La Dobreni conduce „Primăria Crețu”. Primărița refuză să spună cine au fost proprietarii basculantei de 20.000 de euro

2
502

Cu două zile înainte de expirarea termenului legal de 30 de zile, reprezentanții Primăriei Dobreni au răspuns solicitării pe care publicația atacul.ro a făcut-o în conformitate cu prevederile Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Lăsând la o parte faptul că pentru a formula răspunsuri la întrebările noastre nu ar fi fost nevoie de mai mult de o zi, reprezentanții primăriei continuă să țină ascunse informații cu privire la un bun ce a fost cumpărat din banii comunității. În răspunsul primit și semnat de Octavian Mancaș, în calitate de consilier juridic, și Vasilca Crețu, în calitatea sa de primar, sunt invocate legi care nu au nicio legătură cu solicitarea pe care noi am făcut-o. Concret, în opinia consilierului juridic, cartea de identitate a autovehiculului marca MAN, înmatriculat NT 01 UAD, cumpărat de Primăria Dobreni de la Valer Popa, prieten de familie cu primărița Crețu, ar conține „date și informații care nu pot fi făcute publice”, invocând în acest sens Legea 544/2001 și Legea 190/2018 pentru punerea în aplicare a GDPR (Regulamentul general privind protecția datelor). Consilierul juridic nu indică și articolele care îi permit să refuze să facă publice informațiile solicitate. Nu a făcut-o, pentru că niciun articol din legile invocate nu poate fi aplicat în cazul solicitării noastre. Și, ca să fim pe înțelesul tuturor, o să explicăm cum stau lucrurile. În primul rând, atacul.ro nu a solicitat informații din cartea de identitate a autoturismului aflat în proprietatea consilierului juridic sau a mașinii personale a primăriței și nici date din dosare de restituire a taxei auto etc.Am cerut o copie a cărții de identitate a unui autovehicul pe care Primăria Dobreni l-a cumpărat cu suma de 20.000 de euro. Banii nu au fost aduși de acasă nici de consilierul juridic, nici de primăriță și nici de partidul ALDE, din care face parte. Autobasculanta a fost cumpărată cu bani din  bugetul local, adică din sumele achitate de către locuitorii comunei pentru taxe și impozite, dar si din cele provenite de la stat. Ca să înțeleagă toată lumea, mașina este a locuitorilor din Dobreni, iar aceștia au dreptul să știe de la cine a fost cumpărată mașina. Și spunem asta, pentru că există persoane care declară, deocamdată sub semnul anonimatului, că primărița a fost implicată în acestă tranzacție căreia noi i-am spus afacerea „Basculanta”. Astfel, mai multe persoane ne-au spus că basculanta ar fi aparținut, într-o formă anume, primăriței înainte de a ajunge la Valer Popa, prietenul familiei Crețu, care, ulterior, a vândut-o Primăriei Dobreni. Valer Popa a refuzat să ne spună de la cine a cumpărat autobasculanta. La fel, Vasilica Crețu a refuzat să ne pună la dispoziție o copie a documentului care ar fi clarificat această necunoscută pentru întreaga comunitate. 

Să mai spunem că un consilier local, Dănuț Chelmu, ofițer de poliție în rezervă, a solicitat și el documentul la ultima ședință de Consiliu Local și nu l-a primit. Constantin Nica, fost responsabil cu achizițiile în Primăria Dobreni, acuzat de Vasilica Crețu că a plecat fără să predea cartea de identitate a mașinii, afirmă că nu a văzut în viața lui documentul respectiv. Interesant este că, în primă fază, primărița Crețu ne-a transmis că o să ne pună la dispoziție o copie a cărții de identitate, însă, ulterior, s-a răzgândit, invocând legi ce nu au nicio treabă cu întrebările noastre.

Ce se află în spatele refuzului primăriței Vasilica Crețu? mai ales ca la întrebarea „Exista voci care afirma ca autovehiculul marca MAN, cumparat de Primaria Dobreni de la Valer Popa II, a fost al dumneavoastra, al sotului dumneavoastra sau al unei firme de-a familiei dumneavostra. Cum comentati?”, primăriția ne-a spus că afirmația este falsă.

În data de 23 ianuarie, am înaintat Primăriei Dobreni o adresă în care solicitam răspunsuri la mai multe întrebări:

 1. Unde se afla in acest moment autocamionul?
 2. Autovehiculul a fost cumparat de la Popa Valer II. Va rugam sa ne spuneti, asa cum reiese din cartea de identitate a masinii, care au fost proprietarii anteriori lui Popa Valer II.
 3. De cand il cunosteti pe sotii Popa si in ce relatii se afla familia dumneavoastra cu familia dansului?
 4. Exista voci care afirma ca autovehiculul marca MAN, cumparat de Primaria Dobreni de la Valer Popa II, a fost al dumneavoastra, al sotului dumneavoastra sau al unei firme de-a familiei dumneavostra. Cum comentati?
 5. Va rugam sa ne transmiteti o copie a cartii de identitate a autovehiculului la adresa danielmuraru@yahoo.com

În data de 2 februarie, Vasilica Crețu ne aduce la cunoștință faptul că nu a putut să ne răspundă „în termenul inițial de 10 zile” la solicitarea din 23 ianuarie, pe motiv că persoana desemnată cu achizițiile, Constantin Nica, și-a solicitat transferul la o altă unitate administrative teritorială și nu a predat documentele ce le avea în lista de atribuții. Totodată, ni se transmite că urmează să primim un răspuns în termen de 30 de zile.

