În Primăria Pângărați, ca pe propria moșie. Primarul Bordea a fost găsit în conflict de interese

Home » Administratie/Politica » În Primăria Pângărați, ca pe propria moșie. Primarul Bordea a fost găsit în conflict de interese

By admin on martie 15, 2018. 13 Comments

Că în Primăria Pângărați se petrec lucruri trăznite, nu mai este deloc o surpriză, publicația atacul.ro dezvăluind nu o dată matrapazlâcurile comise de unii și de alții în această instituție. Dubioasă este lentoarea cu care autoritățile statului instrumentează dosarele pe care le au în lucru, fie că vorbim de DNA, Poliție sau de Agenția Națională de Integritate. Inspectorii ANI au avut nevoie de ani intregi să constate starea de conflict de interese în care s-a aflat actualul primar al comunei Pângărați, Lungu Bordea Petru (foto). Și asta în condițiile în care încălcarea legii a fost mai mult decât evidentă. Lungu Bordea Petru „a întocmit, semnat și aprobat Contractul de arendare și Contractul de concesiune, încheiate între Comuna Pîngărați, județul Neamț, și Asociația Crescătorilor de Animale Pîngărați (asociație în cadrul căreia fiul persoanei evaluate deține calitatea de membru fondator), precum și documente aferente, ulterior asociația încasând subvenții A.P.I.A. pentru campaniile 2011 – 2015”, se arată în comunicatul ANI. 

Primarul Bordea dat contractul cu pășunile unei asociații în care fiul său era membru fondator. Vorbim de sume de ordinul sutelor de mii de euro încasate de către asociația respectivă de la APIA Neamț pentru pășunile arendate. Interesant este că ANI s-a oprit numai la Lungu Petru Bordea, în condițiile în care informațiile noastre arată că au mai fost aleși locali care au votat aceste contracte, în situatia în care aveau interes direct, de genul soți prin asociațiile crescătorilor de animale. Dar asupra acestui aspect vom reveni.

În cazul primarului comunei Pângărați, inspectorii ANI afirmă că acesta a încălcat dispozițiile art. 70, art. 71 și art. 76 din Legea nr. 161/2003 și art. 75 din Legea  nr.393/2004.

„ art. 70 din Legea nr.161/2003, potrivit căruia „Prin conflict de interese se înțelege situația în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcție publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative;

 art. 71 din Legea nr.161/2003, potrivit căruia „Principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese în exercitarea demnităților publice și funcțiilor publice sunt: imparțialitate, integritate, transparența deciziei și supremația interesului public;

 art. 76 din Legea nr.161/2003, potrivit căruia „(1) Primarii și viceprimarii, primarul general și viceprimarii municipiului București sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul său ori rudele sale de gradul I;

art. 75, lit. a), lit. b) și lit. f) din Legea nr. 393/2004, potrivit căruia „Aleșii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru soț, soție, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv […] b) orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia […] f) o asociație sau o fundație din care fac parte”.

 Deși a fost informat asupra drepturilor pe care le are, Lungu Petru Bordea nu a depus un punct de vedere, în exercitarea dreptului său la apărare. Primarul de Pângărați are posibilitatea să atace în instanță decizia ANI, în acest caz, ultimul cuvânt  de spus avându-l magistrații. Practica din România arată că un astfel de dosar poate fi finalizat în 1-2 ani sau chiar în 4-5 ani.

Daniel MURARU

Citeste si:

La Pângărați, autoritățile acoperă matrapazlâcurile primarului. Pădurea comunității, tăiată fără aprobarea consilierilor

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

13 Comentarii la În Primăria Pângărați, ca pe propria moșie. Primarul Bordea a fost găsit în conflict de interese

 1. constantin   martie 15, 2018 at 12:34 pm

  abureala de doi bani.ani, desi a fost parte in proces nu spune nimic deapre anularea contractului de concesiune si nici nu a cerut la apia restituire banilor incasati de asociatie nelegal.poate mai vine si dna cu ceva comunicate ca are motive.olaful a fost deja sesizat si mai multi vor avea de dat raspunsuri.atunci nici piticul nu o va mai face pe grozavul ca la salvat pe bordea.bordea se face vinovat si de faptul ca nu a fost ferm sa primeasca redeventile pe toate pasunile.in curand va mai face o trasnaie privind arendarea pasunilor.practic cei care au fost rau platnici nu au ce cauta la licitatie.oare este ceva consemnat in caietul de sarcini.care este motivul da a dat deoparte 176 ha, in mare parte pasune impadurita.iar o imparte cu cuscru.laurentule daca tot spui ca asa ai sustinut si tu acum de ce taci?esti consilier si ai trei voturi.ce faci cu ele?

