Revoluția în Neamț: BEȚIA ȘI PROSTIA AU FĂCUT CELE MAI MULTE VICTIME. DIN PESTE 400 DE CARTUȘE TRASE ASUPRA SA, UNUL I-A RĂMAS ÎN FUND

5
542

 

În fiecare an, spre sfârșit de decembrie, românii comemorează victimele Revoluției care a dus la căderea regimului comunist în România. Scânteia s-a aprins la Timișoara în 16 decembrie, protestele continuând și în zilele următoare cu toată opoziția aparatului represiv comunist. Totul a culminat cu fuga lui Nicolae Ceaușescu în data de 22 decembrie. Soții Ceaușescu au fost capturați rapid, însă în loc ca numărul de victime să scadă, acesta a crescut cumplit. Datele oficiale arată că numărul persoanelor decedate și rănite prin împușcare, înainte de 22 decembrie 1989, este de 7 ori mai mic decât cel al victimelor înregistrate după această dată. Din nefericire, cele mai multe victime ale Revoluției au murit din cauza haosului creat și nu a teroriștilor despre care s-a făcut atâta vorbire. Beția și prostia au facut cele mai multe victime, lucru recunoscut de mulți dintre cei care au participat la evenimentele din decembrie. Expresia „s-au împușcat ca proștii între ei” este cel mai des folosită atunci când sunt comentate anumite evenimente din timpul Revoluției. Iar cele întâmplate la Brăila, dar și în alte orașe din țară, în acele vremuri, confirm din plin acest lucru.

„Îi rugam să nu mai tragă, însă nu s-au oprit. Cred că erau beți!”

La Piatra Neamț, evenimentele din decembrie s-au soldat cu un mort și trei persoane rănite, toate prin împușcare. Niciunul dintre cei împușcați nu a fost victimele teroriștilor, ci ale haosului creat în acele vremuri. Valeriu Lazarov (foto), actualul viceprimar al comunei Alexandru cel Bun, nu o să uite niciodată evenimentele din decembrie 1989. Bărbatul afirmă că numai Dumnezeu l-a salvat după ce asupra mașinii în care se afla au fost trase peste 400 de gloanțe cu un Kalashnikov. Cinci dintre acestea l-au nimerit, iar unul dintre ele îl are și acum în corp, în zona fesei stângi. Tragedia s-a consumat în seara zilei de 23 decembrie, în jurul orei 22.30, la ieșirea din orașul Piatra Neamț spre Bacău, în apropiere de unitatea militară. Aflat la volanul unui autoturism Aro, Lazarov a ajuns în zona Regimentului, moment în care asupra sa a fost deschis focul. Militarii au crezut ca autoturismul de teren apartine Securitatii, iar in el se aflau teroristi. Lazarov isi amintește foarte bine acele clipe și spune că nu poate uita cum, după prima rafală de gloanțe, militarii s-au apropiat de mașină și au continuat să tragă, deși el îi implora să înceteze, spunându-le că nu-i terorist. 

„După ce au tras, au venit la mașină. Eu eram culcat, nu-mi pierduse conștiența și am auzit când au ajuns lângă mașină și au tras în portieră de aproape. Eu strigam: <Nu trageți, că nu-s terorist>, însă ei nimic, continuau să tragă. Simțeam cum intră gloanțele în mine. Au tras până a venit un polițist de la Circulație care le-a spus să nu mai tragă că nu-s terorist. Mi-a povestit polițistul, după aceea, că era să-l împuște și pe el. La un moment dat, m-am încălzit, m-am înmuiat și n-am mai știut nimic de mine. M-am trezit după două zile la spital”, a declarat Valeriu Lazarov.

