PNL „atacă” Primăria Roman cu un candidat declarat incompatibil

2
105

Pe 11 iunie, așa cum a stabilit Guvernul României săptămâna trecută, la Roman vor avea loc alegeri parțiale pentru funcția de primar ce a rămas vacantă în urma alegerilor parlamentare, când Laurențiu Leoreanu a fost ales în Parlamentul României. Cum timpul rămas până la alegeri este scurt, câteva partide și-au anunțat deja candidații. Astfel, PSD-ul va ataca fotoliul de primar cu Marius Neculai, fost deputat PDL în Parlamentul României, în perioada 2008-2012. USR-ul l-a aruncat în luptă pe romașcanul Radu Samson, iar PNL-ul încă se mai gândește când să facă anunțul oficial. Chiar dacă până în acest moment liberalii nu au precizat clar care va fi candidatul, este mai mult decât sigur că PNL-ul îl va trimite în lupta pentru Primăria Roman pe Lucian Micu (foto), cel care a preluat atribuțiile de primar din poziția de viceprimar, la puțin timp după ce Dan Laurențiu Leoreanu a fost ales deputat. Aceste aspecte sunt bine cunoscute celor apropiați fenomenului politic, așa cum se știe și de problemele de incompatibilitate pe care candidatul liberal le are cu Agenția Națională de Integritate (ANI), aspecte pe care unii par să le fi dat uitării. Numai că, analizate cu atenție, lucrurile nu sunt deloc simple. În primul rând, trebuie spus că Lucian Micu nu și-a rezolvat încă problema incompatibilității, un proces în acest sens fiind pe rolul Curții de Apel Bacău. În acest moment, primarul Romanului beneficiază, așa cum este și normal, de prezumția de nevinovăție, întrucât magistrații nu s-au pronunțat definitiv în cazul său, procesul fiind la instanța de fond.  Însă nimeni nu poate garanta că Lucian Micu nu va pierde procesul cu ANI, situație în care lucrurile s-ar complica foarte mult. Două scenarii dau frisoane puternice liberalilor și ar trebui să dea serios de gândit și romașcanilor care vor merge la vot pe 11 iunie.

 Prima ipoteză: în campanie cu un candidat declarat incompatibil de magistrații băcăuani

Lucian Micu poate primi o puternică lovitură chiar cu o zi înainte de începerea campaniei electorale, când PNL-ul nu va mai putea face practic nimic, nemaiavând posibilitatea să schimbe candidatul. Campania electorală, care va dura două săptămâni, începe în data de 27 mai și se va desfășura până în data de 10 iunie. Următorul termen al procesului de la Curtea de Apel Bacău, în care Micu a contestat decizia ANI, a fost fixat pentru data de 26 aprilie, cu o zi înainte de începerea campaniei electorale.

Nu este exclus ca instanța să se pronunțe și să dea câștig de cauză inspectorilor de integritate. Chiar dacă decizia nu va fi definitivă, Micu având posibilitatea să o atace la Înalta Curte de Casație și Justiție, intrarea în campanie cu o astfel de problemă s-ar putea să cântărească greu. Situația este valabilă și în cazul în care, să spunem, Micu ar câștiga sau procesul ar continua, instanța stabilind un alt termen. La mijloc este vorba de imaginea candidatului în „război” cu ANI, ce ar putea fi speculată cu succes de ceilalți contracandidați.

