Cum încearcă „piloșii” de la ABA Siret, care au fost dați afară, să revină pe posturi

3
1340

Când toată lumea a crezut că scandalul izbucnit la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret în urma angajărilor care s-au făcut pe bază de pile și relații s-a stins odată cu desfacerea contractelor de muncă ale piloșilor s-au înșelat. În primul rând, trebuie spus că nu toți cei care au ajuns în curtea ABA Siret, majoritatea din județul Neamț, prin detașări de la firme private au fost dați afară. Au fost cel puțin două persoane care au rămas pe poziții, deși ar fi trebuit să suporte același tratament ca toți ceilalți care s-au angajat ilegal la ABA Siret. De ani, ceea ce se întâmplă în administrațiile bazinale de apă din țară, instituții aflate în subordinea Admintrației Naționale „Apele Române”, ar fi trebuit să atragă atenția autorităților. Referindu-ne numai la recentele angajări de la ABA Siret, despre care publicația atacul.ro a scris, lucrurile sunt mai mult decât evidente. Chiar dacă cei angajați pe pile și relații au părăsit instituția, nu înseamnă că nu există responsabili pentru modul în care au fost încadrați în muncă. La ABA Siret, instituție condusă acum de Mihail Popescu, fost șef la Achiziții în Consiliul Județean Neamț, spun sursele noastre de încredere, dar și la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț, angajările se fac pe lângă lege de cel puțin două decenii. Se organizează concursuri pe care le câștigă „cine trebuie”. Așa se face că nu competența profesională este prioritară la ABA Siret, pentru că încadrările pe posturi nu se fac după acest criteriu. Această situație nu este întâlnită numai la ABA Sirect, ci în toate instituțiile publice din România, unde între cei mai mulți dintre angajați există relații de rudenie. Recent, spun sursele noastre, la SGA Neamț s-au angajat doi tineri, soț și soție, cu mențiunea că mama soțului este unul dintre oamenii de bază ai instituției.

„Puțini sunt cei care să nu aibă rude la locul de muncă, la ABA sau la SGA. Situația este valabilă la nivel național, angajările la „Apele Române” făcându-se, în ultimii 25 de ani, în special pe bază de pile și relații. De asta s-a ajuns ca Apele Române să nu mai aibă profesioniștii pe care îi avea cândva. S-a politizat și cumetrizat totul”, ne-a declarat un angajat de la „Apele Române”.

Doi „piloși” s-au înscris la concursul pentru ocuparea funcției de inspector 

Angajați prin metoda „detașare”, doi dintre „piloșii” din Neamț (Daniel Vasile Cojocaru și Cristian Doru Ursu) cărora, începând cu data de 1 aprilie, le-au fost desfăcute contractele de muncă, s-au înscris la concursul pentru ocuparea celor două funcții de inspector gospodărire apă, scoase de la ABA Siret.

Daniel Vasile Cojocaru ar fi, spun sursele noastre, rudă cu Gheorghe Vlasie, patronul Aqua Parc SRL Roznov, iar în trecut a lucrat ca inginer silvic la Ocolul Silvic Tazlău. A plecat de aici după ce a fost trimis în judecată pentru delapidare. S-ar fi angajat la Aqua Parc SRL de unde s-a detașat la ABA Siret. Procesul lui Cojocaru nu s-a terminat, fiind pe rolul Judecătoriei Piatra Neamț. Cristian Doru Rusu a ajuns inspector la Inspecția bazinală de apă în octombrie 2018, prin detașare de la ADI Urbatrans Piatra Neamț. Și lui i-a fost desfăcut contractul de muncă, iar acum s-a înscris la concurs, alături de Cojocaru. Anunțul privind organizarea concursului pentru ocuparea celor două posturi de inspector în gospodărirea apelor la biroul „Inspecția bazinală a apelor” în cadrul ABA Siret, a fost publicat pe 27 martie. La capitolul „condiții de participare”, oraganizatorul a menționat: – studii de lungă durată absolvite cu diplomă de licență, în domeniul Științe juridice, Silvicultură, specilizări „Drept”, „Silvicultură”, cunoștințe de operare PC. Nu au fost condiții de vechime.