De la doctori a aflat că a fost atins de cinci gloanțe, unul i-a retezat degetul arătător de la mâna stângă, două i-au atins piciorul, unul l-a lovit în ceafă, iar ultimul i-a intrat în zona fesei, unde a și rămas. „Nu, nu l-am scos. De câte ori am fost să-l scot, și aici și în Germania, mi s-a spus că e mai bine să-l las acolo, pentru că s-ar putea ca în timpul operației să atingă un nerv și să rămân paralizat. S-a localizat acolo, nu mă deranjează. Când mai beau câte un șpriț îl simt cum pulsează. Acolo îl las. Dacă îl scoateam, îl puneam medalion la gât în loc de cruciuliță. Din cinci gloanțe, câte m-au atins, am rămas cu unul în corp, fără un deget, minune! Numai Dumnezeu a făcut să se întâmple așa. Peste 400 de cartușe s-au tras asupra mașinii, iar eu am scăpat cu viață… Cu mașina nu au mai avut ce să facă, atât de ciuruită era”

Valeriu Lazarov spune că se știe cine a tras, niște militari băuți, însă nimeni nu a fost pedepsit pentru asta, dar nici nu-l interesează acest lucru. Așa cum nu l-a interesat nici certificatul de revoluționar. 

“Au încercat unii de la nu știu ce asociatii de revoluționari să mă racoleze, însă i-am refuzat. Eu nu am luptat la Revoluție și nu am dat jos guvernul, ci am fost victima unui accident. Cum să cer certificat de revoluționar? M-au împușcat ăia, care erau beți. Niște militari de la intendență, din câte am înțeles, care au fost aduși atunci la Revoluție din alte județe. Nu vreau nici un certificate de revoluționar. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că sunt în viață, sănătos și pot să muncesc”, a conchis Lazarov.

Taximetrist împușcat în cap de un căpitan beat

Din păcate, pietreanul Mihai Apopei nu a avut norocul lui Valeriu Lazarov, fiind împușcat mortal de un căpitan în data de 6 ianuarie 1990. După 22 decembrie, căpitanul Mircia Irimia a fost desemnat, împreună cu mai mulți colegi de la UM 01027 Piatra Neamţ, să asigure paza şi apărarea sediului Poliţiei Neamţ. Pe 6 ianuarie, Irimia a obținut o învoire pentru a merge acasă pentru a-și rezolva niște probleme personale. Căpitanul a părăsit sediul Poliției având asupra sa pistolul din dotare și muniția aferentă. Ajuns acasă, militarul a consumat băuturi alcoolice, după care a plecat spre sediul Poliției. Pe drum s-a oprit la două baruri unde a continuat să bea. De la barul  Orient a plecat împreună cu Sabin Covasan şi au luat un taxi pentru a se deplasa la sediul poliţiei. Pe traseu, între Mircea Irimia, șoferul Mihai Apopei şi Covasan a izbucnit o ceartă, pe motiv că militarul dorea să mai bea, iar ceilalți doi se împotriveau. Când mașina se afla pe B-dul Decebal, căpitanul a scos pistolul din servietă, l-a dezasigurat, l-a armat şi l-a îndreptat spre Sabin Covasan care se afla pe bancheta din spate. A urmat o luptă, timp în care arma s-a descărcat, șoferul Apopei fiind împușcat mortal în cap.  Autoturismul a părăsit șoseaua, oprindu-se într-un stâlp de electricitate. Irimia le-a spus celor adunați la fața locului că Sabin Covasan este terorist. Oamenii s-au năpustit asupra acestuia și i-au luat pistolul care a ajuns din nou în posesia lui Irimia. Acesta l-a împușcat Covasan, dar și pe Constantin Mihalcea, un pietrean care se afla în apropierea sa. Cele două victim au fost transportate la spital, scăpând cu viață. Pentru fapta sa, Irimia a fost arestat, judecat și condamnat la închisoare.

Tot la Revoluție a fost rănit prin împușcare și Demirel Luță, soldat la UM 01386 Roman. În noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989, subunitatea din care făcea parte soldatul Luţă Demirel a primit ordin să apere cazarma pe limita de nord, primind informaţii că teroriștii vor ataca în această zonă. Militarii au fost amplasaţi lângă gard, având misiunea să respingă un eventual atac asupra cazărmii. O patrulă a unității, neanunțată de superiori, a deschis focul asupra militarilor ce se aflau lângă gard, iar soldat Demirel Luță a fost împușcat în picior.

