Procurorul Bănilă, Arsene, Pinalti și o întâlnire în Țara Sfântă

6
565

O informație apărută ieri pe g4media.ro, care până în acest moment nu a fost contestată de Ionel Arsene, inculpatul pentru fapte de corupție din fruntea Consiliului Județean Neamț, arată că președintele PSD Neamț, împreună cu șefa Guvernului, Viorica Dăncilă, l-ar susține puternic pe procurorul Felix Bănilă în fruntea DIICOT. Informația apăruse în contextul în care președintele Klaus Iohannis îi ceruse, luni seară, șefului DIICOT să-și dea demisia din funcție ca urmare a modului în care a fost gestionat cazul „Caracal” și a felului în care au fost tratați, de către procurori, părinții uneia dintre victime. A doua zi a apărut informația că Felix Bănilă ar fi vrut să-și dea demisia, însă nu a făcut pasul, datorită susținerii lui Arsene și Dăncilă. Ziariștii bucureșteni au citat surse din partid, informația, așa cum spuneam, nefiind comentată în niciun fel de către cei doi. Întrebat dacă a discutat cu Arsene despre o eventuală demisie, Felix Bănilă le-a spus jurnaliștilor că nu îl cunoaște pe acesta. În mod firesc, premierul Dăncilă sau/și Arsene ar fi trebuit să ia poziție vizavi de afirmațiile publicației amintite, pentru că în cazul în care lucrurile stau așa, situația este gravă.

A spune că procurorul șef al DIICOT are susținerea lui Ionel Arsene, un individ judecat pentru fapte de corupție, te obligă să te întrebi dacă nu cumva inculpatul din fruntea județului are vreo influență asupra sistemului judiciar. Acest fapt, dacă se confirmă, ar fi extrem de grav ținând cont că însuși Arsene este judecat pentru fapte grave de corupție.

Fostul șef al DIICOT și legăturile de la Neamț

Procurorul Bănilă, care și-a dat demisia astăzi din fruntea DIICOT, cerând otodată și demisia adjunctului său, procurorul Hăineală, a fost în trecut prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, nemțenii știindu-l din perioada în care a anchetat dosarul interlopului Puiu Mironescu. Procurorul Bănilă mai are o legătură cu județul Neamț, cumnata și cumnatul său, avocata Dănuța Mancaș și juristul Octavian Mancaș locuind în zonă. Înainte de a fi avocat, Dănuța Mancaș a fost consilier juridic la Administrația Finanțelor Publice Neamț.

Procurorul Felix Bănilă și soția sa, Nicoleta Bănilă (Sursa foto: Facebook/Nicoleta Banila)

S-a spus că avansarea lui Bănilă s-a făcut cu sprijinul grupului de la Bacău, format din Hrebengiuc, Dragoș Benea etc. Un rol important l-ar fi avut și procurorul Oana Schmidt Hăineală, delegată prim-procuror adjunct la DIICOT odată cu numirea lui Bănilă în funcția de șef.

Oana Schmidt Hăineală a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moinești, prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău și prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău. Așadar, susținerea acesteia pentru Bănilă este explicabilă, mai ales că au fost și colegi de serviciu. Ar mai fi de spus că Oana Schmidt Hăineală a fost în cărți și pentru șefia DNA, fiind susținută pentru această funcție de infractorul Liviu Dragnea.

