Unic în România! Consiliul Județean Neamț, condus de un voluntar!?

3
294

Elena Baltag Kuzmanovic, personajul despre care se spune că taie și spânzură în Consiliul Județean Neamț, în special când lipsește președintele Ionel Arsene, are contract de voluntariat cu institutia. Informația a fost furnizată joi, 9 februarie, de Direcția de Management a Consiliului Județean Neamț, ca răspuns la solicitarea pe care publicația atacul.ro a făcut-o în data de 31 ianuarie. Deși am solicitat mult mai multe informații cu privire la calitatea pe care Elena Kuzmanovic o are în cea mai importantă instituție a județului, răspunsul primit este unul în doi peri. Ni se comunică sec că: „Între Consiliul Județean Neamț și doamna Elena Baltag-Kuzmanovic s-a încheiat un contract, în temeiul Legii nr. 78/2014 privind reglementarea activității de voluntariat în România”. Am cerut clar să ni se spună și data la care a fost încheiat contractul între cele două părți, dar și atribuțiile pe care le are, conform contractului, voluntarul Kuzmanovic, însă Serviciul de resurse umane nu s-a mai obosit să clarifice și aceste aspecte. Cum răspunsul la adresa noastră este incomplet, așteptăm ca cei de la Consiliul Județean Neamț să vină cu clarificări.

 
Răspunsul Consiliului Județean Neamț cu privire la calitatea pe care o are Elena Baltag Kuzmanovic la Consiliul Județean Neamț:

Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activității de voluntariat în România, cunoscută și sub denumirea de Legea Voluntariatului, care ar legaliza legătura dintre Consiliul Județean Neamț și Elena Baltag Kuzmanovic, are câteva prevederi foarte interesante. Și cum avem niște dubii, mai ales că cei de la Resurse Umane din CJ amână să ne spună când a fost încheiat contractul de voluntariat al Elenei Kuzmanovic, o să încercăm să limpezim noi apele și să ajutăm Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamț în controlul pe care ar trebui să-l facă pe această temă.

La articolul 9 din Legea 78/2014 se spune foarte clar:

(1) Activitatea de voluntariat se desfăşoară în urma unei cereri din partea organizaţiei-gazdă, prin care aceasta îşi manifestă disponibilitatea de a colabora cu voluntari. Organizaţia-gazdă are posibilitatea de a refuza motivat cererea unui candidat de a deveni voluntar, în condiţiile prevăzute în statutul acesteia, în funcţie de tipul de activitate desfăşurată, şi cu respectarea art. 4 lit. c).

(2) Cererea emisă de organizaţia-gazdă persoană juridică de drept public, prin care este manifestată disponibilitatea de a colabora cu voluntari, se realizează printr-un anunţ public.

 

Așadar, în cazul de față, organizația gazdă ar fi Consiliul Județean Neamț care, așa cum spune legea, ar fi trebuit să-și manifeste disponibilitatea de a colabora cu voluntari. Cum se face acest lucru? Ne spune alineatul 2., de unde aflăm că cei de la Consiliul Județean ar fi trebuit să facă un anunț public în care să-și manifeste disponibilitatea de a colabora cu voluntari. Am căutat un astfel de anunț pe site-ul CJ Neamț, însă fără succes. Ori nu există, ori nu am dat noi de el. Revenind la lege, să spunem că ea mai prevede obligativitatea încheierii unui contract de voluntariat care trebuie să fie însoțit obligatoriu de fișa de voluntariat și fișa de protecție a voluntarului. Printre altele, contractul de voluntariat trebuie să conțină și descrierea activităților pe care urmează să le presteze voluntarul.  Fişa de voluntariat conţine descrierea în detaliu a tipurilor de activităţi pe care organizaţia-gazdă şi voluntarul au convenit că acesta din urmă le va desfăşura pe parcursul contractului de voluntariat, iar organizaţia-gazdă, Consiliul Județean în cazul de față, este obligată să ţină evidenţa voluntarilor, a duratei şi a tipului activităţilor desfăşurate şi evaluării voluntarilor, pe baza criteriilor stabilite în regulamentul intern. Suntem foarte curioși să aflăm dacă toate aceste prevederi legale au fost respectate.

