DGA-ul și războiul împotriva corupției: „Luptă și dă-i, și dă-i și luptă”

3
1269

 

În România există mai multe instituții specializate în combaterea fenomenului de corupție, printre care și Direcția Generală Anticorupție (DGA), ce are ca și atribuții prevenirea și combaterea faptelor de corupție în rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne. La nivel național, DGA-ul deține structuri teritoriale. Fiecare județ are un serviciu, deservit de 7 – 11 ofițeri, numărul acestora fiind în funcție de populația fiecărui județ. La Neamț, spun sursele noastre, Serviciul Județean Anticorupție combate flagelul cu nouă ofițeri, unul dintre aceștia fiind șef. Este vorba de comisarul șef Vasile Doroftei care, conform ultimei declarații de avere a câștigat, în anul 2015, 99.428 lei, adică 8.285 lei/lunar. Nici salariile celorlalți ofițeri nu sunt de lepădat. De exemplu, Liviu Rareș Bostan, ofițer specialist în cadrul Serviciul Județean Anticorupție Neamț, a câștigat, în 2015, 54.881 lei, ceea ce înseamnă o medie lunară de 4.573 lei. Dacă luăm o medie salariului de 6.000 lei/ofițer/lună și o înmulțim cu 12, rezultă că în fiecare lună efortul bugetar pentru plata salariilor celor de la SJA Neamț se ridică la 72.000 de lei, fără sumele datorate și plătite statului. Evident, la nivel național, bugetul suportă o sumă mult mai mare, fără a mai pune la socoteală sumele cheltuite cu plata utilităților, cu achizițiile de echipament, logistică, etc.

Întrebarea pe care și-o pun tot mai mulți români, justificată de altfel, este dacă mai merită sau nu menținerea unei astfel de structuri pe o cheltuială atât de mare, atâta vreme cât există și Direcția Națională Anticorupție, iar polițiștii au ca și atribuții și cercetarea, sub supravegherea procurorilor, evident, a faptelor de mică corupție. De altfel, se poate spune fără a greși, iar cazurile mediatizate de către DGA stau mărturie, polițiștii anticorupție au soluționat până în prezent numai cazuri de mică corupție. Mai un polițist prins cu 100 de lei șpagă, mai un altul care s-a desistat sau un altul care s-a înhăitat cu contrabandiștii de țigări. Cam astea sunt cazurile rezolvate, în ultimii ani, de ofițerii SJA Neamț.

Polițiștii anticorupție nemțeni, două dosare în patru luni

În acest an, conform comunicatelor de presă de pe site-ul DGA-ului, Serviciul Județean Anticorupție Neamț a soluționat două dosare. Despre primul nici nu se poate spune că a fost soluționat 100% de ofițerii nemțeni, pentru că vorbim de un individ din Gorj care falsifica adeverințe de salariat ce au fost folosite de câțiva nemțeni la dosarele de pensionare pe care le-au depus la Casa de Pensii Neamț. Cel de-al doilea caz, spectaculos mai degrabă prin modul de prezentare, a fost mediatizat în cursul zilei de astăzi și sună așa:

COMUNICAT_2017-04-21, Neamț/ Percheziții pentru probarea unor infracțiuni de corupție săvârșite în scopul obținerii permisului de conducere

21 aprilie 2017

Joi, 20 aprilie a.c., ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție (D.G.A.) Serviciul Județean Anticorupție (S.J.A.) Neamț, în baza ordonanțelor de delegare emise de către procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, au efectuat activități de procedură penală în vederea instrumentării probatoriului într-o cauză de corupție privind modalitățile de promovare a probei practice pentru obținerea permisului de conducere.

Astfel, lucrătorii D.G.A. – S.J.A. Neamț, sub coordonarea procurorului de caz au efectuat ieri 2 percheziții domiciliare și au pus în executare un număr de 9 mandate de aducere.

