Haita la răscruce. „Drăgneala”, boală veche și incurabilă

2
86

Îngâmfată, primitivă, mitocană, mârlană, incultă dar solidară, haita care a prădat, pradă și va prăda România dă semnale că se sparge sau că se schimbă liderii. Jivina șefă a cam pus mâna sa libidinoasă pe aproape tot ce este mișcător sau nemișcător, iar celorlalți membri le-a interzis chiar și să mai latre fără aprobarea sa. Părea să fie liderul suprem și fiind grijuliu și-a făcut culcușuri și rezerve de oase pe mai toate continentele. Se pregătea pentru o domnie îndestulată și îndelungată, uitând că viața, chiar și a sa, este limitată de Cel de Sus. Dar s-au gândit el și acoliții săi vreodată la Dumnezeu ? Cu siguranță nu, pentru că nu ar mai fi prădat ca la drumul mare.
Abuzurile liderului și mai ales nedreapta împărțire a prăzii i-a nemulțumit pe ceilalți coioți care au pus-o zilele acestea de-o revoltă, pentru că unii jigăriți și mai mărunți în ierarhie au primit bucăți prea mari pentru apetitul lor, bucăți pe care le lua de fapt tot șeful. S-a declanșat o hărmălaie cum nu s-a mai văzut pe plaiurile mioritice, fiecare lătra cât mai tare, încât, până la urmă au acoperit urletele liderului, pus pentru prima dată în inferioritate și acuzat că suferă de drăgneală, o boală veche și se pare că incurabilă. Nu trebuie să fim nedrepți și trebuie să acceptăm că bolnavi sunt toți membri haitei, ca și cei din haitele rivale, doar numele bolilor diferă, dar drăgneala pare cea mai periculoasă. Dacă liderul va fi îndepărtat, cu siguranță haitei îi va fi mai bine, nu și celorlalte viețuitoare din pădurea românească care observă cum coioții rivali se adună pe la colțuri și așteaptă momentul prielnic pentru a prelua conducerea. Iar atunci vor face la fel, pentru că și ei sunt animale de pradă, iar furtul este una dintre trăsăturile lor genetice. Nu știu cum se vor descurca viețuitoarele pădurii, pentru că normele ecologice ale U.E. nu permit stârpirea acestor prădătoare, protejate mai nou și prin legi speciale date chiar de ele, prin care D.N.A.-ul nu mai are voie să-i vâneze și nici să le ia ce au furat.

 

Prof. Vălu NĂSTĂSELU

Vălu Năstăselu este profesor de istorie la Școala „Ion Creangă” din Humulești, Târgu Neamț. Născut în data de 13 august 1953, în comuna Valea Stanciului din județul Dolj, Vălu Năstăselu a urmat cursurile liceale la București și apoi facultatea pe care a absolvit-o în anul 1976. A primit repartiție în Neamț în același an, iar de atunci a predat la mai multe unități de învățământ, atât din mediul rural, cât și urban. Din 1999 este profesor de istorie la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț.

 

 

2 comments

  1. anca 16 octombrie, 2017 at 13:19 Răspunde

    noi latram,iar domnul profesor…ala de la justutie se chinuieste ce legi si ce coduri sa mai modifice ca sa faca scapate pe jivinele bolnave de acea boala, care este stipulata in dosarele pe care doctorii spitalului dna le analizeaza ca a devenit contagioasa…insa cu alta denumire, nu gragneala…

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.