Cum vrea să treacă șoferul lui Arsene în clasa a XII-a. Grave acuzații de corupție la liceul la care învață

10
685

Marian Amătăsoaei este, din luna ianuarie, șoferul limuzinei BMW X6, pe care o folosește Ionel Arsene, inculpatul pentru fapte de corupție din fruntea Consiliului Județean Neamț. În paralel cu meseria de conducător auto, Amătăsoaie urmează și cursurile Liceului „Dimitrie Leonida” (foto) din Piatra Neamț, unde este elev în clasa XI-a (seral), profil mecanic. Fiind mai mult plecat pe la București, unde îl transportă cu BMW-ul X6 pe Ionel Arsene, aflat într-o continuă căutare de fonduri pentru județul Neamț, Marian Amătăsoaei nu prea are timp să dea pe la școală, drept pentru care catalogul, în dreptul numelui său, este plin de absențe. Profesorii nu l-au văzut niciodată, însă acest lucru nu pare a fi un impediment pentru cei care doresc să-l ajute să treacă clasa. Se pare că acțiunea „Ajutați-l pe Amătăsoaei!” a început, iar oameni cu greutate din învățământul nemțean se dau de ceasul morții să-l sprijine pe șoferul „Jupânului”. Lucrurile nu sunt simple, pentru că pe parcursul anului școlar, Amătăsoaei a primit două preavize de exmatriculare din cauza numărului mare de absențe. Nu s-a ajuns până acolo, pentru că o parte dintre absențele nemotivate, probabil cât a fost necesar pentru a nu se lua măsura exmatriculării, a fost rezolvată, în sensul că au fost motivate pe ultima sută de metri. Probabil, pe baza unor adeverințe medicale care ar trebui să fie verificate, pentru că regulamentele școlare nu permit motivarea absențelor mai târziu de o săptămână din momentul în care au fost făcute. Aceste aspecte ar trebui să fie verificate de mai marii Inspectoratului Școlar Județean Neamț, dar și de alte autorități cu atribuții pe zona penală.

La sfârșitul anului școlar, adică vinerea trecută, Amătăsoaei avea încheiată situația doar la o singură materie, la celelalte materii neavând note și nici medii, lucru de înțeles, mai ales că nu a trecut pe la școală. Elevilor aflați în situația lui Amătăsoaei, Regulamentul școlar le mai oferă o șansă, în sensul că au posibilitatea să-și rezolve problemele. Asta înseamnă că, începând de luni, când debutează perioada în care elevii cu probleme își pot clarifica situațiile școlare neîncheiate, Amătăsoaei are șansa, teoretic, să obțină rezultatele școlare care i-ar permite să treacă în clasa a XII-a. El poate fi examinat la fiecare materie în parte, profesorii fiind cei care vor decide dacă îi vor acorda sau nu note și medii de trecere. Cum elevul nu a trecut pe la școală aproape deloc, va fi greu să promoveze fără un mic ajutor. Deja este agitație maximă în școală, numele șoferului lui Arsene fiind pe buzele tuturor, cu ordin/rugăminte de sprijin pentru a termina anul școlar. Există informații, pe care nu am reușit să le verificăm, care arată că deja situația elevului ar fi fost rezolvată la câteva materii, deși perioada clarificării situațiilor neîncheiate începe luni.

Am contactat-o pe profesoara Micșunica Popa, directoarea Liceului „Dimitrie Leonida”, în încercarea de a obține un punct de vedere vizavi de situația elevului Amătăsoaei. Popa ne-a precizat că nu-i spune nimic numele elevului, pe motiv că sunt sute de elevi în liceu și nu îi cunoaște pe toți. Pentru a clarifica situația, directoarea ne-a invitat la liceu, însă în momentul în care ne-am arătat disponibilitatea pentru a ne deplasa la unitatea de învățământ și a verifica împreună datele pe care le deținem, directoarea Popa ne-a precizat că nu poate astăzi, pentru că programul este până la ora 14.00 și mai are de transmis alte situații. Ne-a invitat la liceu miercuri, 10 iulie, când, cel mai probabil, situația școlară a elevului va fi în mare parte clarificată.

