Malurile Moldovei, apărate cu deșeuri. „Este o crimă ecologică și o mare hoție!”

4
612

Probabil că cei de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret sunt convinși că expresia „mulți văd, puțini cunosc” funcționează sută la sută în Neamț, pentru că altfel nu se explică tupeul de a întări malul râului Moldova cu deșeuri provenite din lucrări de demolare a construcțiilor. Acest lucru este ilegal și se sancționează cu amenzi drastice, fapta fiind prevăzută și pedepsită de legislația care reglementează apele și deșeurile. „Crima ecologică” a fost comisă pe malul drept al râului Moldova, pe o distanță de câteva sute de metri, în aval și amonte de podul de pe DJ 208G. Resturile de beton provenite din demolări, cu fierul beton ruginit ce atârnă din ele ca niște antene, dar și bucăți de cărămidă spartă, se pot observa de pe pod cum „întăresc” malul drept al Moldovei, situația fiind valabilă și în amonte, și în aval. Un panou la vedere aparține „Apelor Române” și anunță că în zonă există o „Apărare mal drept râu Moldova”.

Lucrarea, logic, ar trebui să întărească malul râului care este serios afectat de eroziune, fenomen des întâlnit în special în zonele în care sunt exploatări de agregate minerale. În apropierea podului de la Tupilați sunt câteva balastiere și un iaz, toate situate destul de aproape de pod. Malurile cursurilor de apă afectate de eroziuni trebuie întărite, iar această treabă este responsabilitatea administratorului. Administrația Națională „Apele Române”, reprezentată la nivel regional de administrații bazinale, iar la nivel județean de servicii de gospodărire a apelor, are această obligație de a efectua lucări de întărire a malurilor, acolo unde este cazul. De regulă, lucrările sunt efectuate de către echipele care activează în cadrul Compartimentului exploatare a ABA Siret sau de către firme private. În cazul lucrărilor de la podul de peste 208G de la Tupilați, informațiile noastre arată că avem de-a face cu o contribuție a unor firme contractate de către ABA Siret, prin Compartimentul exploatare.

„Cum să folosești deșeuri din construcții? În primul rând, la prima viitură pleacă, iar o parte din ele se dizolvă având cimenți și alți adezivi. Poate au fost aruncate acolo pentru că nu au vrut să plătească operatorul de salubritate să-i ia deșeurile de construcții care se duc și se bagă în concasor, dar costă. Dacă au fost folosite deșeurile pe post de apărare de mal, este o mare hoție. Cred că au fost puse acolo pentru a scuti niște bani. Din fotografii se vede clar că este o eroziune activă, însă asta nu permite să răstorni niște deșeuri care, nu m-ar mira, în acte să apară ca fiind gabioane. Doamne fereste! Așa protejează ei podul? O mare mizerie! Pe deoparte distrugi râurile cu balastierele și apoi peticești malurile cu deșeuri din construcții. Oameni de nimic, ca să nu spun nenorociți!”, a declarat, sub semnul anonimatului, un specialist în probleme de Mediu.

Garda de Mediu Neamț este obligată să intervină, pentru că abandonarea deșeurilor pe malul cursurilor de apă, chiar dacă este folosit pentru întărirea malurilor, este o faptă gravă. Aruncarea deșeurilor în albiile cursurilor de apă reprezintă contravenție și se sancționează drastic. Specialiștii cu care am discutat cred că, în acest caz, pot fi aplicate atât prevederile Legii apelor, cat și cele ale Legii deșeurilor.

„Este evident că cei de la ABA Siret și SGA Neamț au încălcat cu bună știință Legea Apelor (107/1996), articolul 87, pct. 18, sancționabil prin articolul 88 pct 1, litera a, prin depozitarea în albia râului Moldova de deșeuri din demolări construcții. Persoanele juridice riscă amenzi cuprinse între 75.000 și 80.000 de lei”, ne-a declarat agentul de mediu.

Într-adevăr, punctul 18 din art. 97 din Legea Apelor stipulează: „Constituie contravenţii în domeniul apelor următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni: depozitarea în albii sau pe malurile cursurilor de apă, ale canalelor, lacurilor, bălţilor şi pe faleza marii, pe baraje şi diguri sau în zonele de protecţie a acestora a materialelor de orice fel”. Fapta se sancționează cu amendă cuprinsă între 75.000 și 80.000 de lei – persoanele juridice și între 25.000 și 30.000 de lei – persoanele fizice. Nicăieri nu scrie că se poate face rabat de la lege, iar malurile râurilor pot fi întărite cu deșeuri provenite din construcții. De asemenea, Legea 211/2011 privind regimul deșeurilor spune clar (art. 19, alin. 3) că abandonarea deșeurilor este interzisă, fapta fiind sancționată cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei – persoanele fizice, și de la 20.000 lei la 40.000 lei – persoanele juridice. Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor intră în sarcina comisarilor de la Garda de Mediu.

Podul de la Tupilați, afectat de balastiere?

