Râsu’-plânsu’. Martorul Panaite, nevoit să-l suspende din funcție pe inculpatul Arsene

7
176

Arestarea de către Curtea de Apel Bacău a lui Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, pentru o perioadă de 30 de zile, îl pune pe prietenul acestuia, dar și martor în dosarul în care este cercetat pentru trafic de influență, într-o situație nemaiîntâlnită până în prezent în Neamț. Prefectul Vasile Panaite, Piti pentru prieteni, este obligat de lege să suspende mandatul de consilier județean al președintelui Consiliului Județean pentru că acesta a fost arestat preventiv. Până la această oră, această măsură nu a fost luată, cel mai probabil din cauză că decizia instanței nu a fost comunicată oficial Prefecturii Neamț. Cum în Legea 215 se precizează că instanța informează de îndată Instituția Prefectului cu privire la arestarea unui ales local sau județean, bănuim că este doar o chestiune de timp până când informarea oficială a Curții de Apel Bacău va ajunge pe masa prefectului. Acesta, deși are calitatea de martor în dosarul lui Arsene, va fi obligat să emită decizia de suspendare. În cazul în care instanța a informat deja Prefectura Neamț, iar Vasile Panaite nu vaemite ordinul de suspendare în termenul prevăzut de lege riscul ca reprezenatntul guvernului în teritoriu să se aleagă cu un dosar penal de abuz în serviciu este imens.

Legea spune clar că mandatul de consilier județean, iar Arsene este în primul rând consilier județean, se suspendă de drept numai în cazul în care acesta a fost arestat preventiv. Măsura arestării preventive se comunică de îndată de către instanţa de judecată prefectului care, prin ordin, în termen de maximum 48 de ore de la comunicare, constată suspendarea mandatului. Cu alte cuvinte, după ce va fi înstiințat, prefectul are la dispoziție 48 de ore pentru a emite ordinul. Suspendarea durează până la încetarea situației în care se află alesul.

Ionel Arsene este președinte al Consiliului Județean Neamț, așa că se va aplica art.107 din Legea 215:

„În cazul suspendării preşedintelui, atribuţiile acestuia vor fi exercitate de unul dintre vicepreşedinţi, desemnat de consiliul judeţean prin votul secret al majorităţii consilierilor judeţeni în funcţie”

Cum alianța PSD-ALDE încă are majoritatea, fragilă ce-i drept, în Consiliul Județean Neamț, alegerea lui Ion Asaftei (ALDE) în locul lui Arsene nu ar trebui să fie o problemă. De altfel, din câte știm, înainte de a fi arestat, Ionel Arsene a avut grijă să-i dea dispoziție pe termen nelimitat lui Asaftei pentru butoanele CJ-ului, ceea ce înseamnă că, în mod normal, nici nu se va mai ajunge la vot pentru alegerea unui înlocuitor al lui Arsene.

În concluzie, Ionel Arsene va fi doar suspendat, atât din funcția de președinte, cât și din cea de ales județean, urmând să revină în Consiliul Județean Neamț după ce va scăpa de arestul preventiv. Acest lucru se poate întâmpla după 30 de zile sau mai mult, în cazul în care judecătorii vor decide prelungirea mandatului de arestare. O problemă, care ar putea să devină gravă pentru alianța PSD-ALDE, este majoritatea pe care o are în legislativ în acest moment. PSD și ALDE au 18 consilieri, în timp ce PNL-PMP au 16 consilieri. Orice trădare a vreunui social democrat ar putea să dea mari bătăi de cap alianței PSD-ALDE.

Totuși, dată fiind situația în care se află președintele Consiliului Județean Neamț, una care nu-i face deloc cinste, chiar dacă beneficiază, ca orice persoană cercetată, de prezumția de nevinovăție, consilierii s-ar putea gândi la schimbarea lui Arsene din funcția de șef la județ. Acest lucru nu este imposibil, însă cu siguranță greu de realizat, pentru că eliberarea din funcţie a preşedintelui se face cu votul secret a două treimi din numărul consilierilor în funcţie, la propunerea motivată a cel puţin unei treimi din numărul acestora. Dar, de ce nu, poate Ionel Arsene va renunța la funcția de președinte din respect față de cetățenii care l-au votat, dar și față de colegii săi de partid și din legislativ. Același lucru este valabil și pentru prefectul Vasile Panaite.

Daniel MURARU

 

 

 

7 comments

 1. anca 30 ianuarie, 2018 at 16:49 Răspunde

  dupa ce-l suspenda din functie ar trebui , imediat sa-si inainteze demisia ca sa nu se mai faca investigatii asupra unor acte si fapte care l-ar putea duce langa amicul sau..(o sugestie)

 2. fuga nu-i asa rusinoasa 30 ianuarie, 2018 at 18:18 Răspunde

  Sa-si dea demisia nu doar cei doi, ci toți care au mînuit banul public. Madamele si restul, demisia, gagici! Sa nu va bucurati c-ati scăpat de el, ca după el veti merge! Adică după jupinul vostru – arsene! Asa ca ob cu cn, cu am, cu ig, ca, ds si cu ceilalți participanți la hora, fugiti cît mai puteti!

 3. valisor 30 ianuarie, 2018 at 20:30 Răspunde

  Dacă tot veni vorba de demisii, ar trebui să demisioneze “aprioric” și toți ca ei până în cei cărora nici nu le-a trecut prin dible că ar putea măcar spera însă dacă ar fi să spere… Deci cam aproximativ tot poporul ar trebui ca în scris “să se jure că nu fure”. Mai bine e ca nimeni să nu-și dea demisia, că mie-mi pare că va fi foarte tare comedia cu (***cenzurat admin) deja în desfășurare!
  Să ne râdem de răul altuia… și-a celorlanți!

 4. V.Vasile 31 ianuarie, 2018 at 07:47 Răspunde

  Daca ar fi sa-si dea demisia toti ,,colaboratorii,, primul fiind prefectul,multi pietreni stiu ca ar ramane multe scaune libere in judet si nu numai….

 5. Robocop 31 ianuarie, 2018 at 12:55 Răspunde

  Cat de cool. Primar penal, presedinte penal,prefect la fel, ministri ng ng ng de care rade tara toata , nu ne plictisim la Neamt domle.
  .

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.