Se strânge lațul în afacerea „Tomograful” de la Spitalul Județean Neamț. Sechestru pe bunurile suspecților. Prejudiciul depășește 600.000 de euro

9
463

Procurorii anticorupție băcăuani sunt pe cale să descâlcească ițele unei afaceri care a produs un prejudiciu de peste 600.000 de euro în bugetul asigurărilor de sănătate. Vorbim de afacerea „Tomograful” care a fost „aranjată” undeva în primăvara/vara anului 2014. Totul a pornit de la o sesizare pe care polițiștii nemțeni au primit-o la puțin timp după ce computerul tomograf, pe care Spitalul Județean Neamț trebuie să achite în cinci ani peste 1,3 milioane de euro, a ajuns la unitatea spitalicească. Verificările au indicat că sunt suficiente elemente care indică existența unor infracțiuni de corupție, motiv pentru care dosarul a fost declinat spre competentă soluționare Serviciului Teritorial Bacău al Direcției Naționale Anticorupție. În cei trei ani care au trecut de la demararea verificărilor în acest dosar, procurorii au constatat că au de-a face cu o achiziție a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț mult supraevaluată, fiind vorba de o diferență în plus de aproximativ 2,9 milioane lei, adică 654.095 euro la cursul leu/euro din data de 4 iunie 2015, când a fost încheiată afacerea pe SEAP. Pentru suma amintită, procurorii, spun sursele noastre, au instituit sechestru asigurator pe bunurile suspecților până la concurența sumei de 2,9 milioane de lei care reprezintă prejudiciul în dosar. Datele pe care le deținem arată că procurorii anticorupție ar fi identificat în contabilitatea unei firme, aflată în zona de influență a unei persoane implicate în această afacere, donații substanțiale în bani venite dinspre una dintre societățile care au făcut parte din asocierea de firme care a livrat computerul tomograf Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț.

Preț umflat de aproape trei ori

În perioada în care Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț făcea demersuri pentru achiziționarea unui computer tomograf, în județul vecin, Suceava, cei de la spitalul județean făceau același lucru, dar cu bani mult mai puțini. În septembrie 2014, Spitalul Județean Suceava a organizat o licitație în urma căreia a achiziționat un computer tomograf de la firma General Electric Medical Systems România SRL, aceeași care a livrat aparatul și spitalului nemțean. Spitalul sucevean a plătit 2,09 milioane de lei,  TVA inclus, pentru un computer tomograf Optima 660 de la General Electric Medical Systems România SRL.

 Captură din Raportul Consiliului Județean Suceava pentru anul 2014:

Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a cumpărat, cam în aceeași perioadă și de la aceeași firmă, un computer tomograf Optima 660, același ca și la Suceava, plătind pentru el 3.950.000 lei fără TVA, adică 4.898.000 lei cu TVA inclus. Vorbim de un preț de aproape două ori și jumătate mai mare plătit de spitalul nemțean pentru același tip de aparat. La Suceava, investiția a fost susținută de către Ministeriul Sănătății (90%) și Consiliul Județean Suceava (10%).

Comunicat de presă al Spitalului Județean Neamț din februarie 2016:

Computerul tomograf a fost achiziționat în sistem leasing în iunie 2015, când director al spitalului era doctorul Ioan Lazăr, însă ideea achiziționării a apărut în primăvara anului 2014 și a fost puternic susținută de Culiță Tărâță, președintele Consiliului Județean Neamț la acea vreme. Atât Ioan Lazăr, cât și Culiță Tărâță au susținut necesitatea achiziționării unui computer tomograf pe motiv că Spitalul Județean Neamț cheltuia în fiecare lună aproximativ 100.000 de lei pentru serviciile prestate de un tomograf al unei firme private. Într-o ședință din mai 2014 a Consiliului Județean Neamț, în momentul în care se discuta proiectul de hotărâre „privind garantarea de către Consiliul Judeţean Neamţ a procurării în sistem de leasing financiar a unui computer tomograf de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ”, medicul Ioan Lazăr le-a explicat aleșilor județeni oportunitatea investiției, dar și sursa finanțării: din banii încasați pentru serviciile prestate de noul computer tomograf urma să fie achitate ratele pentru aparat. Spitalul avea nevoie doar de garantarea CJ Neamț.

