Abuz grosolan al „prefecturesei” Soroceanu scos la iveală de instanță

10
604

Prefectul județului Neamț, Daniela Soroceanu, si-a făcut bilantul de un an, în urma cu câteva zile, însă a uitat să spună că a suferit și o înfângere jenantă, instituția condusă de ea pierzând, în primă instanță, procesul cu Laurențiu Dulamă, fost consilier județean, fost vicepreședinte al Consiliului Județean, care a rămas fără mandat în urma unei acțiuni abuzive a lăudărosului prefect. Fostul vice de la CJ Neamț a câștigat pe fond, la Tribunalul Neamț, procesul în care a cerut anularea actului administrativ care a stat la baza demiterii sale din Consiliul Județean Neamț, iar ieri s-a judecat primul termen al recursului la Curtea de Apel Bacău. La termenul de ieri, 19 martie, magistrații băcăuani au respins cererea Prefecturii de sesizare a Înaltei Curți de Casație și Justiție și au fixat următorul termen pentru data de 14 mai. Până atunci, atacul.ro vă prezintă în exclusivitate motivele pentru care Tribunalul Neamț i-a dat dreptate lui Laurențiu Dulamă. Din motivarea sentinței reiese clar abuzul pe care prefectul Soroceanu l-a săvârșit împotriva fostului vice de la CJ Neamț. Acesta și-a pierdut mandatul de consilier județean printr-un ordin de prefect semnat de Daniela Soroceanu, care a avut la bază un referat întocmit de oameni din Consiliul Județean Neamț, condus de Arsene. Lui Dulamă i s-a imputat faptul că soția sa este acționar într-o firmă care are contract cu Apaserv SA, furnizorul de apă și canalizare, unde Consiliul Județean Neamț este acționar majoritar. O mai mare bazaconie nici că putea cineva să scornească, însă atunci când trebuie, obediența funcționează. Cert este că prima instanță a desființat decizia, anulând și ordinul prefectului Soroceanu, și hotărârea Consiliului Județean prin care era constatată starea de incompatibilitate a lui Dulamă, dar și referatul serviciului de specialitate din CJ. Judecătorul Neculai Topoliceanu a stabilit că acțiunea reclamantului Dulamă este întemeiată, așa că a admis-o.

În primul rând, se arată în decizia instanței, contractul încheiat de firma soției lui Dulamă cu Apaserv SA este din noiembrie 2013, adică anterior validării lui Dulamă în funcția de consilier județean. În al doilea rând, spune instanța, Apaserv este singurul furnizor de apă pentru municipiul Piatra Neamț, adică firma soției lui Dulamă nu avea de unde să se alimenteze cu apă decât de la compania județană care deține monopol pe acest sector. În decizia Tribunalului Neamț, judecătorul mai arată că prefectul are, într-adevăr, competența legală de a constata o stare de fapt ce atrage constatarea de drept a mandatului de consilier, dar numai după sesizarea și pronununțarea Agenției Naționale de Integritate (ANI). Numai că în cauză, Prefectura Neamț a uitat să sesizeze ANI pentru a se pronunța asupra constatării stării de incompatibilitate a lui Dulamă.

„Instituția Prefectului este necompetentă material să emită un ordin prin care să se constate o incompatibilitate , după intrarea în vigoare a Legii nr. 176/2010, cercetarea și constatarea incompatibilităților fiind atributul exclusiv al Agenției Naționale de Integritate, nu al prefectului. În al treilea rând, nu trebuie ignorant faptul că Apaserv este unicul furnizor cu care se pot încheia contracte de furnizare a apei, iar interpretarea dată de autoritatea publică pârâtă textelor legale incidente echivalează cu interdicția unui operator economic cum este societatea M&D Mens SRL de a beneficia de furnizarea  apei , fie cu interdicția pentru reclamant de a fi ales în calitate de consilier județean,interpretare care nu poate fi primită de instanță”, se arată în decizia Tribunalului Neamț.

Extras din motivarea Tribunalului Neamț în procesul Dulamă vs Prefectura Neamț:

Judecătorul a fost mai mult decât clar, arătând că prefectul a greșit. De aceea a fost anulat Ordinul Prefectului 119 din 25.04.2018 privind încetarea de drept a mandatului de consilier județean a lui Dulamă. Pe lângă anularea documentelor care au stat la baza execuției vicelui CJ Neamț, judecătorul a dispus repunerea reclamantului în situaţia anterioară actelor administrative anulate, respectiv  în funcţiile de consilier judeţean şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean și a obligat pârâții, Consiliul Județean Neamț și Prefectura Neamț, la plata a 10.000 de lei cu titlu de daune morale și 4.720 lei cheltuieli de judecată. Decizia Tribunalului Neamț din 26 octombrie nu este defintivă și a fost deja atacată de părți cu recurs la Curtea de Apel Bacău.

