CINE ESTE VINOVAT PENTRU „VIOLUL” DE LA LICEUL BORCA?

9
1111

Cazul înregistrat la sfârșitul săptămânii trecute la Grupul Școlar „Mihail Sadoveanu” din Borca, când o adolescentă, elevă în clasa a X-a, a fost siluită de un coleg chiar în sala de clasă, este investigat de directorul unității de învățământ. Deși noi ne-am fi așteptat ca și directorul să facă obiectul unei anchete disciplinare a Inspectoratului Școlar, pe motiv că violul a avut loc în școala pe care o conduce, lucrurile nu stau deloc așa. La Inspectoratul Școlar Județean Neamț, episodul sexual este văzut cu totul altfel, iar vinovatul se pare că a fost deja identificat: profesorul de tehnologie care nu și-a mai ținut ora, permițându-i astfel elevului de 16 ani să o abuzeze sexual pe colega sa. Contactat de atacul.ro, inspectorul general Viorel Stan s-a abținut în a face comentarii cu privire la cele întâmplate la Liceul Borca, precizând că o să-și expună un punct de vedere în momentul finalizării anchetei de către directorul Amariei, lucru care ar trebui să se întâmple în cursul zilei de mâine. Cert este că luni dimineață un inspector școlar s-a deplasat la Borca unde s-a informat cu privire la cele întâmplate și… cam atât.

„Evenimentul având loc într-o unitate școlară, trebuia să vedem despre ce este vorba. În acest sens, doamna inspector Laiu s-a deplasat luni dimineață acolo, s-a informat, a stat de vorbă cu directorul căruia i-a reamintit obligațiile pe care le are și pașii pe care trebuie să-i urmeze într-o astfel de situație. Însă ancheta efectivă o realizează directorul unității școlare și efectiv Comisia de disciplină și etică. De ce? Pentru că profesorul respectiv, care este cauza efectului, nu este angajatul inspectoratului, este angajat cu contract al școlii, are semnat un contract cu directorul. Domnul director a declanșat ancheta care va fi finalizată mâine. Tot mâine vom fi și informați de către director asupra evenimentelor și asupra rezultatului anchetei, iar domnul profesor, care va fi incriminat într-un fel sau altul, are dreptul să depună contestație la Comisia de disciplină a inspectoratului. Aceasta este implicarea inspectoratului într-o astfel de situație. În ceea ce privește părerea mea, în calitate de inspector general, cu privire la cele întâmplate la Borca, mă voi pronunța după ce vom avea rezultatul final al anchetei”, a declarat „generalul” Stan.

Cum pe partea administrativă lucrurile sunt aproximativ clare, din declarația inspectorului Stan înțelegând că vinovat în toată povestea de la Borca este profesorul de tehnologie în ora căruia s-a produs incidentul, ar mai rămâne partea penală a acestei povești. Însă și aici se pare că lucrurile sunt rezolvate, în sensul că ultimele informații pe care le avem arată că victima și-ar fi retras plângerea penală. Însă dosarul nu a fost soluționat, iar fata se poate răzgândi și reveni asupra declarației în orice moment.

Cert este că eleva și-a sunat mama vineri, 13 ianuarie, puțin după ora 11.00, spunându-i că a fost violată de un coleg în sala de clasă. Femeia a declanșat iureșul, fiind sesizată atât Poliția, cât și conducerea liceului. Primele date au arătat că agresiunea sexuală s-a petrecut în timpul orei de tehnologia prelucrării lemnului pe care profesorul nu a mai ținut-o. În aceste condiții, elevii au plecat care încotro, unii la plimbare prin centrul comunei, iar alții au rămas în zona liceului. În tot acest timp, colega lor era abuzată sexual în sala de clasă. Indiferent de care va fi soluția anchetei directorului liceului, dar și a organelor de cercetare penală, un lucru este sigur, respectiv că, în anul de grație 2017, într-un liceu din România, doi elevi au întreținut relații sexuale în sala de clasă, în timpul unei ore pe care profesorul nu a mai avut chef s-o țină.

