Tupeu retezat de instanță. Niță a pierdut purcoiul de bani de la Publiserv

11
924

 

Adrian Niță (foto), fost director al societății Publiserv SA, firmă aflată în subordinea Consiliului Local Piatra Neamț, a pierdut definitiv procesul pe care l-a intentat companiei în vara anului 2017, pentru că a fost revocat din funcția de director interimar general. Niță își pierduse funcția pe care o obținuse, cu sprijinul majorității PSD-ALDE-PMP din Consiliul Local Piatra Neamț, în momentul în care aleșii PMP au decis să facă o altă majoritate, cu PNL. Cu alte cuvinte, Niță a obținut funcția ca urmare a unei decizii politice și a pierdut-o la fel, tot în urma unei decizii politice. Supărat că a fost dat deoparte de pe scaunul de director al firmei Publiserv care, în perioada mandatului său, a achiziționat de la firma familiei fostului prefect de Neamț, Panaite Vasile, două rable pentru care s-au plătit sume exorbitante, Adrian Niță s-a adresat instanței, cerând anularea actului administrativ care a stat la baza decizie de demitere, plus plata drepturilor salariale.

A fost la un pas să încaseze zeci de mii de euro

Spre surprinderea multora, Niță a avut câștig de cauză la Tribunalul Neamț. Instanța a obligat societatea Publiserv SA să-i plătească lui Niță despăgubiri, conform contractului de mandat încheiat în martie 2017 între părți, reprezentând drepturi salariale ce i se cuveneau pentru funcția de director general al Publiserv SA, actualizate cu rata inflației, plata indemnizațiilor aferente unui mandat întreg de 4 ani, plus premiul anual aferent. În bani, înfrângerea Publiserv însemna vreo 400.000 de lei, pe care ar fi trebuit să-i primească Niță în cazul în care procesul ar fi fost pierdut de firma CL-ului și la instanța superioară. Nu s-a întâmplat așa, pentru că magistrații Curții de Apel Bacău au admis apelul Publiserv SA, schimbând în totalitate sentința Tribunalului Neamț. A existat și o opine separată, a judecătoarei Ionela Diana Bălan Pătrașc, care a fost pentru respingerea apelului.

„Admite apelul. Schimbă în tot sentinţa apelată, în sensul că respinge acţiunea ca nefondată. Cu opinia separată a d-nei jud. Pătraşc Bălan Ionela Diana care este pentru respingerea apelului ca nefondat. Obligă intimatul să-i plătească apelantei suma de 100 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Definitivă”, se arată în minuta din 14 iunie a instanței Curții de Apel Bacău.

Și uite așa, Publiserv a rămas cu 400.000 de lei la buget, bani pe care îi poate folosi pentru a mai petici străzile din oraș. Publiserv SA trăiește cu bani din bugetul Primăriei Piatra Neamț, prestând în special servicii de asfaltare, reparații trotuare etc.

Avocata Mancaș, plătită regește, deși nu a dus procesul până la capăt

Cu acordul Consiliului de Administratie, liberalul Gheorghe Triboi, cel care i-a luat locul lui Niță la conducerea Publiserv SA, a angajat-o pe avocata Dănuța Mancaș pentru a apăra compania în procesul cu Niță, pentru un onorariu de 18.000 de lei. Decizia a fost motivată de faptul că Publiserv SA avea un singur jurist, care putea fi recuzat de Niță pe motiv că fusese secretar în ședințele CA-ului. Au fost cerute oferte de la trei avocați, câștigătoare fiind declarată cea a Dănuței Mancaș, care a avansat suma de 18.000 de lei pentru tot procesul (9.000 de lei la fond și 9.000 în apel). Cum procesul a fost pierdut pe fond, membrii Consiliului de Administrației au cerut rezilierea contractului. Cu toate astea, Dănuța Mancaș și-a primit toți banii, deși nu a reprezentat compania decât la fond. Mai departe, tot cei din CA au stabilit să angajeze un alt avocat care să reprezinte firma în procesul cu Niță la Curtea de Apel Bacău. Astfel, a fost angajată avocata Irina Moldovan, onorariul acesteia fiind de 9.000 de lei. În total, firma Consiliului Local a cheltuit cu onorariile avocaților 27.000 de lei. De ce nu o fi cerut șefii Publiserv ajutorul juriștilor de la Primăria Piatra Neamț, numai auditorii Curții de Conturi ar putea să răspundă.

