Jaful la români. Ziduri de sprijin fără fier pentru apărarea malurilor

5
797

Inundațiile de luna trecută, care au afectat sute de gospodării din județul Neamț, provocând pagube de ordinul milioanelor de lei, au scos la iveală și dimensiunea jafului practicat de unele firme de construcții în cârdășie cu reprezentanții administrației publice în cazul unor lucrări hidrotehnice, care au avut drept scop tocmai apărarea gospodăriilor în calea apelor. Ne referim, în special, la consolidările de maluri cu ziduri din beton sau gabioane. În ultimii ani, în județul Neamț s-au investit sume considerabile în astfel de lucrări hidrotehnice. Multe dintre aceste lucrări au fost executate prost și la prețuri supraevaluate. Nu s-a aflat, pentru că sume considerabile au umplut buzunarele celor din administrațiile publice, dar și celor din comisiile de recepție. Numai că gunoiul nu stă mult sub preș. Calitatea proastă a acestor lucrări se vede, de regulă, atunci când natura se înfurie, iar inundațiile pun la încercare zidurile de sprijin și gabioanele construite pentru a întări malurile pâraielor și râurilor. Rareori se întâmplă ca gabioanele, adică acele construcții din cadru metalic umplut cu piatră de râu, să reziste la o inundație serioasă. De cele mai multe ori, aceste lucrări de consolidare sunt umflate de ape și distruse, așa cum s-a întâmplat la ultimele inundații. De ce se întâmplă așa? Pentru că lucrările sunt de proastă calitate. Adică, pe românește, se fură atât de mult, încât zidurile din beton și gabioanele, șubrezite de tâlhari, sunt distruse de ape.

Zidul de sprijin de pe pârâul Borca

Membrii comisiilor care au evaluat pagubele provocate de inundațiile din iulie au mers prin toate localitățile afectate de inundații. Ajunși în comuna Borca, pe pârâul cu același nume, cei din comisie, mulți dintre ei cu vechime în muncă de zeci de ani, au avut parte de surpriza vieții lor. Când au evaluat pagubele provocate de pârâul Borca, respectiv zidul din beton distrus de viitură au constatat că acesta nu conține fier, ceea ce este de neconceput. Și asta pentru că un zid de sprijin din beton trebuie să aibă înstructura sa obligatoriu și fier beton, altfel are soarta celui din poză.

„Nu le venea să creadă ceea ce văd. Văzuseră atât de multe, încât credeau că nimic nu-i mai surprinde. Se știe că se fură din fierul care trebuie introdus în aceste ziduri de sprijin, însă nimeni nu a bănuit că poți să furi atât de mult. Una este să furi 30 – 40% din fierul pe care trebuie să-l folosesti la o lucrare, iar alta este să furi peste 90%. Efectiv, acele ziduri au fost făcute numai din beton, pentru că fierul l-au furat. Cine? Se știu ei foarte bine”, ne-a declarat un angajat al Consiliului Județean Neamț.

Datele noastre arată că cele descoperite la Borca nu ar fi fost aduse la cunoștința polițiștilor, aspect deosebit de grav, pentru că am avea de-a face cu o omisiune de a sesiza autoritățile. Verificările pe care le deținem în acest moment arată că respectivele lucrări hidrotehnice au fost realizate în perioada 2004 – 2008, în mandatul fostului primar Aleca. Zidurile au fost efectuate de o societate din București, finanțarea lucrărilor fiind asigurată din fondurile de urgență ale guvernului. Asta înseamnă că acest contract a fost atribuit fără licitație, la mijloc fiind vorba de un caz de urgență. Mulți s-au întrebat cum de a rezistat zidul respectiv atâția ani, în condițiile în care trebuie să cauți cu lupa „un fir de fier beton”. Explicația ne-a fost oferită de săteni, și anume că în zonă nu au mai fost probleme cu inundațiile de mai bine de zece ani. „A mai plouat, s-a mai umflat pârâul, însă nu ca acum. Acum a fost jale, iar zidul ăla fără fier în el nu avea cum să reziste”, ne-a declarat un localnic.

