Dezmăț financiar. S-au bronzat la mare pe banii primăriei

7
222

În urmă cu doi ani, publicația atacul.ro dezvăluia metoda folosită de multe instituții publice pentru a-și trimite angajații în concedii, la mare sau la munte, pe banii comunităților. Bine, nu toți angajații, ci doar cei „merituoși”, adică acei funcționari agreați de șefi. Ne referim, în special, la acele cursuri de prefecționare, care sunt folosite de unii pentru a-și face concediile pe bani publici, nu la cursurile reale, la care participă și se perfecționează funcționarii publici. Pentru că, așa este, sunt și cursuri reale, unde funcționarii se perfecționează. Metoda ilicită, binecunoscută inclusiv de către autorități, constă în organizarea unor cursuri de perfecționare care, de regulă, se desfășoară taman în plin sezon estival, în stațiuni de pe litoralul Mării Negre sau, iarna, în stațiuni de pe Valea Prahovei. Anual, primăriile din județ, dar și alte instituții publice alocă sume importante pentru a-și perfecționa angajații. În acest sens, instituțiile achiziționează, cu sume considerabile, pachete de cazare și cursuri de la firme specializate. Așa se face că unii se „cursează” pe la cele mai fițoase hoteluri din cele mai cunoscute stațiuni de pe litoral.

Șmecherie devoalată de Curtea de Conturi

În anul 2017, Primăria Bîrgăuani a trimis la cursuri de perfecționare trei salariați, costurile fiind de aproximativ 20.000 de lei. Cum angajații nu au prezentat, la întoarcere, nici o diplomă de participare, niciun document care să ateste faptul că au urmat cursurile repective, concluzia a fost una: salariații primăriei au fost în concedii plătite din bani publici, nu la cursuri de perfecționare. Acest aspect a fost constatat de Curtea de Conturi în urma controlului efectuat la Primăria Bîrgăuani, la sfârșitul anului trecut. Acest lucru înseamnă că, dacă reprezentanții primăriei nu vor contesta raportul, suma cheltuită va trebui recuperată de la cei care s-au distrat pe banii comunității. Banii vor trebui recuperați și în cazul în care Primăria Bîrgăuani contestă în instanță raportul Curții de Conturi și pierde procesul. Acesta este traseul legal, însă, din păcate, există foarte multe decizii ale Curții de Conturi, în special de recuperare a unor prejudicii, care nu se pun în aplicare.

Toate cursurile de perfecționare achiziționate de către Primăria Bîrgăuani, în 2017, s-au desfășurat la mare, în luni numai bune pentru bronzat, contractele fiind încheiate prin metoda achizițiilor directe de pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Primul contract, în valoare de 7.320 lei, fără TVA, cu denumirea „Activitatea de resurse umane în administrația publică. Măsuri de îmbunătățire a serviciului public”, a fost încheiat în data de 23 iunie 2017. Pentru suma amintită, doi angajați (cost 3.660 lei/persoană, fără TVA) au participat la un curs care s-a desfășurat în perioada 11-16 iulie (cinci zile de curs și 6 nopți de cazare) la Hotelul Palas din Mamaia (foto).

(Sursa foto: litoralulromanesc.ro)

De pe SEAP aflăm că „Programul de formare profesională/perfecționare se adresează funcționarilor publici, persoanelor numite sau alese în funcții de demnitate publică sau asimilate acestora, aleșilor locali, personalului contractual din cadrul administrației publice, precum și altor persoane interesate-persoane implicate indirect în activități vizate de tematica acestora, precum și persoanelor interesate de domeniile tematice respective”.

S-au distrat pe banii oamenilor

Firma care a asigurat pregătirea cursanților și care s-a ocupat de cazarea acestora se numește Neiriama Training Solutions SRL din Craiova, județul Dolj. În data de 5 iulie, Primăria Bîrgăuani a achiziționat, la același preț de 3.660 lei, fără TVA, încă un pachet de servicii de la aceeași firmă. De această dată însă, oferta a fost pentru o singură persoană, în condițiile în care discutăm despre același program de pregătire profesională. În data de 21 iulie, Primăria Bîrgăuani a achziționat, prin aceeași metodă a cumpărării directe, un pachet pentru perfecționarea unui alt angajat. Acesta a participat la cursul „Aleșii locali: atribuții, competențe, regimul juridic al incompatibililor și al conflictelor de interese”. Suma achitată – 3.206 lei, fără TVA. SC Saral Expert Consult SRL Târgu Mureș, firma furnizoare de servicii, a încasat 950 de lei, cu TVA inclus, cu titlu de taxă de participare curs, iar diferența de până la 3.206 lei a însemnat contravaloarea serviciilor de cazare în regim single, 7 nopți, la Hotel Opal (foto) din Stațiunea Cap Aurora. Mai exact, vorbim de 2.625 lei pentru cele 7 nopți de cazare, adică 375 lei/noapte în regim single.

