Corupția și incompetența ucid! Afacere de 1.000 euro/ml de gabion

3
544

Fenomenul de zăpor, care apare aproape în fiecare iarnă pe râul Bistrița, când după o perioadă cu temperaturi ridicate se încălzește brusc, este unul bine cunoscut. Nu l-a adus așa zisa democrație de după 1989! Locuitorii din comunele limitrofe râului Bistrița se confruntă cu el de multă vreme. 

 

Ei bine, ceea ce puțină lume mai știe sau își aduce aminte, Ceaușescu avea în plan să rezolve această situație prin execuția unei lucrări hidrotehnice complexe. Iar apariția în comuna Poiana Teiului a unei sucursale a societății Hidrotehnica SA avea, printre altele, „țintă” zăporul. Numai că dupa Revolutie a venit prăpădul. Cei care au ajuns la putere după 1989 și-au amintit de zăpor doar atunci când acesta a devenit un real pericol, deseori nenorocind familii. Să ne amintim doar de episodul din anii 2000, când o dislocare a ghețurilor de pe râul Bistrița s-a lăsat cu victime omenești, dar și cu pagube materiale importante. De fiecare dată, după nenorociri, autoritățile au ieșit public cu tot felul de declarații sforăitoare. Din nefericire, nimic bun nu s-a întâmplat. Bani nu au fost alocați, iar oamenii trăiesc clipe cumplite, mai ales în perioadele în care temperaturile crescute brusc topesc gheața de pe Bistrița. Nu sunt bani! Asta spun de fiecare dată cei care ar trebui să se gândească la cei expuși acestui fenomen. Însă, spunem noi, bani sunt, însă nu le mai ajung lor. Pentru că dacă cineva ar fi fost într-adevăr interesat, situația ar fi fost rezolvată. Și nu cu bani mulți, așa cum au gândit-o hidrotehniștii, ci cu bani mult mai puțini. Însă, cum poți să amâni rezolvarea unor astfel de probleme deosebit de grave? Prin promisiuni neonorate!!! Cine să vină în susținerea ideii lui Valerian Ciaglic, fost hidrolog principal șef la Stația Hidrologică Piatra Neamț? Toți cei care au „studiat” ideea lui Ciaglic, și ne referim aici la autorități, privind rezolvarea problemei zăpor, nu au dat doi bani pe ea. Și nu că nu ar fi fost bună, ci că pur și simplu nu a existat interes. Pentru că, veți vedea, interesul celor care ar trebui să se implice este cu totul altul. 

Specialistul Cialig si ideea sa 

În iarna lui 2010, specialistul Cialig și-a prezentat ideea (atenție, gratuit!) autorităților județene de la acea vreme. În decembrie 2010, când zăporul amenința așa cum o face și acum, Ciaglic s-a întâlnit cu prefectul de atunci, Mihai Archip, și cu conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgențe, cărora le-a prezentat planul său pentru a rezolva problema zăporului. Soluția prezentată de Valerian Ciaglic presupune reducerea cantității de naboi, prin creșterea temperaturii apei râului în anumite zone. Apa care se infiltrează în subteran și se întoarce înapoi în albie poate realiza această creștere de temperatură. Ciaglic a prezentat si cum se poate face acest lucru, respectiv prin ridicarea unor praguri transversale cu înălțimea de 3,04 metri, pe fundul albiei Bistriței, în zonele cu pierderi de apă de pe Bistrița. Pragurile ar avea rolul de a amplifica fenomenul natural de infilitrare în subteran. În aceste condiții, temperatura apei ar urma să crească și ar fi anulate condițiile de formare a gheții de fund. Pentru a fi pusă în practică, ideea lui Ciaglic ar fi necesitat costuri reduse, însă nimeni nu s-a arătat interesat de ea. Spusele specialistului au fost ascultate de prefect, dar și cei de la ISU Neamț, însă suntem convinși că ideea a fost uitată rapid. Nimeni nu a spus oficial dacă ideea lui Valerian Ciaglic este proastă sau nu. Poate că cei de la Apele Române nu au avut bani pentru a face un experiment. Durerea este că cei de la Apele Bazinale Siret, de exemplu, care ar trebui să se implice în rezolvarea acestor probleme, au bani pentru alte lucrări. Lucrări pentru firmele apropiate celor care sunt la guvernare. Ce mai conteză soarta oamenilor expuși fenomenului de zăpor, când poți tu, politician, să te îmbogățești fără muncă?