D.MURARU

 

Citeste si:

VIOLUL ȘI FRAUDA, „SPECIALITATEA CASEI” LA LICEUL BORCA

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

9 comments

  1. valisor 19 ianuarie, 2017 at 19:02 Răspunde

    Dintr-un articol de mai dinainte am reținut că, această școală, din parohia aceluiași dom’ gheneral Socratițe, le are cu sexul și în pe-ale logicii. Deci, pe același algoritm, dacă tata la fata ar merge la crâșmă și l-ar înghesui pe tata lu băiatu cu un viol cu țapina în unde s-o nimeri, vinovat ar fi tot profesorul de lemne că a chiulit și de la „ședința cu părinți”.

  2. Costel. 20 ianuarie, 2017 at 09:18 Răspunde

    Intr-o jungla din Romania un maimutoi a amimutit o maimutica. Tribul nu a miscat nici o ureche, dar presa s-a (****) pe ea! Asta e de fapt stirea.

    • valisor 20 ianuarie, 2017 at 12:35 Răspunde

      Dă-mi voie să te contrazic, în mică parte, în mică pentru că în mare măsură ai dreptate.
      Petrecania care s-a întâmplat acolo, în acel ținut, nu uitat de timp, ci întors la vremea viețuirii în copaci în puterea necruțătoarei istorii care s-a așternut ca o glaciațiune peste noi, ar fi, dacă ar fi să echivalăm, echivalentul, „într-o societate civilizată”, a unei banale vorbe spusă mai răstit și care să nu fie amenințare sau înjurătură. Da, un eveniment neieșit din comun relativ la cât semnifică în „tradiții” strict locale.
      Trăim totuși într-o țară, pe care am denumit-o greșit în zăpăceala prea multor războaie, din care doar noi am înstrăinat bucăți atunci când fix cei pe care îi acuzăm căutau să o facă mare (paradox pe care nu mă pricep să-l înțeleg), țară organizată nu ca ceată, ci ca stat care trebuie că este unitar, adică cu aceleași legi, cu aceleași obiceiuri, cu aceeași cultură, cu aceleași toate celelalte pis’ tăt locu.
      Nu avem la dispoziție milenii să ne prindem din urmă. Aici intră în scenă PRESA. Puterea ei în Stat este putere peste putere, pentru că poartă sacra responsabilitate a puterii formatoare care este ea și nu prea știe, iar dacă, în străfundurile noastre suntem neînchipuit de formați și suntem, media cea iute și larg comunicătoare e calea să ne dezmeticim tocmai despre acele adâncimi semețe care suntem.
      Din nefericire mult e bârfa și urâtă-i mare parte a presei care știe lua cu japca; exact ca pe cazul acestui subiect. Știind că atacul.ro a pornit știrea cu exclusivitate, urmărind toate articolele pe acest subiect, nu poți să nu observi valoarea profesională în relevarea a cel puțin cinci (doar atâta a bătut ochiul meu) valențe din și în legătură cu fenomene care ar trebui tare să ne doară măseaua. O jalnică largă parte a presei, cu nesimțire a preluat de aici subiectul, fără deci a indica sursa, dar ce e mai de nici n-am cuvinte, e neînțelegerea, de către acești puturoși, a valorii a ce-au furat și au vândut sa-i zic jenant de ieftin, cititorilor lor care nici nu prea înțeleg pe ce vocale se pune accentul, aruncând un subiect de lob frontal în tomberonul lor de bârfe; dacă preiei, hai că nu e o supărare așa mare să nu citezi sursa, dar măcar îmbogățește cu podoabele pe care trebuie să știe a le făuri un ziarist-bijutier profesionist. Ajungem să citim la tot colțul străzii pentru fumători și tot ce ni se leagă e că la Borca s-a întâmplat o banalitate, că atât de nimeni suntem și ne-am împăcat cu a fi nimic și ne scapă tocmai că nu atât ce s-a întâmplat „în junglă” e despre care se vorbește în propoziție, că nu atât cei doi tineri sunt violata și violatorul, cât dar cine sunt adevărații criminali, de-atâta că noi, ăștia care n-am prea învățat citi de nu mai știm că ora nu se ține, că școală deci nu se face, suntem cel mai violați (și când „ne masturbăm” tot sub formă de viol ne-o facem).
      Nu e că nu-i așa, că așa-i, ba încă mult mai așa, dar mă opresc, că mă doare-n stânga după alegerile astea ultime și mă tem, dar nu mi-e frică, de vreo ceva pe la stomag.
      Asta-i părerea mea despre ce probabil doar mi se năzare.

