DNA confirmă dezvăluirile atacul.ro. Șpagă de sute de mii de euro în afacerea „Tomograful”

8
359

 

Ioan Lazăr, fostul director al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, a fost trimis în judecată azi, 7 august, de procurorii anticorupție în afacerea „Tomograful”. În același dosar au mai fost deferiți justiției Dana Oana Murariu, fost șef Serviciu aprovizionare, dar și administratorii a două firme. 

Comunicatul DNA:

“Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
LAZĂR IOAN și MURARIU OANA – DANA, la data faptelor manager al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț respectiv șef al Serviciului de achiziții din cadrul aceleiași unități medicale, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, MIHUȚOIU CRISTIAN, PĂTRAȘCU ALIN-MIRCEA și TUDOR FLORIN-GHEORGHE, la data faptelor administratori ai unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2013-2015, inculpații Lazăr Ioan și Murariu Oana – Dana, în calitățile menționate mai sus, și-au îndeplinit, prin încălcarea legii, atribuțiile de serviciu în legătură cu desfășurarea unei proceduri de licitație publică ce a vizat achiziția unui computer tomograf, la un preț supraevaluat, fără a avea la bază nici un fel de documente justificative.
Concret, inculpatul Lazăr Ioan, beneficiind de sprijinul celor trei oameni de afaceri care i-au și pus la dispoziție caietul de sarcini, a dispus organizarea procedurii de licitație publică pentru achiziția computerului tomograf în sistem leasing, urmărind, pe de o parte, estimarea unei valori nejustificate a achiziției și, pe de altă parte, participarea la licitație a unui singur ofertant, în persoana societății administrate de inculpatul Mihuțoiu Cristian. În acest sens, au întocmit caietul de sarcini și au procedat la respingerea tuturor cererilor de clarificare în scopul îngrădirii accesului altor competitori la procedura de achiziție.
Ulterior, inculpații Lazăr Ioan și Murariu Oana – Dana, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, au întocmit și avizat o notă prin care s-a stabilit valoarea estimativă de achiziție a computerului tomograf în sumă de 4.850.000 lei, valoare ce depășește prețurile de achiziționare a unui echipament similar de către alte unități de sănătate.
Aceste demersuri au avut ca urmare încheierea, la data de 3 iunie 2015, a contractului de achiziție publică a computerului tomograf respectiv, în valoare de 4.898.000 lei cu TVA, de la societatea administrată de inculpatul Mihuțoiu Cristian.
Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a precizat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 2.194.172,70 lei, având în vedere prejudiciul ce ar fi fost cauzat de inculpați prin încălcarea prevederilor legale cu ocazia organizării procedurii de achiziție publică. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”

Vom reveni.

Daniel MURARU

Citeste si:

Se strânge lațul în afacerea „Tomograful” de la Spitalul Județean Neamț. Sechestru pe bunurile suspecților. Prejudiciul depășește 600.000 de euro

 

 

 

8 comments

 1. mihnea1 7 august, 2018 at 20:50 Răspunde

  Incerc sa inteleg cate ceva, ca doar nu putea obtine Lazar, de unul singur, “excedentul” de 2,2 milioane de lei. In CA-ul acelei perioade care erau membrii? Lazar putea face de capul lui hotia? Un exemplu, nu era si vesnicul DVC la ciolan atunci? Dar merg mai dreptate si intreb, Curtea de conturi a verificat achizitiile acelor ani? De regula, ei descopera daca un kilogram de cuie costa mai putin in realitate decat pe factura, iar acum nu au descoperit ca un tomograf a fost achizitionat la un pret dublu? E vorba de 2,2 MILIOANE de lei!!! Am vazut comparatia facuta de d-voastra cu Suceava. E sfidator si strigator la cer. Urmeaza “investitia” facuta de Arsene la pediatrie. In plus, urmariti cui va “incredinta” lipirea polistirenului pe peretii spitalului, proiect declarat castigator de ADR. Chiar daca intarzie plata, nimeni nu scapa nepedepsit.

 2. Ghio 8 august, 2018 at 17:02 Răspunde

  Eu nu mai sper nimic. Totul e pierdut. Ce a mancat lupul e bun mancat. Da vreau si eu, ca simplu cetatean, ceva. Un lucru simplu, usor de facut. DVC si Puscasu sa ma (***) . Sa poate? E voie de la Soseta? Daca nu, cu aplecaciune il rog, sa (***) Pentru relatii suplimntare, apelati Dex-ul.O sara cu bine(de la mine)!

 3. valisor 9 august, 2018 at 07:36 Răspunde

  Ghio, După cenzură se vede că nu la DEX trebuie apelat, ci la imaginația perversă din străfundurile fiecăruia. Părerea mea e că nu trebuie să soliciți aprobare, ci să o impui… CU PARUL!

 4. Florin 9 august, 2018 at 15:54 Răspunde

  Asemenea tunuri nu pot fi date așa, de unul singur. Și nici în 2 sau 3. Cu siguranță “beneficiarii” sunt mai mulți. La fel de sigur e că s-au crezut bine protejațîn. De către cine? Asta-i întrebarea!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.