Proces cu uși închise, termene lungi

Săptămâna trecută, pe 26 septembrie, la Tribunalul Bacău, a avut loc un alt termen în dosarul în care Arsene este judecat pentru fapte de corupție. Cum procesul se judecă cu ușile închise, singura informație pe care o avem este aceea că următorul termen va avea loc luna viitoare când vor fi audiați alți martori. În primă fază, dosarul s-a judecat la Tribunalul Neamț, însă avocații inculpatului Arsene au cerut strămutarea, iar Curtea de Apel Bacău a fost de acord. Cât s-a aflat pe rolul Tribunalului Neamț, înainte de a fi strămutat la Tribunalul Bacău, dosarul în care inculpatul Ionel Arsene este judecat pentru fapte de corupție a avut o anumită ritmicitate, termenele date de către magistrați fiind, în medie, de 30 de zile. Tot la Tribunalul Neamț, solicitările avocatului lui Arsene, ca ședința de judecată să se desfășoare cu ușile închise, au fost respinse de către judecător. Lucrurile s-au schimbat radical după ce Curtea de Apel Bacău a acceptat cererea de strămutare a procesului de la Tribunalul Neamț la Tribunalul Bacău. La termenul din 30 mai, când a fost audiat Gheorghe Ștefan, instanța a admis cererea avocatului lui Arsene ca ședințele de judecată să nu mai fie publice, pe motiv că presa ar publica declarațiile martorilor, iar buna înfăptuire a justiției ar fi împiedicată. Așadar, ședințele de judecată din procesul lui Arsene sunt secrete, nimeni în afară de inculpați și martori nemaivând acces în sala de judecată fără acceptul judecătorului băcăuan. La Tribunalul Bacău, primul termen a fost fixat pentru 11 aprilie, când cauza a fost amânată pentru 30 mai, în vederea audierii martorilor. În 30 mai, a fost audiat Gheorghe Ștefan, iar instanța a acordat următorul termen de judecată, atenție, pentru data de 26 septembrie, adică la o distanță de 4 luni. Pinalti este cel care a făcut denunț împotriva lui Arsene, afirmând că i-a dat acestuia bani, în cursul anului 2013, pentru a-i face probleme la Agenția Națională de Integritate lui Culiță Tărâță, președintele de la acea vreme a Consiliului Județean Neamț. Arsene și Pinalti se aflau în conflict deschis cu Tărâță.

Ciudatele căi ale Justiției

Strămutarea i-a priit inculpatului din fruntea județului. Jurnaliștii nu au aflat ce a declarat martorul Gheorghe Ștefan la termenul din 30 mai, pentru că instanța a stabilit că, începând cu acel termen, ședințele vor fi secrete. Există voci care afirmă că Pinalti ar fi fost generos cu Arsene, declarațiile nemaifiind atât de acide ca în timpul urmăririi penale.

Din acel moment, de la termenul din 30 mai, Pinalti a avut parte numai de sentințe favorabile în dosarele în care este judecat. A scăpat de o condamnare de 8 ani închisoare într-un dosar „Poșta Română” și a mai obținut două achitări la Tribunalul Neamț. Iar toate acestea s-au întâmplat după ce, culmea coincidenței, Pinalti s-a întâlnit accidental cu un judecător cunoscut la Ierusalim. Fără absolut nicio înțelegere, cei doi au ales să-și petreacă Paștele ortodox, sărbătorit, în acest an, pe 28 aprilie, în Țara Sfântă.

(Sursa foto: www.smithsonianmag.com)

Daniel MURARU

Citeste si:

Arsene, șeful CJ Neamț, înfundat de Pinalti. Ținta celor doi a fost Culiță Tărâță

Ziaristul Turturică umblă cu fofârlica? România liberă, atac furibund la adresa lui Culiță Tărâță

INCULPATUL ARSENE, FILAT! Cu cine se întâlnea în București, când se pregătea să-l „facă” pe Tărâță

Dosarul lui Arsene sau mafia în toată splendoarea ei. Un „guru” al presei ar fi luat 15.000 de euro din această afacere penală

 

6 comments

 1. nuti. 2 octombrie, 2019 at 18:41 Răspunde

  Bai INFRACTORI ORDINARI in capul vostru e numai tarate si nisip credeti daca mergeti la IERUSALIM va iarta BUNUL DUMNEZEU de hotiile voastre!!!???????NU veti putrezi in puscarie !!