De unde i s-a tras lui Dulamă 

Relația lui Arsene (foto), președintele CJ Neamț, cu vicele Dulamă a fost una bună inițial. Însă, la începutul anului trecut, cel din urmă a intrat în dizgrația șefului de la CJ. Pe fondul acestei relații tensionate dintre cei doi a apărut așa zisa stare de incompatibilitate prin aceea că soția lui Dulamă este acționar la o societate comercială care are relații cu Apaserv SA, compania județeană a CJ-ului. Materialul a fost întocmit de cei de la Consiliul Județean Neamț și trimis la Prefectură. Au fost două adrese: una din 20 aprilie, cealaltă din 24 aprilie. A doua zi, adică pe 25 aprilie, Serviciul „Verificarea Legalității Actelor, Contencios Administrativ și Procese Electorale” si-a expus poziția și, tot în aceeași zi, prefectul Soroceanu a emis ordinul de încetarea a mandatului consilierului județean Dulamă. Pe 26 aprilie, consilierii județeni au luat act de ordinul prefectului, iar Dulamă a zburat din Consiliul Județean Neamț. În doar câteva zile, „stăpânii” CJ-ului și ai Prefecturii Neamț l-au executat pe Dulamă. Dacă Daniela Soroceanu era corecta, trebuia să aplice aceeași măsură pentru toți consilierii județeni care se află în situația lui Dulamă, adică firmele soțiilor/soților au relații contractuale cu Apaserv SA. Atacul.ro a identificat cel puțin trei aleși locali județeni în această situație.

„De un an de zile demonstrez că nu există nu se poate, există doar trebuie!”, le spunea, acum câteva zile, prefectul de Neamț jurnaliștilor chemați să-i asculte cuvântarea pe casa scării instituției. Scena, de un penibil extrem, a fost supravegheată/filmată de George Norocel Harabagiu, individul care a executat peste un an de închisoare pentru șantaj. N-au lipsit nici laudele la adresa „conducătorului  iubit” Ionel Arsene, cel care a umplut județul cu fonduri. Asta că tot suntem în an electoral.

Dacă Daniela Soroceanu a uitat, îi reamintim că prefectul este apolitic, fiind garantul respectării legii şi a ordinii publice la nivel local, iar  implicarea lui în acțiuni cu tentă electorală este ilegală. 

(Sursa foto: Facebook/Daniela Soroceanu)

Daniel MURARU

Citeste si:

Cine ar trebui să-i plătească lui Dulamă daunele morale și cheltuielile de judecată?

Dulamă dă de pământ cu Arsene

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

10 comments

  1. La munca, tovarasi! 20 martie, 2019 at 17:25 Răspunde

    Mi-a placut articolul, ca toate din ziar, dar cea mai tare parte e finalul! Madam asta, de -o pus-o asta la prefectura, ca tot e jurista, n-a gasit alta chichita lui Amedeo decit stupizenia asta, ca sa ne arate nivelul la care „lucreaza”, adica cel mai de jos! Ca sa vedem noi ca atit ii duce capul!
    Nu ca ar fi fost o surpriza!
    Si doi. Nu stiu cum jurnalistii accepta asemenea injosire, nu pot sa cred! Imi pare rau de unii care chiar isi fac treaba cinstit! Asa ceva numai pe tarla la Grumazesti mai vezi!

  2. dan jan 20 martie, 2019 at 17:34 Răspunde

    asta este sefa echipei si „soseta”care o secondeaza!!??? judetul Neamt , a avut intotdeauna oameni cu dragoste de carte , de invatatura , de cultura si traditii , au aparat si promovat valorile morale si ale LEGII, poate nemtenii vor scapa definitiv de parvenitii si impostorii si care vremelnic au invadat viata publica din Neamt! pentru asta toate fortele statului trebuie sasi faca treaba !

  3. stupidsocks 20 martie, 2019 at 19:53 Răspunde

    Astia parca-s Lolek si Bolek! Numai ca aia erau caraghiosi, adica haiosi. Arsene si (***) de langa el sunt caraghiosi cu sensul de penibili… Si bagati de seama ca astia-s capii judetului si purtatorii lui de imagine!

