Ce sumă de bani a fost găsită asupra unuia dintre medicii șpăgari de la Ortopedie? Anchetatorii, surprinși de amploarea fenomenului

4
349

Procurorul de caz și ofițerii anticorupție au avut un șoc când au constatat nivelul la care ajunsese fenomenul șpagă în Secția de Ortopedie a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. Să nu se înțeleagă greșit: anchetatorii nu au fost uimiți că există medici ortopezi care iau șpagă, condiționând actul medical, pentru că știau acest lucru, ci au fost surpinși de numărul mare de fapte de corupție comis de doctorii vizați, într-o perioadă scurtă de timp. Despre apucăturile unora de la Ortopedie se știa de ani, însă autoritățile au preferat poziția struțului. De exemplu, în urmă cu vreo 10 ani, procurorii se pregăteau să prindă în flagrant un medic ortoped care ceruse bani, însă acțiunea  a picat, doctorul, în mod surprinzător, refuzând banii pacientului. Și acum se vorbește, în anumire cercuri, că respectivul medic a fost avertizat de o persoană apropiată anchetatorilor. Cum nimeni nu s-a arătat interesat să afle motivele pentru care acțiunea  a dat greș, totul s-a transformat într-o legendă. 

În martie 2015, medicul ortoped Florică Guțu, care îi ceruse unui pacient să-și vândă vaca pentru a-i da lui șpagă, a fost prins în flagrant în timp ce primea bancnotele marcate cu „MITA” de către anchetatori. A primit o pedeapasă cu suspendare, iar în decembrie 2017 opera din nou în Secția Ortopedie. Episodul nu l-a marcat deloc pe Guțu, acesta continuând să ceară bani, deloc puțini, de la pacienți pentru a-i opera. Așadar, concluzionând, se știa că Ortopedia este „casa șpăgilor”, însă nu s-a intervenit decât foarte târziu. Iar când au făcut-o, anchetatorii s-au trezit criticați de șeful Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, judecat la rându-i pentru corupție. Acum, după ce patru medici se află în arest preventiv pentru 30 de zile (Florică Guțu, Gheorghe Borș, Grigore Berea și Constantin Nanu), iar un altul, Ghenadie Bucătaru, este cercetat în stare de libertate, se pune firesc întrebarea: de ce a venit ancheta atât de târziu? Este puțin probabil că cineva va răspunde la această întrebare vreodată, însă zvonurile circulă. Astfel, se spune că toată acțiunea ar avea la bază o luptă a diverselor grupuri de la Ortopedie pentru o funcție importantă, cea de șef de secție. Mulți se întreabă de ce doi medici ortopezi nu au fost prinși în această anchetă și dacă nu cumva au fost cei care au colaborat cu anchetatorii. Informațiile atacul.ro arată că ar mai exista cel puțin un medic, cu câteva „acte materiale” înregistrate pe numele lui, pe care nu l-a întrebat nimeni de „sănătate”, pentru că ar fi acceptat să ajute… De asemenea, se vorbește despre cadre medicale care au colaborat cu anchetatorii, lucru absolut firesc dacă ne gândim că în Ortopedie a fost montată aparatură audio/video performantă.

Au oprit filajul, speriați de amploarea fenomenului

Polițiștii anticorupție au descins, marțea trecută, la Ortopedie unde au perchezitionat atât medicii, cat și  birourile acestora. Numai asupra unui singur medic, anchetatorii au găsit peste 15.000 de lei, bani care erau burdușiți în buzunarele pantalonilor și într-un sertar. Sume mari de bani au fost găsite și în cabinetele, dar și la domiciliile acestora. Ancheta a demarat în luna noiembrie 2018, când a fost montată și aparatura de înregistrare. O microcameră audio/video a fost ascunsă într-o oglindă din camera de gardă a medicilor, unde este vestiarul. Aici era locul preferat de către medici pentru a negocia și încasa șpaga. Inițial, monitorizarea ar fi trebuit să se deruleze pe parcursul a jumătate de an, însă când au văzut cât de mare este amploarea fenomenului, anchetatorii au decis să intervină. Astfel, din probele strânse, medicul Nanu a fost acuzat de 27 acte materiale (luare de mită), Florică Guţu (20 acte materiale) Grigore Berea (13 acte materiale), Gheorghe Borş (5 acte materiale), Ghenadie Bucătaru (7 acte materiale). Primii patru au fost arestați preventiv. Ei sunt acuzați că au condiţionat actul medical de primirea unor sume de bani. Gheorghe Borș, care profesa în policlinică, este acuzat că a primit mită pentru a elibera certificate medicale.

Daniel MURARU

Citeste si:

Scandalos! Inculpatul Arsene sare în apărarea medicilor șpăgari. Pe bolnavii care și-au vândut animalele ca să fie operați nu-i plânge nimeni

 

4 comments

  1. Nica Constantin 13 martie, 2019 at 14:23 Răspunde

    Daca cineva crede ca spagile ramaneau integral la medicii in cauza, este cel putin naiv. La sfirsitul fiecarei ture, indiferent de sectie, incepind de la infirmiere si terminind cu medicii de servici, toti sint “chemati sa depuna parte din monetar” la “pusculita”. In caz de refuz sau nedeclarare corecta a sumelor, infirmierele sint imediat orientate spre sectii mai putin productive. “Casierul colector” duce banii la pestii cei mari. Acolo trebuie sa descinda factorii de raspundere. Fenomenul este asemanator cu retelele in care sint implicati cersetorii de pe strada, numai ca in spital treaba este mai stilata.Anul trecut am fost internat la Urologie in SJ Neamt si am simtit pe propriul buzunar cit costa “zimbetul” si ajut orul celo de acolo. Cind nu mai “uns osia” am dormit pe canapelele de pe hol. Cit despre schimbatul unei lenjerii, nici nu se punea problema sa am parte fara “fosnet”. In citeva rinduri, desi eram cu perfuzia in vena, personalul de la bucatarie insista sa vin la masa, desi nu aveam voie sa ma deplasez. Dupa ce am “rezolvat” treaba, mancarea venea la pat fara comentarii, atunci cind nu ma puteam duce eu. In perioada cit am stat internat, doua persoane au refuzat categoric sa primeasca ceva, ramanand aceleasi persoane amabile pe care le cunosteam de la un alt spital din judet. Cam acesta este fenomenul din SJ Neamt, cel putin de la Urologie.

  2. MILEA GHEORGHE 13 martie, 2019 at 17:10 Răspunde

    Am 71 ani si de aproximativ,4 ani,am tot fost internat si tratat in Spitalul Judetean Neamt,respectiv la cardiologie,urologie,medicala,reutomalogie,chirurgie si nimeni nu mi-a cerut nici un ban,probabil ca altfel au stat problemele la ortopedie,aici nu am fost internat .
    Cunosc f.multi medici,asistenti,care sunt profesionisti adevarati,intervin cu proptitudine, atunci cand e cazul,fara a pretinde atentii din partea mea.Pe aceasta cale tin sa le multumesc.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.