În dosarul penal aflat în cercetarea unității de parchet sunt vizate infracțiuni de cumpărare de influență, trafic de influență și complicitate la trafic de influență, în legătură cu promovarea probei practice în vederea obținerii permisului de conducere de către anumiți cetățeni din orașul Târgu Neamț. Sumele practicate în cauză sunt cuprinse între 700 și 1200 de euro.

Cu ocazia perchezițiilor au fost identificate și ridicate bunuri utile cauzei (telefoane mobile, cartele SIM, înscrisuri), precum și sumele de 1.800 lei și 270 euro.

Cercetările efectuate până în prezent nu evidențiază implicarea unor cadre M.A.I., acestea fiind continuate în vederea stabilirii întregii activități infracționale.

Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț a emis ordonanță de reținere pe o perioadă de 24 de ore pentru suspecții C.C. pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la cumpărare de influență (4 infracțiuni) și complicitate la  trafic de influență (4 infracțiuni) și H.I. pentru săvârșirea a 4 infracțiuni de trafic de influență. Cei doi urmează să fie prezentați Tribunalului Neamț cu propunere de arestare preventivă.

Pentru desfășurarea activităților s-a beneficiat de sprijinul Brigăzii de Operațiuni Speciale Bacău, al Serviciilor de Operațiuni Speciale Bacău și Neamț, Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț și Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamț.

 Am citit comunicatul și pe lung, și pe lat, dar și în diagonală, ca să înțelegem ce vrea să transmită. Așadar, aflăm că doi indivizi din Târgul Neamț sunt cercetați pentru trafic de influență, complicitate la trafic de influență și complicitate la cumpărare de influență. Totodată, suntem informați că cercetările nu evidențiază implicarea unor cadre MAI, adică polițiști de la Serviciul Permise. Cum mai multe elemente nu avem, suntem nevoiți să presupunem cum au stat lucrurile. Cei doi corupți, reținuți pentru 24 de ore, au perceput de la mai mulți cetățeni sume cuprinse între 700 și 1.200 de euro pentru a-i ajuta să promoveze proba practică pentru obținerea permisului de conducere. „Orașul”, așa cum este cunoscută de către aspiranții la șoferie proba practică, a adus de-a lungul timpului sume importante de bani în buzunarele unora care au slujit Serviciul Permise. Aceste lucruri sunt cunoscute de aproape toți nemțenii, mai puțin de ofițerii de la SJA care, probabil, nu au deținut informații în acest sens. Revenind la cazul nostru, putem spune că informațiile furnizate oficial nu prea se leagă logic. Dacă ai un individ care face trafic de influență, ar trebui să ai și persoana care ia mită pentru serviciul prestat. În cazul de față ar fi trebuit să avem un polițist de la Serviciul Permise. Cum nu rezultă din comunicat că așa au stat lucrurile, nu putem decât să ne gândim la două aspecte. Primo: cercetările nu au fost duse până la capăt, în sensul ca traficantul de influență nu a fost prins în flagrant în timp ce oferea banii examinatorului. Secundo: cei doi târgnemțeni sunt niște escroci, în sensul că luau bani mințind că au relații și pot rezolva „orașul”, caz în care ar trebui să vorbim de înșelăciune. Însă nu este exclus să ne înșelăm, iar lucrurile să fi stat cu totul altfel. De exemplu, polițistul de la Permise să fi anunțat SJA-ul că cineva încearcă să-l mituiască. Sigur este că polițiștii de la SJA au o slabiciune mare atunci când vorbim de lucrătorii de la Serviciul Permise sau de cei de la Rutieră. În acest sens, este suficient doar să amintim că ancheta care a dus la decimarea Biroului Rutier Piatra Neamț, a fost opera Serviciului Teritorial Bacău, din subordinea DNA-ului. Păi, nu cumva Direcția Generală Anticorupție trebuie să combată corupția în rândul funcționarilor MAI, iar în acest minister se află și polițiștii? De altfel, faptele de vitejie ale polițiștilor rutieri arestați și trimiși în judecată pentru fapte de corupție erau și ele de notorietate. Numai SJA-ul și conducerea IJP-ului nu știau de corupția din sânul Biroului Rutier, în schimb știa tot județul de prăduiala pe care aceștia o făceau în trafic.

