La Ambulanță guvernează haosul

3
530

În timpul Guvernului Ponta, mai marii țării se plângeau că din cauza ofensivei declanșate de către DNA împotriva instituțiilor publice, reprezentanții celor din urmă refuză să mai semneze documente de teamă să nu fie arestați. Se insinua faptul că, vezi Doamne, anchetatorii ar fi luat astfel de măsuri inclusiv în situații aflate la limita legii. De fapt, ceea ce declarau și declară politicienii legat de acest subiect este mai mult decât fals. Și asta pentru că nimeni nu este nebun să rețină o persoană împotriva căreia nu există probe. Însă atâta vreme cât ai de-a face cu achiziții supraevaluate, făcute din bani publici, măsurile procurorilor sunt mai mult decât binevenite. În concluzie, reprezentanții instituțiilor publice nu ar avea de ce să se teamă dacă și-ar face treaba corect și nu ar mai băga mâna adânc în bugete, în detrimentul acestora și al cetățenilor, bineînțeles. Atâta vreme cât tu, ca gestionar al banului public, îți permiți să faci achiziții la prețuri nesimțite, nu ai decât să te gândești că poate, la un moment dat, va veni vremea când o să plătești pentru asta. Dacă nu cumperi plase de țânțari la preț triplu, nu achiziționezi căsute la prețuri duble si cine stie ce alte bunuri si servicii, adică nu faci măgării, nu ai motive să-ți fie teamă. Bineînțeles, nu generalizăm, pentru că există și oameni care gestionează bani publici cu atenție și cu respectarea legii, însă numărul lor este insignifiant în comparație cu numărul celor ce confundă bugetul de stat cu propriile buzunare. Un exemplu elocvent în acest sens îl reprezintă situația de la Serviciul Județean de Ambulanță Neamț, o instituție aflată în subordinea Ministerului Sănătății, care are la dispoziție un buget anual de peste 4,5 milioane de euro. Fiind o entitate care lucrează cu bani publici, vizita inspectorilor financiari ai Camerei de Conturi este obligatorie. Controlul, efectuat la începutul anului 2016, a scos la iveală o serie de aspecte cu iz penal. Raportul întocmit a fost atacat de către conducerea SAJ Neamț la Tribunalul Neamț, însă până când instanța se va pronunța definitiv în acest dosar vor mai trece ani. În cel mai optimist caz, o soluție finală va apărea în vara sau toamna anului viitor. Însă există și posibilitatea să avem o sentință definitivă în primăvara sau vara anului 2019, adică după aproape trei ani de la întocmirea raportului de control.

Au supraevaluat cheltuielile cu combustibilul la ambulanțele Mercedes

 Dacă într-un articol precedent am prezentat o parte din constatările făcute de către Camera de Conturi (plăți ilegale, achiziții suprevaluate cu manopera și piesele auto), astăzi o să arătăm la ce concluzii a ajuns auditorul cu privire la consumul de carburanți, dar și la contractele încheiate de către cei de la Ambulanță.

În parcul auto al SAJ Neamț se află, așa cum este și normal, zeci de autospecilizate pregătite pentru a interveni în cazuri medicale de urgență. Fosta conducere a instituției a fost dată deoparte în 2014 din cauza costurilor nejustificate de carburant. A existat și un raport de expertiză extrajudiciară care a constatat acest lucru și se spune că în cauză s-a înregistrat și un dosar penal la DNA. Numai că de soarta acestuia nu mai știe nimeni nimic. Astfel, în raportul de expertiză, solicitat de SAJ Neamț în decembrie 2014 cu privire la exploatarea parcului auto, expertul tehnic a estimat costuri de carburant nejustificat în valoare de, atenție!, 394.257, 67 lei pentru cele zece ambulanțe marca Mercedes. Expertul a ajuns la această concluzie, folosind consumurile electronice stabilite de către reprezentanța Mercedes și a consumurilor pentru instalația de încălzire tip „Sirocco”, pe care le-a comparat cu consumul normat stabilit în anul 2011 prin decizie a managerului general din acea vreme. Deși nu se spune clar despre ce diferență este vorba, sursele noastre arată că ambulanțele consumau de fapt 10%, iar de normat s-a normat 15%. De aici și diferența de aproape 400.000 de lei.

În februarie 2016, inspectorii Camerei de Conturi au recalculat consumurile pe care le-au raportat la numărul de kilometri echivalenți în funcție de consumurile electronice stabilite de către reprezentanța Mercedes și însușite de către expertul care a făcut expertiza din decembrie 2014 și a consumurilor pentru instalația de încălzire. Această verificare a scos la iveală diferențe de consum nejustificate de 4.930 litri. Concluzia ce poate fi lesne trasă este aceea că problemele identificate în 2014, privind consumul de carburanți, au fost întâlnite și la controlul din 2016. Probleme au fost identificate și în cazul consumului de combustibil la ambulanțele de tip Dacia. Inspectorilor financiari le-a fost destul de ușor să stabilească acest aspect, pentru că SAJ Neamț a închiriat de la o firmă din Cluj un sistem informatic de localizare și monitorizare a parcului auto. În timpul verificărilor, inspectorii financiari au recalculat consumurile celor șapte ambulanțe Dacia raportate la numărul de kilometri înregistrați în sistemul informatic. Au rezultat distanțe de parcurs nejustificate de 4.533 kilometri. Valoarea abaterilor în ceea ce privește consumul de combustibil a fost stabilită la 24.862 lei.

