Afacere cu iz. Să stai în imobilul primăriei și să mai fii și plătit pentru asta

9
201

Primarul municipiului Piatra Neamț, Dragoș Chitic, a promis pietrenilor o mai bună gestionare a resurselor orașului. A făcut-o și în campania electorală, dar și în timpul exercitării mandatului de primar, Dragoș Chitic fiind alesul pietrenilor la alegerile din iunie 2016. Într-un fel, am putea spune că situația financiară a Primăriei Piatra Neamț, după cei zece ani de guvernare portocalie, cu Pinalti în frunte, obligă actuala conducere a primăriei să gestioneze cum se cuvine averea orașului. Zecile de milioane de euro datorie pe care municipalitatea pietreană le are către bănci, dar și către alți creditori, obligă la cumpătare. Ei bine, logic ar fi ca spațiile pe care societățile Consiliului Local Piatra Neamț le dețin în proprietate să fie închiriate la prețurile pieței. Sumele astfel încasate ar intra în visteria firmelor, iar sfârșitul de an ar putea aduce câștiguri frumoase și bugetului primăriei. Mai mulți bani la buget ar însemna mai multe străzi asfaltate, condiții mai bune în școli și grădinițe, investiții mai multe etc. Așa ar trebui să stea lucrurile, dacă am trăi într-un oraș în care diriguitorii s-ar gândi la binele urbei. Cum nu se întâmplă așa, averea orașului este administrată prost, dar în favoarea unor tovarăși de încredere ai primarului Chitic & Co. Anul trecut, în data de 5 decembrie, atacul.ro publica lista cu spațiile aflate in proprietatea Publiserv SA, societate a Consiliului Local Piatra Neamț care administrează multe proprietăți ale municipalității, pe care reprezentanții firmei le dăduse spre închiriere la prețuri nesimțit de mici. Lista o puteți vedea mai jos.

Ulterior, noua conducere a Publiserv SA, impusă de majoritatea PNL-PMP, a decis triplarea chiriilor, astfel că, în mod normal, de la 3 lei/mp ar fi trebuit să se ajungă la 9 lei/mp, adică 2 euro/mp, o sumă foarte mică dacă ne gândim că multe spații se află în zone centrale, unde chiriile sunt de zeci de euro pentru un metru pătrat. Unii, respectiv reprezentanții unor partide politice care au spații de la Publiserv, au încercat să se opună, însă nu au reușit. Alții au tăcut mâlc, convinși fiind că și 7 lei/mp, fără TVA, este tot o mare afacere pentru un spațiu în centrul orașului.

Ziarul din spatele ONG-ului sau ONG-ul din spatele ziarului

O situație specială o reprezintă spațiul, în suprafață de 78,03 mp, situat în Piața 22 Decembrie nr. 6(5). Acest spațiu a fost închiriat pe 1 septembrie 2016, adică în perioada în care la Publiserv SA director general era Elena Boengiu, una dintre persoanele de încredere ale camarilei lui Pinalti. Așadar, când Adrian Niță, susținut de PSD, a fost numit director la Publiserv SA, adică în 21 septembrie 2016, Asociația Future încheiase contractul de închiriere pentru spațiul din buricul târgului. Contractul a fost încheiat pentru o perioadă de doi ani, urmând să expire la 1 septembrie 2018. Inițial, pentru cei 78,03 mp, Asociația Future a plătit 221 lei/lunar, fără TVA, adică nici 3 lei/mp. În primăvară, chiria a fost mărită, astfel că, în acest moment, Asociația Future plătește 115 euro, fără TVA, pentru cei 78,03 mp. Vorbim de 2,71 euro/mp sau 6,85 lei/mp fără TVA. Cu alte cuvinte, Asociația Future achită de două ori și un pic mai mult decât înaintea scandalului chiriilor Publiserv. Ne-am axat pe acest exemplu, pentru că la adresa la care figurează că spațiul este închiriat de ONG-ul Future, funcționează și un ziar on-line, ziarpiatraneamt.ro. Ziarul funcționează pe firmă și trăiește din bani care sunt facturați. Adică vrobim de o afacere. Deci avem un ONG care plătește 535 lei/lună, fără TVA, pe un spațiu de 78 mp închiriat de la Publiserv, iar în respectivul spațiu funcționează un ziar. Oare cum vine asta, domnule primar Chitic, domnilor agamani, membrii în Consiliul de Administrație, domnule director Triboi și, nu în ultimul rând, domnilor consilieri locali pietreni? Alte ONG-uri, care reprezintă diverse categorii de copii cu dizabilități, de exemplu, așteaptă de ani intregi un spațiu de la primărie. Au cereri depuse, iar când mai întreabă în ce stadiu se află, li se răspunde că nu sunt spații. Aceste ONG-uri plătesc chirii de ordinul sutelor de euro, domnilor aleși!