 

Rețetă de sifonat banul public pe spatele sinistraților

 

Prăpădul din noaptea de Revelion a anului 2002, când ghețarii de pe Bistrița au făcut prăpăd în comunele Poiana Teiului și Borca, a fost folosit la maximum de puterea politică de la vremea respectivă, pentru a îmbogăți pe unii și pe alții. După nenorocirile făcute de zăpor, mai marii PSD-ului din acea vreme au luat cu asalt localitățile afectate, promițând fonduri pentru consolidarea râului Bistrița, dar și a afluenților. S-a aprobat și o Hotărâre de Guvern în acest sens, prin care au fost alocate 50 de miliarde de lei vechi din Fondul de urgență al Guvernului. Mulți au crezut că situația în zonă se va rezolva, însă s-au înșelat. Fondurile alocate au fost insuficiente. Suma acordată nu a ajuns decât pentru construirea a câtorva sute de metri liniari de diguri. Este vorba de renumitele gabioane care reprezintă niște diguri din piatră acoperite cu plasă de sârmă și cu grilaj din fier beton.

Au fost alocate 17,1 miliarde de lei pentru aceste lucrări de consolidare. Comunei Borca i-au fost alocate 4,4 miliarde de lei, bani care nu au ajuns decât pentru construirea a 120 de metri liniari de dig. Mai exact, firma Vega 93 Galați, al cărui patron era bun priten cu Petru Lificiu, ministrul Apelor la acea vreme, a cheltuit aproximativ 1.000 de euro pentru construirea unui metru liniar de dig. Enorm, spun constructorii, mai ales că materia primă, piatra, a fost luată din albia râului. Efectiv, firma prietenă a ministrului pesedist a investit doar în salariile muncitorilor și în plasa din sârmă. Dureros este că gabioanele au nu au rezistat nici 3 ani, fiind luate de ape la puțin timp după ce au fost montate. Cam așa s-au implicat autoritățile în rezolvarea problemei create de zăpor. De câte ori au avut ocazia, nu au făcut altceva decât să aloce niște bani, de multe ori sume exorbitante, pentru amicii lor sau ai partidului din care făceau parte. Așadar, fenomenul de zăpor revine periodic spre bucuria unora care fac, de ani buni, bani mulți pe spatele locuitorilor din zonă.

Daniel MURARU

 

 

3 comments

 1. valisor 9 februarie, 2017 at 17:27 Răspunde

  Ăăăăă! Îmi vine să fug în pădure! Iar vin printre rânduri vești proaste dinspre Borca?!
  Eu nu știu câtă răbdare pot avea oamenii ăia, de nu-și echipează odată vorba cu furci și topoare și să vină la Primărie să slobozască un ultimatum convingător. Nu, nu la primăria de acolo! că acolo nu e cu folos. Aici, la Piatra! E aici un platou larg, fără niște căsuțe. Ar urma să vie și jandarmii la întrunirea de mulți ani de la nemaicăderea comunismului și, făcându-le un “pa!” din deget, sunt niște scări pe care se coboară fix la CJ. Ard de nerăbdare să-l văd pe Neluțu mergând cu mesajul la Bucale, să le tragă, lui Dragnea și celuilalt bulumache, câte un colțun în gură, că Nelu e băiat bun, doar că nu știe încă de ce parte a legii să se așeze, deși a văzut ce-a pățit Pinalti, care și el ar fi fost un bun gospodar dacă n-ar fi ieșit de pe carosabil. A nu se înțelege că mi-ar fi simpatic Arsene! nu, dacă l-aș prinde în corzi l-aș bate până ar căca sânge, dacă nu s-ar apăra deloc și să mă stâlcească el pe mine, dar zic așa… că am eu mare încredere în spiritul de om tânăr care știe să poată face stânga-mprejur.
  Deci, de la daci ceva-ceva?

 2. Mircea 9 februarie, 2017 at 20:59 Răspunde

  Cred ca ar trebui sa mergeti la Luminis, Piatra Soimului sa vedeti miliardele cheltuite de primarie pe indiguiri facute cu sarma si patent de catre Aqua Parc SRl a lui Vlasie Ginel, care l-a prima ploicica de anul trecut a fost maturata. Dupa aceea primaria a mai cheltuit cateva miliarde pt a inlocui partea luata de ape cu betonul aceleeasi Aqua Parc , insa se poate observa lucrarea facuta in graba si de proasta calitate.

 3. ***** 10 februarie, 2017 at 02:50 Răspunde

  Deci! Inainte de a interveni ICH sau ACH sau cum s-a mai chema acum NU ERAU PROBLEME cu cursul apei Bistrita . Au modificat cursul albiei ceea ce a dat nastere la acest fenomen de zapor. Daca ACH terminau proiectul ala din vremea lui Ceausescu , nu mai era nici o problema ! S-a calculat cam cate praguri ar fi trebuit facute ? ei? Vreti sa stiti cat costa un metru de dig din piatra? Nu vreti sa stiti !!!

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.