„Spitalul Judeţean pentru acreditare are nevoie de imagistică. Aparatul de 54 de miliarde are 64 de slice-uri, cel de la Ministerul Sănătăţii care nu s-a aprobat, era de 16 slice-uri. Până acum, Spitalul a plătit la firma care are computerul tomograf, 26, 4 miliarde lei din 2011 până acum. E mai bine pentru Spital şi pentru toată lumea ca acest aparat să fie al Spitalului şi în loc să dăm un miliard lei/lună la firma respectivă, să dăm 800 de mil. lei la leasing. Avizul care trebuie de la Consiliul Judeţean îl cere Ministerul Finanţelor, ordonatorul principal de credite al Spitalului este Consiliul Judeţean. Spitalul Judeţean este şi va rămâne şi va avea contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Atât timp cât noi risipim nişte bani pe nişte servicii care sunt absolut necesare trebuie să facem toate diligenţele ca aceste aparate să fie ale Spitalului şi să nu fim la mâna nimănui. Rugămintea este să mai reflectaţi să vedeţi  ce vreau să fac pentru Spital şi pentru toţi locuitorii din judeţul Neamţ şi cu acest aparat mai pot veni şi din alte judeţe. Dumneavoastră hotărâţi  şi toată lumea vrea să fie un aparat de rang European”, a spus medicul Lazăr în ședința Consiliului Județean din 30 mai 2014.

„În loc să plătesc un miliard de lei, plătesc 800 de milioane de lei, este în favoarea noastră şi aparatul rămâne al Spitalului. Din punct de vedere economic vorbim şi pragmatic. Vedeţi cât luptăm acum şi ce intervenţii până la Prim-Ministru se fac pentru redeschiderea Spitalului de la Bicaz”, a explicat, în aceeași ședință, Culiță Tărâță.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat, astfel că Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a obținut garantarea Consiliului Judeţean Neamţ pentru a procura, în sistem de leasing financiar, computerul tomograf.

Trei firme au fost implicate în furnizarea computerului tomograf

În luna octombrie 2014, Spitalul Județean Neamț a publicat pe site-ul Serviciului Electronic de Achiziții Publice (SEAP) anunțul înregistrat cu nr. 154914 – „Furnizare în leasing-echipamente”.

Nouă luni mai târziu (4 iunie 2015), contractul era atribuit unei asociere de trei firme:

 1. BCR LEASING IFN S.A, cu sediul în Bucureşti, Piaţa Alba Iulia nr. 8, Bl. l7, Sector 3, cod unic de înregistrare 13795308, număr de înmatriculare J40/3213/2001.
 2. SC EDITRONIC INTERNAŢIONAL SRL, cu sediul în Bucureşti, str. Intr. Patinoarului nr.7, Bl. PM50, Sc.1, Ap.3, Sector 3, CIF 7524568 J40/5531/1995.
 3. GENERAL ELECTRIC MEDICAL SYSTEMS ROMÂNIA SRL, cu sediul în Bucureşti, Sector 1, Calea Floreasca nr. 169A, Clădirea de birouri Floreasca 169, Corp A3, Biroul nr. 1,2,3, etj.7, C.I.F. 12924986, număr de înmatriculare J40/3731/19.04.2000

Astfel, Spitalul Județean Neamț urma să achite pentru computerul tomograf, transport și montaj o sumă totală de 4.850.000 lei fără TVA, adică 6.014.000 lei cu TVA inclus (1.356.459 euro la cursul de schimb leu/euro din 4 iunie 2015).

Rolul acestor firme, care fac parte din asocierea câștigătoare, avea să fie explicat tot de directorul Lazăr. Astfel, SC Editronic Internațional SRL București avea un contract de subcontractare încheiat cu General Electric Medical Systems România SRL, firma care furniza de fapt computerul tomograf.

Iată ce declara doctorul Lazăr unui cotidian local în ianuarie 2015:

„Eu cred că ne îndreptăm spre un final fericit. Cu banii primiți anul trecut de la firmele regretatului domn Culiță Tărâță, două miliarde, vrem să amenajăm spațiul pentru computerul tomograf și sper ca joi sau vineri să semnăm contractul cu firmele ce vor face lucrările, după ce am terminat toate clarificările. Pentru aparatură, e un contract de leasing, care vine săptămâna aceasta de la BCR Leasing. Firma care a câștigat licitația se numește SC Editronic Internațional SRL București și are un acord de subcontractare încheiat cu General Electric Medical Systems România SRL. Cele două firme au făcut un contract de asociere și BCR Leasing asigură finanațarea. Suma este în jur de 1,3 milioane de euro, pe 5 ani. În momentul în care vom avea tomograful, unul foarte performant, deja vom vorbi despre o altă etapă în evoluția spitalului”

Revenind la ancheta procurorilor anticorupție în cazul achziționării computerului tomograf la un preț suprevaluat, trebuie spus că în această afacere ilicită au fost implicate mai multe persoane care au în acest moment calitate de suspecți, împotriva lor fiind începută urmărirea penală. Este o chestiune de timp până când dosarul va fi înaintat instanței de judecată în vederea judecării inculpaților. Va fi interesat de văzut care a fost valoarea exactă a șpăgii, traseul ei, dar și cine a încasat-o.