Așa cum se poate observa din fotografii, malurile Moldovei din apropierea podului de peste 208G sunt serios afectate de eroziuni. Că unii au înțeles să combată aceste probleme cu deșeuri este problema lor, însă cei de la Garda de Mediu Neamț au obligația să intervină. Autoritățile ar trebui să mai verifice dacă nu cumva balastierele din zonă, dar și iazurile, multe amplasate la o distanță mai mică de 2 kilometri de pod, deși legea interzice acest lucru, nu au afectat malurile râului și structura podului. În zonă au balastiere Mavgo Holding Tașca SRL, Danlin XXL SRL, ultima firmă intenționând să construiască și un iaz. Balastiera lui Drupo SA, firmă a Consiliului Județean Neamț, arată ca după război, nefiind funcțională. Iazul firmei Caius Tupilați se află la aproximativ 500 de metri în aval de pod și nu la 2 kilometri, cum spun normativele. Anul trecut, în luna iulie, acumularea firmei Caius a fost afectată serios, viitura distrugând peste 100 de metri de dig. Cum au fost eliberate avizul de amplasament și avizul de gospodărire a apelor pentru această investiție care se află foarte aproape de podul de la Tupilați? Oare exploatarea agregatelor în amonte și în aval de pod nu a influențat eroziunea malurilor, ca să nu mai spunem că podul are probleme nerezolvate în timp, după cum spun specialiștii? Cum Iftimie Petrariu, comisarul șef al Gărzii de Mediu Neamț, declara publicației atacul.ro că instituția pe care o conduce nu se autosesizează din presă, atunci când sunt relatate probleme de mediu, îi anunțăm pe cititorii noștri, dar și pe cei de la Garda de Mediu că articolul va fi trimis atât pe adresa Ministerul Mediului, cât și la Garda de Mediu Neamț. Pot să considere articolul, care este asumat, o sesizare scrisă și să verifice aspectele semnalate. 

Daniel MURARU

Citeste si:

Halucinant! De ce nu verifică Garda de Mediu „balastiera cumătrului lui Arsene”. Frica de dosare… penale

Măgării la balastieră. Justificare puerilă pentru exploatare ilegală: au făcut două gropi pentru fundația unui cântar

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

 1. Ion 21 mai, 2019 at 10:23 Răspunde

  Garda de Mediu doarme? Ce fac pentru salariile de zeci de milioane, pentru ca un comisar al garzii de mediu are in jur de 9000 de lei?

  • Emi 21 mai, 2019 at 12:16 Răspunde

   Comisarul de la Garda de Mediu are probabil 9000 lei, bani luati de la noi de catre cei care l-au pus acolo sa-i slujeasca. Cei care ne mint in fiecare zi, ne promit marea cu sarea. Sintem mai dezbinati ca oricind, iar rezultatul nu va intirzia sa apara, daca nu ne dezmeticim odata pentru totdeauna.

 2. ion sir 21 mai, 2019 at 13:38 Răspunde

  Dupa catastrofa cu PODUL DE LA MARACINENI – BUZAU nimeni din cei care s-au perindat politic la concucerea Administratiei Nationale APELE ROMANE nu s-au trezit din somn si nu a luat pozitie legala impotriva exploatarilor de agregate minerale care au distrus apele tarii. Din contra TOTI directorii mafioti pusi numai politic au permis sa se exploateze agregate minerale pe aceleasi sectiuni de curs de ape ani de zile la rand de parca Bunul Dumnezeu sporea cantitatile anual de agregate minerale dupa capul NEMERNICILOR care au permis aceste fapte penale!!!! Astfel au aparut si dezvoltat fenomene grave de eroziuni de maluri, coborarea talvegurilor cursurilor de ape cu implicatii iremediabile asupra panzelor freatice dar si a faunei si florei acvatice !!!! NUMAI SA RAMANA GOLANII PENALI pe functii !!Aceasta sitruatie este general valabila pentru toate cursurile de apa din tara!!!
  Mergeti la Ramnicu Sarat sa vedeti ce dezastru ecologic este cu complicitatea celor de la Sistemul de Gospodarire a Apelor VRANCEA dar si a conducerii de la Administratia Bazinala de Apa SIRET BACAU!!!!! in mijlocul raului Ramnicu Sarat zace si face dezastru de ani de zile o balastiera !!!Mergeti la Suceava deasemenea este JAFF pe raul Suceava multe dintre balastiere sunt protejate de mafia lui FLUTUR !! Garda Nationala de Mediu respectiv Comisariatele Judetene sunt conduse de catre oameni numiti politic care asculta NUMAI la COMANDA niste momai care nu aplica ei LEGEA ci pun pe altii, slugile lor , iar la sedintele de bilant daca mai cade vreo amenda se lauda ei cu aplicarea legii!!
  Oare PIETRARIU acest somnolent “comisar dottore de Tg. Neamt” nu are legitimatie de sanctiuni!! Sa dea el sanctiunea celor inconstieniti de la SGA NEAMT sau ABASiret!?? Poate il va suna ministra Gavrilescu – ALDE, sa se miste ca altfel slabe sperante !!
  Sau poate si ar fi cazul sa se sesizeze vreun Procuror!!! oare sunt in judetul Neamt!!????????? Dupa jaful balastierelor nu prea credem

 3. valisor 21 mai, 2019 at 14:41 Răspunde

  Și, mă rog, de ce nu ar fi voie? Că așa zice Legea?! Cine zice? Sfidarea Legii s-a întâmplat deja ieri, azi Justiția e în liberă cădere în desuetudine, colateralii gravitează pe altundeva. Bunicule, dacă vrei să stopăm asta, HAI LA VOT!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.