Chiria de 115 euro, compensată cu publicitate. Publiserv este cea care achită…aproape 100 euro

Foarte interesant este că pentru spațiul de 78 mp închiriat ONG-ului Future, Publiserv nu încasează, ci… plătește. De ce? Pentru că Publiserv are încheiat un contract de publicitate de 1.000 lei/lunar, fără TVA, cu ziarpiatraneamt.ro. Astfel, ONG-ul Future trebuie să achite 535 de lei/lună, iar ziarpiatraneamt.ro încasează 1.000 lei/lună. Prin compensarea chiriei, Publiserv mai achită celor de la ziarpiatraneamt.ro diferența de la 1.000 de lei la 535 de lei, adică 465 lei. În final, concluzia este clară, și anume că firma primăriei nu încasează niciun leu în urma închirierii respectivului spațiu, ci mai plătește aproximativ 100 de euro, ca urmare a acestui triunghi comercial format din Asociația Future-ziarpiatraneamt.ro și Publiserv. ONG-ul, dar și ziarul sunt coordonate de una și aceeași persoană, respectiv Robert Iosub. Așa se explică de ce sigla ziarului tronează pe spațiul închiriat de la Publiserv de ONG-ul Future.

Robert Iosub (mijloc) împreună cu Octavian Bărbuleț (stânga) și Nicoleta Husaru (dreapta). Ultimii doi sunt consilierii inculpatului Arsene, președintele CJ Neamț. Fotografia a fost facuta in spatiul inchiriat de Publiserv ONG-ului Future cu 115 euro/luna.

(Sursa Foto: Facebook.com)

La o săptămână după apariția articolului (5 decembrie) în care atacul.ro arăta care sunt clienții preferați ai Publiserv, pe site-ul Asociației Future apărea primul comunicat după doi ani de pauză. De asemenea, tot în acea perioadă, printr-un comentariu la unul dintre articole ni se transmitea că primăria a verificat contractul cu Asociația Future, iar în urma lui se constatase că totul este în ordine. Așa să fie? Poate legal da, însă cu siguranță că moral nu.

Să mai spunem că acestea sunt ultimele patru articole publicate în ziarpiatraneamt.ro, în legătură cu firma Publiserv:

Iar pentru cei care nu știu, membrii AGA la Publiserv SA sunt consilierii PNL Paul Pintilie și Mihai Obreja. Membrii CA-ului, trei la număr, sunt tot oameni controlați de PNL.

Daniel MURARU

Citeste si:

Spre știință primarului Chitic: Golănia nu are culoare politică

Publiserv – societate de binefacere pe banii pietrenilor. Spații în buricul târgului închiriate cu 3 lei/mp

Panaite, Stafie și Mîțu, artizanii unei mega escrocherii! Au cumpărat la preț de nimic o jumătate de clădire în centrul orașului

Să acoperim jaful, directivă de partid la Publiserv? PSD+PNL=love pe bani publici

Fabrica de pavele de la Publiserv sau cum să arunci sute de mii de euro pe Apa Sâmbetei

9 comments

 1. Monica 13 august, 2018 at 18:27 Răspunde

  Si ce e rau in asta? Domnu Robert nu a avut activitate pe ONG Future ca Salubritas nu ia mai dat bani sa dea anunturi de adoptii caini. Si saitull lui scrie frumos nu numai de domnu Arsene dar si de domnu primar Chitic si de domnu consilier Romel, si de domnu Ciobanu sau acum domnu Triboi… are reportaje frumoase despre dezvoltarea judetului si a muncipiului Piatra Neamt, ai lauda pe alesii poporului care se implica si rezolva probleme.
  E singurul sait din care aflam despre asa activati frumoase si pozitive iar eu cred ca dumneavoastra sunteti invidiosi.
  Domnu Robert a facut si videoclipul cu domnu Arsene la drumul de la Bisericani cu drona si alte filmari moderne si ati vazut ce frumos a esit e chear de Dyscovery.
  Nu mai fi-ti invidiosi ca veata e scurta si faceti riduri.

 2. Mihai 13 august, 2018 at 21:54 Răspunde

  Documentul cu chirii spatii este din 2017.Acolo o parte din contracte expiră chiar în ian 2018.Vrem ceva mai actual…Nu e numai vina primarului aici ci pare a fi o întreagă încrengătură…

  Admin.: Sumele din 2017 le inmultiti cu 3 si veti avea chiriile din acest moment.