Revenind la Elena Baltag Kuzmanovic, ce prestează diverse activități pentru Consiliul Județean Neamț, în baza unui contract de voluntariat, nu ai cum să nu te întrebi dacă în contractul încheiat sunt prevăzute și atribuțiuni de conducere a instituției în perioada în care președintele Ionel Arsene nu se află în localitate. Pentru că oamenii din interior afirmă că Elena Kuzmanovic, „doamna Elena” cum este cunoscută de către angajați, este cea care ia decizii în CJ. Iar asta s-ar întâmpla în condițiile în care ea nu are drept de semnătură, ci doar le “recomandă” șefilor de servicii ce anume să semneze. Ea ar fi cea care face diverse jocuri pe la anumite societăți ale Consiliului Județean, ajungând chiar să ceară unor angajați să demisioneze. Oare în ce calitate face acest lucru? În cea de voluntar? Și ce nevoie ar fi de un voluntar la CJ-ul să conducă instituția, în condițiile în care președintele Arsene are doi vicepreședinți, un administrator special și patru consilieri personali? Oare să nu fie capabil niciunul dintre aceștia să gestioneze treburile la Consiliul Județean Neamț în lipsa lui Ionel Arsene?

 

 „Elena Kuzmanovici nu are nicio calitate în Consiliul Județean. Are doar calitatea că are eticheta pusă pe biroul în care stă cu doamna Bulai. Atâta tot, nu are nicio relație contractuală cu CJ-ul. Nu știu cum semnează oamenii ăștia (n.r. șefii de compartimente), pentru că ea numai dă sfaturi, nu-și asumă nimic. Mulți semnează aiurea, că așa a zis doamna Elena. Există riscuri să faci ceva, pentru că așa a zis „doamna Elena”, după care vine Curtea de Conturi, Poliția și te ia la întreabări. Ce poate să zică un șef de compartiment, că m-a pus „doamna Elena”? O să li se răspundă tot cu o întrebare: cine-i doamna Elena??? De câteva luni bune a venit la Consiliul Județean. Nu a prezentat nimeni ce calitate are. Pur și simplu i se spune doar „doamna Elena”, toată lumea este cu „doamna Elena”. Toți se duc la „doamna Elena”. Ea taie, ea spânzură, ea rezolvă absolut tot, pe tot județul ea e șefă. Nu semnează. Cred că ștampila CJ-ului o are consiliera lui personală și cred că și o semnătură ceva. Mulți sunt nemulțumiți pentru că sunt situații care trebuie să fie rezolvate rapid, ștampilă, semnătură, și se întârzie pentru că cea care deține ștampila ajunge, de regulă, pe la ora 11 la serviciu, ne-a declarat, sub semnul anonimatului, o persoană care gravitează în jurul Consiliului Județean Neamț.

 

Din verificările făcute de atacul.ro, Elena Baltag Kuzmanovic și-a făcut apariția în peisajul Consiliului Județean la sfârșitul lunii iulie 2016, adică după două săptămâni de la instalarea în funcție a lui Ionel Arsene. De aici înțelegem că de mai bine de șase luni, Kuzmanovic prestează servicii Consiliului Județean fără a fi remunerată. Măi să fie? Câți oameni din această țară ar face dezinteresat acest lucru? Adică să mergi aproape zi de zi la o insituție publică, să prestezi diverse activități și să nu câștigi nimic din asta. Sunt persoane dedicate voluntariatului, care merg periodic la casele de copii, căminele de bătrâni, spitale, etc și își oferă sprijinul. Nu credem că vreunul dintre aceștia își permite, de exemplu, să taie și să spânzure prin spitalul unde a mers să îngrijească bolnavii, să le ceară doctorilor sau asistentelor să-și dea demisia, să-i dicteze managerului ce să facă.

Voluntarul este voluntar și prestează, de regulă, acele servicii solicitate de către conducerea unei instituții, nu se substituie acesteia.

Plăcuța cu numele „doamnei Elena” a zburat de pe ușa consilierei Oana Bulai

 În ziua în care atacul.ro a publicat articolul „Cine taie și spânzură în CJ Neamț? Elena Kuzmanovici în „concubinaj” cu cea mai importantă instituție din județ”, am aflat că plăcuța cu numele Elenei Kuzmanovic, de pe ușa biroului în care se află și consilierul Oana Bulai, a dispărut. Acest lucru înseamnă că cineva și-a dat seama de gafa făcută, în sensul că una este să fii consilier personal,  angajat legal, și alta este să fii voluntar.