Amătăsoaei, cel mai bun șofer din 19 candidați

Amătăsoaei a reușit să se impună în fața celor 18 contracandidați care au concurat pentru funcția de conducător auto, scoasă la concurs de Consiliul Județean Neamț la începutul acestui an. Nu știm cât a contat faptul că actualul șofer al lui Arsene este din zona Târgu Neamț, însă informațiile care au circulat la vremea respectivă în anumite cercuri ar fi permis deschiderea unei anchete. Din nefericire, lașitatea și-a spus cuvântul, iar oamenii care ar fi avut ceva de spus au preferat, de teama unor posibile repercusiuni, să tacă.

„Sigur, la acest concurs au participat multe cunoștințe ale unor angajați din zona publică, pentru că vorbim de un post plătit cu 3.000 de lei/lună. Munca nu este dificilă, ba chiar ușoară și bine remunerată, așa că numărul mare de candidați nu ar trebui să mire pe nimeni. Numai că au fost nemulțumiri și există zvonuri că nu totul a fost în regulă și că au fost candidați care au beneficiat de sprijin… moral. A avut de câștigat cel care a fost mai bine sprijinit, respectiv un domn care locuiește în zona Târgu Neamț. Proba interviu a constat într-un chestionar cu întrebări de genul „De ce vrei acest post?”, „Ce faci în caz de accident?”, „Ce faci dacă se strică mașina?” etc. Proba practică a fost condusul prin oraș, fiecare concurent conducând un autovehicul în prezența celor trei membri ai comisiei de examinare. Proba de condus nu a fost filmată, ceea ce nu este normal. Doza de subiectivism putea să fie foarte mare”, ne-a declarat, la vremea respectivă, o persoană care era la curent cu modul în care s-a desfășurat acest concurs.

Acuzații grave: profesori de la „Leonida” acuzați de luare de mită

De-a lungul timpului au existat mai multe reclamații cu privire la modul în care se obțin diplomele de studii la Liceul „Dimitrie Leonida”. Este vorba în special de cei care urmează cursurile la seral sau fără frecvență. Ultima sesizare, care a ajuns și pe adresa publicației atacul.ro, datează de la începutul acestui an, iar în ea se vorbește despre cum anumiți profesori iau mită de la elevi. Datele noastre arată că reclamația a ajuns și la Inspectoratul Școlar care a dispus o anchetă care ar  fi dus la exmatricularea unor elevi cu multe absențe. Atât și nimic mai mult.

Iată mai jos reclamația sosită pe adresa atacul.ro:

„Bună ziua, ar trebui să investigați sistemul de mită din Liceul Dimitrie Leonida din Piatra Neamt. Cu câteva sute de lei sau euro poți obține orice: prezențe la ore, note de trecere la aproape orice materie, motivări de absențe. Mita se dă mai ales profesorilor de la seral, alimentație publică unde cei mai mulți elevi sunt înscriși prin programul a doua șansă și lucrează în alte țări gen Anglia, Italia, și evident că nu sunt prezenți la ore. Totul se poate rezolva cu câteva sute de euro dați dirigintelor care împart apoi cu profesorii și cu… Nesimțirea profesorilor a atins cote maxime în preajma sărbătorilor sau a vacanțelor își amintesc de absențe și încep presiunile și amenințările cu corigența sau exmatricularea dacă nu vin elevii să își rezolve problemele. Contra cost chiar profesorii oferă referate sau devin ”foarte înțelegători” cu elevele care preferă să își crească copii decât să vină la școală. Acești  ”turiști” care nu au dat nici o zi pe la școală sau oricum prea puțin vor ieși ”tehnicieni în alimentație publică”, dar ei nu fac diferența între borș și supă! ne mai mirăm că ne operează medici falși cu 8 clase! Cel mai trist este că profesorii care au salariile exagerat de mari și lucrează câteva ore pe săptămână sunt cei care încurajează mita pentru că nu se satură de bani și de cadouri niciodată. Este rentabil să fii profesoară de ”făcut aluat” să se îmbrace după ultima moda și să circule cu mașini de mii de euro și în concedii în țări străine pe banii fraierilor care se zbat de pe o zi pe alta ca apoi să publice în bătaie de joc pe facebook poze din excursii și din mall-uri! Nu le încape aurul în poze, iar despre decență nici nu mai discutăm…Același sistem de mită a fost practicat și la selectarea elevilor pentru programele Erasmus, pentru că profesorii însoțitori sunt chiar mituiții de la seral!!! Cum se poate tolera așa ceva ??? Chiar nu se mai poate face școala fără mită la profesori???”