 2. mihnea1 2 octombrie, 2019 at 20:06 Răspunde

  Poate asa vor intelege ca nici macar Dumnezeu nu-i mai suporta, indiferent cati bani publici vor aloca bisericilor. Cel mai probabil urmeaza o “extraordinara” cu alocari de fonduri pentru unitatile de cult. Sper sa infundati puscaria, toti.

 3. Daniela 2 octombrie, 2019 at 21:56 Răspunde

  Incep sa iasa la iveala imbarligaturile fostului sef DIICOT cu faimoasa familie Mancas Danuta si Octavian din Piatra Neamt. Doamna Mancas Danuta, avocata si prietena la catarama cu primarita Cretu Vasilica, si de familie si de “afaceri” cu dosare penale deschise angajatilor, fostilor angajati si fostilor primari ai comunei Dobreni. Mancas Octavian, angajat consilier juridic la Primaria Dobreni. (***) Acum inteleg de ce stau pe loc dosarele cu smenurile si achizitiile cu dedicatie catre ALDE Neamt, in care sint implicati reprezentanti de seama ai clanului ALDE Neamt, in frunte cu Ion Asaftei, protectorul primaritei Cretu Vasilica. “Legaturile de interese” cu fostul sef DIICOT iau dat curaj primaritei Cretu Vasilica sa dezvolte un comportament dictatorial, abuziv atit emotional asupra angajatilor Primariei Dobreni cit si in legatura cu modul cum a ordonat achizitii preferentiale, cu dedicatie. Vorbesc despre achizitiile “orientate” catre Popa Valer si Jipa Viorel, nimeni altul decit presedinte ALDE Tineret Neamt. Dosarul cu achizitii de la Jipa Viorel, zace intr-un sertar la IPJ Neamt din august 2018. Cine sa fie omul de legatura din IPJ Neamt, care a ordonat blocarea dosarului? Nu este greu de ghicit, este un alt bun prieten (***) cu Vasilica Cretu. Iata pe cine se baza primarita Cretu Vasilica, cind si-a batut joc de fostul consilier de achizitii, om de buna credinta care a refuzat sa jecmaneasca bugetul comunei Dobreni in folosul clanului Cretu-Asaftei-Jipa-Popa Valer. Acum pot merge linistita cu dosarul “Basculanta, via Popa Valer”. Poate cei de la DIICOT vor avea curiozitatea acum sa vada cum s-au masluit facturile ce fac obiectul achizitiei cu pricina si de catre cine, cum a fost falsificata cartea de identitate a basculantei, cum a organizat si dirijat primarita Cretu Vasilica, achizitiile catre Popa Valer, din vara anului 2017. Trebuia sa se sparga de undeva buboiul. In sfirsit a aparut o speranta si pentru cei oropsiti de vestita Cretu Vasilica.

