CINE SUNT ȘMECHERAȘII LUI PINALTI, LOVIȚI ÎN MOALELE CAPULUI DE DNA

3
513

Au rămas fără protecție, iar acum vor da explicații în fața instanței de judecată. Valentin Handaric, Viorel Măstăcăneanu și Mihai Negură au calitatea de inculpați într-un dosar privind fraude cu fonduri europene. Dar cine sunt cei trei mușchetari? Nimeni alții decât șmecherașii lui Pinalti, fostul primar al orașului Piatra Neamț timp de două mandate și jumătate, un edil care a înglodat municipalitatea în datorii pentru mulți ani de acum înainte. Iar dacă Pinalti este după gratii, unde ispășește o pedeapsă de 6 ani închisoare în dosarul „Microsoft”, locotenenții săi au rămas în libertate. Deocamdată, s-ar putea spune, pentru că DNA-ul a luat în cătare și oamenii care l-au servit ani și ani de-a rândul. Ce-i drept, pentru puțin și cam târziu, pentru că vorbim de o afacere de ordinul sutelor de mii de euro derulată, atenție, în urmă cu 10 ani, când tot ce mișca în țara trebuia să aibă aprobare de la puterea portocalie. Valentin Handaric, Viorel Măstăcăneanu și Mihai Negură au fost cândva pe cai mari, fiind considerați oameni ai puterii PDL-iste de care nicio autoritate a statului nu se putea atinge. Afirmația o vom proba cu documente, ca de obicei.

Handaric, protejat de Popescu-omul lui Pinalti

Valentin Handaric a fost omul de încredere a lui Gheorghe Popescu care, la rându-i, îi ciugulea din palmă celui poreclit Pinalti. Fost mare liberal, Popescu a intrat în 2004, la braț cu Pinalti, în Primăria Piatra Neamț. La acea vreme, Popescu era director economic la News Star SRL, firmă la care Handaric deținea calitatea de acționar majoritar si administrator, iar înainte de asta a fost adjunctul la Direcția de Finanțe Neamț. Se pare că în timp ce deținea această funcție s-a împrietenit cu Pinalti, iar prietenii știu de ce. După ce a fost viceprimar, după 2004, la Piatra Neamț câteva luni, Gheorghe Popescu a luat calea Capitalei, unde Pinalti avea nevoie de el. Popescu a fost sef la Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), dar și director la Agenția Națională pentru Fondul de Mediu (AFM), funcții plătite mai mult decât bine. Dar asta conta mai puțin, pentru că cele două agenții învârteau fonduri de ordinul zecilor de milioane de euro. Ajuns la București, Popescu nu l-a uitat pe cel care i-a dat, într-un moment al vieții, o bucată bună de pâine, respectiv Valentin Handaric. Așa se face că prin 2008, Handaric ajunge să fie consilier personal al directorului Agenției Fondului pentru Mediu, adică al lui Gheorghe Popescu. Probabil, că cel din urmă și-a plătit o „datorie” mai veche față de cel la care lucrase o bună perioadă de timp. Firma New Star SRL, la care Handaric este administrator si actionar  majoritar, a returnat suma obținută ilegal de la SAPARD, mai puțin penalitățile. În acest moment, societatea se află în procedură de reorganizare, iar lichidatorul Elva Cont a întocmit un raport privind cauzele care au dus firma în această situație. Credem că este de prisos să mai amintim de ce Poliția, de exemplu, nu s-a sezizat în urma acestui raport al firmei de lichidare, pentru că ceea ce au facut cei de la New Star SRL are un serios iz penal. Active subevaluate și vândute cu puțin timp înainte ca firma să intre în reorganizare, dar și alte aspecte, toate sunt menționate în raportul Elva Cont. Cum poți să vinzi un autoturism Audi care figurează cu o valoare de inventar de aproape 10.000 de euro, cu doar 10.000 de lei, aflați din materialul de mai jos:

New Star desch proced si numirea si termen pt rap cauze

Măstăcăneanu, omul responsabil cu „mașina de spălat” bani de la FC Ceahlăul 

Despre Viorel Măstacăneanu s-a tot scris, el fiind unul dintre oamenii cu care Gheorghe Ștefan s-a aflat în relații excelente. Măstăcăneanu nu a plecat la București, probabil Pinalti considerând că este mult mai folositor la Piatra Neamț. Deh, fostul primar de Piatra Neamț avea nevoie de o persoană de încredere care să-i supravegheze afacerile și în județ. Măstacăneanu a avut mare grijă de afacerile lui Pinalti, inclusiv de „mașina” de spălat bani – FC Ceahlăul Piatra Neamț. Clubul de fotbal a fost condus ani la rând de Măstăcăneanu, iar afacerile derulate prin club au fost prolifice pentru el și buzunarele celui care acum este la pușcărie. Măstăcăneanu este cercetat și în alte dosare penale, aflate în lucru la DNA, iar în acest sens amintim doar interesul manifestat de DNA pentru sponsorizările făcute către echipa de fotbal de anumiți agenți economici. Se spune, pentru că de probat nu a probat nimeni până în prezent, că FC Ceahlăul era sponsorizat de firme care primeau bani de la bugetul județean și local. Adică, orice firmă care primea o lucrare plătită cu bani publici trebuia să dea “dreptul”, pardon, sponzorizarea la FC Ceahlăul. Din club, banii erau scoși ușor: contracte false cu jucători sau umflate, facturi de la tot felul de firme, etc. Și uite așa, parandărătul ajunge în buzunarele pungașilor printr-o schemă așa zis legală. Măstacăneanu mai este cercetat și pentru modul în care FC Ceahlăul a obținut sume importante de bani de la bugetul județean și bugetul local. Că Măstăcăneanu nu a fost întrebat, cel puțin până în acest moment, de alte afaceri, nu este problema noastră, ci a DNA-ului. În acest sens, amintim doar afacerea cu un spațiu ce a aparținut societății Parking SA. Spațiul respectiv, situat în centrul orașului Piatra Neamț, a fost închiriat la un preț de nimic de o firmă a lui Măstăcăneanu. Ulterior, cel din urmă a subînchiat spațiul pe bani grei unei bănci comerciale. Cu banii obținuți de la bancă, Măstăcăneanu a cumpărat spațiul de la Parking SA, iar acum se bucură de o chirie lunară substanțială. Despre Mastacăneanu ar mai fi multe de spus, însă în ritmul în care cercetează DNA este posibil să aflăm de aceste șmecherii peste zeci de ani.

CNSAS: Negură a fost informator al Securității

Mihai Negură, al treilea personaj trimis în judecată de DNA, este un fost apropiat al lui Pinalti. Negură a fost consilier județean, iar relația sa cu Pinalti s-a răcit după ce CNSAS a confirmat că a fost colaborator al Securității. Însă nu credem că acesta a fost motivul răcirii relației dintre cei doi, mai ales că și Pinalti a fost găsit prin arhivele CNSAS. Numai că ,dacă în cazul lui Pinalti, membrii CNSAS au stabilit că acesta nu a făcut poliție politică, altfel au stat lucrurile în cazul lui Negură. Acesta a dispărut subit de pe scena politică nemțeană în anul 2010, atunci când a renunțat la funcția de consilier județean fără a oferi nicio explicație. Ulterior s-a aflat și motivul, Negură fiind nevoit să se retragă din viața politică din cauza trecutului său de   dinainte   de   1989.  Consiliul   Național   pentru   Studierea   Arhivelor Securității (CNSAS) a   găsit   documente   care   atestă   calitatea   lui   Negură   de colaborator   al   fostei   Securități. Curtea   de   Apel a constatat, definitiv și irevocabil, calitatea de colaborator a lui Negură. Acesta s-a apărat în fața judecătorilor spunând că a fost șantajat să semneze angajamentul cu Securitatea în anul 1984, la puțin  timp după ce a fost prins pe aeroportul din Moscova, având asupra sa bijuterii din aur. Însă ce a făcut Negură înainte de 1989, puteți citi aici sentința Curții de Apel București:

MIHAI NEGURA

Înainte de ieși din politică, firma lui Negură a avut   contracte   super avantajoase cu   statul.   În  anul 2008, societatea sa a câștigat o licitație organizată de Agenția Națională pentru Locuințe pentru reconstrucția caselor afectate de inundații. Valoarea contractului a fost de 4.488.770 lei, societatea lui Negură livrând peste 6.000 de metri cubi de cherestea pentru construirea imobilelor celor afectați de calamitati.

Așadar, dacă analizăm comunicatul DNA-ului, ne dăm seama că cei trei au fost doar puțin deranjați de procurori, iar asta s-a întâmplat foarte-foarte târziu, adică la zece ani de la comiterea presupuselor fapte.