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

5 comments

 1. constantin 23 decembrie, 2016 at 08:33 Răspunde

  strasnica revolutie a fost la p.neamt.nu degeaba acuma sunt vre-o trei asociatii care impart lumanari la susaneaua din 22 dec.ma mir ca nu le crapa obrazul de rusine a celor ce se cred revolutionar si au luat cu japca bani de la buget si au primit si alte avantaje.sa nu mai fim caraghiosi de 22 dec.si sa ne ocupam de treburi mai importante decat de paranghelia de la asa zisa troita eroilor.

 2. PARATH ION 23 decembrie, 2016 at 10:10 Răspunde

  Care revolutie , ce revolutionari ? Cu Iulius Trapiel presedintele revolutionarilor ?Hai sa fim seriosi.Nu contest ca toti am crezut in revolutie , simteam starea de euforie , bucuria ca scapam de cei ce se credeau vesnici in fruntea tarii dar daca stiam ce urmeaza ….Un veteran de razboi primeste citiva banuti pentru ca a luptat cu arma-n mina , pe front iar profitorii revolutiei cer bani , spatii comerciale , pamint ,paduri …Au tabarit corbii pe trupul insingerat al mortilor revolutiei.Toti gargaragii astia de fac gura mare ar trebui sa faca dovada cu ceva concret , cu documente ca au participat activ la revolutie si nu cu martori , asa cum si-au facut unii vechime in munca (sa pacaleasca statul )O selectie riguroasa ar fi mai mult decit necesara si banii inapoi la stat de la smecheri.Asa ca domnule Trapiel si nu numai , ai nimerit acolo din curiozitate de gura casca , (sau nu ?)ai fost trimis , sau astepta-i camioanele cu ajutoare ?Pacat de cei care au murit pentru o cauza nobila de care si-au batut joc fel si fel de invirtiti….

 3. valisor 23 decembrie, 2016 at 12:25 Răspunde

  Articolul acesta îmi împle ficații de optimism. Gândul la ce harnic ne metamorfozăm noi la beție, mă duce cu gândul departe, la același gând. Nu știu ce de ce nu funcționează, probabil nu ne potolim îndeajuns setea. Cu riscul ca, atunci când ne trezim, să ne trezim cu gheghe Dej președinte (scuip pi chept și sper că nu), SĂ BEM! FRAȚI MOLDOVENI, că… la ritmul în care beau adormiții ăști’lalți… nu ne mai trezim în veac și pururi. hAm zis!

 4. Jean 24 decembrie, 2016 at 06:47 Răspunde

  La Piatra Neamț,livolutia a fost cu tv color ,cu covoare si alte bunuri sustrase din sediul administrativ cu o mare si rapida îndemânare patriotica! Acel Trapiel a făcut avere vânzând portocalele si alte alimente ce ar fi trebuit distribuite gratis! Cat privește armata….era complet dezinformata si derutata! L-aș întreba pe actualul colonel si consilier Morariu Vasile, de unde știa el,atunci ca apa era otrăvită si anunța cu o portavoce populația sa nu bea apa?! Cred ca era unul dintre….inițiații care,si astăzi și-au păstrat privilegiile! Au capusat tara asta pe motiv de eroism si revoluționarism desantat….

 5. Jan. Pintilie 1 februarie, 2017 at 19:16 Răspunde

  Despre impuscaturile de la Releul Pietricica cu muntele Carloman intre soldati nu vorbeste nimeni cu cartuse trasoare,ca nu se intelegea pe cine sa aparam .Sunt unul dintre cei multi voluntari care sa oferit sa moara pentru viitorul copiilor lor .Ni sau dat Kalasnicov grenade trei incarcatoare si sa impuscam pe toti care erau impotriva Revolutiei. CINE ERAU CEI CARE DADEAU ORDINE?CEI CARE AU RAMAS SI ASTAZI PRIMA COMUNISTI DUPA ACEIA CAPITALISTI .EU am schimbat si aerul si tara sunt f. MULTUMIT AM AVUT REALIZARI EXTRAORDINARE O FAMILIE MODEL CU DOI COPII CARE AU TERMINAT FACULTATEA PLUS MASTER FARA AJUTORUL STATULUI RO. ATUNCI CARE REVOLUTIE SI PENTRU CINE?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.