LEOREANU (PNL) ȘI ANDRUȘCĂ (PSD), GĂȘTI SEPARATE, INTERESE COMUNE: BANUL ȘI IMUNITATEA

3
1158

leoreanu-andrusca

Acum, în prag de mare sărbătoare națională – Ziua României, când mulți români se gândesc la tradiționala porție de fasole cu cârnați oferită, tot din banii lor, de către aleșii neamului, avem și o categorie de cetățeni, bătuți de soartă, care aleargă pe coclauri în goană după voturi. Pentru cei mai mulți dintre candidații la alegerile parlamentare din 11 decembrie, deplasările se fac cu gândul tot la ciolan, dar nu la cel cu fasole, ci la „ciolanul politic” aducător de bine lor, familiilor lor, amicilor, găștilor șamd. Îi vedem prin diverse localități, îmbrăcați modest, stând de vorbă cu oamenii, promițându-le câte în lună și-n stele, strângând în brațe bătrâni, de zici că asiști la o scenă de revedere a doi camarazi care au luptat pe front. Într-un cuvânt: fac orice, voturi să iasă. Întrebarea este câți dintre cei pe care îi vedeți acum îmbrăcați în diverse culori, venind spășiți la poarta dumneavoastră sau oprindu-vă pe stradă, își vor aminti de cei care i-au trimis la București, în Parlamentul României. Istoria recentă arată că foarte puțini. După ce se văd cu sacii în căruță, proaspeții parlamentari se apucă de treabă. Pe lângă puținii care-și fac treaba pentru care au fost trimiși în legislativ, unii, și deloc puțini, taie frunze la câini prin Capitală, iar alții își protejează în continuare afacerile, folosindu-se de statutul pe care l-au obținut prin votul românilor. Atacul.ro vă prezinta, în perioada rămasă până la alegeri, candidații principalelor partide care, cel mai probabil, vor fi trimiși în Parlamentul României pentru a ne reprezenta în următorii patru ani. Nu-i vom rata nici pe cei care ocupă prima poziție a partidelor considerate „outsideri”, dar nici pe independenți. Spațiul de astăzi l-am alocat celor care ocupă a doua poziție pe listele PNL și PSD, adică lui Dan Laurențiu Leoreanu, primarul orașului Roman, și Dănuț Andrușcă, târgnemțean cu experiență acumulată pe la Ministerul Economiei, dar și pe la Departamentul Energiei. Iar dacă ieri am început cu Ioan Munteanu, primul pe lista PSD, astăzi vom da întâietate liberalului Leoreanu.

Sprijinit de Pinalti și Udrea, generos cu sponsorii de partid

După ce a trecut prin PSD, partid care i-a adus și un mandat de consilier la Roman, Leoreanu a sărit în barca PDL-ului lui Pinalti&Co. Declara, la un moment dat, că politica i-a lăsat un gust amar, tocmai de aceea i-a părăsit pe social democrați. Probabil gustul politicii a fost mult mai dulce la portocalii. În 2008, cu sprijinul lui Gheorghe Ștefan, mare tartor la nivel județean și național, Leoreanu era ales primar la Roman. A câștigat în turul II in care s-a înfruntat cu Dan Cărpușor, candidatul PSD și fost coleg de partid. S-a acomodat repede la cârma primăriei romașcane, iar în scurt timp și-a făcut relații în cercurile înalte de la București. De notorietate este buna relație pe care Leoreanu a avut-o cu Elena Udrea, pe care a și ajutat-o să câștige la alegerile din 2012, un mandat de deputat în colegiul 4 (Roman și comuna Horia), dar și cu Elena Băsescu pe care a sprijinit-o la alegerile europarlamentare.

leoreanu-si-eba-copy

În primele două mandate de primar, Leoreanu a atras milioane de lei din fonduri nerambursabile, pentru realizarea unor lucrări pe raza municipiului. Cârcotașii afirmă că din sumele aduse de la București, edilul ar fi fost generos atât cu el, dar și cu apropiaţii săi, care au beneficiat din plin de contracte. Despre Leoreanu s-a mai spus că a fost un real sprijin pentru apropiații săi și ai partidului, ajutându-i pe aceștia să achiziționeze terenuri din patrimoniul primăriei la prețuri mult subevaluate. În mediul virtual, dar și în anumite publicații, a apărut o delațiune la adresa primarului Loreanu, în care erau descrise gimbușlucurile pe care acesta ale făcea la Primăria Roman. Plângerea ar fi ajuns și pe masa procurorilor DNA, însă de soarta ei nu se mai știe nimic.

