„Neagreații” din instituțiile de cultură, pe făraș

8
409

Așa cum spunem în urmă cu puțin timp, zilele actorului Liviu Timuș, directorului Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, sunt numărate. „Greșeala” actorului Timuș (foto) a fost aceea că a refuzat să facă sluj în fața marilor jupâni ai județului și, mai mult decât atât, a avut și tupeul să-i înfrunte. Alături de Timuș sunt în mare pericol de a-și pierde funcțiile Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii G.T. Kirileanu din Piatra Neamț, și Iulian Ghercă, directorul Complexului Muzeal Județean Neamț. Și aceștia, ca și Timuș, au o mare problemă din cauză că nu sunt în grațiile actualei puteri. Și cum puteau scăpa „puternicii zilei” de directorii neagreați decât la evaluarea anuală a activității lor. Aceasta a avut loc săptămâna trecută, primul care a intrat în morișca evaluatorilor fiind Ghercă. Acesta a obținut nota 6,47 în condițiile în care trebuia să obțină minim 7.00. A urmat Adrian Alui Gheorghe care a obținut nota 6.89. Ultimul intrat în evaluare a fost actorul Liviu Timuș, directorul Teatrului Tineretului, care a obținut nota 6.90. Așadar, toți trei sunt pe făras, singura lor șansă de a rămâne în funcție fiind în mâna Justiției. Din informațiile pe care le deținem, Ghercă și Alui Gheorghe vor ataca în instanță rezultatele obținute la evaluare. Liviu Timuș, care declarase anterior că va face același lucru, s-a răzgândit. Actorul este de părere că și în cazul în care va avea câștig de cauză în instanță, cei care îl vor dus de la Teatrul Tineretului vor continua să-l hărțuiască, iar această stare de fapt nu va face altceva decât să dăuneze grav activității institutiei. În aceste condiții, se poate spune că funcția de director a TT-ului va fi ocupată de altcineva, iar în acest sens sunt vehiculate mai multe variante. Printre numele luate în calcul se află și cel al Gianinei Cărbunariu, cunoscut regizor și dramaturg. Absolventă a Colegiului Național „Petru Rareș” și a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematrografică București, Gianina Cărbunariu a obținut, în scurta sa carieră, numeroase premii și distincții. Numai că rămâne de văzut dacă varianta Gianina Cărbunariu va fi agreată și de puternicii zilei. Este greu de crezut ca Arsene&Co vor accepta la cârma TT-ului o persoană pe care va fi greu să o controleze. La șefia TT-ului, spun cunoscătorii, este dorit un politruc care să facă exact ce-i solicita șefii partidului aflat la putere. Iar Neamțul nu duce lipsă de astfel de personaje.

 

Daniel MURARU

Citiți și:

Capul lui Timuș vrem!

Ipocrizie maximă la CJ. Sunt bani pentru clientela politică, dar nu și pentru finanțarea Teatrului Tineretului

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

8 comments

  1. ionelcelmititel 2 mai, 2017 at 13:48 Răspunde

    Si te mai intrebi de ce nu merge nimic in tara asta! Tot clientela politica, tot agreatii, tot neavenitii vor sa ocupe functii de unde sa fure si iar sa fure. Imi pare rau de toti cei trei oameni pe care ii stimez si care si-au pus amprenta asupra culturii nemtene si nu numai. Indiferent cine va conduce cele trei institutii, nimic nu va mai fi ca inainte. Probabil ca domnului Timus i s-a facut lehamite si nici nu mai vrea sa auda. Mi se pare fireasca atitudinea dumnealui. Sa vedem care vor fi urmatoarele mutari. La celelalte institutii n-au de schimbat nimic? Probabil ca nu, ca-s de-ai lor in multe cazuri. Si daca n-au fost, s-au lepadat de portocaliu, albastru, verde, si au ajuns rosii.

  2. Ivan Turbinică 2 mai, 2017 at 16:20 Răspunde

    Nu știu ce știți dvs., dar ieri am aflat (cam pe la a treia mână) cum ar sta această combinație plauzibilă și interesantă cu Gianina Cărbunariu. Varianta s-ar fi născut din nominalizările la Premiile UNITER și trebuia citită de ceva timp dacă lumea era atentă după data de 28 februarie 2017 și dacă nu uita cum Emilia Arcan a încercat să scape de Timuș anul trecut. Pe 28 februarie s-au aflat nominalizările la categoria „Cel mai bun spectacol”:
    – Amadeus, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză la Teatrul Metropolis Bucureşti.
    – Artists Talk, un spectacol de Gianina Cărbunariu, la ARCUB – Centrul Cultural al municipiului Bucureşti.
    – PASĂREA RETRO se loveşte de bloc şi cade pe asfaltul fierbinte, scenariul şi regia Radu Afrim, la Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Tompa Miklós”.
    De aici încolo, puțină atenție, lucrurile devin interesante și totul e pe siteul uniter.ro.
    Regizorul Victor Ioan Frunză a primit anul trecut premiul pentru întreaga activitate din partea Senatului UNITER, iar pe 8 mai, la Gala de la Tmișoara, ia Premiul de Excelență acordat de același senat. Prinde, oare, și premiul pentru cel mai bun spectacol?
    Afrim a câștigat în 2016 premiul la categoria „Cea mai bună regie” cu un spectacol pus în scenă tot la Târgu Mureș. Ia și premiul pentru spectacol în acest an?
    Nu e greu de bănuit o alinierea favorabilă a astrelor pentru Gianina Cărbunariu. Un premiu UNITER câștigat și suprapus peste încheierea socotelilor cu Liviu Timuș ar veni la marele fix. Dacă ea este cu adevărat în așteptarea succesiunii, devine practic imposibil să acuzi PSD că își recompensează politrucii. Cota ei profesională și influența în domeniu, se afirmă în mai multe medii, sunt de luat în seamă.