Evident, inginerul silvic Cojocaru este absolvent de Silvicultură, iar Rusu de Drept. În urma selecției dosarelor, au fost acceptați 8 candidați, 5 la specilizarea „Drept” și 3 la specilizarea „Silvicultură”. Cele două probe ale concursului, scrisă și interviu, au fost fixate pentru 24 aprilie, respectiv 6 mai. În urma probei scrise, care a avut loc acum două zile la sediul ABA Siret, au fost declarați admisi 4 dintre cei 8 candidați.

La specializarea „Drept” a fost admis doar Doru Rusu, care a obținut 79,67 puncte, iar la specializarea „Silvicultură” au fost admiși toți cei trei concurenți, Cojocaru obținând cel mai mare punctaj – 69. Urmează, pe 6 mai, proba interviului.

Daniel MURARU

Citeste si;

Lovitură pentru „familia” nemțeană de la ABA Siret. Piloșii au fost dați afară

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. dorin carp 26 aprilie, 2019 at 17:06 Răspunde

    De nu sesizeaza liderul de sindicat al APEHID, pensionarul GAVRILA GEORGE organele specializate in lupta anticoruptie !???? ii este frica!?? Sau a trecut cu arme si bagaje din nou la PSD!?? Activitatea lui APEHID este inexistenta de ani de zile, zeci de salariati care initial au fost imbroboditi de catre acest personaj grobian au demisionat din acest sindicat ! sa anunte altii, de ce sa se puna rau cu mafia din PSD!??

  2. Alina 26 aprilie, 2019 at 21:01 Răspunde

    Cum am afirmat si dupa aparitia articolului despre transferurile suspecte de la SRL-urile PSD-ALDE la ABA Siret, hotiile si abuzurile nu s-au incheiat. Baietii destepti, pe cai mari, cauta si gasesc solutii ingenioase la problemele si in interesul lor. Nemernicia celor care-i sustin este produsul tehnologic al laboratorului PSD-ALDE, care promite romanilor „marea cu sarea” in schimbul voturilor si al traiului de huzur pentru toti lingaii lor. Mai nou, a aparut in aplicatia „gov.ro” organizare concursului pentru ocuparea postului de secretar al comunei Dobreni, institutie publica transformata de Primarul Cretu Vsilica si gasca ALDE, in SRL Cretu Dobreni. Interviurile acolo debuteaza cu intrebari gen „cine-i mama, cine-i tata, ce si cit ai la pusculita”. Asa s-a intimplat atunci cind s-au scos la concurs si alte posturi acolo. Probabil urmeaza sa fie publicat si cel de consilier achizitii publice. Acesta a ramas vacant dupa alungarea din institutie a fostului angajat ing.Nica Constantin, om de buna credinta care a refuzat sa linga talpile ALDE si sa comita furturi din banul public, obligat fiind de apucaturile si comportamentul abuziv al primaritei Cretu Vasilica, care a considerat ca bugetul comunei Dobreni este o sursa numai buna de aprovizionat pusculita ALDE si pe cea a firmelor lui Jipa si Popa Valer. Voi urmari cu atentie evenimentele de acolo, cu atit mai mult ca urmeaza sa fie facute publice informatii si documente care sa demonstreze ce preocupari a avut in anul 2017, primarita Cretu Vasilica si cam ce sume s-au evaporat din bugetul comunei, prin semnatura ei si au galopat spre firmele ALDE.

  3. Alina 27 aprilie, 2019 at 00:22 Răspunde

    Acel lider de sindicat nu se sinchiseste deoarece „papica” si contul lui sint alimentate de la PSD-ALDE. Iar PSD-ALDE se hraneste din munca cinstita a oamenilor pe care-i prostesc cu minciuni si promisiuni desarte. Niciodata un lider de sindicat nu va tine partea oamenilor simpli si de buna credinta, atita timp cit isi va primi partea leului de la patroni. Daca nu vom iesi la vot cu simt de raspundere si discernamint, acesti nemernici care ne aburesc cu promisiuni electorale ne vor fura banii si munca in urmatorii ani, dupa reteta patentata de primarita Cretu Vasilica si gasca ALDE la Primaria Dobreni(in fapt, SRL Cretu-ALDE Dobreni) si dupa modelul „Arsene si cumatriile”. Oameni buni, numai impreuna si uniti, vom scapa de jugul acestor infractori, cu chipuri angelice in timpul campaniilor electorale. Sa demonstram ca putem.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.