„În perioada 2008-2012, Laurenţiu-Dan Leoreanu – a beneficiat din plin de sprijinul conducerii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, care i-a asigurat finanţarea pentru majoritatea proiectelor implementate la Roman. Sumele de bani primite au făcut obiectul unor contracte de lucrări, exclusiv cu firme ale căror administratori fac parte din grupul de interese coagulat în jurul primarului.  În perioada menţionată, orice lucrare/contract atribuit de Primăria Roman s-a făcut cu ştiinţa primarului şi doar către firme agreate de acesta. În schimb, administratorii acestor firme au cotizat din plin pentru bunăstarea personală a primarului.  Avem şi câteva exemple de astfel de contracte:

Contractul privind „Planul Integrat de Dezvoltare Urbană” – proiect care a implicat modernizarea scuarului din faţa Hotelului Roman, a străzilor Cuza-Vodă şi Ştefan cel Mare (inclusiv Pietonalul), precum şi a cartierului Favorit – a fost atribuit mai multor firme deţinute de apropiaţi ai primarului, respectiv IMROM (Mihai Haivas), DARCONS (Romică Rotaru), OCCIDENTAL CONSTRUCT (Neculai Biciuşcă), VLANDA COMPANY (Eugen Ţapu) sau HIDROTERM (Ion Ţarălungă), valoare totală 27.731.901 lei;

Contractul privind „Microhidrocentrală pe râul Moldova”, atribuit preferenţial SC CONSTRUCŢII HIDROTEHNICE SA Iaşi (firmă la care unul dintre administratori este Eugen Ţapu, fost subprefect de Neamţ, fost secretar de stat în Ministerul Economiei), valoare totală contract – 24.883.780 lei

Contractul privind „Reabilitarea, consolidarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural Biblioteca Publică George Radu Melidon” atribuit în mod clientelar SC CONBAS SRL Roman, administrator Eugen Borş, apropiat al primarului, valoare lucrări – 3.805.478 lei;

Contractul privind „Reabilitare, modernizare şi echipare a clădirii destinată serviciilor sociale în municipiul Roman” atribuit SC BACOR PRODCOM , firmă deţinută de familia Barticel (persoane din grupul de interese al primarului care au fost favorizate în încheierea a numeroase contracte cu Primăria Roman) – valoare contract 3.631.021 lei”, se arată în documentul care a circulat pe internet și la care, din câte știm noi, primarul Leoreanu nu a avut nici o reacție.

Despre afacerile fiului primarului s-au spus, la fel, destule lucruri. În 2011, Dan Mircea Leoreanu, student la acea vreme, a înființat firma DANWAY CONSULTING SRL Roman, cu obiect de activitate „activități de consultanță pentru afaceri și management”. Societatea ar fi încheiat mai multe contracte de publicitate cu societăți care, ulterior, ar fi primit lucrări de la Primăria Roman. Un aspect deosebit de interesant este acela modul în care DANWAY CONSULTING SRL a reușit să prindă un proiect de la Agenția pentru Implementarea Proiectelor și Programelor pentru IMM-urila nici două săptămâni de la înființare. Finanțarea a fost de 100.000 de lei în cadrul Programului pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale în rândul tinerilor (etapa a II-a – planuri de afaceri). Anul trecut, societatea lui Leoreanu Jr. a avut o cifră de afaceri de 198.646 lei și un profit de 134.564 lei. Toate astea s-au realizat cu un singur angajat. Este, trebuie să recunoaștem, o mare realizare este să obții fonduri de la stat când nici nu s-a uscat binde tușul pe certificatul de înregistrare al firmei. Cum la fel de mare este și realizarea de a face an de an profit într-un domeniu în care alții dau chix rapid sau câștigă un leuț după ani de muncă.