 Contracte de consultanță supraevaluate

 Probleme deosebite au fost identificate și în cazul achizițiilor de servicii de consultanță în domeniile securității, sănătății în muncă și a situațiilor de urgență. Astfel, în baza unui contract încheiat în luna mai 2014, valabil până la sfârșitul anului, SAJ Neamț a achitat lunar 1.000 de lei Întreprinderii Individuale Bordei V. Adrian, pentru servicii de consultanță în domeniile securității și sănătății în muncă și a situațiilor de urgență. Serviciile au fost procurate prin achiziție directă. Pentru anul 2015, SAJ Neamț a încheiat un alt contract cu același prestator, însă de această a achitat suma de 2.000 de lei lunar.

„Prețul contractului a fost cu mult supraevaluat față de prețul legal, având în vedere că obiectul ultimului contract este identic cu obiectul contractului anterior. Prestatorul nu a depus un efort suplimentar, astfel încât să fie îndreptățit să fie plătit dublu față de perioada anterioară”, se arată în raportul Camerei de Conturi Neamț.

Iar toate acestea au avut loc în condițiile în care, printr-o decizie a managerului interimar, a fost desemnată o persoană la nivel de unitate care să aibă numai atribuții de securitate și sănătate în muncă (SSM). Același lucru s-a întâmplat și la nivelul substațiilor din teritoriu, unde au fost numite persoane din cadrul SAJ Neamț care să vegheze la respectarea normelor SSM. Concluzia Camerei de Conturi a fost aceea că Ambulanța a achitat nejustificat 12.896 lei pentru acest contract de consultanță.

Situația este aproape identică în cazul achizițiilor de servicii de examinare medicală în siguranța circulației. În aprilie 2013, SAJ Neamț a achiziționat de la SC Central Clinic SRL, prin achiziție directă, serviciul de examinare medicală periodică pentru 150 de salariați ce aveau responsabilități în siguranța circulației. Pentru cele 8 luni rămase din 2013, cele două părți au convenit asupra valorii de 12.000 de lei/contract. (80 lei/salariat/8 luni, adică 10 lei/salariat/lunar). În acest preț erau incluse examene medicale (medicină internă, chirurgie generală, oftalmologie, ORL, neurologie etc). În următorii doi ani, respectiv 2014 și 2015, SAJ Neamț a achiziționat aceleași servicii de la același prestator, însă tariful a fost de 130 lei/angajat, adică cu 50 de lei mai mult decât s-a plătit în 2013. Așadar, spun cei de la Camera de Conturi, SAJ Neamț a plătit nejustificat suma de 12.079 lei.

Ambulanță distrusă în accident, reparată pe banii SAJ-ului

 Un aspect interesant, dar și relevant în ceea ce privește grija pe care unii o poartă banului de la buget, îl reprezintă modul în care a fost gestionată o situație generată de avarierea unei autospecializate. Ambulanța înmatriculată NT 14 AMB a fost serioas avariată într-un accident rutier care a avut loc în data de 2 ianuarie 2015. Polițiștii au constatat că vinovat de producerea accidentului este șoferul autoturismului care a intrat în coliziune cu autospecializata SAJ. În astfel de situații, reparațiile sunt suportate de către asiguratorul mașinii a cărui conducător auto a fost declarat vinovat, însă în cazul de față lucrurile nu au stat deloc așa. Devizul încheiat de către SC Panauto SRL a arătat că reparațiile au costat 52.793 lei. O parte din această sumă, respectiv 27.883 lei, a fost suportată de firma de asigurare, iar diferența de 24.910 lei din fondurile SAJ Neamț. În mod normal, cei 24.910 lei ar fi trebuit să fie achitați de către persoana vinovată, iar SAJ Neamț era obligată să facă demersuri pe cale juridică în acest sens. Deși managerului i s-a atras atenția cu privire la aceste aspecte, nu s-a întreprins nicio acțiune de recuperare a sumei.

Lipsuri de inventar în valoare de peste 100.000 lei

În procesele verbale de inventariere din anul 2014 au fost constatate lipsuri de inventar estimate la 109.484 lei (obiecte de inventar – 6.782 lei; 2 aparate medicale – 9.190 lei; 54 stații emisie recepție – 93.565 lei). Reprezentanții SAJ au pus aceaste lipsuri pe seama neidentificării tuturor bunurilor pe teren din cauza lipsei unui responsabil cu gestionarea bunurilor supuse inventarierii. Lipsurile constatate în 2014 nu au fost valorificate, motiv pentru care au fost preluate prin inventarierea din anul 2015. Valoarea, de această dată a fost de 96.276 lei, semn că au mai fost identificate bunuri „rătăcite”.