 3. stupidsocks 13 august, 2018 at 22:44 Răspunde

  People, eu nu pricep cat ii trebuie agramatului sa constientizeze ca problemele lui cu limba romana sunt cronice si incurabile! Chiar nu are niciun prieten atat de inteligent, incat sa-i zica franc “ma, baiete, renunta sa-ti mai expui capodoperele literare, ca e jale cum le scrii! Si penibil!” Sau, macar sa-si ia un absolvent de liceu facut pe bune, sa-i scrie ala textele, ca rad si analfabetii functionali care termina scoala in vremurile astea, de halul in care sodomizeaza asta limba romana! Dar – totusi, deoarece – caci, faptul se dovedeste prin faptul, repetitii de gradinita, fraze interminabile si extrem de alambicate, toate astea indica un nivel de exprimare ramas la primii doi ani de invatamant primar. E grotesc sa te afisezi in public in halul asta, pretinzandu-te ziarist! Iar nivelul de inteligenta e si el tot pe-acolo, pe la 7-8 ani, pentru ca numai un tont poate sa se expuna luandu-si pe bani publici sediu in fix centrul orasului si sa pretinda ca el de fapt s-a luptat cu aia de la Publiserv sa-i dubleze chiria, dupa ce s-a luptat sa puna labele pe spatiul ala. Pana a se muta in cladirea aia de langa Baia Publica, el trandavea tot pe bani publici, la mallul de la piata. Nivelul lui de educatie se vede si dupa cum se prezinta ca persoana, dupa cata apa si sapun foloseste s.a.m.d. Dar sa pretinzi cu atata perseverenta ca tu n-o faci pe bani publici, cand numai din asta traiesti (a se vedea nu doar banii pe care ii ia de la Publiserv, ci si de la celelalte societati publice ale primariei, consiliului judetean, primarii, etc.) si ii ingretosezi si pe aia de pe Marte cu halul in care pupi cururile unor primari (vezi Luceafarul de la Borlesti si muuuulte alte exemple!) al lui Arsene, al lui Chitic si al oricui iti scapa o mie de lei… e mai rau decat sa fii prost si penibil! Insa neobrazarea nu e doar a lui! Chiticul e cel care ar trebui bagat cu capul in galeata cu laturi, pentru ca de la el a plecat ordinul ca site-ul lui Iosub sa primeasca sediu intr-o cladire din centrul orasului si sa beneficieze si de zeci de milioane pe luna din bani publici! Asa isi cumpara el laudele in presa! Noi ne rupem masinile pe strazile din oras, avem in continuare strazi fara asfalt, sau bombardate cu gropi si santuri, iar pentru astea primaria nu are bani. Dar are destui ca sa-i asigure belsugul unui analfabet functional cum e acest individ numit Iosub. Si ca el mai sunt o gramada prin simulacrul asta de presa locala! Astia nu au auzit de munca?

 4. un om 14 august, 2018 at 09:34 Răspunde

  Eu nu pricep cum de ăsta mai e in libertate, alaturi de cei care îi dau bani! E inadmisibil ca un xxx sa joace banii publici dupa cum vrea mușchiul lui. Pe de altă parte, ceilalți jurnaliști unde sunt? De ce permit asemenea orori în breasla lor? Mă refer la ziariști, nu la de ăia care nu stiu ce-i aia o virgulă! Ar fi trebuit ca ei să îl elimine! Si încă o întrebare! Nu erau destui pupincuristi ca sa apară acest x xxx?

 5. Luminiţa 14 august, 2018 at 16:39 Răspunde

  Am stat la o manifestare publică lângă acest pretins jurnalist şi ce o mai fi el. Domnule Muraru, Iosub (***). Toţi cei din jurul lui ajunsesem (***).
  Tipul acesta (******), nu ştiu ce să zic. Poate are vreo problemă cu glanda sudoripara dar trăim în 2018,(*****).
  Eu nu-mi explic cum domnii Arsene sau Chitic care or fi având problemele lor dar totuşi sunt nişte oameni civilizaţi, deci nu-mi explic cum de pot sta lângă el.
  Mă uit la fotografia de mai sus cu Nicoleta Husaru pe care eu o stimez şi o apreciez şi mă gândesc că după acel moment a trebuit să se ducă urgent (***).
  Şi totuşi am o problemă ui oamenii politici: aşa de jos aţi ajuns, ca pentru o odă în siteul lui sau poate pentru că vă şantajează să ajungeţi să fiţi prieteni cu unul din ăsta? Fără supărare dar şi anticipaticii Harabagiu sau viorel Andrei erau mai frecventabili.

 6. Nica 15 august, 2018 at 17:20 Răspunde

  Treaba cu spatiul acesta al lui Iosub e penala. Acolo in acte e chirias un ONG fara activitate care sa justifice pomana de la Primarie si in fapt este folosit de o firma privata. De ce Chitic nu respecta legea?
  Bun, manaria a fost facuta pe timpul in care director la Publiserv era Nita de la PSD. Dar a fost Ciobanu de la PNL si a ramas la fel. Acum e Triboi de la PNL si e la fel. In AGA sunt Pintilie si Obreja, de la PNL. Si peste tot PNL Piatra Neamt este primarul Chitic care rebuie sa apere averea publica nu sa o dea pe mana unor trompete si escroci. Cu ce-i are Iosub pe toti acestia la mana?

 7. Stefan 16 august, 2018 at 16:37 Răspunde

  O vorba din popor spune ca “prost e ala care da , nu al care cere”!Iosub se da si mare “strateg politic” si , in aceasta calitate, a “tapat” multi fraieri din politica!Daca laudele idioate aduse unor a sau altora nu i-au ajutat cu nimic, cu siguranta nici criticile “jurnalistului” nu i-ar deranja…

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.