Bande de cerșetori agresivi terorizează clienții Lidl din Dărmănești. Polițiștii veghează la…pensiile speciale

8
177

 

„Siguranță și încredere”, acesta este sloganul Poliției Române care arată foarte frumos pe site-ul instituției. Vedem aproape zilnic declarații sforăitoare ale unora cu funcții în Poliție, oameni care ne vorbesc despre cât de importantă este siguranța cetățeanului și ce eforturi fenomenale depun pentru ca plătitorul de taxe și de impozite să simtă că este protejat de cei plătiți pentru a-i asigura acest confort. Numai că una se spune, iar cu totul altceva se întâmplă în stradă, acolo unde siguranța cetățenilor nu mai este o certitudine. Iar cele întâmplate ieri după amiază în parcarea magazinului Lidl din cartierul Dărmănești, din Piatra Neamț, nu are cum să întărească încrederea cetățeanului în forțele de ordine.

Un medic plătește „taxa”: o înghețată

Trei tuciurii, cu vârste de până-n 20 de ani, îmbrăcați „sport”, cu mușchii la vedere și comportament ciudat, posibil influențat de etnobotanice, aleargă prin parcarea magazinului Lidl după cetățeni. Chipurile, cerșesc, iar oamenii, din milă ori de frică, le oferă pâine, dulciuri, apă, înghețată, ce au prin sacoșe, doar ca să scape de insistența lor. Infractorii acceptă orice, însă preferă bani, iar cei care intră sau ies din magazin sunt întâmpinați cu un agresiv: „Dați-mi un leu!”. Urmează „Dă-mi căruțul!”, iar în caz de refuz „Dă-mi ceva de mâncare!”. Cei care refuză sunt înjurați, iar femeile singure sar în mașini și pleacă în trombă. Printre darnici se află și un cunoscut medic de la Spitalul Județean Neamț care, deși observă foarte bine acțiunea găștii, îi întinde unuia o înghețată, de parcă de asta are tuciuriul nevoie. Cetățenii consideră că nu pot fi ignorați din cauza comportamentului agresiv și a cuvintelor jgnitoare, în caz de refuz. Infractorii lucrează organizat. În parcare, un autoturism cu un alt tuciuriu la volan este folosit pe post de depozit pentru produsele obținute de cerșetori. Aceștia schimbă ”postul” la intervale regulate cu alți tineri însoțiți de pirande, în zona unui bloc situat lângă magazin. Au și rolul de urmări ce se întâmplă în zonă, pentru a da alarma în cazul în care polițiștii și-ar face apariția.

Polițiștii intervin, dar după 30 de minute de la apel

Mai mulți cetățeni revoltați intră în magazin și îi spun paznicului ce se întâmplă în parcare. Agentul de securitate știe deja deoarece câteva femei s-au plâns că au fost hărțuite în parcare. Sună la Poliție. Un bărbat între două vârste povestește că aceiași indivizi își fac veacul în parcarea de la Metalo. „Stau în fața Farmaciei Ardealul aproape toată ziua. Nu poți să intri sau să ieși fără să-ți ceară bani pe un ton amenințător. Trebuie făcut ceva cu acești indivizi!”, spune clientul în speranța că poate cineva îl aude. Poate Poliția, zicem noi. Dacă mai are atribuții în stoparea unor astfel de infracțiuni. Multor clienți, în special femei, le este teamă să iasă din magazin și așteaptă să vină echipajul de Poliție pentru a-i alunga pe cerșetorii-tâlhari. După un sfert de oră de la apel, nici urmă de polițist. Paznicul magazinului explică: „Am sunat și au zis că trimit un echipaj de poliție, însă nu pot acum, pentru că sunt trimiși la alte evenimente”. După alte 10 minute în parcare intră în trombă o mașină a IPS, societatea de pază care are contract cu magazinul Lidl. Angajații acesteia au atribuții numai în magazin, nu în parcarea lui. Cu toate acestea, cei doi bodyguarzi se implică și reușesc să-i sperie pe cerșetori. „Am apăsat butonul de panică și au venit agenții firmei cu care Lidl are încheiat contract”, mai spune paznicul.

 

Într-un final, adică după aproape o jumătate de oră, în zonă apare și echipajul Poliției Locale Piatra Neamț: doi agenți într-o Dacia Logan de culoare roșie. Reușesc să prindă un cerșetor care se refugiase după un bloc. Cel mai probabil a scăpat cu o mustrare.

Și uite așa polițiștii au mai bifat o „reușită”, iar cerșetorii cu mușchi au mai terorizat un rând de cetățeni. Printre aceștia, turiști veniți din Constanța, Brașov sau alte județe din țară. Au simțit și au văzut la ce riscuri se expun dacă vin în orașul turistic Piatra Neamț și îndrăznesc să facă cumpărături de la magazinul Lidl din cartierul Dărmănești.

