REVOLTĂTOR!!! ȘEFII POLIȚIEI ROMÂNE, SCUT ÎN FAȚA OFIȚERILOR SUSPECTAȚI CĂ AU PROTEJAT O GRUPARE INTERLOPĂ

3
399

La începutul lunii septembrie, atacul.ro a prezentat un document exploziv, emis de  Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ),  în care apăreau numele unor cunoscuți polițiști nemțeni, procurori, dar și ofițeri SRI. Ancheta, finalizată în luna ianuarie a acestui an, a vizat modul defectuos în care au fost investigate două dosare penale complexe privind activitatea infracțională a clanului Mararu. În documentele procurorilor bucureșteni se vorbește despre grave abateri în instrumentarea celor două anchete penale, de la proceduri nerespectate la dispariția unor stenograme care ar fi putut proba implicarea fraților Mararu în două tentative de omor ce au zguduit întreaga țară. Este vorba de tentativa de omor comisă în decembrie 2002(suspecți frații Mararu) împotriva ofițerului Cezar Filip și tentativa de omor din februarie 2006(suspecți frații Mararu), căreia i-a căzut victimă Dumitru Mironescu, un dușman declarat al fraților Mararu. Ei bine, documentul a atras atenția Sindicatului Agenților de Poliție (SAP), care a solicitat lămuriri atât de la Ministerul Afacerilor Intere, cât și de la Inspectoratul General al Poliției Române. Ioan Cănărău, liderul SAP Neamț, afirmă că documentul PÎCCJ reprezintă o dovadă clară despre cum sunt ajutați și “spălați” agresorii polițiștilor și cum sistemul (procurori, polițiști, etc) face jocurile grupărilor mafiote.

„Fapte de abuz, neglijență în serviciu, favorizarea infractorului, fals, uz de fals, etc, dovedite, dar pentru care s-a așteptat prescrierea, comise de procurori și polițiști, care acum sunt bine, unii cu pensii mari, alții în funcții bune! Să-l ferească Dumnezeu pe un amărât de agent să nu înregistreze un dosar 3 ani și 10 luni ! Atâta pedeapsă cu executare primește! Când e vorba de “jmecheri”, timpul și praful așezat pe dosare rezolvă tot”, a declarat Cănărău.

Cei care au răspuns adresei SAP Neamț au fost comisarul șef Iulian Ionică, șeful Serviciului Verificări Interne din IGPR, și comisarul șef Ion Popescu, director împuternicit la Direcția Control. Fără a se complica, cei doi ofițeri s-au mulțumit să facă referire la rezoluția PÎCCJ prin care polițiștii și procurorii vizați au primit soluția de clasare. Nici un alt comentariu, chiar dacă avem de-a face cu o clasare în acest caz, lucrurile nu par totuși atât de simple. Discutăm de două dosare penale instrumentate neprofesionist, nefinzalizate nici în prezent. Polițiști și procurori care au participat la anchetele respective, suspectați fiind că au tărăgănat cercetările, sunt bine mersi în funcții. Alții au părăsit sistemul și se bucură de pensie.

raspuns-mai-igpr-copy

Dosare grele uitate prin fișetele Poliției

Așa cum este bine știut, războiul dintre cele două grupări interlope din Neamț, gruparea fraților Mararu si cea a lui Dumitru Mironescu, a durat mai bine de 10 ani, timp în care orașul Piatra Neamț a fost scena unor acte de o violență extremă. Bătăi, incendieri de mașini sau de imobile, atentate cu bombă, totul culminând cu asasinatul căruia i-a căzut victimă, în noiembrie 2010, Gheorghe Mararu. Autoritățile nu au identificat la timp soluțiile care să ducă la liniștirea spiritelor. Ba mai mult decât atât, așa cum se vede și în documentul pe care îl prezentăm astăzi în exclusivitate, au gafat grav, nereușind să soluționeze anumite dosare la timp. Vorbim de cazuri care dacă ar fi fost rezolvate în timp util poate ar fi dus la oprirea violențelor și chiar la prevenirea asasinatului de la Cafe Latino.

Atacul.ro vă prezintă ordonanța de clasare dată în cazul a șase anchetatori nemțeni (patru polițiști și doi procurori), care au avut calitatea de făptuitori în acest dosar. Trebuie ținut cont de faptul că ancheta penală a procurorilor de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a demarat în urma unei sesizări făcute de Ministerul Administrației Internelor. Corpul de Control al MAI a venit la Piatra Neamț imediat după asasinatul de la Cafe Latino și a descoperit lucruri deosebit de grave la IJP Neamț. Este vorba, în principal, de cele două dosare amintite în care cercetările au fost făcute în bătaie de joc. Dosarul tentativei de omor împotriva ofițerului Filip a fost înregistrat la Parchetul Județean Neamț după aproape patru ani de la comiterea faptei, ceea ce a făcut ca mai multe probe adunate în timpul cercetărilor să nu poată fi folosite. Este cazul a două stenograme în care sunt redate discuțiile telefonice dintre Gheorghe Mararu și Vasile Rodideal. De asemenea, s-a discutat despre posibila dispariție a unei stenograme deosebit de importante, care ar fi confirmat implicarea lui Gheorghe Mararu în tentativa de omor comisă împotriva lui Cezar Filip. Concluzia finală a PÎCCJ a fost că discuția respectivă nu a existat, deși anchetatorii nu au depus un minim efort să-i audieze pe toți cei care ar fi putut să elucideze acest caz. Și ne referim aici la Ovidiu Crăciun, fostul șef al SRI Neamț, și procurorul Nicolae Păuna (n.r. ieșit la pensie între timp) care instrumenta un dosar penal ce ar fi trebuit să conțină respectiva probă. Nu în ultimul rând, nu poți să nu observi „viteza” cu care au lucrat procurorii de la PÎCCJ. Trebuie spus că, în primă fază, PÎCCJ a dispus efectuarea unor verificări pentru a stabili veridicitatea celor consemnate în raportul Corpului de Control. Această anchetă a debutat în noiembrie 2010 și a fost finalizată în august 2011. Concluziile procurorului anume desemnat au stat la baza întocmirii unui dosar penal în care au fost cercetați mai mulți polițiști și procurori nemțeni. Instrumentarea dosarului a durat mai bine de patru ani și jumătate. La final, toți cei vizați s-au ales cu clasări. Două au fost motivele: în cazul multor fapte a intervenit prescripția răspunderii penale, iar în cazul altora s-a ajuns la concluzia că infracțiunile nu se confirmă.

