Țara lui „Penal Vodă”. Incompatibilul Șchiopu, protejat de Prefectură

4
733

o hotărâre definitivă a Înaltei Curți de Casație privind starea de conflict de interese în care se află un primar de Neamț, nu a fost pusă nici acum în aplicare * secretarul comunei confirmă că primarul Șchiopu ia în continuare decizii și acoperă situația motivând că nu a primit nicio comunicare de la ÎCCJ sau Prefectură * atât Prefectura Neamț, cât și Agenția Națională de Integritate au refuzat să răspundă întrebărilor noastre 

Că în Neamț se petrec lucruri foarte ciudate atunci când vorbim de respectare și aplicarea legii de către cei care au, prin fișa postului, această obligație, nu mai constituie niciun secret. Dar să ai tupeul de a refuza, prin invocarea a tot felul de chichițe, aplicarea unei hotărâri judecătorești definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), parcă este prea mult. În acest joc pervers al călcării legii în picioare, eroii principali sunt Prefectura Neamț, secretarul unei primării și, curios, dar acesta este adevărul, Agenția Națională de Integritate. Semn că acuzațiile aduse acestei instituții care, prin angajatii săi, vânează funcționarii incompatibili, ar trebui tratate mai cu seriozitate. În schema pe care o s-o prezentăm astăzi, pionul principal este Petrică Șchiopu, primarul comunei nemțene Bârgăuani. Probabil, mulți o să spună că fiind vorba de primarul unei comune deloc bogate, interesele de a-l păstra în funcție, deși instanta supremă a decis altceva, nu se regăsesc. Absolut fals, pentru că Petrică Șchiopu este o piesă de bază în angrenajul PSD Neamț. Primar cu mai multe mandate la activ, Șchiopu este un foarte apropiat al conducerii filialei județene de partid. Este omul care ori de câte ori a fost nevoie a luat poziție și în ședințele organizației i-a pus la punct pe puținii contestatari ai conducerii PSD. Atunci când a fost cazul, bineînțeles. Cu alte cuvinte, a făcut servicii, iar acestea, bănuim noi, i se întorc acum. Altfel nu se explică pasivitatea Prefecturii Neamț în a emite ordinul de încetare a mandatului înainte de termen, lucru care ar fi trebuit să se întâmple de ceva vreme. Prefectura Neamț este condusă de Panaite Vasile, care din „portocaliu” s-a transformat într-un roșu pesedist, ascensiunea sa în funcție fiind susținută, evident, de Ionel Arsene, dar și de alți conducători de vază ai PSD-ului nemțean. Așadar, protecția de care se bucură Șchiopu este explicabilă. De neînțeles este tupeul celor care, fără vreo jenă sau teamă de repercursiuni, nu aplică o hotârâre definitivă și irevocabilă prin care primarul Șchiopu a fost declarat în conflict de interese. Acest lucru ar fi însemnat, în orice țară unde legea este respectată, pierderea mandatului de primar.

Șchiopu semnează în calitate de…primar

Am sunat în cursul zilei de azi la Primăria Bârgăuani pentru a vedea dacă primarul incompatibil este la muncă și am aflat că da. Secretara ne-a spus că „domnul primar” se află la o ședință la școală. Am cerut cu secretarul primăriei, juristul Ștefan Iacob. L-am întrebat pe acesta dacă Petrică Șchiopu semnează în continuare documente în primărie și ne-a răspuns că, din ce știe, da. L-am întrebat, de asemenea, dacă este normal ca Șchiopu să facă acest lucru, inclusiv să participe la ședințele școlii, în condițiile în care a fost declarat definitiv în conflict de interese, iar secretarul a răspuns că atâta timp cât nu s-a comunicat vreo decizie în sensul ăsta poate. Ștefan Iacob a mai precizat că la primărie nu a ajuns nicio decizie de la ANI și nici de la Prefectura Neamț așa că, în opinia sa, ar fi normal ca primarul incompatibil să fie în continuare primar la Bârgăuani.

Prefectura „joacă” strâmb

Decizia ÎCCJ în cazul primarului Petrică Șchiopu a fost publicată de aprope toată presa locală, iar cu toate acestea lucrurile nu s-au mișcat în direcția prevăzută de lege. Prefectura Neamț se preface că nu vede, iar solicitarea noastră pe Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public a fost tratată la diverse. Și vorbim de Prefectură, unde legea ar trebui să fie respectată ca la carte.

În data de 9 mai am trimis Prefecturii Neamț următoarea solicitare:

Buna ziua,

  Va rugam sa ne comunicati daca domnul prefect a emis ordinul de incetare a mandatului (inainte de termen) primarului de Bargauani, Petrica Schiopu. In cazul unui raspuns negativ, va rugam sa ne precizati care sunt motivele intarzierii emiterii acestui document, dat fiind faptul ca Petrica Schiopu a pierdut (decizie definitiva a ICCJ) procesul cu Agentia Natioanala de Integritate. Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat in procesul Schiopu-ANI, sentinta fiind data in data de 30 martie 2017.

A doua zi am trimis din nou solicitarea, primind următorul răspuns:

Bună ziua,

Am primit solicitarea dumneavoastră şi am redirecţionat-o pe adresa cancelariei prefectului şi a doamnei Mariceza Andrei. Solicitarea va urma procedura specifică. De la numirea noului prefect, Vasile Panaite, relaţia cu presa va fi asigurată de Cancelaria prefectului.