Lucrarea de la Borca nu este singura de proastă calitatate care a fost făcută în județul Neamț, pe bani publici evident. În luna iunie, adică cu o lună înainte de inundațiile care au afectat județul, atacul.ro a identificat în satul Potoci, administrat de către Primăria Bicaz, o lucrare hidrotehnică menită să apere drumul și gospodăriile sătenilor de furia apelor. Numai că gabioanele construite pe malul pârâului erau parțial distruse. Și asta în condițiile în care ele au fost construite în urmă cu câțiva ani.

Gabioane au fost construite și în satele Izvorul Alb și Secu care, la fel ca în cazul celor din Potoci, au fost afectate serios în urma unor ploi de vară. Informațiile noastre arată că respectivele lucrări au fost efectuate cu bani veniți de la guvern de o firmă controlată de familia unui fost deputat. Fiind vorba de bani pentru calamități, nu s-au mai efectuat licitații, ci s-a mers pe varianta „încredințare directă”.

Daniel MURARU

Citeste si:

Corupția și incompetența ucid! Afacere de 1.000 euro/ml de gabion

DNA s-a băgat și în afacerea gabioanelor Aqua Park

5 comments

 1. V.Vasile 7 august, 2018 at 15:35 Răspunde

  Unui amarat care isi ridica o locuinta, legea ii impune sa angajeze diriginte de santier pentru a veghea ca lucrarile sa se faca conf. proiectului aprobat.
  Intr-o normalitate, problema se rezolva simplu, se verifica proiectul daca este prost, plateste cine l-a aprobat, daca este corespunzator, raspund cine a semnat receptia si constructorul.
  Cu incredintarea directa, cat a costat lucrarea, ar avea cine sa cerceteze…..

 2. Nicoleta 7 august, 2018 at 20:50 Răspunde

  Nici digul de la Targu Neamt zona Humulesti IMTF nu are deloc fier.Au luat imprumut cateva plase SUDATE de fier de la Cuiu Cojocaru ,le-au pus pe pozitie ,apoi le-au returnat.DIGUL DE LA OZANA TG NEAMT NU ARE FIER !ASTEA SUNT LUCRARI LA CARE S-A FURAT 50-70% DIN MATERIALE,PROIECTUL E FACUT INCOMPLET DIN BIROU…SI RECEPTIA SE FACE POLITIC.TOATE ASTEA S-AU FACUT PRIN 2008-2010 PE VREMEA LUI PRUTEANU PRESEDINTE CJ.

 3. mihnea1 7 august, 2018 at 21:00 Răspunde

  Aici ar trebui sa intervina procurorii sa-i intrebe de sanatate. Si nu numai in acest caz. Daca verifica proiectul tehnic vor ramane stupefiati, probabil. Din cauza acestor hoti, oamenii din zona si-au pierduta case, acareturi, gospodarii-. Cine le plateste lor paguba? Nici nu vreau sa ma gandesc ce sume exorbitante au decontat pentru mizeriile alea cu putin ciment. Nu au frica de Dumnezeu, nenorocitii. Cate astfel de lucrari sunt un adevarat pericol? Si unde mai pui ca acum, probabil, dupa ploile astea, vor dori sa incredinteze alte lucrari firmelor de casa. DNA, sa vina sa va ia!

 4. Marinica 8 august, 2018 at 00:57 Răspunde

  Da (***) ala de ala apele romane pe care nu-l mai misca nici un regim de la putere, Pavaleanu, chiar credeti ca nu stie, nu a semnat si nu a mancat deloc usturoi?

 5. himmler 9 august, 2018 at 22:58 Răspunde

  Multi vorbesc aiurea,problema nr 1/proiect prost pentru a lua din forta apei trebuiau turnate evazat sau in trepte si nu mai sapa apa sub dig, iar daca se mai punea si fier totul era super ok

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.