        • valisor 21 ianuarie, 2017 at 09:34 Răspunde

          Moșule, înainte de a-și pierde corbul brânza, tot poporul a apucat a se gini că cât de bulumac e insul și asta doar din graiul vulpii. Schimbă atitudinea, păcălește-o „dialectic”, că, la cât ești de cenzurat, ard să aflu cine te-a supărat așa de rău, pe cine ai de tăbărât cu „maxime”. Te rog, exprimește-te cumva, să-mi satisfaci și mia curiozitatea!

          • Bucur Ionut 22 ianuarie, 2017 at 12:40

            Cenzura e pentru ca spun adevaruri pe care un ziarist informat dintr-o singura sursa nu le poate accepta iar un caz ca al tau nu le poate intelege.

            Admin.: Ce le stii tu pe toate!

  3. Bucur Ionut 22 ianuarie, 2017 at 13:54 Răspunde

    Nu le stiu pe toate, doar sunt deranjat ca la presa ajung de multe ori lucruri total neadevarate, trunchiate sau exagerate. Stiu deasemenea comportamentul abuziv al fostului meu profesor, al carui nume nu merita pronuntat și felul modest si cinstit de a fi al actualului director. Poate tocmai aceasta i-a atras ura. Uneori oameni care nu reusesc sa se asemene cu cei buni isi fac un scop din a-i improsca cu noroi pe acestia. Ma deranjeaza ca la fiecare lucru rau sau zvon despre Borca se cere demisia. Daca si directorul acesta isi da demisia s-a dus naibii si invatamantul din comuna in care ma intorc cu atata dor si drag de cate ori timpul si timpurile ma lasa. Incercati domnule Muraru sa stati macar o data de vorba cu dumnealui fata in fata si cu alti profesori si elevi de acolo si veti vedea ca la Borca nu e nici jungla, nici oameni care isi urmaresc doar propriile interese.

    • Lup Uleasa 22 ianuarie, 2017 at 18:05 Răspunde

      Adica, BAI IONUT, mai stiu un unul, in paranteza fie spus, despre care tot aici am citit, mai pe la inceputurile ziarului, sa inteleg ca fara directorul actual al liceului, dupa cum spui, s.a dus dracu’ invatamintul din Borca? Tin sa te contrazic cu vehementa. La Borca sunt profesori de mare valoare si datorita lor sunt performante, atunci cind sunt! Daca un singur om, fie el director, reprezinta invatamantul in Borca, e grav! Asta inseamna ca minimalizezi munca si daruirea celorlalte cadre didactice. Insa, trag concluzia ca esti subiectiv, si asta probabil datorita gradului tau de rudenie cu directorul, ori a altor legaturi cu acesta. Dar, daca tot spui ca esti departe si vii acasa uneori, atunci lasa.ti parerile pentru comunitatea in care traiesti. Nu da bine sa fii viteaz pe … internet! Hai acasa, vezi cum stau treburile si implica.te apoi! Doar asa poți fi veridic!

      • Bucur Ionut 22 ianuarie, 2017 at 20:03 Răspunde

        E adevarat ca exista profesori dedicati, i-am cunoscut si am fost indrumat de ei, dar daca si acestui director i se provoaca lehamitea ma intreb care dintre profesorii buni ar mai accepta sa riste sa fie facuti albie de porci de catre unii si altii, poate doar celui caruia refuz eu sa-i pronunt numele, „taticul” care intre noi fie vorba nu face parte din categoria celor buni.
        PS. Nu am nici o legatura cu directorul inafara de respectulpe care-l port, lui si multor alti profesori de la Borca.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.