Iese Micu, dar pierde procesul cu ANI

 Totuși, o decizie, dar nu defintivă, în cazul incompatibilității lui Lucian Micu poate fi luată până în ziua alegerilor. Sentința de la Curtea de Apel Bacău va putea fi atacată fie de Micu, dacă va pierde, fie de ANI în cazul în care nu va avea câstig de cauză. Așadar, avem cea de-a doua ipoteză ce merită să o luăm în calcul. Să presupunem că romașcanii îl vor alege, în 11 iunie, primar pe Lucian Micu. Procesul acestuia cu ANI va continua, ultimul cuvânt de spus, așa cum precizam mai sus, urmând să-l aibă magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție. În cazul în care Lucian Micu va pierde procesul, prefectul va fi obligat să emită ordinul de încetare a mandatului primarului Romanului înainte de termen. Dacă se va întâmpla așa, funcția va fi vacantată și inclusă, cel mai probabil pe lista localităților unde se vor organiza următoarele alegeri parțiale. Ar fi o cruntă lovitură pentru liberali, dar și pentru romașcani, aceștia urmând să fie chemați pentru a treia oară la vot într-un interval de patru ani, pentru a-și alege primarul. Ca să nu mai punem la socoteală faptul că alegeri parțiale înseamnă bani, mulți bani, de la bugetul de stat. Cu alte cuvinte, oricum ai privi lucrurile, este clar că Lucian Micu, candidatul PNL, pleacă în această bătălie cu o mare piedică, problemele cu ANI putând să cântărească greu în opțiunea electoratului romașcan.

 A fost și viceprimar și membru în CA al spitalului

 Problemele actualului primar de Roman datează din anul 2012, când pe lângă calitatea de viceprimar a avut-o și pe cea de membru al CA în cadrul Spitalului Roman, lucru interzis în opinia inspectorilor de integritate. Anul trecut, în iulie, ANI a emis un comunicat în care arăta că Lucian Micu: „Se află în stare de incompatibilitate începând cu 30 august 2012, întrucât deține simultan funcția de viceprimar și funcția remunerată de membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Municipal de Urgență Roman, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) și k) din Legea 161/2003”.

 –art. 87, alin. (1), lit. d) și k) din Legea nr. 161/2003,potrivit căruia „Funcția de primar și viceprimar […] este incompatibilă cu […]; funcția de […] administrator, membru al consiliului de administrație […] la societățile comerciale, […] precum și la instituțiile publice; k) orice alte funcţii publice sau activităţi remunerate, în ţară sau în străinătate, cu excepţia funcţiei de cadru didactic sau a funcţiilor în cadrul unor asociaţii fundaţii sau alte organizaţii neguvemamentale”;

art. 301, alin.(1) din Codul Penal al României„Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

 La cum stau lucrurile în cazul Micu, șansele ca acesta să piardă procesul cu ANI sunt foarte mari, aspect ce ar atrage automat suspendarea sa din funcția de primar. Bineînțeles, acest lucru va fi valabil în cazul în care Micu va fi ales de romașcani pe 11 iunie.

Daniel MURARU

2 comments

  1. valisor 26 aprilie, 2017 at 13:01 Răspunde

    De-acuma cam vine căldura, cam se umblă la grătar, cam se pleacă în concediu, cam se va scurge cu o lentoare delăsătoare. Ar fi fost fain să se întâmple alegerile astea la o vreme mai plină de spirit haiducesc. Adică, la cum îi știu eu pe romașcani, ar fi pus punctul pe J. Și-ar fi ascuțit topoarele și ar fi ieșit la dialog cu candidații. Ăl de s-ar fi știut cu musca pe căciulă, orice fel de muscă la orice hal de acoperire, profund orbit de strălucirea retorică a lamei de topor, n-ar fi avut tupeul să-și afișeze chipul la fața romașcanului de bună credință. Așa ar fi trebuit tranșată chestiunea din decembrie. Dacă ar fi să nu doar visez și-ar fi să fie acuma în Roman, atunci Roman ar fi în limba română începutul după care vine România.
    Să visăm frumos, sau mai bine s-auzim de bine!

  2. Vasile 27 aprilie, 2017 at 00:13 Răspunde

    El ataca primaria, ca bun simt nu mai este demult! Ca si in alte cazuri, poate ca iesi invingator in lupta cu ani si uite asa, nici usturoi n.a mincat, nici gura nu.i pute. Astia sug din toate partile, finalul il stim cu totii.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.