Cine-i potolește pe acești cerșetori agresivi?

Intervenția târzie a polițiștilor ar trebui să dea de gândit, mai ales că vorbim de un eveniment grav înregistrat în plină zi în parcarea aglomerată a unui magazin din oraș. Dacă șefii Poliției, fie ea locală sau națională, nu vor lua măsuri pentru a-i identifica pe acești nemernici care își fac de cap în mai multe zone din oraș, terorizând oamenii, există riscul ca cetatenii să-și facă singuri dreptate. Ceea ce nu ar fi normal atâta timp cât orașul beneficiază totuși de forțe suficiente de ordine publică. Pe lângă polițiști locali, mai există agenți de ordine publică de la Poliția Municipiului, dar și jandarmi.

Iar dacă cineva chiar este interesat să afle ce s-a întâmplat ieri la Lidl, și ne referim la polițiști, credem că indivizii pot fi lejer identificați din imaginile surprinse de camerele video ale magazinului. Pe de altă parte, intervențiile ca cele de ieri nu vor da niciodată rezultate, pentru că infractorii sunt bine organizați și au în zonă oameni care supraveghează și își anunță în timp util colegii de apariția polițiștilor. Rapidă sau târzie. Între timp, dăm înainte cu sloganuri, iar oamenii nu au decât să se apere singuri atunci când sunt agresați de tuciurii care au luat cu asalt parcările unor magazine din oraș.

Daniel MURARU

8 comments

 1. florin 3 august, 2017 at 11:45 Răspunde

  Am fost eu insumi luat cu asalt de aceasta haita. L-am intrebat pe paznicul din magazin de ce nu ia atitudine. A spus ca n-are ce le face. Bun… daca tu nu poti interveni, de ce nu suni la politie?
  Si da, aveti dreptate, sunt organizati intr-o banda in care fiecare stie foarte bine ce are de facut. Se pare ca sunt si copii mai mici pusi la treaba.

 2. Ionica 3 august, 2017 at 11:57 Răspunde

  Sa citeasca , sa vada si domnul primar ,care este foarte sigur si mandru de siguranta locuitorilor municipiului Piatra Neamt !Asa se lauda mai acum vreo doua saptamani !Iesiti pe teren domnule primar, din birou se vede frumos !Sau sunteti informat gresit !Luati masuri, rusine !!

 3. Florina 3 august, 2017 at 12:37 Răspunde

  Indiferent cine vine, politie locala, politia română, jandarmerie,nimeni nu are ce sa le facă ,doar sa le dea amendă care oricum nu o plateste nimeni. Asta e legea in Romania. In plus parcarea magazinului este proprietate privata si fiecare societate esre obligta sa -si asigure securitatea clientilor etc.

 4. valisor 3 august, 2017 at 20:29 Răspunde

  Pe asta nu are cine o schimba, că adică să se ee măsuri de către unii împotriva acestor maidanezi de azi potențiali interlopi voluntari CJ de mâine. Cerșetori suntem cu tonții, că cerșim o “banii, viața, sau muștața!”… că așteptăm pomană o “pensie nesimțită”… Pe noi trebuie să ne schimbăm… cu niște români poate, că noi români nu ne mai putem numi de niște vreme! Da, chiar ș-așa, cuie ar fi de cerut ceva cu frustrașii agresivi? lu Arse, lu Chiti, lu care dracu o mai fi amu prefect?! Sau, mai bine, las’ așa!

 5. mihnea 3 august, 2017 at 22:34 Răspunde

  La ce salarii nesimtite au acum politistii locali, nici macar nu vor mai trece prin cartierele cu probleme. Poate o trimit pe mamaia aia de Varlan, care, atat de bun dascal a fost incat a candidat la toate alegerile pentru a prinde un ciolan pe undeva. Sa va fie rusine!

 6. Cristina 4 august, 2017 at 16:36 Răspunde

  Responsabila este in primul rand conducerea magazinului care nu angajeaza paza necesara k sa si protejeze clientii. Ca si client nu mai fac cumparaturi acolo si magazinu- si va reduce cifra de vanzari. Politia ar trebui sa i inchida pe acesti infractori daca nu vrea sa devina complice la acest jaf.

 7. Silvioara 6 august, 2017 at 19:44 Răspunde

  Poliția locală ar trebui desființată.Se vede clar cât de inutilă este,și poate nu știți ce salarii au,dar in Iași au 7000 RONI.Cam scumpă ineficiența asta…nu credeți?

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.