Cercetatul penal Gâdea din dosarul „Belina” și inculpatul Arsene au semnat proiecte pe bani publici

3
433

În așteptarea deciziei Curții de Apel Bacău, care va stabili, la începutul săptămânii viitoare, soarta președintelui Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, inculpat de DNA într-un dosar de trafic de influență, șeful județului l-a primit ieri pe Adrian Gâdea, de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, în prezența căruia au fost semnate finanțări de aproape 70 de milioane de euro în domeniul infrastructurii rutiere și sănătate. Vorbim de bani pe hârtie deocamdată, de 12 proiecte implementate din banii guvernului prin Programul Național de Dezvoltare Locală II (PNDL II). Întâlniri similare au mai avut loc și au mai fost semnate tot felul de contracte de finanțare, numai că banii au întârziat să vină. Dar acesta este un alt subiect. Interesant este că Adrian Gâdea, fost președinte al Consiliului Județean Teleorman și un apropiat al lui Liviu Dragnea, a venit la Neamț să semneze contracte într-o perioadă grea pentru președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, care, luni, riscă să fie arestat preventiv de magistrații Curții de Apel Bacău. Posibil ca întâlnirea de ieri de la CJ Neamț dintre cei doi apropiați ai lui Liviu Dragnea să fie și un mesaj pentru judecători, aceștia aflând acum câtă treabă este in județ, câte proiecte sunt de implementat etc. Pe secretarul de stat Gâdea îl leagă de Arsene nu numai prietenia față de liderul PSD la nivel național, Liviu Dragnea, ci și problemele penale, ambii având dosare la DNA.  

Decizia ministrului Dezvoltării de a-l trimite la Neamț pe secretarul de stat Adrian Gâdea nu a fost una tocmai inspirată. Așadar, putem spune că la CJ Neamț s-au întâlnit doi pesediști anchetați de DNA, pentru a semna finanțări pe bani publici.

Adrian Gâdea este anchetat de DNA în dosarul „Belina”, având în acest moment calitatea de suspect, fiind cercetat pentru abuz în serviciu. Procurorii DNA îl acuză pe Gâdea că, în perioada în care era președinte al CJ Teleorman, nu a îndeplinit acte prevăzute în legislația primară, fapt ce a condus la încheierea, cu societatea TelDrum SA și o altă persoană, a trei contracte de închiriere, având ca obiect părți din insula Belina și Bratul Pavel al fluviului Dunărea. Cu alte cuvinte, Gâdea nu s-a folosit de atribuțiile pe care le avea în calitate de președinte de consiliu județean și a închis ochii la potlogăria care a dus la închirierea, de către firma TelDrum, a insulei Belina și a Bratului Pavel, ambele situate pe Dunăre.

Iată comunicatul DNA din 13 iulie 2017:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus continuarea urmăririi penale față de suspecții:

GÂDEA ADRIAN IONUȚ, la data faptei președinte al CJ Teleorman și IORDAN NELA DORICA, la data faptei inspector în cadrul Serviciului Financiar Contabilitate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată,

DUMITRESCU MIRCEA, la data faptei administrator public al județului Teleorman, sub aspectul săvârșirii complicității la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.

Din ordonanța întocmită de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia: 
În luna ianuarie 2014, suspectul Gâdea Adrian Ionuț, în calitate de președinte al CJ Teleorman, beneficiind de ajutorul suspectului Dumitrescu Mircea, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu a îndeplinit acte prevăzute în dispozițiile legislației primare, fapt ce a condus la încheierea cu o societate comercială și o altă persoană a trei contracte de închiriere având ca obiect părți din insula Belina și brațul Pavel al fluviului Dunărea (în suprafață totală de 80 ha).
Concret, aceste contracte au fost încheiate pe o perioadă de 10 ani (la prețuri de 1.900 lei/ha/an, 2.792 lei/lună și 3.988 lei/lună, toate fără TVA), fără organizarea unei licitații și fără inițierea și parcurgerea procedurii de emitere a unei hotărâri de consiliu județean.
Scopul acestora era darea suprafețelor respective în folosința temporară a locatarului pentru creșterea peștelui în regim natural, fără furajare, pentru pescuit sportiv și agrement, interzicându-se desfășurarea oricăror altor activități. Contractele respective au făcut obiectul controlului financiar preventiv, viza fiind acordată în aceeași zi, 16 ianuarie 2014, de către suspecta Iordan Nela Dorica, inspector în cadrul Serviciului Financiar Contabilitate, în condițiile în care aceasta cunoștea modalitatea de încheiere a acelor documente. Prin aceste demersuri a fost cauzată o vătămare a intereselor publice, legitime ale CJ Teleorman, totodată, fiind obținut un folos necuvenit de către beneficiarii contractelor, reprezentat de dobândirea imobilelor respective.
Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.  Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

Iată și comunicatul DNA, în care este pomenit numele lui Ionel Arsene, din 18 ianuarie 2018:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 18 ianuarie 2018, a inculpatului ARSENE IONEL, la data faptelor deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: 
În cursul anului 2013, inculpatul Arsene Ionel, în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, a primit de la o persoană (martor în cauză), suma de 100.000 euro pentru a-și folosi influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenției Naționale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese și regimul incompatibilităților în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcție de conducere în administrația locală.
Banii remiși de martor într-un restaurant situat pe raza municipiului București urmau să ajungă la persoanele respective prin intermediari. 
Inculpatului Arsene Ionel i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. 
La data de 19 ianuarie 2018, inculpatul Arsene Ionel va fi prezentat Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Daniel MURARU

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. valisor 26 ianuarie, 2018 at 11:11 Răspunde

    Tot ics bagă, sau a învățat să scri litere? Cum se silabează șoș-et-ă dacă nu-i încape iscăleala? Câte virguli are 70 de milioane și în câte sacoș de Lidâl întră partea lu G von Ștî? Prea multe neștiute pentru DNA! cum s-or descurca?!

  2. Mariana 26 ianuarie, 2018 at 14:50 Răspunde

    Afaceri intre penali.
    1.Am vrea sa vedem fapte, nu hartii, care se pot rezilia cu acordul partilor, oricand.
    2.Gestul lui dracnea care si-a trimis paharnicul sa faca impresie la Neamt este unul cu conotatii strict electorale. Vrea pesemne sa trezeasca antipatia pensionarilor psd fata de dna care a indraznit sa-l ia la intrebari pe Arsene si sa sporeasca sustinerea celui din urma (penal).

  3. mihnea1 26 ianuarie, 2018 at 22:45 Răspunde

    Uitati-va la ei ce nevinovati. Ii si vad, peste putin timp, impartind aceeasi celula, depanand amintiri despre prietenul comun Dragnea si intrebandu-se unul pe celalalt ce au primit pachet de acasa. Voi nu?

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.