Niță, de la PDL la PSD via M10

Adrian Niță s-a remarcat politic în Partidul Democrat Liberal (PDL), conducând organizația de tineret în perioada în care Pinalti era jupân peste județ. Concomitent cu funcția politică, Niță a condus, în calitate de director, Direcția Județeană pentru Tineret și Sport (DJTS) Neamț. A urmat „concubinajul” cu partidul M10, condus de Monica Macovei. Din poziția de președinte al M10 Neamț, Niță s-a remarcat în campania electorală de la alegerile locale din 2016 prin atacurile furibunde la adresa candidatului Chitic, cel care avea să câștige primăria. În toamna anului 2016, Niță, care se afla într-o relație cu Oana Bulai, mâna dreaptă a lui Ionel Arsene, președintele PSD Neamț, era numit pe funcția de director interimar la Publiserv SA. Spre oftica social democraților de rând, Niță de la M10, partid care a obținut 800 de voturi, adică nici 3%, la Piatra Neamț, era numit într-o funcție râvnită de mulți. În vara anului 2017, majoritatea în Consiliul Local Piatra Neamț s-a schimbat, iar odată cu ea și directorul de la Publiserv. Niță nu a rămas pe drumuri, ci a fost numit purtător de cuvânt la Prefectura Neamț, aceeași funcție având-o și la PSD Neamț. Acum câteva luni, Niță a ajuns în Corpul de Control al Consiliului Județean Neamț. 

Poliția Neamț demarase, la scurt timp după demiterea lui Niță, o anchetă privind mai multe aspecte petrecute la Publiserv în perioada mandatului său la Publiserv. Fie anchetele sunt încă în desfășurare, fie au fost clasate, pentru că, oficial, nu se mai știe nimic despre stadiul în care se află. Printre cele verificate se află și achiziția celor două ciururi de la firma Izopoint SRL, administrată de soția fostului prefect de Neamț, Vasile Panaite. Prietenia acestuia cu Adrian Niță era de notorietate, cel puțin la acea vreme.

(Sursa foto: Facebook/Adrian Nita)

Daniel MURARU

Citeste si:

Avocații Publiserv SA s-au umplut de bani în procesul cu fostul director Adrian Niță. Onorarii de mii de euro

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

11 comments

 1. Alina 15 iunie, 2019 at 12:00 Răspunde

  Hopa!!!! Acum ne pricepuram de unde s-a inspirat Primarita Cretu Vasilica(ALDE Neamt), in demersul achizitionarii in anul 2017, a unei vechituri pentru care Primaria Dobreni a platit 20000 euro. Ca sa nu mai vorbim si despre controversa care planeaza primejdios in legatura cu actele de provenienta ale autobasculantei. Ma refer la cartea de identitate a basculantei, la contractul de vinzare/cumparare incheiat intre furnizor si beneficiar si la factura emisa de furnizor. Furnizor ales si indicat expres de catre Primarita Cretu Vasilica, dealtfel preocupata de sifonarea banului public si dirijarea “capitalului” catre bidonul ALDE. Cit despre avocata Mancas Danuta, aceasta incaseaza sume deloc neglijabile de la institutii publice, inclusiv de la Primaria Dobreni, unde a fost angajata in anul 2018, timp de citeva zile, in urma “cistigarii” concursului pentru ocuparea functiei publice de consilier juridic. Acest eveniment s-a petrecut in contextul in care era si avocat, membru in Barou. Ulterior, dupa citeva zile, si-a dat demisia de la Primaria Dobreni, facilitind ocazia angajarii sotului domniei sale, Mancas Octavian, in aceeasi functie de consilier juridic la Primaria Dobreni. Cum se explica faptul ca, intotdeauna oferta avocatei Mancas Danuta este cea mai convenabila pentru multe institutii publice, care au angajati cu norma intreaga juristi? Raspunsul este lesne de ghicit. Coruptia, traficul de influenta si abuzul in serviciu fac legea in multe institutii publice in momentul de fata. Cum sa nu se plimbe avocata Mancas Danuta in pelerinaje arabe, cind parandaratul este gras? Cind ma gindesc la faptul ca “virful” ALDE Romania se vrea Presedintele Romaniei, ma trec fiorii!! Sa vezi atunci fraude din bani publici, abuzuri in serviciu, trafic de influenta, coruptie, delapidari. Si sa nu uit, basculante si centrale termice… Vai de noi.

 2. Nelu 17 iunie, 2019 at 21:56 Răspunde

  Acest macho!!! Moari fimeili!
  Cat de hapsan, lipsit de orice tre sa fii sa faci asta?? Nita, la prasit erai mai castigat, mai ales ca a crescut buruiana din cauza ploilor!!!! Adica, la munca, tovarase, nu la intins mana!!! Pe intelesul tuturor

 3. David 22 iunie, 2019 at 17:16 Răspunde

  Nu-i totul sa pedalezi bicicleta judecatoarei, tranta. E la fel de valoroasa in justitie precum este el in politica. Iar il da afara OB.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.