Pentru cine nu crede că polițiștii anticorupție din Neamț nu au avut nicio contribuție în prinderea șpăgarilor de la Rutieră, iată comunicatul DNA-ului mai jos. Facem totuși precizarea că Serviciul Județean Anticorupție a pus la dispoziția procurorilor DNA birourile pentru audierea inculpaților. Deci, o contribuție, mică ce-i drept, tot au avut-o la această anchetă.

10 noiembrie 2016 
Nr. 1350/VIII/3 

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 09 noiembrie 2016, a inculpaților:

ANDRONIC VIOREL, comisar șef de poliție, la data faptei având atribuții de conducere a activității Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (11 acte materiale),

CIOLPAN IULIAN, agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: 
– luare de mită în formă continuată (49 acte materiale), 
– 4 infracțiuni de fals intelectual, 

GREACA MARIUS-LAURENȚIU, agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: 
– luare de mită în formă continuată (50 acte materiale), 
– dare de mită în formă continuată (2 acte materiale), 
– 3 infracțiuni de fals intelectual, 

NEAMȚU CONSTANTIN, agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: 
– luare de mită în formă continuată (30 acte materiale), 
– dare de mită în formă continuată (2 acte materiale) 

MIZILIGEANU BOGDAN–EUGEN, agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (30 acte materiale),

COVASAN DRAGOMIR-LOREDAN, agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: 
– luare de mită în formă continuată (23 acte materiale), 
– 2 infracțiuni de fals intelectual, 

BERBEC IONUȚ-ALEXANDRU, agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: 
– luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), 
– 3 infracțiuni de fals intelectual 

Inculpații Andronic Viorel, Ciolpan Iulian, Berbec Ionuț-Alexandru, Neamțu Constantin, Miziligeanu Bogdan –Eugen, Covasan Dragomir-Loredan și Greaca Marius-Laurențiu urmează să fie prezentați la data de 10 noiembrie 2016, Curții de Apel Bacău, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 9 noiembrie 2016, față de inculpații:

GĂLUȘCĂ IOAN ALEXANDRU, INIMOSU – BOTCĂ IOAN, MUNTEANU MARIUS – IOAN, POPESCU IONUȚ, CHIFU VASILE LUCIAN și ZAHARIA ADRIAN OVIDIU, toți agenți de poliție în cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț – Birourile Rutier și Ordine Publică, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată, iar BUGA NICOLAE-CRISTIAN pentru luare de mită.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: 

În perioada 22 aprilie – 18 mai 2016, lucrătorii de poliție din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, nominalizați anterior, au fost desemnați să efectueze activități de prevenire a evenimentelor rutiere cauzate de excesul de viteză.
Din mijloacele de probă administrate rezultă că luarea de mită se desfășura ca o activitate repetitivă (115 acte materiale). 
În acest context, lucrătorii de poliție, în legătură cu neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu privind constatarea și sancționarea contravențiilor la regimul circulației, au primit sume de bani cuprinse între 50 lei și 400 lei de la mai mulți conducători auto opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier.
Inculpații Ciolpan Iulian, Greaca Marius-Laurențiu, Covasan Dragomir – Loredan și Berbec Ionuț-Alexandru au falsificat procesele verbale de constatare a contravenției cu ocazia întocmirii acestora, prin atestarea în cuprinsul lor a unor fapte necorespunzătoare adevărului, respectiv consemnarea unei viteze de deplasare inferioare celei constatate, cu consecința reducerii amenzii.
La datele de 25.04.2016 și 29.04.2016, inculpații Greaca Marius-Laurențiu și Neamțu Constantin au remis o parte din sumele de bani primite cu titlu de mită de la conducătorii auto verificați inculpatului Andronic Viorel, în legătură cu atribuțiile acestuia de coordonare a activității Biroului rutier și controlul asupra agenților din cadrul biroului.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații Gălușcă Ioan Alexandru, Inimosu – Botcă Ioan, Munteanu Marius – Ioan, Buga Nicolae-Cristian, Popescu Ionuț, Chifu Vasile Lucian și Zaharia Adrian Ovidiu, trebuie să respecte următoarele obligații:

– să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemați, 
– să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău și organul de poliție desemnat cu supravegherea cu privire la schimbarea locuinței,
– să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea lor conform programului de supraveghere întocmit sau ori de câte ori sunt chemați, 
– să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău,
– să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanțele de dispunere a controlului judiciar, 
– să nu exercite profesia în exercitarea căreia au săvârșit fapta, 
– să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme. 

Inculpaților Gălușcă Ioan Alexandru, Inimosu – Botcă Ioan, Munteanu Marius – Ioan, Buga Nicolae-Cristian, Popescu Ionuț, Chifu Vasile Lucian și Zaharia Adrian Ovidiu li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Tuturor celor 14 inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. 

În cauză, se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane. 

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție. 

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Analizând succesele în combaterea corupției din județul Neamț, obținute de SJA Neamț, nici nu poți concepe că nu ai dreptul să tragi cu coada ochiului la scaunul ce se clatină din ce în ce mai tare al inspectorului șef de IJP. Nu?

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. valisor 21 aprilie, 2017 at 18:22 Răspunde

    Sunt plătiți ca să stea degeaba. Pentru asta, într-adevăr, nouă sunt cam mulți. Ca să stea de șase, sunt însă cam puțini, că uite, DNA a prins și dintre polițiști. Ar trebui să se hotărască dacă sunt de cealaltă parte a baricadei, sau doar nu sunt contra ei, că de partea noastră par că sunt împotrivă. Nu-i bai, că noi înșine ne-am dovedit cu prisosință a ne fi potrivnici. Așadar, să-i lăsăm să mănânce o pâine bună de vatră românească cât de rea, că doar n-au omorât pe nimenea!

  2. Diana 21 aprilie, 2017 at 18:23 Răspunde

    Probabil de asta multe dintre dezvaluirile care apar inclusiv in publicatia d-voastra nu sunt verificate macar de forma, nici gand despre dosare penale. Unele articole, o spun cu respect, reprezinta adevarate rechizitorii. Trebuie doar sa ceara documentele specificate in original si sa transcrie textul articolului si fac super – dosare. Dar nimic. Nu e intamplator ca seful lor e din Tg Neamt. Asa ca nu ne ramane decat sa asteptam ca structurile din alte judete sa vina sa faca ordine in judetul nostru si sa aresteze coruptii.

  3. Nicolae Birsan 22 aprilie, 2017 at 08:14 Răspunde

    In judetul Neamt , NU cred ca exzista CORUPTIE 🙂
    De TAXA de PROTECTIE oare au auzit ?
    PRIMARIA PIATRA NEAMT este in FALIMENT NEOFICIAL – Curtea de Conturii si-a facut oare DATORIA ? Daca DA , am convingerea ca au trimis actele acolo unde urma sa le trimita ….intrebare : Cei de la ANTIFRAUDA (ECONOMIC ) din subordinea IPJ Neamt – nu pot fi VERIFICATI de cei de la DGA de care se fac vorbire in acest articol ?
    DOSARELE sunt la pastrat pentru PRESCRIEREA FAPTELOR ?
    Sa NU uitam de JAFUL de la PERLA INVEST care a fost trecut printr-o HCL sa-l plateasca toti cetatenii acestui oras .
    etc , etc , etc
    Sa mai spunem si de acei MILITIENII care sunt la DEPARTAMENTUL de CRIMA ORGANIZATA din IPJ Neamt ? Cine trebuie sa verifice activitatea acestora ?
    Pe APLAUDACII lui SORIC cum a ramas vorba in judet ia VERIFICAT cineva ? NU era de competenta DGA Neamt ? etc

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.