CINE L-A SCOS DE SUB URMĂRIRE PENALĂ PE „UCENICUL LUI GIGI BECALI”

0
635

* rezoluția de scoatere de sub urmărire penală(SUP) a primarului Gheorghe Pistol, autorul cumplitului accident rutier petrecut în Dumbrava Roșie, este semnată de un procuror stagiar și contrasemnată de procurorul care îl coordona * Christian Grădinaru a fost procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț timp de un an, 1 iulie 2009-1 iulie 2010 * Gheorghe Pistol a fost, la un moment dat, creditat ca fiind al doilea mare latifundiar al României, după Gigi Becali *

 

Procurorul care a soluționat dosarul accidentului mortal produs de primarul latifundiar al orașului Buftea în seara zilei de 31 octombrie 2008, în comuna Dumbrava Roșie, se afla în perioada stagiaturii la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț. Cercetările efectuate în cazul învinuitului Gheorghe Pistol au fost coordonate de procurorul Antonela Ciocoiu, rezoluția de scoatere de sub urmărire fiind contrasemnată, așa cum prevede legea, și de către acest anchetator. După ce a absolvit Institutul Național de Magistratură(promoția 2007-2009), Christian Martin Grădinaru a fost numit, începând cu data de 1 iulie 2009, procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț. Numirea a fost făcută de Consiliul Superior al Magistraturii(Hotărârea nr.1141, din 25.06.2009), pe baza mediei generale, obținută prin însumarea celor trei medii, de la sfârșitul fiecărui an an de studiu și de la examenul de absolvire al INM.

Click aici pentru Hotarea nr. 1141 a CSM din 25.06.2009(29_07_2009__25568_ro)

Așadar, când procurorul Grădinaru a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, ancheta în cazul primarului Gheorghe Pistol avea o vechime de 8 luni. Cum stagiatura reprezintă o etapă de însuşire şi consolidare a cunoştinţelor, cel mai probabil acesta a și fost motivul cooptării procurorului Grădinaru în dosarul penal ce-l privea pe Gheorghe Pistol.

Art. 23

 (2) Procurorii stagiari au dreptul să pună concluzii în instanţă, să efectueze şi să semneze acte procedurale, sub coordonarea unui procuror care se bucură de stabilitate.

(3) Soluţiile procurorilor stagiari sunt contrasemnate de procurorii care îi coordonează.

Art. 24

(1) Judecătorul sau procurorul care răspunde de coordonarea judecătorilor stagiari sau, după caz, a procurorilor stagiari întocmeşte trimestrial un referat de evaluare individuală privind însuşirea cunoştinţelor practice specifice activităţii de judecător sau de procuror.

(2) În vederea prezentării la examenul de capacitate, ultimul referat de evaluare individuală cuprinde avizul consultativ al preşedintelui curţii de apel sau al procurorului general al parchetului de pe lângă aceasta”, sursa Legea 303/200 privind statutul judecătorilor și procurorilor

 

Un an mai tarziu, în data de 29 mai, apărea și rezoluția de scoatere de sub urmărire penală a învinuitului Gheorghe Pistol. Documentul este semnat de procurorul(stagiar) Christian Grădinaru și procurorul coordonator Antonela Ciocoiu. Concluzia a fost una clară, respectiv că politicianul nu a avut nici o vină în producerea accidentului, soldat cu decesul lui Cristinel P., de 40 de ani, din Dumbrava Roșie. „Accidentul s-a produs din vina exclusivă a conduitei imprevizibile și derutante pe care a avut-o P. Cristinel, iar învinuitul nu putea să evite producerea accidentului”, se arată în rezoluția de scoatere de sub urmărire penală.

De precizat că cercetările preliminare ale polițiștilor rutieri au indicat că accidentul produs de Gheorghe Pistol a avut loc pe trecerea de pietoni. Expertiza tehnică, depusă la dosar, a arătat că evenimentul a avut loc la 6-8 metri de trecerea pentru pietoni și că viteza mașinii conduse de Pistol, în momentele premergătoare impactului, a fost de 50 km/h. Adică fix viteza legală în localitate. Și asta în condițiile în urma impactului, pietonul a trecut efectiv prin parbrizul Mercedesului, oprindu-se pe scaunul din dreapta șoferului. Impactul a fost atât de violent încât bărbatul nu a mai avut nici o șansă de supraviețuire.

În aceeași vară, Christian Grădinaru a susținut “examenul de capacitate al procurorilor stagiari, sesiunea 6 august-13 decembrie“. După ce a promovat examenul, Christian Grădinaru a fost numit prin Decret al președintelui Traian Băsescu, în februarie 2011, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov, ulterior transferându-se la Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman, acolo unde activează și în prezent.

Pistol, „ucenicul lui Gigi Becali”

Actualul primar al orașului Buftea este unul dintre cei mai bogați edili din România. Iar declarațiile de avere ale lui Gheorghe Pistol confirmă fără dubii acest lucru. Conform presei centrale, Pistol a fost, pentru o bună perioadă de timp, al doilea în topul latifundiarilor din România, după Gigi Becali. În anul 2008, Pistol a ajuns consilier județean în Ilfov, candidând pe lista PDL-ului. În prima declarație de avere, depusă la începutul anului 2009, Pistol a menționat că deține peste 300 de terenuri în București și județul Ilfov. Numai în intravilanul Capitalei era proprietarul a  17 hectare de teren, evaluat la acea vreme, la 120 milioane de euro. Într-un articol  publicat pe hotnews.ro în ianuarie 2009, se făcea referire la faptul că Pistol ar fi un apropiat al lumii interlope, că a început afacerile imobiliare ca ucenic al lui Gigi Becali și că „majoritatea terenurilor le-ar fi obținut cumpărând la prețuri de nimic terenuri aflate în proces de retrocedare”.

Acum, Gheorghe Pistol este la al doilea mandat de primar al orașului Buftea. Și la alegerile din 2012, dar și la cele din vara acestui an, a candidat din partea PNL, lepădîndu-se astfel de PDL, formațiunea prin intermediul căreia și-a făcut intrarea în politică.

Daniel MURARU

Click aici pentru declaratia de avere a lui Gheorghe Pistol(DA_2009-06-02_PISTOL GHEORGHE_50072204)

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.