamț a fost sancționat cu amendă (corecție) substanțială – 5.000.000 de lei pentru că nu a implementat la timp sistemul de management integral al deșeurilor și pe Zona 1. Pentru a recupera banii, Consiliul Județean Neamț ar fi dat în judecată firma, pe motiv că aceasta ar trebui să suporte corecția financiară aplicată de Uniunea Europeană. Realitatea este că proiectul SMID Neamț s-a aflat, la nivel național, pe lista celor nefuncționale pentru care s-a continuat implementarea până la 31 martie 2019. Girexm Universal SRL Pitești a câștigat licitația pentru operarea Zonei 1 și a semnat contractul cu autoritatea contractantă (ASOCIATIA DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARA „ECONEAMT”) în data de 9 ianuarie 2019, adică cu mai puțin de două luni înainte de expirarea termenului de 31 martie. Uniunea Europeană nu a acceptat nicio scuză și a sancționat Consiliul Judetean Neamț cu o amendă de peste 1 milion de euro. Dacă institutia va recupera banii de la Girexim Universal SRL, numai instanța va decide.

Girexim Universal SRL a vrut să gestioneze și depozitul de deșeuri de la Girov

Firma din Pitești, care devenise operatorul Zonei 1 în ianuarie 2019, s-a înscris și la licitația pentru operarea depozitului de deșeuri nepericuloase de la Girov, însă a pierdut. Contractul, estimat la 235.436.049 lei, a fost câștigat de o firmă din București, Eco Sud SRL. Bătălia pentru operarea depozitului de la Girov a fost acerbă, fiind depuse 6 oferte: S.C. GIREXIM UNIVERSAL S.A. PiteștiS.C. FCC ENVIRONMENT ROMÂNIA S.R.L. Arad; S.C. ECO SUD  S.A. București; Asocierea S.C. RER SUD S.A. (lider asociere) Buzău și S.C RER SERVICII ECOLOGICE SRL (asociat) Gălbinași jud.Buzău; S.C. MAVGO HOLDING  S.R.L., terț susținător S.C. AQUA PARC S.R.L. Roznov, terț susținător S.C. EURO GAS PRESCOM S.R.L Fieni, jud.Dâmbovița; Asocierea S.C. EDIL INDUSTRY S.R.L. (lider asociere) și S.C ECOREC RECYCLING S.R.L.- terț susținător S.C. CASA DESIGN S.R.L.  Gura Humorului – terț susținător S.C. VITALIA SERVICII PENTRU MEDIU – TRATAREA DEȘEURILOR S.R.L. Boldești – Scaeni jud. Prahova. Licitația a fost atribuită, în 12 aprilie, firmei Eco-Sud SRL. Însă, pe 27 decembrie 2018, Girexim Universal SRL acționa în instanță Consiliul Județean Neamț într-un dosar legat de un litigiu privind achizițiile publice, nemulțumirea având ca bază exact licitația pentru depozitul de la Girov. La sfârșitul lunii ianuarie, Tribunalul Neamț a respins contestația, ca nefondată. În mai, Girexim Univesr SRL pierdea și recursul la Bacău. Sunt voci care afirmă că piteștenii s-au supărat și au plecat, pentru că planul lor de a împușca doi iepuri dintr-un foc- gestionarea Zonei 1, plus administrarea depozitului de la Girov, o afacere de peste 400 de miliaone de lei- a dat greș. După semnarea contractului pentru Zona 1, Girexim Universal SRL a avut la dispoziție o perioadă de 3 luni de mobilizare, timp în care să preia vechile platforme, să aducă utilajele, personalul, trebuia să depună o garanție etc.  Perioada de mobilizare a trecut, iar obligațiile nu au fost respectate, așadar contractul a fost reziliat.

Cum au ajuns containerele în Dărmănești

Firma din Pitești ar fi trebuit să preia containerele metalice și tomberoanele care trebuie să deservească Zona 1. Nu a făcut-o, iar reprezentanții firmei Eco-Sud SRL, noul gestionar de la depozitul Girov, nu și-a asumat responsabilitatea pazei pentru cele peste 1.000 de containere si pubelele care erau depozitate aici. În acest condiții, Consiliul Județean le-a transportat și depozitat în curtea clădirii de pe strada Gavril Galinescu, nr. 11, din Piatra Neamț.