Oricât ai fi de îngăduitor, nu ai cum să nu vezi „dansul declarațiilor” celor anchetați, dar și modul în care procurorii de la PÎCCJ fandează frumos. Nu vrem să acuzăm pe nimeni, însă așa cum afirmă și un cunoscut ofițer ieșit la pensie, parcă sunt cam mulți polițiști cu funcții importante în IJP Neamț, în acest moment, a căror nume apar în această anchetă, același lucru fiind valabil și în cazul unor procurori. Faptul că un dosar penal nu a fost înregistrat acolo unde trebuia, că s-a tot discutat despre o stenogramă care ba a dispărut, ba nu, pentru că nu a existat, că PÎCCJ lasă senzația că a dat dovadă de prea multă înțelegere, nu face decât să dea de gândit. Toate lucrurile pe care le veți citi în materialul PÎCCJ nu s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi existat fie o cârdășie, fie o lipsă crasă de profesionalism a celor din teritoriu si de la centru. Numai DNA-ul ar putea să ne lumineze, bineînțeles dacă se dorește acest lucru, ce s-a întâmplat cu toate aceste dosare, inclusiv cu anchetele celor de la PÎCCJ.

Daniel MURARU

Citeste și: http://atacul.ro/2016/08/27/efectul-interlop-asupra-sistemului-judiciar-dosare-ingropate-praf-si-nepasare/

3 comments

 1. petre 12 noiembrie, 2016 at 21:56 Răspunde

  pai ii scot la pensie la 50 ani si cu pensii foarte grase ca au muncit din greu . nu au luat spaga au fost oameni corecti . Confiscatile fratilor averile si taiatii pensile ca au distrus sistemul si nu mai are nimeni increde in politie procuratura justitie etc etc

  • PARATH ION 13 noiembrie, 2016 at 06:26 Răspunde

   Asa ar fi corect. Maninca pensii rusinos de mari pentru ca au fost in cirdasie cu mafiotii.Pe grangurii astia mari nu-i ia nimeni la intrebari pentru ca au acoperit crime , pe cind cei mici (agentii)sunt saltati de DNA pentru gainarii.Totusi , e bun si DNA ul asta de ceva vad ca i-a linistit pe unii care nu-si mai dadeau rind sa ne explice cum sar ei garduri dupa infractori , cum stau in frig si-n ceata pentru linistea noastra s.a.m.d.Acum ma bate gindul sa cred ca unii (nu toti)fugeau , sareau gardurile pentru ca uitase ala sa cotizeze ,sau daduse prea putin pentru ca l-a asteptat la minus 15 grade si-i alt tarif.Scuze , am incercat o gluma , nu stiu daca mi-a iesit , parerea mea despre politie este foarte buna si cunosc multi politisti pentru care am o mare stima…

   • valisor 13 noiembrie, 2016 at 12:55 Răspunde

    Într-adevăr, sunt mulți polițiști “mici”, puțini polițiști “măricei” și aproape că îi numeri pe degete pe cei “mari”, care sunt cu adevărat Polițiști și care merită toată stima. În ordine inversă sunt demni de înjurături netrebnicii “unși” cu “beneficii curate”, spălate prin spălătorii interloape, de către “gospodarii” trecutului și actualului Stat Român. Asta e cea mai nenorocită șpagă, șpaga cu care barosanii corup instituțiile statului. Mecanismul nu e atât de inteligent încât să nu se poată prăbuși subit, pentru că ăștia au învățat, toată viața, doar hoția și hoțul nu e inteligent, ci doar tupeist prin prostia lui. Faptul că se poate tot rahatul care se petrece se datorează poziției pe care o au de pot să facă orice pe ascuns și se mai datorează și accesului la informații de care beneficiază în așa fel încât ar trebui să fie ghilotinați deodată cu acei furnizori din serei care poartă hramul bisericii marilor corupți.
    Despre cum să ieșim pe întuneric din buda asta cu uși mascate de mirosul pe care, din nefericire, ni l-am apropriat, poate ne v-a învăța, în campania electorală, vreun necandidat care și-a folosit inteligența să se facă necesar de deștept să arate, așa cum să fie relevant pentru toată opinca cea multă, nu atât cum ne-a făcut istoria să fim, că cam știm, cât mai ales cum să ieșim din noi ăștia de care ne e rușine ca să fim ăia cu care să ne mândrim că suntem.
    Deci mă alătur și eu celor care zic BRAVO! acelora din Poliția Română care, la vremurile astea pline de dezgust, simt totuși cu strășnicie să fie Polițiști și nu au căzut și nici nu vor cădea de partea infractorului.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.