danway-1-copy

Revenind la Dan Laurențiu Leoreanu, care ocupă un loc eligibil pe lista PNL la Camera Deputaților, trebuie spus că romașcanii sunt cam bulversați. Leoreanu a câștigat în vară un nou mandat de primar, iar acum vrea să dea primăria pe parlament. Există voci care afirmă că Leoreanu nu-și dorește să plece, plasarea sa pe o poziție eligibilă ținând de strategia partidului, de a strânge mai multe voturi. Pe de altă parte, nu este exclus ca primarul romașcan să se fi plictisit de aerul din urbea sa și să vrea la Capitală, poziția de deputat aducându-i ceea ce mulți alții râvnesc, și anume imunitatea parlamentară.

Dănuț Andrușcă, „descurcăreț” la stat și mai puțin la propria-i firmă

Târgnemțeanul Dănuț Andrușcă este un apropiat al lui Ionel Arsene, președinte de CJ Neamț și de PSD Neamț, care, la rându-i, este în relații foarte bune cu Liviu Dragnea, șeful social democraților din toată țara. Andrușcă și-a început cariera politică la PSD, fiind ales pe listele acestui partid consilier local în 2012. Nu a stat mult în Consiliul Local, pentru că țara avea nevoie de el. Și unde altundeva decât la București, la Ministerul Economiei condus de penalul Constantin Niță, cel care a fost trimis în judecată pentru că ar fi luat șpagă de la un om de afaceri. Andrușcă a fost consilier personal al ministrului penal, poziție din care a fost trimis la Drobeta Turnu Severin să rezolve problemele la Regia Autonomă pentru Activităti Nucleare (RAAN) Drobeta, adică la „Fabrica de Apă Grea” de la Halânga (n.r. cea care asigura apa grea reactoarelor de la Centrala Nucleară Cernavodă), care a fost în reorganizare, iar acum în faliment. RAAN Drobeta Turnu Severin face și obiectul unei mega anchete a DNA-ului.

Când l-a demis pe Andrușcă, în primăvara lui 2014, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, așa grăit-a:

„Am hotărat astăzi demiterea administratorului special Dănut Andruscă. Mi se pare profund imoral să castigi aproximativ 20.000 de lei lunar, în conditiile în care se află această societate“

După ce a fost dat afară de la Halânga, Andrușcă a revenit pe funcția de consilier personal al ministrului Economiei, Constantin Niță. Acesta i-a dat noi sarcini, respectiv să supravegheze activitatea de la Cuprumin Abrud SA, o companie aflată în portofoliul Ministerului Economiei. Primul an cu funcție la minister i-a adus lui Andrușcă venituri salariale de zece ori mai mari decât atunci când muncea la propria firmă ce are ca obiect principal de activitate „fabricarea de mobilier și de articole de cauciuc”. Până să ajungă in dreapta ministrului Niță, târgnemțeanul a fost director la propria societate, Ulprod SRL Târgu Neamț. În anul 2012, Andrușcă a câștigat din salariile ca director la firma sa, suma totală de 11.676 lei, adică sub 1.000 de lei/lunar. După ce a ajuns la stat, lucrurile s-au schimbat radical. În 2013 a caștigat 18.752 lei – indemnizatie Comisia de negociere Complex Energetic Hunedoara; 1.944 lei – consilier personal Ministerul Economiei; 1.944 lei – consilier personal Departamentul Energie; 90.735 lei – director general RAAN Drobeta Turnu Severin. În 2014, Andrușcă era consilier personal-secretar de stat la Ministerul Economiei și a declarat venituri după cum urmează: 4.605 lei brut (consilier personal Ministerul Economiei); 1.227 lei net (consilier personal Departamentul pentru Energie); 98.835 lei (director general-RAAN Drobeta Turnu Severin); 73.364 lei (administrator special Cuprumin Abrud). La venituri din alte surse, Andrușcă a menționat, după cum urmează: 3.000 lei brut/lunar (administrator special RAAN); 10.825 lei/an (Conversmin București); 73.364 lei (administrator special Cuprumin Abrud); 10.000 lei net/an (Comisia de Coordonare Complexul Energetic Hunedoara). Câștigurile lui Dănuț Andrușcă au fost la fel de mari și în 2015. În ultima declarație de avere, el menționează că a câștigat: 140.471 lei (administrator special Cuprumin Abrud); 36.816 lei (președinte CA Conversmin București). Cum soția sa a câștigat, în același an, 16.822 lei brut în calitatea de director la Ulprod SRL, societatea familiei, este destul de ușor să ne dăm seama de ce Dănuț Andrușcă a prins gustul Bucureștiului. Unul dintre motive ar pute fi faptul că în mediul privat este al naibii de greu, indemnizația de consilier județean este mult sub așteptări, pe când la stat, cu ceva susținere, poți să faci bani frumoși, de ordinul sutelor de mii de lei. La mai mare. A, și să nu uităm, poate nici puțină imunitate nu strică. Nu-i așa?

