Primăria Roman a „înfiat-o” pe avocata „abonată” la bani publici

0
609

 „Nu-i prost cine cere, prost e cine dă!”. În situația noastră, prostul care a dat este Primăria Roman, iar cel care a cerut este avocatul romașcan Camelia Rusu. Problema este că reprezentanții Primăriei Roman nu au adus bani de la ei de acasă pentru a plăti  serviciile de asistență juridică, bugetul municipalității fiind cel care suportă costurile contractului.  În altă ordine de idei, în momentul în care primăria a contractat noi servicii de consultanță juridică de la Cabinetul Individual de Avocat Camelia Rusu, lucru care se întâmpla în decembrie 2017, cea din urmă avea deja un contract în derulare cu instituția publică. În primul contract, ce apare pe SEAP, încheiat în martie 2017, la obligațiile avocatului exista si următoarea mențiune: „Asistență și consultanță juridică în derularea procedurilor de atribuire (inclusiv a achizițiilor directe) conform legislației în vigoare”. Deci în momentul încheierii celui de-al doilea contract (decembrie 2017), de 6.500 lei/lună, fără TVA, avocatul Camelia Rusu, care presta deja pentru Primăria Roman, asigura asistență municipalității și în derularea procedurilor de atribuire, inclusiv achizițiile directe. Păi, contractul din decembrie 2017 a avut la bază exact o achiziție directă pe SEAP. Asta înseamnă că la noul contract de achiziții servicii juridice, din decembrie, avocatul Rusu a asigurat asistență, așa cum era obligat prin contractul din martie 2017. Sunt chestiuni sensibile, ușor de descâlcit dacă se dorește, care obligă la analiză, pentru că la mijloc este vorba de bani publici. Adică, banii romașcanilor, proveniti din taxe și impozite, sunt folosiți pentru plata unor servicii juridice, deși Primăria Roman are un Birou juridic cu cinci juriști.

Contractul din martie 2017:

Contractul din decembrie 2017:

Instituția cumpără hârtie și pixuri pentru avocată

Cine a avut curiozitatea să analizeze obligațiile părților din contractul încheiat de Primăria Roman cu avocatul Camelia Rusu a avut ce afla. Vorbim, în primul rând, de condiții deosebite asigurate avocatei din Roman, pe lângă plata celor 6.500 lei lunar. Astfel, Primăria Roman se obligă prin contract să asigure avocatei spațiul pentru derularea activităților, inclusiv birotica și papetăria necesară. Primăria mai asigură accesul la PC, imprimantă și cartușe/toner, scaner, acces la internet, acces la biblioteca legislativă electronică. Vorbim de obligații care, analizate de alți avocați cu care am discutat, frizează absurdul. Într-un astfel de contract, spun avocații cu care ne-am consultat, nu poate fi vorba de asigurarea unor cheltuieli care, de regulă, sunt trecute pe cabinet. Cum poți tu, ca autoritate contractantă, să asiguri avocatului angajat acces la biblioteca legislativă, în condițiile în care orice avocat care se respectă are acces contra cost, evident, la aceste servicii? Sau cum poți să ceri clientului să-ți asigure consumabilele când acestea sunt incluse în serviciile pe care ți le-a plătit? Nu o să ne mire că, poate, într-o zi, Primăria Roman îi va asigura avocatei și cafeaua de dimineață și, de ce nu, hârtia igienică! Că doar nu scoate nimeni bani din buzunarul propriu!

”Este un abuz!”

Avocații contactați de atacul.ro au spus că la mijloc este vorba de un abuz din partea Primăriei Roman. Iar afirmațiile acestora se bazează pe experiență.

„Este clar un abuz din partea Primăriei Roman, care a acceptat să acopere și costurile unor servicii care, de regulă, sunt decontatate pe cabinet. De regulă, poți să-i ceri clientului să-ți acopere costurile cu deplasarea, pentru că nu știi până în ce fază se va ajunge cu procesul și există riscul să constați, la un moment dat, că onorariul tău s-a dus pe deplasări. Eventual, poți să ceri și cazare, dacă este cazul, și masă, dar asta se întâmplă numai în anumite condiții”, a spus un avocat. 

„E normal ca un client să achite taxele de timbru și costul cu transportul, în rest nu mi se pare în regulă, pentru că avocații, ca orice profesie liberală, decontează cheltuielile legate de specificiul profesiei. Hârtia și papetăria se deduc, abonamentul la biblioteca electronică la fel. Ceea ce văd în acest contract echivalează cu drepturile unui angajat. Este abuziv! Ne-am dori toți avocații contracte cu astfel de clauze, însă, așa cum văd, în afară de primării, nimeni nu va accepta să-ți achite ție cheltuielile cu papetăria, consumabilele sau mai știu eu ce”, a spus alt avocat.

