Atacul.ro a descoperit un alt focar de infecție pe Lacul Bicaz. Autoritățile, indiferente la dezastrul ecologic

4
2118

 

Problema deșeurilor de pe Lacul Bicaz (Izvorul Muntelui) este binecunoscută  autorităților, care nu au reușit să o rezolve, cel mai probabil din dezinteres. Pentru a scăpa de oprobiul public, cei care trebuie să gestioneze această situație mint cu nerușinare. Începând cu prefectul de Neamț, Daniela Soroceanu, șefii de la Ape și Mediu, șefi de prin Consiliul Județean Neamț, și terminând cu Cornel Melinte, directorul Hidroelectrica, toți au mințit spunând, în urmă cu trei săprtămâni, că situația deșeurilor de pe Lacul Bicaz a fost rezolvată. Mare parte a mizeriilor adunate de pe lac nu au fost ridicate nici acum de pe luciul de apă. Dimpotrivă! Cei care trebuie să se ocupe de ecologizare și-au găsit să facă depozite de mizerii fix pe luciul de apă, în zonele mai puțin accesibile turiștilor. În urmă cu două zile, atacul.ro prezenta unul dintre locurile în care au fost adunate deșeurile plutitoare, respectiv un golf situat la aproximativ 100 de metri de terasa „Bibanul”, pe malul drept al lacului. Mizeria, prinsă în lanțul din bușteni, se află acolo de mai bine de trei săptămâni în condițiile în care, așa cum spunea prefectul, ea ar fi trebuit să dispară de acolo în 3 zile. Mai grav este că acela nu este singurul loc în care au fost ascunse deșeurile. Atacul.ro a identificat o altă zonă în care cei care au adunat mizeriile de pe lac au găsit de cuviință să le ascundă. Un alt focar de infecție se află într-o alta zonă superbă a Lacului Bicaz. Ne referim la golful cunoscut de localnici sub denumirea „La Mocanu”, care se află pe malul stâng al lacului, la aproximativ 200 de metri de priza de apă a Hidroelctrica și la aceeași distanță de pontonul și șalupa celor de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț.

Ei bine, golful „La Mocanu” este acoperit de jeg: sticle, PET-uri, bidoane, papuci, sacose, spray-uri etc, toate prinse într-un lanț din bușteni. Informațiile noastre arată că mizeriile au fost depozitate aici în urma cu câteva săptămâni, iar cei de la Hidrolectrica nu dau vreun semn că ar avea intenția să le ridice. Grav este că vorbim despre poluatori care ar fi trebuit să fie eliminați rapid de pe Lacul Bicaz, pentru că așa spune legea în domeniul protecției mediului, dar și legea bunului simț. Nu este normal să aduni mizeriile de lângă baraj, ca mai apoi să le lași tot pe  apă, dar ceva mai ferite de ochii trecătorilor, în condițiile în care există riscul unui accident ecologic. 

Specialiștii de mediu cu care am discutat ne-au spus clar că acele deșeuri trebuiau ridicate imediat de pe luciul de apă. Ca să înțelegem cât de gravă este această situație, la întrebarea noastră adresată specialistului: Când trebuiau ridicate acele deșeuri?, răspunsul a fost „IERI”. Numai că deșeurile, și cele din golful de pe malul drept, și cele din golful „La Mocanu”, poluează de săptămâni bune.

Poftiți de pescuiți în balta plină de jeg

Cei care doresc să pescuiască pe Lacul Bicaz nu pot fără acceptul AJVPS Neamț, asociația care a concesionat recent de la ANPA luciul de apă. Un permis de pescuit costă 300 de lei, foarte mult în comparație cu tarifele practicate de alte asociații de pescuit. Golful „La Mocanu” este unul dintre locurile căutate de către pescari, iar AJVPS știe acest lucru. Nu degeaba a lipit afișe în care anunță că acolo este zonă de pescuit.

Suprinzător este că, deși încasează bani mulți de la pescari, reprezentanții AJVPS Neamț nu au avut nicio reacție vizavi de mizeria și mirosurile pestilențiale emanate din golful „La Mocanu”. Nu putem să nu ne întrebăm de ce reprezentanții AJVPS Neamț nu au atras atentia autorităților despre dezastrul ecologic din locul de pescuit pe care ei îl gestionează. Poate există și interes ca în golful „La Mocanu” să nu mai meargă pescari, ci braconieri. Cum altfel s-ar explica existența în zonă, în cursul zilei de ieri, a unei căule, ambarcaținea folosită de cei care braconează? Informatia este valabilă și pentru jandarmii montani, dar și pentru polițiștii de la Transporturi, care au pe lac și ponton, dar și barcă pentru intervenții.

Așa arată malul Lacului Bicaz, zona „La Mocanu”, loc unde nu poți pescui fără să achiți 300 de lei celor de la AJVPS Neamț: 

 

Daniel MURARU

Citeste si:

Bomba ecologică de pe Lacul Bicaz. Au ascuns deșeurile într-un golf!

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

  1. Ana 27 iunie, 2018 at 13:00 Răspunde

    Mai bine, gospodarii județului ar amplasa bariere la toate gurile de vărsare a afluienților în lac.
    Așa s-ar descoperi de unde vin tonele de gunoaie. Cu siguranță niciunui primar nu i-ar plăcea să vadă că din comuna lui se scurg la vale milioane de peturi.
    Se pare însă, că unora le convine să administreze lacul ca pe o groapă de gunoi. Altfel nu-mi explic de ce în deceniile de când folosim peturi, nu s-a făcut nimic în acest sens. NU se colectează, nu se reciclează… nimic vizibil, în afară de poluare și firme care încasează bani frumoși pe nepăsarea noastră.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.