(Sursa foto: mapio.net)

Se pare că aceste cursuri nu se pot desfășura decât în hoteluri de la 3 stele în sus. Funcționarilor nu le priesc hotelurile ori pensiunile cu prețuri vizibil mai mici, că doar nu-s banii lor, nu?

La vremea respectivă, atacul.ro l-a contatat pe Virgil Martin, viceprimarul de Bîrgăuani, cel care preluase atribuțiile de primar, după ce Petrică Șchiopu și-a pierdut mandatul ca urmare a problemelor pe care le-a avut cu Agenția Națională de Integritate. L-am întrebat cine a fost la ultimul curs, cel de la Cap Aurora, iar Martin ne-a spus că nu știe să fi fost plecat vreun angajat la mare, la cursuri. Asta, însă, nu i-a împiedicat pe auditorii Curții de Conturi Neamț să constate că funcționarii primăriei, trimiși la cursuri de perfecționare, au fost practic la mare. Pe banii oamenilor din comună.

(Sursa foto deschidere: hello-travel.ro)

Daniel MURARU

7 comments

 1. unu 5 iulie, 2019 at 16:03 Răspunde

  nu sunt singurii . si la primaria rroman e dezmat pe bani publici – prime la șefuți cadouri si alte șușanele. cine scormoneste gaseste

 2. Florin 5 iulie, 2019 at 17:19 Răspunde

  Aceste firme organizatoare de cursuri au apărut ca ciupercile după ploaie. Ca și facultățile particulare. Mecanismul e inventat de mult și bine pus la punct. Mai nou, unele cursuri se organizează și în afară țării. Cum apare o modificare legislativă, hop și cursul de perfecționare! Cum toate vizează pregatirea personalului din sistemul bugetar, banii curg! Incompetenții angajați cu PCR trebuie calificați. UIte-așa se toacă banii de la buget! Și ne întrebăm de ce intră tara în faliment!

 3. mara deda 5 iulie, 2019 at 21:27 Răspunde

  Dezmatul financiar la aceasta comuna este amplificat si de neplata sumelor imense datorate de catre o societate fantoma pe nume (***) din satul Balanesti, comuna Birgauoani, care detine doua iazuri preluate de la fosta piscicola S.A. Piatra Neamt cu, care are procese in instanta. Iazurile sunt in satul Balanesti pe parul Valea Neagra. Societatea ar avea pe rol dosare penale care se taraganeaza de ani de zile la IPJ Neamt.

 4. Marius 6 iulie, 2019 at 10:16 Răspunde

  Si i firma care chipurile are grija de instalatiile de apa din comuna suge bani grei fără să facă nimic
  Fostul primar, ala cu o (***) încasează si acum paraindarT frate.Iar Soseta îl protejeze.

 5. toma 7 iulie, 2019 at 06:57 Răspunde

  Aceeasi situatie asemanatoare este la comuna Faurei, judetul Neamt unde societatea (***) are doua iazuri la BUDESTI si este protejata de Sistemul de Gospodarire a Apelor Neamt nu achita sumele imense catre Unitatea Administrativ Teritoriala FAUREI de ani de zile si nimeni din IPJ Neamt sau ANAF nu vede ca se face evaziune fiscala!!!!!

  • Alina 7 iulie, 2019 at 11:23 Răspunde

   Toma, cum sa i-a masuri ANAF-ul si IPJ-ul, cind acolo isi petrec bosii timpul liber, de acolo le parvin cosarcile cu peste. Ce sa faca comuna Faurei cu “micutul” impozit pe veniturile rezultate din valorificarea iazurilor? Comuna are drumuri, retea de apa si canalizare, gaz metan, dispensar, scoala la nivelul anului 2019. Are nevoie….Bataie de joc nesfarsita. Toata aceasta situatie nu ar fiinta acolo, daca votul nu ar mai fi un troc contra galeti, sacose cu alimente si promisiuni chioare. Nu stiu sa fi ajuns pe acolo “caravana ALDE”, dar daca vine, cu siguranta le cumpara o rabla de basculanta de 20000 euro, mai pune niste centrale, imparte colaci si cutii de chibrite cu bani in ele. Si sa vezi dupa aceea prosperitate si urari de bine. De 14 ani merg periodic acolo din motive familiale si nu pot sa nu observ cum se stinge satul romanesc. Daca putinii bani adunati din taxe si impozite nu s-ar mai toca aiurea, pentru interesele unui grup restrins, poate viata celor de acolo s-ar schimba. Cind lupul ajunge paznic la oi, rezultatul este dezastruos. Pentru oi….

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.