„Aceste containere, pe vremea cât depozitul de la Girov a fost operatorul  Serviciului  Public de Administrare a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), au fost depozitate acolo, la Girov. În momentul în care noi am predat depozitul către operatorul privat, acesta nu și-a asumat paza lor. Prin urmare, Consiliul Județean Neamț le-a luat de acolo și le-a transportat într-un loc sigur, păzit. Containerele și pubelele, în jur de 1.500, trebuie să fie montate pe acele platforme betonate din Piatra Neamț și cele peste 20 de comune, însă Zona 1 a fost câștigată de un operator care nu a făcut ce trebuia să facă și s-a renunțat la colaborarea cu el. Acum, lucrăm împreună cu Primăria Piatra Neamț la actualizarea caietului de sarcini în vederea organizării licitației pentru delegarea Zonei 1. Firma câștigătoare va fi cea care va gestiona și amplasarea containerelor metalice și pubelelor care sunt depozitate acum în Dărmănești”, a declarat Claudiu Pădure, directorul ADI „Econeamț”

Sistemul de Management Integrat al Deșurilor (SMID) a beneficiat de o 127.202.373 lei de la Fondul European de Dezvoltare Regională, contribuția Județului Neamț la acest proiect fiind de 15.634.731 lei. De acești bani s-au construit un depozit la Girov și trei stații de transfer, s-au achiziționat containere metalice, pubele, s-au construit puncte de colectare etc. Proiectul a urmărit implementarea unui sistem cât mai eficient de gestionare a deșeurilor, cu respectarea legislației europene în domeniu.

Daniel MURARU

5 comments

 1. janel iosub 18 octombrie, 2019 at 17:16 Răspunde

  OBSERV CA PE DIRECTORUL PADURE IL TINE EMILIA ARCAN IN FUNCTIE, CA DE, OMUL CARA BINE LA PARTID!!! STIU CE SPUN CA ERAM IN PSD CAND DIVA ARCAN IL PROTEJA PE ACESTA DIRECTOR PRINS CU VREO 2 TONE DE MOTORINA, DOSAR PE CARE S-A ASEZAT IN LINISTE BATISTA PE TAMBAL!! IN REST, PROSTIMEA PLATESTE MILIONUL DE EURO SI NU BORFASII CARE AU INCALCAT LEGEA!!! OMERTA DIN JUDETUL NEAMT DEPASESTE GRANITELE INIMAGINABILULUI SI NIMENI NU VEDE CUM POLITISTI SI PROCURORI SUNT SLUGILE MARELUI NABAB AL PSD ULUI JUDETEAN!!!!!!!!!!!!!!!APROPO, ACESTA ESTE UN DOSAR DE DNA, INSA SI DNA UL ARE CIRIPITORII LOR!!

  • Dan 18 octombrie, 2019 at 19:10 Răspunde

   Ma uit siderat la tv si vad continuarea povestii in care ministrul Cuc a cerut directorului Tarom ca, in ziua motiunii, sa intarzie avioanele de pe cursele interne care aduceau parlamentari ai opozitiei (vreo 20). De noaptea mintii. Sluga lui soseta, Cuc, membru psd neamt, a anuntat initial ca nu a discutat cu doamna director de la Tarom dar, ce sa vezi, au aparut filmulete cu intalnirea. In seara zilei de miercuri (joi urma motiunea) Cuc s-a dus la poarta directorului dupa ora 21 sa-i ceara sa intarzie avioanele de a doua zi si sa ceara listele cu parlamentari care urmau sa vina cu avioanele. Dupa ce au aparut filmulete, sclavul Cuc a recunoscut ca a fost la poarta directorului si a cerut listele cu parlamentarii care urmau sa calatoreasca dar pentru a se asigura ca vor ajunge la timp nicidecum sa-i intarzie. Ce gunoi. DNA a deschis dosar si sper sa dovedeasca fapta penala a lui Cuc. Totusi, eu mai am o convingere si pot sa pariez cu oricine asta. Toata smecheria a fost pusa la cale de soseta. Da, de soseta. El s-a laudat in tot partidul ca motiunea nu va trece. Iar Cuc e prea idiot ca sa poata gandi astfel de smecherii penale. Soseta l-a trimis pe Cuc acasa la individa dar nu cred ca o sa recunoasca. Are cineva curajul sa parieze ca-i altfel?

 2. Vladimir 19 octombrie, 2019 at 08:48 Răspunde

  Ei, pe soseta il duce capul la infractiuni, asa cum spunea un comentator la un alt articol, ar fi fost si artizanul dosarului 10 August. Nu e de mirare nimic. Are el si altele. De mirare e cum naiba de mai e in liberatate?

 3. Stefan 19 octombrie, 2019 at 10:49 Răspunde

  Incompetenta la ea acasa!Au concesionat groapa de gunoi inainte sa rezolve problema colectarii!Acest sistem centralizat judetean este o prostie!In mod normal, fiecare localitate ar trebui sa-si organizeze colectarea deseurilor dupa niste reguli stabilte clar pentru toti, iar operatorul gropii de gunoi sa asigure doare depozitarea, prelucrarea deseurilor, etc…

 4. David 19 octombrie, 2019 at 15:45 Răspunde

  Stefan, as completa ceea ce spui si as zice ca acest sistem nu e doar o prostie, e un grup organizat al carui singur scop il reprezinta castigarea milioanelor care se fac din gunoaie. Daca ar da la fiecare localitate Arsnenie nu ar mai putea controla sumele imense din gunoaie. E simplu. Ca dovada ca au fost amendati cu 1 mil € si nu au dat in judecata firma pentru a recupera banii ca sa nu iasa la iveala alte mizerii. Milionul acela reprezinta bani de buzunar pentru ei.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.