Vezi ultima declaratie de avere a lui Danut Andrusca:

8015_da_2016-10-22_andrusca-danut_70933108

Daniel MURARU

Citeste si: http://atacul.ro/2016/11/29/munteanu-psd-si-cozmanciuc-pnl-afaceri-de-milioane-si-tovarasii-cu-pinalti-si-fenechiu/

http://atacul.ro/2016/11/28/au-papat-bani-de-la-stat-le-placut-si-mai-vor-o-tura/

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. valisor 30 noiembrie, 2016 at 16:12 Răspunde

    Îmi reafirm cotitura pe poziția de alegător:
    Compatrioții mei vrednici de o soartă mai bună,
    NU MERGEȚI LA VOT! REFUZAȚI CACIALMAUA! Nenorociții ăștia să-și mai bată joc doar de ei și de familiile lor! Îndemnul de a merge la vot, că numai așa ne putem singuri hotărâ destinul, e o mizerie de n-am cuvinte. Foarte puțini, din cei care ar trebui votați, se regăsesc în coada listelor, fără șanse pentru ei deci pentru noi, iar capul e doar capul răutăților. Câtă familie, câte rude și câți netrebnici ar putea netrebnicii avea ca să-i voteze? Total insuficient. Dacă eu unul aș fi nenumărat de mulți, dar nu-s, aș sta cu parul la secțiile de votare, unul să nu intre, că ar fi dreptul meu la viață în țara asta și dreptul la viață e absolut. Și, după aia, cu parul nu știu ce-aș mai face…
    Dacă nu înlocuim acum listele rușinii cu liste ale decenței, sfârșitul existenței noastre ca neam e după colț și atât așteptă. E altul care vede alternativă? E vremea să deschidă gura! să ne deschidă mințile.
    ACUM ORI NICIODATĂ!

  2. PARATH ION 30 noiembrie, 2016 at 17:04 Răspunde

    Sa tot traiesti cu asa cistiguri.N-ar deranja pe nimeni daca ar fi cinstite dar atit timp cit n-ai fost in stare sa faci mare lucru cu o sectie de timplarie (Andrusca)cum ai prins o functie au inceput sa curga banii ( din fondurile statului).Se vede din avion ca sunt cistiguri care au la baza mita ,trafic de influenta si multe alteleCit priveste Leoreanu vedeti in poza ce zimbet larg are (ma obsedeaza dintii ,parca-i claviatura de acordeon Hohner) .Ii merge bine si din cite se scrie mai sus , tot pe spinarea statului…

  3. valisor 30 noiembrie, 2016 at 17:50 Răspunde

    … și LA MULȚI ANI Andreilor și Andreielor de ziua lor onomastică! AndreIa vine din elină și înseamnă tinerețe.
    Gândul cel bun!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.