Această delațiune ar fi ajuns inclusiv pe masa oamenilor legii. Nu știm dacă aceștia au verificat sau nu aspectele prezentate și dacă au demarat vreo anchetă penală.

Daniel MURARU

Citeste si:

Mai ceva ca la încadrarea în Poliție! 19 candidați pentru un post de șofer la Consiliul Județean Neamț

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

10 comments

 1. Alina 5 iulie, 2019 at 18:38 Răspunde

  Despre ce vorbim??? Este bine stiut ca unitatea de invatamint mai sus mentionata organizeaza cursuri liceale cu frecventa redusa si chiar unele pe repede inainte. Un fel de ruta progresiva. Cit despre soferul lui soseta, concluzia este una singura. Cum este sacul, asa-i si peticul. Parca-l vedem pe soferul cu pricina absolvind vreun master in administratia publica si pe urma administrind fonduri europene pe la CJ Neamt. Si la Beciu Domnesc de la Bacau se organizeaza cursuri pentru completarea studiilor si sint sustinute de cadre didactice adevarate. Voi verifica daca s-au completat normele didactice, dar cred ca pentru soseta si subordonatul lui, se poate gasi o bancuta cu doua locuri. As face oricind acest efort, numai sa ne vedem scapati de ei cit de mult timp se poate. Cit despre ultima intrebare din sesizarea publicata in articolul de mai sus, este inutil sa ne mai batem capul deocamdata. Pina nu scapam de guvernarea prezenta, nu vom putea respira aer curat.

 2. Dobre 6 iulie, 2019 at 11:01 Răspunde

  Probabil celalalt sofer terminase bac-ul si il eclipsa pe soseta. Sper ca actualul geniu cu 10 clase are pagina de FB macar sa distribuie idioteniile lui soseta ca celalalt sofer devenise un postac psd-ist cu acte in regula. Ramane valabila conditia de baza pentru a intra in gasca de hoti, adica sa fie analfabet si sa vrea sa fure. Votati PSD, dragi nemteni.
  E greu de explicat cum poti pune conditia ca un angajat in institutia cea mai importanta din judet, fie si pt functia de sofer si mai ales la seful CJ in general nu doar pt soseta, sa nu aiba minim liceul. Un aranjament gen gainarie.

 3. Diana 6 iulie, 2019 at 11:08 Răspunde

  Nu e consecvent soseta. Mai deunazi a angajat pe post de sofer un consilier judetean, intelectual cu profil de artist, pe la paduri sau ape si acum aduce la volanul X6-lui un individ pentru alfabetizare. Sunt bucuroasa ca lumea s-a saturat si vorbeste despre mai toate mizeriile pe care le face prin institutii aceasta grupare organizata.

 4. Marius 6 iulie, 2019 at 16:16 Răspunde

  Asta-i consecventa, Sose? La prefectura angajezi un ziarist cu facultatea la Beciul Domnesc si tu te mulțumești cu un strungar de la stana din Pipirig.

 5. Gina 11 iulie, 2019 at 12:34 Răspunde

  Bună ziua,
  Întreb decât, niște oameni din ăștia cu ouă în chiloți, care să-și dea numele cînd fac o jalbă și să formuleze o sesizare la organelle competente nu se găsesc la acest liceu?
  Nație de delatori anonimi…

  • Alina 11 iulie, 2019 at 14:25 Răspunde

   Buna ziua stimata Gina. La ce organe competente faceti dvs referire?? ISJ Neamt, IPJ Neamt, DNA, DGA, Parchet? Ori nu traiti in Romania, ori nu aveti cunostiinta despre realitatile vremurilor de aici sau nu v-ati confruntata inca cu ipocrizia devenita obisnuinta? Soferul lui Arsene va ajunge probabil sa iasa la pensie si tot repetent va fi. Inainte de a eticheta pe cineva drept “delator”, luati pulsul contextului in care traim din pacate. Este JALE pentru oamenii simplii care nu sint conectati la sistem, buni doar sa traga la jug pentru a-si plati darile. Acele taxe visate peste noapte de PSD-ALDE si legiferate ziua in Monitorul Oficial. Toate in scopul indestularii nesatuilor.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.