Am încercat, ieri, să o contactăm pe Elena Baltag Kuzmanovic pentru a clarifica anumite aspecte, atât în ceea ce privește contractual său de voluntar, dar și altele privind activitatea pe care o desfășoară la Consiliul Județean Neamț. Am sunat la numărul de telefon afișat pe site-ul Consiliului Județean Neamț și am solicitat centralistei să ni se facă o legătură la doamna Kuzmanovic. Ne-a răspuns o persoană care ne-a comunicat că doamna Kuzmanovic nu este, că poate fi găsită luni și că nu ne poate ajuta cu numărul dânsei de telefon. Când am întrebat dacă am sunat în biroul Elenei Kuzmanovic, persoana de la celălalt capat al telefonului ne-a spus că nu, ci că ni s-a făcut legătura la „Investiții, buget, infrastructură” (????) Să înțelegem că aria de activitate a voluntarei Elena este reprezentată de zona cu bani a Consiliului Județean Neamț? Sau poate o fi fost o simplă greșeală de ni s-a făcut legătura la „investiții”?.

Dată fiind situația, o somăm pe Elena Baltag Kuzmanovic, dar și pe responsabilii din CJ Neamț să răspundă public la următorarele întrebări:

 

 1. Când a fost încheiat contractual de voluntariat între Consiliul Județean Neamț și Elena Baltag Kuzmanovic?
 2. Ce activități are voie să presteze Elena Baltag Kuzmanovic în baza contractului de voluntariat încheiat cu CJ Neamț?
 3. De unde a aflat Elena Kuzmanovic, care trăiește în București, că instituția Consiliului Județean Neamț are nevoie de voluntari (anunț public pe site, în presă???)?
 4. Cum de-și permite Elena Baltag Kuzamanovic să presteze activitate de voluntariat la Consiliul Județean Neamț, acceptând să nu fie plătită timp de aproape 7 luni?
 5. Îl cunoaște Elena Baltag Kuzmanovic pe Liviu Dragnea, iar dacă da, ce legătură are cu acesta?
 6. Are Elena Baltag Kuzamanovic membri de familie, prieteni, rude sau apropiați care desfășoară relații contractuale cu instituția Consiliului Județean Neamț? Dacă da, despre ce contracte este vorba?

 

 De asemenea, tot public, somăm autoritățile să se implice și să clarifice poziția pe care “doamna Elena” o are la Consiliul Județean Neamț. 

 

Daniel MURARU

 

Citeste si: 

Cine taie și spânzură în CJ Neamț? Elena Kuzmanovici, în „concubinaj” cu cea mai importantă instituție din județ

 

3 comments

 1. constantin 10 februarie, 2017 at 13:59 Răspunde

  ca de obicei arsene este tanar dubios.nu a fost de ajuns ca a adus=o pe bulai,musai mai trebuia o mamuca in loc de tatuc.sau poate dragnea ii stie apucaturile si ia trimis komisarul sa-l tina sub control.dar si asaftei are mari combinatii la bucuresti.e posibil sa fie si mana lui.cred ca cj.neamt are un personal slab pregatit daca se subordoneaza komisarului voluntar.suntem intr-un judet mafiot si e posibil orice.

 2. mihnea 10 februarie, 2017 at 14:37 Răspunde

  Cred ca nimeni nu are nicio indoiala ca situatia este exact asa cum o descrieti. Poate mai rau. Unii spun ca se va face functionar public intr-o comuna (sau a dat deja examen) pentru a deveni prefect. E o varianta vehiculata in cercurile de apropiati ale conducerii CJ.

 3. radu gheorghiu 10 februarie, 2017 at 15:38 Răspunde

  Ce fel de ‘ voluntar” care presteaza in folosul cumunitatii ( dat fiind ca CJ este o institutie publica ) este distinsa doamna daca nu poate fi contactata pe telefonul afisat pe site-ul institutiei publice in cadrul careia presteaza?
  Distinsa doamna probabil vrea sa impartaseasca direct celor de la CJ Neamt din vasta experienta de vinzari Zepter si mai ales din vasta experienta a unui megaproiect de formare profesionala prin care a scos pe banda rulanta frizeri , cofetari , bucatari si tot felul de astfel de meseriasi pentru necesarul pe urmatorii 50 de ani in zona Vaii Muntelui Neamt !Probabil le impartaseste celor de la Directia de Proiecte si Programe de Dezvoltare Judeteana -Serviciul Programe Europene din vasta experienta facind mari economii bugetului CJ prin neapelarea la sercvicii de consultanta de specialitate in domeniul accesarii de finantari din fonduri europene pentru proiecte la nivel judetean .Apreciem spiritul filantropic , total dezinteresat al distinsei doamne dar vreau sa atrag atentia ca oricita disponibilitate si bunavointa ar exista din partea uneor persoane , proiectele se realizeaza cu specialisti bine platiti , onesti si cu o expertiza dovedita in domeniu .Asa sa ne ajute Dumnezeu !

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.