Daniel MURARU

Citeste si:

MEDICUL CIOCÂLTEU ȘI AFACEREA „TOMOGRAFUL” DE LA NEAMȚ

 

 

 

9 comments

 1. janel iosub 19 iunie, 2018 at 15:06 Răspunde

  E de kafka nu alta!! Bani si iar bani furati si spalati, combinati samd ca de prostimea plateste si huliganul se hraneste! Dar cei din DNA nu cred ca au luat somnifere?! Bun articolul, il tin pt proaspatul ONG infiintat si il servesc acolo unde trebuie si cand trebuie!

 2. FLORIN 19 iunie, 2018 at 22:11 Răspunde

  Asa cum spun de ani de zile aceasta institutie DNA este cloaca de incompetenti si corupti care a patronat prin anchete de 2 bani timp de 15 ani de cind exista, devalizarea acestei tari.

  Cu acest corp de procurori de la DNA/PARCHET/DIICOT/SRI care sunt praf de incompetenta si coruptie Romania ramine acelasi stat mafiot unde jumatate din bugetul tarii este furat pe fata.

  Datorita acestor institutii aceasta tara a pierdut 15 ani de lupta reala impotriva coruptiei.

  15 ani cu rezultate ZERO.15 ani in care noi cetatenii le-am platim zeci de miliarde de euro in salarii si privilegii,iar aceste institutii si-au batut joc de noi.Toti ar trebui bagati la puscarie si toti acesti bani ar trebui recuperati.A fost cea mai mare pacaleala din istoria acestei tari acesta lupta impotriva coruptiei.

  Esecul previzibil al statului esuat Romania este datorat este ne-reformarii institutiilor de siguranta numite mai sus.

  Cu securisti,corupti,analfabeti,lichele si oameni fara caracter care populeaza aceste institutii nu ai cum sa faci anticoruptie .

  Numai prostii prostilor care sunt foarte multi in tara asta mai pot crede ca aceste institutii tip mafiot pot face justitie in tara asta.

 3. FLORIN 20 iunie, 2018 at 08:30 Răspunde

  Cit despre ancheta de mai sus pun pariu ca se va alege praful,ca toate anchetele de altfel.

  Dupa 15 ani de DNA in judetul Neamt unde s-au furat sute de milioane de euro nu este nici un condamnat.Daca ar fi fost 100 de condamnati si tot era bataie de joc la cit se fura in acest judet.

  Praf in ochi prostilor cu aceste anunturi de anchete.Prosti prostilor spera ca cineva o sa raspunda intr-un final de vreo furaciune din acest judet.Asteptati degeaba prostilor.

  Aceasta ”afacere”este una din sutele/anuale prin care sunt sifonati banii nostri.Inmultiti cu 15 ani=ZERO CONDAMNARI.

  Rid si curcile..

  DNA-ul este cea mai mare pacaleala.E un fake la fel ca cei care lucreaza acolo.

 4. florin 20 iunie, 2018 at 13:01 Răspunde

  se strânge pe dracu!
  băieții lucrează. se modifică legile, se modifică procedura penală, noi ne rugăm să nu ne îmbolnăvim…
  să ne grăbim cât mai circulăm fără vize!

 5. Plesea Gheorghe 21 iunie, 2018 at 00:14 Răspunde

  Sunteți flămânzi de senzațional! Cu unii ca voi și ca vânătorii de fraude nu vom mai avea niciodată nimic în spitale! Veți găsi vinovați și în Noua Guinee. Si eu am putut influenta achiziții pe comisioane grase dar nu-mi veți găsi vreo urma……Cercetați! cei interesați sunt mai bine ascunși decât va închipuiți și unde nu va da prin cap, va rid în fata dar nu puteți sa probați nimic. Presa de scandal!!!!

 6. Stefan 21 iunie, 2018 at 10:18 Răspunde

  Totusi, nu se pot face estimari de prejudicii doar pe baza unor articole de ziar!Nu e clar daca spitalul din Suceava chiar a cumparat tomograful cu 2,09 milioane lei, nu stim daca aparatele erau chiar la fel, etc.Personal, sunt convins ca sunt smecherii la achizitie, mai ales ca a aparut un intermediar (EDITRONIC).Nu m-ar mira sa fie firma vreunui securist, la fel ca si firma care a „facut” extinderea la Pediatrie…

  Admin.: Prejudiciul nu este stabilit de ziar, ci de catre anchetatori. Cel putin asta spun informatiile pe care le avem. Spitalul Jutdetean Suceava a cumparat un tomograf GE Optima 660 cu 2.09 milioane lei. Informatia este la vedere intr-un raport al CJ Suceava. Spitalul Judetean de Urgenta Piatra Neamt a cumparat un tomograf GE Optima 660 cu 4,8 milioane lei. La fel, informatia este la vedere intr-un comunicat de presa al SJN Neamt.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.