COMUNICATUL DNA Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților HANDARIC VALENTINMĂSTĂCĂNEANU VIOREL și NEGURĂ MIHAI, administratori ai unor societăți comerciale din județul Neamț, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:  În perioada 2006 – 2007, inculpații Handaric Valentin, Măstăcăneanu Viorel și Negură Mihai, în calitate de administratori ai unor societăți comerciale din județul Neamț, au implementat câte un proiect denumit „Investiții pentru îmbunătățirea prelucrării primare a lemnului – utilaje pentru gaterarea buștenilor, tocarea și brichetarea deșeurilor” finanțat prin fonduri S.A.P.A.R.D. Cei trei inculpați au folosit cu rea credință documente și declarații false, inexacte, ce au fost depuse la Agenția pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit care au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei totale de 855.607 lei, fonduri nerambursabile S.A.P.A.R.D., pentru fiecare proiect în parte. Cele trei proiecte au fost identice, iar procedura de evaluare a ofertelor pentru achiziționarea liniei tehnologice pentru gaterarea buștenilor a fost pur formală, selecția ofertelor fiind aparentă. Astfel, cei trei beneficiari au depus la Agenția pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.) oferte de la aceleași societăți din Italia (5 oferte) și România (o ofertă), iar invitațiile de participare la procedura și ofertele primite sunt identice. Inculpatul Handaric Valentin s-a ocupat efectiv de procedura de achiziție – solicitarea și primirea de oferte – atât pentru societatea a cărui administrator era cât și în numele celorlalți doi beneficiari. În cauză, Agenția pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.), în prezent Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.), s-a constituit parte civilă în procesul penal împotriva inculpaților cu sumele reținute ca prejudiciu, la care se adaugă accesoriile fiscale prevăzute de legislația în vigoare, calculate de la data efectuării fiecărei plăți până la data efectuării plății integrale a debitului. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț. 

Daniel MURARU

3 comments

  1. valisor 12 ianuarie, 2017 at 18:19 Răspunde

    Vreau să trag un semnal de alarmă. Dacă DNAul nu se-astâmpără, s-ar putea să urmeze o drastică depopulare a Piatra Neamțului. Ș-așa nu prea suntem habotnici de muncă, dacă ne mai și împuținăm…

  2. constantin 13 ianuarie, 2017 at 08:59 Răspunde

    sa nu uitam ca ghita popescu toata tineretea a lucrat la gospodaria de partid.permanent era bagat in combinatii iar cel care la dus la cel mai inalt nivel este stefan.acest om era un adevarat cameleon;pe deoparte poza ca un finantist profesionist iar pe cealalta parte nu i erta nimic privind veniturile colaterale.pe cei cu care a colaborat in tinerete nu-i refuza direct dar nici nu-i ajuta cu nimic.handaric s-a trezit in anul 1990 cu tot patrimoniul cap borlesti luat cu japca de fratele sau ioan care peste noapte a devenit mare lider fsn.cu toate ca peste 200 de familii trebuia sa primeasca padurea razaseasca de 2500 ha handaric ca reprezentant al comisiei comunale de retrocedare a refuzat acest lucru.dupa ce lua un sprit urla in primarie ca el nu da padurea.in tot acest timp la fosta ferma zootehnica de la borlesti a instalat gatere si s-a apucat de taiat padurea.nimeni nu putea face control fiindca gaterele erau in marginea padurii la ursati-nechit.de acolo a inceput obtinerea de bani la negru necesari de un pokar cu stefan specialist in poker era valentin care cutreera turcia vanzand ce se putea jefui in romania.trebuie de asemenea mentionat ca negura si mestacaneanu dictau in licitatiile de la directia silvica neamt.se poate foarte usor verifica cate sute de mii mc.lemn au luat cei doi la un singur pas.ceilalti muritori trebuia sa suporte diferenta pentru 7-8 pasi.mestecaneanu organiza intalniri cu cei inscrisi la licitatie la restaurantul sau rustic si facea cunoscut ce partide doreste sa liciteze , atentionandu-i pe ceilalti ca daca ii face concurenta trimite fiscul si le inchide activitate.practic aceste licitatii pentru cei doi era o forma legala de praduiala.chiar daca corpul de control a sesizat despre aceste abuzuri toti au tacut.si trimiterea lor in judecata e o perdea de fum fiindca ei au obtinut zeci de milioane de eu.si acum se pune problema de un mizilic.si aceasta este o activitate de albire a infractorilor.curios este si faptul ca directia silvica a renuntat la publicitatea licitatiilor si mai ales la adjudecare tocmai pentru a nu se mai cunoaste aranjamentele facute.

  3. Un alegator 15 ianuarie, 2017 at 14:38 Răspunde

    Oare cat a fost Humulescu Manuel sef la DNA Bacau de ce Pinalti si acolitii lui zburdau nestingheriti? Potrivit unor zvonuri, pentru care nu bagam mana in foc, Pinalti ar fi pus un pic umarul la ascensiunea lui Humulescu la DNA tocmai pentru a asigura linistea baietilor dar repet nu putem baga mana in foc pentru asemenea zvonuri.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.