Ei bine, răspunsul final a venit ieri, 21 februarie, și sună așa:

 

Avem o autobasculantă cumpărată de Primăria Dobreni cu 20.000 de euro de la Valer Popa, prietenul soților Crețu; persoane care afirmă că afacerea a fost una a primăriței Crețu; refuzul lui Valer Popa de a ne spune de la cine a cumpărat autobasculanta; refuzul primăriței Crețu de a ne pune la dispoziție o copie a cărții de identitate a mașinii; o anchetă penală aflată în plină desfășurare.

Soții Crețu sunt prieteni cu soții Popa, așa cum lesne se poate vedea și din pozele de mai jos, cele două familii participând împreună la diverse petreceri:

Vasilica Cretu si Cristina Popa, sotia lui Valer Popa:

Mai avem un prefect, în persoana Danielei Soroceanu, și ne întrebăm, dată fiind situația de la Dobreni, dacă va avea curaj să-și trimită Corpul de control pentru a elucida misterul care plutește în jurul acestei afaceri.

16 februarie 2019, comuna Tașca, „Balul Gospodarilor”: Prefectul Daniela Soroceanu împreună cu Ion Asaftei (dreapta) și Octavian Andrei Bărbuleț Tărăntuș (Foto: Facebook/Ocatvian Andrei Bărbuleț Tărăntuș)

De asemenea, prefectul ar avea posibilitatea să afle și cum a achiziționat Primăria Dobreni o centrală termică de la firma Ecofast Termo SRL, unde acționari sunt doi membri ALDE, despre care atacul.ro a mai scris și o să mai scrie. Va îndrăzni doamna prefect să-l supere pe vicepreședintele Ion Asaftei, președintele ALDE și apropiat al Vasilicăi Crețu? 

Daniel MURARU

Citeste si:

Cazul autobasculantei de la Primăria Dobreni. Fostul consilier de achiziții: „Nu am văzut niciodată cartea de identitate a mașinii și nici factura”

Râsu’-plânsu’ la Primăria Dobreni. Primărița Crețu nu găsește actele autobasculantei

 

 

2 comments

 1. mihnea1 23 februarie, 2019 at 11:51 Răspunde

  Ar fi bomba sa dovediti ca, de fapt, camionul ar fi apartinut primaritei. Dispretul pentru lege, coroborat cu dorinta de inavutire genereaza aceasta gasca de hoti fara precedent care jefuiesc Romania. Cat despre asteptarile ca prefectureasta psd-ista sa verifice ilegalitatile va inselati. Daca la Roznov duce la indeplinire ordinul celui care a pus-o in functie, adica acela de a-l “distruge” pe Ciubotaru si a-i face cat mai multe dosare, la primariile de partid nu se va intampla asta. Apropo de Roznov, mai nou prefectura vrea sa faca jocurile la concursul pentru ocuparea functiei de director la caminul de batrani unde postul i-a fost promis unui fost jurnalist ((***) sau (***)), ruda/nepot a vicelui Asaftei. Vor contesta pana iese cine trebuie. Doar trebuie angajati specialisti, mai ales dintre cei activi impotriva dusmanilor de clasa.

 2. Alina 23 februarie, 2019 at 21:45 Răspunde

  Pentru un ochi ager care a vazut fotografiile din galerie, publicate in postare, nu a fost greu sa observe un amanunt esential, este putin spus. Acum vreo 2 saptamini, aceasta rabla de 20000 euro avea o alta culoare, destul de uzata si lipsita de luciu. Acum, la o privire atenta, constat ca nuanta in care a fost probabil revopsita, a scos in evidenta un detaliu care va face deliciul domnilor procurori care se ocupa de investigatia aceasta. Daca a fost schimbata culoarea, acest fapt trebuia mentionat in cartea de identitate a masinii. Cea despre care primarita Cretu spunea mai deunazi ca a luat-o consilierul de achizitii inainte de a se transfera. Apoi dna Cretu s-a razgindit si a promis ca trimite o copie presei. Iar intervine o noua razgindeala a domniei sale si afirma ca nu este obligata sa prezinte nici un document nimanui. A spus ca informatiile legate despre aceasta masina sint de interes national(prezinta caracteristici de securitate nationala)si nu pot fi facute publice. Normal ca “prostimea” din banii carora s-a cumparat rabla nu trebuie sa stie cum au “jonglat” banii contribuabililor cei doi implicati, respectiv primarita si Popa Valer. Dna Cretu Vasilica a avut grija sa alunge angajatii cinstiti, seriosi, cu experienta din primarie. Avind in vedere ca dna Cretu considera informatiile despre rabla clasificate, voi formula o petitie in cursul saptaminii viitoare catre institutiile abilitate cu rugamintea de a-mi confirma daca este adevarat sau nu acest fapt si voi solicita indrumare in scopul declasificarii acestor documente. Raspunsul acestor solicitari il voi face public imediat cel primesc. Asa ceva nu s-a mai pomenit intr-o primarie. Dupa ce domnii procurori vor analiza detaliul cu pricina, in paralel cu declaratia unui, inca, anga- jat al Primariei Dobreni, data acum doua saptamini, care si-a dat seama ca se aduna nori negrii deasupra lui, vor incepe adevaratele necazuri. Luni, 25 feb, in cadrul sedintei de CL, dna Primar trebuie sa prezinte documentele masinii. Poate le-a gasit la Petru Voda. Vom vedea ce va justifica de acesta data. Nu inteleg de ce nu-l chema pe fostul consilier de achizitii sa-si spuna omul punctul de vedere in sedinta de CL. Poate mai aflam si alte amanunte picante despre cum se desfasura la Primaria Dobreni activitatea de achizitii “dirijata ” de dna Primar, dupa bunul sau plac, pe linga lege, atunci cind zornaiuau multi bani de “praduit”. Cit despre un eventual control de la Prefectura, in actele Primariei Dobreni, trebuie si pentru acesta aprobarea CSAT.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.