Decembrie roșu

4
282

Spun decembrie, pentru că ar trebui să vorbim de perioada 17 – 24 decembrie 1989. De la începutul evenimentelor de la Timişoara, lucrurile au decurs potrivit strigătului disperat al locuitorilor din urbea de pe Bega „Azi în Timişoara, mâine în toată ţara”!. Şi aşa a fost! Bucureştiul s-a inflamat pe 21 decembrie, pe 22 decembrie Ceauşescu a fugit şi dictatura sa s-a prăbuşit. Nu intru în amănuntele pe care cei mai mulţi le cunosc. Pe mine mă interesează ce a însemnat acest eveniment care trebuia să fie decisiv pentru România.
Evenimentele din decembrie 1989 au dus la căderea regimului Ceauşescu, dar nu şi la căderea comunismului, care s-a menţinut prin aceiaşi oameni, dar din planul secund, aceleaşi practici şi mai ales prin aceleaşi mentalităţi. Înlăturarea dictatorului s-a făcut cu sacrificii umane, peste 1.100 de morţi şi 3.300 de răniţi. Cei mai mulţi au murit după 22 decembrie, cînd dictatorul era deja arestat. Cei peste 950 de morţi de după 22 decembrie au fost în majoritate tineri împuşcaţi de „terorişti”, care au constituit o armată secretă, necunoscută de nimeni. Aşa că populaţia a început să scandeze „Cine a tras în noi, după 22?” După cum remarca regretatul istoric român Florin Constantiniu, în acele momente în România s-a petrecut un fapt unic în istoria militară a lumii: „În lupta dintre armată şi terorişti, partea înfrântă, teroriştii, nu au lăsat pe câmpul de bătălie niciun mort, niciun rănit şi niciun prizonier”. Dacă mai adăugăm că niciun terorist nu a fost văzut, cu cine ne-am luptat şi cine ne-a împuşcat acei tineri şi adulţi nevinovaţi ? Acesta este primul răspuns pe care îl aşteptăm, iar dacă l-am fi primit altele ar fi fost urmările lui decembrie 1989. Dacă ar fi fost deconspirată fosta Securitate, dacă ar fi fost aplicat Punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara, s-ar fi făcut curăţenie şi altul ar fi fost drumul României. 
Văd mulţi cârâitori care spun că nu a fost revoluţie, aşa se pare, dar cei care au stat deoparte nu au dreptul să judece. Eu am numit ceea ce s-a petrecut atunci evenimentele din decembrie, dar sunt convins că a fost un furt de revoluţie. Cei care au ieşit spontan în stradă, şi au fost milioane, nu ştiau ce se întâmplă în spatele uşilor închise. Atunci nu ştiam că, purtaţi de entuziasm şi naivitate, vom permite ca pe cadavrele celor ucişi să se caţere foştii lor călăi, iar România, în loc să meargă spre normalitate şi spre viitor, a pierdut şi acest tren.
Ceea ce trebuia să fie un nou început, se pare că este începutul sfârşitului. Dacă după 27 de ani strigăm din nou în stradă „Jos comunismul!”, unde am ajuns?
Cu pioşenie mă închin celor ce au căzut într-o luptă care nu trebuia colorată în roşu cu sânge nevinovat şi sper ca cei vinovaţi să plătească. Pentru că Decembrie 1989 trebuie să fie alb şi pur ca zăpada şi privirea copiilor noştri!

Prof. Vălu NĂSTĂSELU

Vălu Năstăselu este profesor de istorie la Școala „Ion Creangă” din Humulești, Târgu Neamț. Născut în data de 13 august 1953, în comuna Valea Stanciului din județul Dolj, Vălu Năstăselu a urmat cursurile liceale la București și apoi facultatea pe care a absolvit-o în anul 1976. A primit repartiție în Neamț în același an, iar de atunci a predat la mai multe unități de învățământ, atât din mediul rural, cât și urban. Din 1999 este profesor de istorie la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț.

Citeste si:

4 MINUTE ȘI 59 DE SECUNDE DE REVOLUȚIE

 

4 comments

 1. constantin 22 decembrie, 2017 at 09:05 Răspunde

  profesore se vede de la o posta ca ai fost implicat in lovitura de stat si o ei pe ocolite.ce revolutie a fost la tg.neamt dar la p.neamt.de ce niste indivizi care nu au fost expusi la nici un pericol dupa fuga lui ceausescu sa primeasca atata banet si imobiliare.sa se prezinte listele cu cei ce au patruns in sedii si sa vedem cine sunt si unde se afla acum.gata cu cerseala sa mai si muncim.

 2. trăiască prostia 22 decembrie, 2017 at 19:51 Răspunde

  Da, corect, sa mai si muncim! Te asteptam pe dumneata Constantin sa faci primul pas! Au murit oameni si pentru ce? Suntem la acelasi nivel! Acum oamenii mor in spitale, pe străzi, pe sosele, oriunde, pentru ca noi doar am involuat! Ne uităm cu ciuda la altii insa altii nu gândesc ca noi, adică gândesc! Si se gindesc la viitorul lor, la ei, la copiii lor si iată ca le iese! Noi nu avem sansa asta, de a ne gândi la noi! Pentru ca nu suntem in stare. Suntem in stare sa ne furam pe noi însine, sa ii furam pe copiii nostri, pe bătrînii nostri, pe tinerii nostri, sa ne furam viitorul nostru si al lor. Sa nu ne pese ca ei nu au pentru ca noi avem! Dumnezeu sa-i ierte pe toți cei care au crezut ca vor face din tara asta un loc mai bun si au murit! Nu pentru asta au iesit in strada, sa moară, ci sa facă o schimbare! Tinerii de ieri au murit! Adulții de azi n-au invatat nimic din asta! Tinerii de azi, crescuti si educați de adulții de azi, nu invata nimic din istoria recentă! Nu mergem in nici o directie! Vive la ……

 3. bunele maniere strica 24 decembrie, 2017 at 18:20 Răspunde

  Lovitura de stat, ordine de la kgb si rusii prin iliescu au pus mana pe tara.Tradatori,criminali si vanzatori de tara si de neam.Un tribunal extraordinar, asa cum l au omoratbpe Ceausescu ass sa i omoram pe tradatori si criminalii economici…fara mila!

  • valisor 25 decembrie, 2017 at 12:54 Răspunde

   Asta e părerea ta. O altă părere care nu contează, a mea, e că fără tribunal. Cu ghilotina! că se vede ce cârpe-n cur sunt patrioții din judecători… Și nu de răzbunat Ceaușescu, ci și pe debilii ceaușiști care zic că a fost el cum a fost, dar ar avea meritul de a fi fost măcar patriot. Nu a fost patriot, ba dimpotrivă! PUNCT. Și nu că fără milă, ba cu milă! Îi așezăm la coadă la ghilotină, în șiruri de câte o milă… câte-or fi să fie și fără milă!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.