Daniela Savu

Din acel moment, deși am așteptat un răspuns clar din partea Prefecturii, Vasile Panaite nu a catadicsit să ni-l ofere. Mai mult decât atât, din acel moment publicația atacul.ro nu a mai primit comunicatele oficiale ale Prefecturii. Deh, instalarea noului prefect a adus și noi reguli. Deci, prefectul refuză să spună care este situația primarului incompatibil de Bârgăuani, ceea ce nu ne surprinde. Dubios este că și Agenția Națională de Integritate a refuzat să ne comunice dacă a făcut sau nu demersuri pentru a anunța Prefectura Neamț în cazul procesului lui Șchiopu. Două solicitări am făcut la ANI și nu am primit răspuns la niciuna. Nu vrem să ne gândim la o cârdășie Prefectura Neamț – ANI, însă comportamentul celor două insitutuții dă de bănuit. Interesant este că din informațiile pe care le deținem, ANI ar fi anunțat Prefectura Neamț că trebuie să pună în aplicare decizia ÎCCJ în cazul Șchiopu, iar documentul cu pricina ar fi pus la păstrare. Dacă lucrurile stau așa, este clar că vorbim de o încălcare flagrantă a legii, la mijloc putând fi vorba de un abuz în serviciu.

 În atenția Prefecturii: Petrică Șchiopu este în conflict de interese, decizia este definitivă și aparține ÎCCJ

 Avocații contactați de atacul.ro au precizat că în situația de la Bârgăuani cei care ar trebui să pună în aplicare decizia ÎCCJ și nu o fac pot invoca faptul că instanța supremă nu a comunicat decizia părților. Numai că ANI este parte în acest proces și, de regulă, transmite certificatul de grefă prefecturii care urmează să emită ordinul de încetare a mandatului unui primar, viceprimar, consilier declarat incompatibil. Dacă prefectul Panaite nu a aflat, îi spunem noi: Petrică Șchiopu, fost primar de Bârgăuani de acum, a pierdut procesul cu ANI la Înalta Curte de Casație și Justiție. Decizia datează din 30 martie 2017. Suntem în 9 iunie, iar Petrică Șchiopu, după cum recunoaște secretarul, semnează ca primar, ceea ce este ilegal. Atacul.ro vine în spijinul Prefecturii și pune la dispoziție decizia ÎCCJ, dar și comunicatul ANI. Ca să fie clar. În cazul în care cei de la Prefectură nu au fost înștiințați de ANI că Șchiopu nu ar trebui să mai fie primar, să ne anunțe, prentru că vom face noi demersurile pentru a obține un certificat de grefă. Nu e greu deloc, voință să fie. Nu-i așa, domnule prefect?

Iată decizia definitivă de pe site-ul scj.ro:

http://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?customQuery%5B0%5D.Key=id&customQuery%5B0%5D.Value=10300000000049498

Iată și decizia Curții de Apel Bacău care a fost atacată cu recurs de ANI:

http://portal.just.ro/32/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=10300000000049498&id_inst=32

Iată și comunicatul ANI în care se spune clar că Petrică Șchiopu este în conflict de interese. Prin decizia ÎCCJ, decizia ANI este în regulă și trebuie aplicată:

https://www.integritate.eu/Comunicate.aspx?PID=20&NewsID=1549

Daniel MURARU

Citeste si:

Primarul Șchiopu, mai tare ca prefectul?

Hotărâre a instanței supreme, călcată în picioare de ministrul Carmen Dan

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

  1. Conte 9 iunie, 2017 at 16:19 Răspunde

    Acolo-i vorba de o cumetrie stimabile. Soseta, Panaite si Schiopu sunt vecini de tarla si au venit la oras sa ne arate ce muschi au ei…

  2. olteanu 9 iunie, 2017 at 21:03 Răspunde

    Intr-o perioada Primaria Comunei Bargaoani era cea mai data in judecata……nu avea anagajat consilier juridic pentru ca avea contract de asistenta juridica cu avocata Jora….ea insasi implicata in niste retrocedari cu cantec de vreo 50 de ha in comuna…..l-o fi consiliat prost pe primarul Schiopu….ca tot il reprezenta in instanta in dosarele personale…..si in continuare fuge lumea de angajari la aceasta primarie…oare de ce?!!!

  3. valisor 9 iunie, 2017 at 23:25 Răspunde

    N-am reușit să trec de poză! Am înțeles că bă-ul cu față de spate e vasile panaite, pe care sunt îndreptățit să-l consider deja un nesimțit ce m-a dezamăgit profund și a pierdut orice calitate umană, în ochii insignifiantului nemțean care sunt, dacă are atâta câșă creștere, de nu îmi răspunde mie, consumatorul de atacul.ro, întrebărilor ziaristului. Mi-a fost dat să văd om FĂRĂ FAȚĂ!… Dar nu de scaunul lui nu am reușit să trec. Nu știu cine sunt ceilalți, care se uită la el ca vaca la portocală. Or fi mici?! Or fi mari?! Chestia e că nici nu doresc să îi cunoosc, dar aș vrea să pice „Dragnea”, dacă se poate și să-și rupe tentaculele!
    Poate că exagerez cu toate, dar m-am cam săturat să tot aștept „Crăciunul”!

  4. mihnea 10 iunie, 2017 at 07:49 Răspunde

    Buna remarca! Cum poti sa te promovezi…cu spatele? Ca doar nu l-au fotografiat cei din opozitie. Zice-se ca intre cei doi capi de la prefectura si primarie ar fi nu doar o simpla cumatrie, ci o legatura de rudenie. Cine stie! Oricum, amandoi iubesc masinile nemtesti scumpe.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.