  4. dzzz 21 martie, 2019 at 00:33 Răspunde

    Pai „ispravniceasa” nu prea le stie cu chestiunile juridice, insa compenseaza prin tupeu de mahala. Evident ca absolut intamplator era prin niste posturi cheie cand s-a angajat barbata-su mare director la CM Neamt, evident ca n-are nicio legatura cu angajarea lui fiu-su in postul de consilier parlamentar (apropo, pe ce teme ofera consultatii pustiul, la 20 de ani?!).
    Echipa de „consilieri” din spatele generos al prefecturesei iti poate declansa o reactie vomitiva, daca treci cu succes de criza de ras initiala: e Harabagiu, personaj de basm, arhicunoscut, o forma fara nici un fond, ceva mai competent decat o bordura, dar nu la fel de carismatic, si vreo doi finuti de pe la 1 TV Neamt, de pe vremuri, din care unul scuipa seminte pe stadioane si alalalt il filma cu zoom pe tema asta. Vai de capul si de zilele judetului astuia, cu asa caractere pe firmament!

  5. V.Vasile 21 martie, 2019 at 08:40 Răspunde

    Ce nevertebrate obediente si cazul nu este singular, parvenitul cu studii inchipuite si-a asmutit in multe alte cazuri slugile sa-i execute pe cei care se opuneau la ,,propunerile,, lui.
    Din pacate DNA a fost sesizata insa fie mai studiaza fie….
    Daca ar fi normalitate,in cazurile castigate in instanta, toate cheltuielile trebuie sa fie suportate de cei care au initiat demiteri si orice alte actiuni ce implica cheltuirea banului public !!!
    Cat priveste prefectul, tot fara coloana dar tupeu cat incape…

  6. valisor 21 martie, 2019 at 10:03 Răspunde

    Această Veorica de Neamț e inocentă. Ea nu știe de ce face ce face. Probabil nu are capacitatea de a înțelege diferența dintre populație ș șăptel, simțindu-se la confluența între cursul de lapte și cursul de miere atâta timp cât stăpânul cel gospodar îi pune la vreme în famfurie căpița și găleata lângă ea. Bineînțeles că este îngrijorător, până la terifiant, să știi că maimuții au acces la butonul roșu al destinului tău de idiot votant prin lipsă, dar… asta e!
    Dulamă, mai mult ca sigur că a călcat „strâmb”, puțin cam perpendicular la mersul „drept” al sistemului, că doar așa îți poți bate cuie în cap. Adică, odată ajuns consilier județean, dracu știe unde i-au fost mințile de s-o fi cugetat la promisiunile făcute înainte, așa că s-o fi trezit să îndrăznească a se gândi la ceva lucrări publice din bani publici, habar neavând pe ce lume trăiește, că doar banii publici, se știe, nu e pentru lucrări publice, ci pentru pus de către Crăciun de Moșul în șosetuțe. Dacă ar fi fost decât simplu consilier… dar ca vice… și eu dacă aș fi derbedeu mi-aș simți „buzunarul public” personal amenințat. Și dacă i-a mai și „instigat” pe vreo doi la „hai să facem ceva și pentru comunitate”…
    Articolul acesta parcă mi-a picurat așa… un dram de speranță… în justiție, în oameni…

  7. janel iosub 21 martie, 2019 at 12:01 Răspunde

    Acum are director de cancelarie penal!! E la moda sa strangi in cadrul institutiei prefectului, penali, fosti ocnasi, amanti de mimoze si multi tampi!!Ce a ajuns si aceasta institutie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  8. David 21 martie, 2019 at 20:33 Răspunde

    „De un an de zile demonstrez că nu există nu se poate, există doar trebuie!”. Aceasta este esenta prezentei acestei individe care se hraneste cu rautate in pozitia pe care o ocupa. Probabil, oricare altcineva ar spune ca „nu se poate” in spete precum Dulama. Ea a demonstrat ca trebuie. Slugarnicia ei este una bolnavicioasa dar se bazeaza doar pe parvenire. Este un cerc vicios al penalilor. Seful inculpat, sotul condamnat, consilierul condamnat, seful de cabinet autorul unui fals penal in acte publice etc. Buna remarca, Valisor, exact Veorica de Neamt. Daca si Janel il condamna pe cel caruia i-a dat o paine si l-a ajutat cu multe altele, inseamna ca situatia e grava. Avand in vedere ca singura calitate a numitului Ionel de la prefectura este cea de postac, nu-i exclus sa-l vedem ministru la economie, ca nu trebuie carte iar la fals in acte se pricepe. Isi ia si mimoza ca sa poata scapa educatia din Neamt de o nulitate. O gasca de nemernici care distrug tot ce ating.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.