Profesorul Năstăselu: „DE CE ACCEPTĂ ROMÂNII CA ACEASTĂ PLEAVĂ POLITICĂ SĂ SE CAȚERE PE CADAVRELE TINERILOR ASASINAȚI ÎN DECEMBRIE 1989?”

3
90

 

22 Decembrie 1989 ar fi trebuit să fie o mare sărbătoare a poporului român. Ar fi trebuit să fie un nou început pentru această țară. Ar fi trebuit să însemne dreptate, echitate, bunăstare pentru toți românii. Ar fi trebuit! M-am oprit la această dată, pentru că am participat la evenimentele din acele zile fierbinți. S-a întâmplat ca în majoritatea localităților din țară, cu gălăgie, confuzie, entuziasm, manipulare, dar fără sânge și morți inutile cum a fost în destule orașe. Mulți numesc aceste evenimente revoluție, dar eu personal am îndoieli serioase. A început ca o revoluție dar apoi a fost confiscată de foștii activiști comuniști și de securitate și aici îi includ și pe turnătorii care au mișunat și la Târgu Neamț. Am fost o mână de oameni care am stat permanent în mijlocul evenimentelor și marele merit al nostru a fost că nu le-am dat arme oamenilor și n-a murit nimeni. De asemenea, am dat populației pâine, lapte, dulciuri pentru Crăciun și am menținut ordinea.

Orice mișcare socială de tip revoluție are de obicei urmări benefice și acestea pot fi observate în timp. La noi totul a mers însă pe dos, iar activiștii de partid și securiștii au creat situația prezentă, cu sărăcie, imoralitate, lipsă de principii și de valori, corupție generalizată, sănătate și educație la pământ. Ce trebuia să fie un nou început, a devenit începutul sfârșitului. Ce trebuia să fie speranță, simbolizează acum moarte și mizerie, libertatea a devenit haos, prostia și incultura – deșteptăciune și inteligență. Românul le suportă însă pe toate, dar nu știu de ce acceptă ca pe cadavrele tinerilor asasinați în decembrie 1989 să se cațere această pleavă politică ?

Prof. Vălu NĂSTĂSELU

Vălu Năstăselu este profesor de istorie la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț. Născut în data de 13 august 1953, în comuna Valea Stanciului din județul Dolj, Vălu Năstăselu a urmat cursurile liceale la București și apoi facultatea pe care a absolvit-o în anul 1976. A primit repartiție în Neamț în același an, iar de atunci a predat la mai multe unități de învățământ, atât din mediul rural, cât și urban. Din 1999 este profesor de istorie la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț.

 

3 comments

  1. valisor 21 decembrie, 2016 at 12:38 Răspunde

    Pentru creierul uman e o traumă greu de pictat potopul de informații radical noi. E ca la forța de târșâire. Odată pus bolidul în mișcare, se mișcă, dar are nevoie de o zvâcnire s-o ia din loc. E coeficientul de frecare static, care poate fi uneori mult mai mare decât la mersul oii pe imaș. Societatea umană e foarte conservatoare. Ca să-i schimbi structura, îi dai un ghiont zdravăn și ce rezultă se numește revoluție. De cele mai multe ori se scurge sânge. În decembrie ’89 nu ne-am mișcat spre o altă viață, ci pur și simplu nu am mai rezistat cizmei clicii ceaușiste. Nici măcar nu am avut ceva împotriva socialismului multilateral de dezvoltat și deja înaintat spre comunism. Nu a fost o revoluție. Nu am optat pentru un alt mod de viață, ci, pur și simplu, am vrut să avem ce ne lipsea, adică mâncare, căldură și alte rahaturi fără de care erau de neconceput grajdurile secolului XX. Nici acuma, după bucata asta mare de eternitate scursă în te miri când, nu simțim nevoia să fim un alt fel de nație română. Nici nu avem răgaz să cugetăm ca să știm și să optăm. Creierii noștri sunt invadați de explozia tehnologică și de tot ce implică noile, neașteptate și nefilozofate moravuri. Nimeni nu are experiența acestei revoluții, nici americanii, nici japonezii… Probabil transformarea socială în pas cu revoluția tehnologică, așa cum s-a întâmplat în vest, la noi nu se va întâmpla niciodată. Deci, la ce bun atâta patetism și la ce bun revolta împotriva…? că nici n-am înțeles! cine a furat ce? și cine s-a cocoțat pe cadavrele căror tineri morți fără să se fi sacrificat pentru ceva (că pentru ce? pentru fb și Ifon șeptesprezece?!). Sigur că da! Ne-au încercat sentimente patriotice(!) că trebuia să simțim ceva, că suntem vietăți pline de carne și nu pietre, dar de-acuma cam basta cu asta! că ar cam fi vremea să judecăm încotro să mergem cu capul de sus și nu tot cu ovarele, că, la o adică, istoria se scrie singură și nu produce niciun fel de sentimente; aia care produce sentimente se numește politică și ar trebui, o vreme, să o trecem pe hibernare. E vremea oamenilor cu multe studii și cu capul mare, să deschidă gura și să spună că ce și cum, dar mie îmi pare că cam nimic deocamdată…

      • valisor 23 decembrie, 2016 at 12:47 Răspunde

        Nici eu nu m-am pricepit. Nici măcar nu e vocea mea. E vocea fantomei zăpăcitului din mine care am vrut și n-am știut. Nici acuma nu știu și nici nu mă pot cugeta de manelele care ies foarte zgomotos din cârciuma de la colț, că e veselie mare acolo, că încă sărbătoresc unii victoria în alegeri – nu știu! că-s culegători… că-s alegători… Deci, dacă ce mi se năzare e printre somn, ia-le așa și nu-mi cerea subtitrare, sau… întreabă pe vreunul dintre ăia de numai ce ziceam eu că tace. Aș putea încerca o șforțare, dar numai dacă ai putea mai întâi să-mi povestești ce dracu s-a-ntâmplat și tot aia se întâmplă; QUID PRO QUO.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.