  Răspunde
  • Laurentiu Bogdan Radu   martie 22, 2018 at 3:46 pm

   Din pozitia pe care o am, dupa cum se poate vedea in sedintele pe care le filmez si le puteti urmari pe Facebook, am facut cam tot ce s-a putut! Mentionez ca in caietul de sarcini este ceea ce ati mentionat insa se poate ca baietii sa se “apere” prin faptul ca la acea data erau membrii in asociatie! Oricum licitatia, conform unui amendament adus de mine, va fi filmata si postata!

   Răspunde
 2. anca   martie 15, 2018 at 4:51 pm

  hai, gata mars afara, ne-am saturat de analfabeti-furaciosi…doar ANI ce ne mai scapa de ei…

  Răspunde
 3. mihnea   martie 15, 2018 at 5:33 pm

  Singura deosebire intre Bordea si beneficiarele finale ale subventiilor APIA este ca Bordea nu da lapte…

  Răspunde
 4. mihnea1   martie 15, 2018 at 6:48 pm

  Doamne, ce specimene ne conduc. E suficient sa te uiti la el si nu mai ai nevoie de alte informatii. Sunt convins ca diploma pe care o prezinta in fotografie, e prima diploma din viata lui.

  Răspunde
 5. vasile   martie 15, 2018 at 9:11 pm

  Exemplarul asta nici nu stie sa raspunda la buna ziua.Parca-i speriat de bombe.Daca in CL cineva ii pune vreo intrebare mai dificila se ridica si pleaca. Umbla baut si nebarbierit.In schimb si-a tras cateva magazine si crisme in toata comuna.
  Daca nu te sperii de el si te incumeti sa-l abordezi, vei avea surpriza sa constati ca la el se referea Darwin cand sustinea teza evolutiei omului din ….stiti voi din cine….

  Răspunde
 6. valisor   martie 15, 2018 at 10:21 pm

  Se cunoaște cu Munteanu?… întrebam așa, ca introducere la una caldă…

  Răspunde
 7. Ionescu   martie 16, 2018 at 3:58 pm

  Mergeti si la Negresti si vedeti ce bani s-au spalat pana in 2012 si cum au fost taiate padurile primariei…plus alte multe

  Răspunde
 8. Doina State   martie 17, 2018 at 1:45 pm

  Se dau diplome si la gugumani?

  Răspunde
  • sebi   martie 17, 2018 at 9:31 pm

   Da, important e sa aiba gatul gros, par pe piept si pravalie la poarta. Daca cumva miros si putin a transpiratiune, succesul e asigurat. Atentie! Cei cu studii superioare sunt respinsi la preselectie.

   Răspunde
 9. Manole   martie 18, 2018 at 7:43 am

  Lighioana din Ohan Tzu

  Răspunde
 10. usman   martie 18, 2018 at 8:39 pm

  și eu îți mulțumesc Șteluța!

  Răspunde
 11. Popescu Ion   martie 21, 2018 at 1:33 pm

  Domnule Daniel Muraru, vad ca faceti eforturi pentru a semnala abuzuri si ilegalitati care se comit in institutiile statului.Este foarte bine! Referitor la celebra hot, a C.L.Pingarati 27 din 4.o4.2013 se impun niste precizari.Hotararea a fost aprobata de 4 consilieri care erau membrii fondatori a Asociatiei…Trei dintre ei au fost declarati de ANI in conflict de interese si si-au dat demisia din functia de consilier.Cel de-al patrulea, respectiv Nedelcu Isabela, care se afla in aceiasi situatie a fost uitata ! Si-a terminat mandatul, ba chiar a candidat din nou( cu toate ca nu avea acest drept) si este si acum, bine merci, consilier local si presedinta Comisiei buget -finante, cu toate ca sotul dumneaei este consiier la serviciul contabilitate a primariei.vA ROG SA VEDETI SI CONCLUZIILE CORPULUI DE CONTROL A L pREFECTURII, adresa nr.415/5937 di 10.06.2016.

  Cu toata stima !

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.