„Urmare a auditului financiar efectuat la SAJ Neamț, pentru anul 2015, au fost constatate o serie de abateri privind modul de administrare a patrimoniului statului precum și cu privire la execuția bugetului de venituri și cheltuieli, care nu în toate cazurile respectă principiile legalității, regularității, economicității, eficienței și eficacității, fapt pentru care se formulează recomandări pentru fiecare abatere constatată”, se arată în concluziile raportului de control. Recomandările inspectorilor financiari se întind pe trei pagini și jumătate.  

 Daniel MURARU

Citeste si:

 

Dezastru la Ambulanță

 

Exclusiv! Document bombă care ar putea zgudui Ministerul Sănătății

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. valisor 22 martie, 2017 at 14:12 Răspunde

    E bine că am ginit Haosul! Ambulanța e Luciferul lui Eminescu:
    „”Din România Doamne-am apărut
    Și m-aș întoarce-n România.””
    Probabil cei de la Ambulanță nu s-au prins mai demult că nu-l au pe Inventariu pe inventar, care să socotească bunurile, că nu numai găuri găseau ăia veniți tocmai din Neamț, dar ar fi lipsit tot SAJul cu adresă cu tot cu juma’ de Mărăței. Controalele astea sunt bune ca antrenament, ca o „abdatare” cu ce mai e nou în materie de a te scoate, și ce mai e de dispărut din prisaca bugetarului și nu lipsea că nu știau. Și, apropo de bugetari, nenorocitul care a faultat ambulanța trebuie că e bugetar, deci, băgând adânc mâna în buzunar, pentru reparații, normal să nimerească în buget – că doar nu în bugetul lui. Cât despre kilometri… păi unii clienți n-au mai fost găsiți acasă, că erau duși, deci drumul după ei până dincolo și în napoi… cred că iasă socoteala.
    Toate bune și frumoase! cum dealtfel va rezulta și din instanță, că trebuie să treacă și pe acolo cârcoteala, că doar face parte din Urzeala Veceurilor! Și ar mai fi ceva de rezolvat: scoaterea în afara legii a postului de jurist, ba chiar incriminarea ca faptă penală a nelepădării oricărei instituții publice de astfel de obiceiuri mic-burgheze, incluzând instanțele de judecată cu tot cu parchetele lor, dar și reintroducerea pedepsei capitale pentru juriștii prinși pe contrasens.
    Of ș șît! mortală viața în România!

  2. Lenus K 22 martie, 2017 at 15:43 Răspunde

    Haosul nu guverneaza doar Ambulanta, haosul guverneaza intreaga tara. Haosul si hotia. Ma intreb la ce mai foloseste justitia, dreptatea, politia, biserica, cind cuvintele de ordine sunt hotia, reaua vointa, dispretul, deumanizarea si ura care ne macina sufletele. Nu facem altceva decit sa ne furam pe noi. Incetati odata cu aceste hotii! Vreodata o sa platiti pentru ele, chiar daca nu intr-un viitor apropiat! Va intrebati de ce nu avem autostrazi, de ce nu avem turism, servicii medicale de calitate si multe altele? Pai cum sa le avem cind noi furam si ne place ca furam, si vrem mai mult. Nu va e rusine? Nu este nicio noutate faptul ca se fura, de la Ambulanta, de la CJ, de la Spital, de oriunde. Cine o sa raspunda pentru toate acestea? Chiar nu va mai satura Dumnezeu de atita furat? Cite case va trebuie? Cite masini? Citi bani? Ca sa stim si noi cind o sa va opriti cu jaful acesta din institutiile publice! Voi, cei ce faceti aceste fapte, unde traiti? Nu tot aici? Nu tot pe drumurile astea circulati, cu ambulantele astea va duce la spital, nu tot in judetul acesta locuiti, nu tot la spitalul acesta ajungeti prima data? Nu vi se face lehamite de ceea ce faceti cind va uitati in oglinda, cind in jurul vostru e plin de mizerie si saracie? Va raspund tot eu, pentru ca voi nu aveti constiinta! Nu vi se face lehamite, ba chiar va vedeti cool, cind faceti invirteli, v-ati descurcat si de data aceasta. Dar, nu-i nimic, ochii nostri sunt pe voi, pe faptele, pe miinile voastre. Sa nu cereti clementa atunci cind va trebui sa dati socoteala!

  3. Viorel 22 martie, 2017 at 19:52 Răspunde

    Total de acord cu Lenus! Si chiar asa, cind i.om vedea in duba politiei su dusi la pirnaie, acolo unde le e locul, sa declaram zi de sarbatoare. Nu mi.am inchipuit ca voi auzi vreodata din gura acestui popor ca” astia fura, dar mai si dau”! Ca pinalti a furat, dar orasul arata bine, ca a realizat ceva”! Sunteti voi sanatosi mental? NU! Aveti vreo sansa de revenire, voi, ca natie? NU! Succes domnule Muraru si sper ca poate sansa acestui popor sta in oameni ca d.stra!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.