 4. procurorul 3 octombrie, 2019 at 18:57 Răspunde

  Spre stiinta. Adevaratul motiv pentru care Arsene a incercat sa-l determine pe Banila sa nu demisioneze este unul foarte serios. Dosarul 10 august a fost preluat de DIICOT, deci de Banila. Toate conexiunile din articol sunt reale dar mult mai extinse. Asa cum au scapat unii prin presa centrala, in dosarul 10 august sforarii principali sunt Dragnea, Carmen Dan, Arsene si secretarul de stat Chirica (un fel de Laufer al lui Arsene). Toti au fost in sediul MAI si in alte locatii de unde au decis interventiile criminale ale jandarmilor. Nu uitati ca fostul sef al jandarmeriei, colonelul Cucos, era nemtean si a fost propus pentru avansare la gradul de general si titularizare pe functia de inspector general al Jandarmeriei. Sa nu credeti ca acest Cucos era rupt de Neamt, venea destul de des la chefuri interminabile. Chiar si aparatorul legal in dosarul 10 august unde Cucos a fost pus sub acuzare este avocatul liberal nemtean Monica Anton. Revenind la fondul problemei, Arsene a fortat mentinerea lui Banila in fruntea DIICOT pentru ca, atunci cand aparea momentul oportun iar opinia publica avea atentia focusata pe alte probleme, trebuia sa claseze cauza 10 august. Din acest motiv si Carmen Dan a tras de timp prin secretizarea documentelor jandarmeriei. In coasta lui Banila, pe post de adjunct, a fost plantata odioasa Haineala careia Banila i-a cerut incetarea detasarii la DIICOT cand a constatat ca mai multi decidenti psd-isti (altii decat Arsene) i-au recomandat sa demisioneze. Dar astazi, procurorul care asigura interimatul la conducerea parchetului antimafia a solicitat retragerea cererii de incetare a detasarii lui Haineala la DIICOT. Exact persoana care are ca unica grija dosarul 10 august. Pentru ca dosarul are un impact negativ exploziv nu doar pentru acuzatii din dosar ci pentru intregul PSD care a ales sa gazeze si sa macelareasca romanii iesiti sa protesteze pasnic. Iar gruparea Haineala, Savonea, Baltag (alta nemteanca ce are sarcini precise in privinta unor dosare), Adina Florea, cativa judecatori de la Inalta Curte si Curtea de Apel Bucuresti si CCR-ul reprezinta garda pretoriana a penalilor si penabililor. Doar ca, intreaga grupare nu mai poate avea prea multe secrete pentru ca unele institutii ale statului si-au facut treaba in mod profesionist, in ciuda tavalugului care a fost trecut in forta peste ele de catre Dragnea & Co.

 5. Alina 3 octombrie, 2019 at 20:57 Răspunde

  Statuia din imagine nu mai are nevoie de nici o explicatie. Burtosul cu balanta justitiei in mina nu reprezinta altceva decit coruptia in spatele careia se ascund personaje ca prefecta Soroceanu, razesii Asaftei si Arsene de la CJ Neamt, primarita Cretu Vasilica(ALDE Dobreni), afaceristi precum Jipa Viorel centralistul si Popa Valer basculanta, procurori si judecatori precum Felix Banila, sefi de IPJ-uri si alte institutii tortionare. Trai pe vatrai pe banii fraierilor care se ostoiesc muncind acasa in tara si inafara ei. Nici nu stiu daca tara aceasta mai apartine romanilor de buna credinta, buni platitori de taxe si impozite, a caror destinatie este buzunarul propriu al celor enumerati ca facind parte din elita coruptilor. Acea elita pastorita de suprema Viorica Dancila. Cel in spinarea caruia s-a protapit burtosul, este romanul asuprit, injosit, umilit, pacalit cu o dezinvoltura greu de explicat, pentru ca are o meteahna. Este naiv, crede in zimbetele veninoase afisate ocazional de sleahta de parveniti, in banii impartiti din buzunare sorturilor, in chiolhanurile comunale, organizate de fapt tot din banii lor. Chipul lui poate fi asemnat asisderea cu cel al detinutilor de la Gherla si Aiud, pentru ca asa ne-au transformat lupii in blana de oaie de care nu mai scapam. Oare ne desteptam macar in ceasul cel din urma? Mai nou, voturile se cumpara cu nasit si botezat, exemplu comuna Dobreni. Umbla vorba ca, in schimbul unor secrete bine ascunse in legatura cu alegerile din 2016 de la Dobreni, obligatia a fost de cununat. Adica socrul mare a filmat si pastrat imagini cu impact devastator. Pentru cine? Daca va citi aceste rinduri, nasa mare se va regasi. Despre acele filmari stiu mai multe persoane. Sa tot cununi si sa botezi, numai sa nu fi demascat. Nasa mare deja a inceput pelerinajul prin comuna, zisese in scop electoral. Cam asa se descriu exponentii coruptiei. Spectatori se gasesc.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.