  3. valisor 2 mai, 2017 at 17:03 Răspunde

    S-o fi gândit…’elu… „Teatrul Tineretului?!… mai bine Teatrul de ‘Păpuși’!… sau… în Pa,puci!?!… Băi, îl fac Teatrul de Șosete!”.
    Poate că până la urmă ne-a dovedit Ceaușescu pe toți prin înfometare și, fără să ne fi dat încă seama, „trăim”(!) aici, dar nu spun unde, osânda neacțiunii noastre.
    Așa ne trebuie, numai nu și asta! Da ba uite că și asta, că deja s-a cocoțat pe scenă, iar melu nostru încă doarme în opinci!

  4. mihnea 2 mai, 2017 at 22:23 Răspunde

    Raman la parerea ca se poate si mai rau. Valori precum Timus si Alui Gheorghe sunt evaluati de o comisie condusa de un instrument politic, supus – Dulama – cu singurul scop de a-i indeparta pentru ca au ales sa-si respecte institutiile pe care le conduc si sa nu spele bani prin diverse activitati de cultura. Poti sa lasi cei doi oameni valorosi sa fie evaluati de o asemenea gasca? Poti sa spui ca cei doi oameni de cultura nu reusesc sa ia nota 7 la o evaluare, iar femeia tuturor…posibilitatilor, pardon – dna director Nastase, sa fie un director aproape de nota 10? Dle Muraru, Targul de Craciun si toate smecheriile organizate pe sume colosale s-au finantat prin Carmen Seculare. Sunt de un penibil iesit din comun. Si va mai intreb ceva…nu vi se pare ca tot ceea ce se intampla in ultima vreme pare desprins din motto-ul proiectului de management al administratorului de judet care a promis ca „scoate judetul din anonimat”? Scoti judetul din anonimat indepartand de la conducerea teatrului (aflat pe harta teatrelor de referinta) un actor de talia dlui Timus? Sau indepartand de la conducerea bibliotecii judetene un poet de anvergura dlui Alui Gheorghe? Va mirati ca ditamai prefectul a venit sa va dea spaga sa nu mai scrieti despre hotiile lor. E disperare mare. Sunteti varful de sulita care incepe sa sparga aceasta buba urat mirositoare. Baieti, tic – tac!

  5. mihnea 2 mai, 2017 at 22:29 Răspunde

    Ce exemplu mai bun despre distrugerea culturii vreti, decat faptul ca Libraria „Calistrat Hogas” se inchide definitiv incepand cu data de 5 mai a.c. Probabil, vor scoate judetul din anonimat deschizand inca o shaormerie in acel spatiu.

  6. Jianu 2 mai, 2017 at 23:59 Răspunde

    Nu stiti nica-nimica. Hai sa va spuna mosul cum vor fi noile functii de la teatru:
    – director artistic + regizor + scenarist – George. Georgica pentru prieteni si tovarasi. Si-a facut repetitiile la tv, unde vorbeste singur cate 2 ceasuri ca televizorul.
    – director general si mega director de marketing – Robert. Iosuban pentru cei de la Cejeu, Troleibuz, Spital, Apaserv. Groapa de Gunoi Girov etc unde de cativa ani taie facturi si ia bani pe taiat frunze la caini. Adica are contracte pe… facut nimica (vrajeli din alea cu promovare, marketing, PR).
    – secretara literara si literata – o blonda, inca nu s-a decis daca aia cu nuante de gri sau aia cu nuante de portocala. Dar e musai sa fie blonda si „ista”. Adica TSD-ista. Cu S nu cu Z.
    – director tehnic (cu dispensa). Cine este cel mai cel decat Radu Tudorel? Le are badia asta cu excavatoare si alte scule frontale, asa ca va putea face decor rotativ pe 3 axe ca sa avem si teatru 3 D.
    – director costume – Cucu de la pijamalele Sofiaman.
    – supervizor economic – expertul si evaluatorul Nastase, ca stie cat valoreaza teatrul (cladirea nu actul de cultura) de la negocierile pentru despagubirile pentru barul Gatsby.
    – director sali spectacole – nu stiu nume, dar am inteles ca este vorba de un politician cu experienta in sali de mese sau in alte sali.
    – director casierie – Soro. El. Ca daca tot a fost reanalizat de actuala conducere (reabilitat, reconfirmat, reevaluat) poate ii mai sufla doamna inca un pont de job.
    Si lista poate continua…

  7. Vasile 4 mai, 2017 at 07:51 Răspunde

    Asa cum am vorbit singur cand am cerut sa fie publicata lista cu primarii plecati in excursie la Bruxelles, mai fac o incercare si poate publicati D-le Muraru, componenta comisiilor ce au facut ,,evaluarea,, celor 3 directori.
    Inca sper ca acesti politruci de profesie, pot fi opriti !

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.