Primăria Roman asigură și transportul, masa și cazarea avocatului 

Cele două contracte de achiziție publică încheiate de Primăria Roman cu avocatul Camelia Rusu sunt publice si pot fi găsite pe Serviciul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). La capitolul obligațiile părților, cele două contracte diferă foarte puțin.

În data de 24 martie, Primăria Roman plasa, pe SEAP, anunțul în care se arăta interesată de achiziționarea unor servicii de consultanță juridică. Anunțul a fost inițiat în 24 martie, ora 11.22, și atribuit în aceeași zi, la ora 12, contractul urmând să fie valabil un an, adică până pe 1 aprilie 2018. Cu toate acestea, în decembrie 2017, Primăria Roman, tot prin SEAP, achiziționează noi servicii juridice. În numai 10 minute, primăria își găsește apărătorul în persoana aceluiași avocat Camelia Rusu. Numai că valoarea contractului este mai mare cu 1.500 de lei/luna față de vechiul contract. Contractele au la bază hotărâri ale consiliului local, numai că aleșii au votat fără a avea toate informațiile necesare. Au votat orbește.

Iată obligațiile părților, așa cum apar ele în contractul din martie 2017, cu mențiunea că mare lucru nu s-a modificat în noul contract din decembrie 2017:

Descriere: servicii de consulanță curentă la sediul autorității contractante, redactare documente, asistență de reprezentare juridică pentru instanțele de toate gradele din România și orice alte organe cu atribuții jurisdicționale, inclusiv instituții similare ale Uniunii Europene și ale statelor membre ale acesteia în cauze civile, contencios administrativ și fiscal, penale și comerciale. Asistența și consultanța juridică în derularea procedurilor de atribuire (inclusiv a achizțiilor directe), conform legislației în vigoare. Consultanță, asistență și reprezentare juridică în domeniul achizițiilor publice în eventualele litigii privind atribuirea contractelor de achiziții publice. Consultanță și asistență în domeniul achizițiilor publice în derulare/modificarea/încetarea contractelor de achiziție publică. Reprezentare juridică în eventualele litigii în legătură cu derularea/modificarea/încetarea contractelor de achiziție publică. Oricare alte servicii de consultanță. Asistență și reprezentare juridică în domeniul achizițiilor publice necesare pentru inițierea, derularea și finalizarea procedurilor de atribuire/achizițiilor directe precum și derularea contractelor de achiziție publică.

Autoritatea contractantă va asigura spațiul pentru derularea activităților, inclusiv birotica și papetăria necesară: PC, imprimantă și cartușe/toner, scaner, acces la internet, acces la biblioteca legislativă electronică. Autoritatea contractantă va asigura transportul la și de la sediul instanțelor de judecată. În cazul în care situația o impune și sunt necesare în deplasare servicii de cazare, masă, transport, acestea vor fi decontate de beneficiar pe bază de documente justificative.

Avocata, fostă juristă la primărie, ar încasa și de la spital 6.500 de lei

Și poate nu ar fi lipsit de interes să amintim că avocatul Camelia Rusu a lucrat, pe vremuri, ca jurist în cadrul Biroului juridic al Primăriei Roman pe care, la un moment dat, chiar l-a condus. Primul contract, în calitate de avocat, a fost încheiat de Camelia Rusu în anul 2014, când primar era actualul deputat Laurențiu Leoreanu. Valoarea contractului: 3.500 lei, fără TVA/luna. În 2017, în luna martie, a fost încheiat un alt contract în valoare de 5.000 lei, fără TVA/luna, iar în decembrie primăria a încheiat încă un contract în valoare de 6.500 lei, fără TVA/luna.

Să mai spunem că, cel puțin în 2014, Camelia Rusu a apărat și Spitalul Municipal de Urgență Roman, iar informațiile noastre arată că și în acest moment și tot în schimbul unei sume de 6.500 lei/lună, apără interesele unității medicale. Aleșii romașcani au votat pentru aceste contracte, însă când au făcut-o habar nu aveau de valoarea lor. Primăria și spitalul bagă în buzunarul avocatei, fost jurist la primărie, 13.000 lei/lună fără TVA. Consilierii locali nici măcar nu au avut curiozitatea să întrebe în câte procese apără avocata Rusu primăria și spitalul. 

Daniel MURARU

Citeste si:

Fosta șefă a Serviciului juridic din Primăria Roman, avocata instituției pe bani grei

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.