MUNTEANU (PSD) ȘI COZMANCIUC (PNL): AFACERI DE MILIOANE ȘI TOVĂRĂȘII CU PINALTI ȘI FENECHIU
Candidații la parlamentarele din decembrie, și ne referim aici în special la cei care au stat cocoțați și până acum pe funcții importante, au renunțat la costumele Versace sau Armani, de mii de euro, și au plecat în teritoriu să-i convingă pe români să le mai acorde un vot. Îmbrăcați ca vai de ei, cu geci de culoare roșie, albastră sau galbenă, de zici că au plecat la pescuit, nu la cerșit voturi, politicienii cu ștaif au coborât din limuzinele luxoase, au urcat în Logan-uri de unde au coborât fix în mijlocul mulțimii. Pozează în binefecători ai nației, în zei aducători de belșug și încearcă să îmbrobodească, încă o dată, electoratul că merită să-i reprezinte în legislativ pentru încă patru ani. Cei mai mulți dintre candidati, și îi luăm în calcul pe cei care fac parte din partidele puternice din România, sunt oameni controversați care, de-a lungul timpului, nu au făcut altceva decât să se folosească de funcțiile pe care le-au avut pentru a-și satisface pofta de înavuțire. A lor și a familiilor lor.
Atacul.ro vă prezinta, în perioada rămasă până la alegeri, candidații principalelor partide care, cel mai probabil, vor fi trimiși în Parlamentul României pentru a ne reprezenta în următorii patru ani. Nu-i vom rata nici pe cei care ocupă prima poziție a partidelor considerate „outsideri”, dar nici pe independenți. Spațiul de astăzi l-am alocat liderului PSD Neamț, Ioan Munteanu, și șefului liberalilor nemțeni, Mugur Cozmanciuc, primii pe listele partidelor pe care le conduc. Dăm vârstei întâietate și începem cu Ioan Munteanu.
Director la firma lui Pinalti, prefect – afaceri cu telefoane Zapp și betoane
După Revoluție, Ioan Munteanu a fost director la Oficiul de Cadastru Neamț, funcție pe care a deținut-o până în anul 1997. După acest an, au circulat o serie de legende cu privire la așa zise afaceri cu terenuri făcute de unii și de alții în perioada în care șef la Cadastru a fost Munteanu. Cum legal nu s-a confirmat nimic, totul a rămas la nivel de zvon. Din 1997 și până în 2000, Munteanu a fost director general la Silvex SA Piatra Neamț, firmă controlată de Gheorghe Ștefan, zis Pinalti. În 2000, candidează din partea ApR pentru funcția de primar la Piatra Neamț, însă pierde rușinos. Se mulțumește cu funcția de viceprimar pe care o ocupă până în anul 2001, când devine consilier la Ministerul Administrației Publice. În august 2003 este numit prefect de Neamț, iar în 2004 candidează și este ales deputat în Parlamentul României.
Ioan Munteanu are la activ trei mandate, iar acum candidează pentru al patrulea, fiind primul pe lista PSD Neamț. Politic, Ioan Munteanu a început cu PSD, a trecut la ApR-ul lui Meleșcanu, a revenit în PSD, a sărit la UNPR și a revenit în PSD. A avut mai multe funcții în organizatia centrală a PSD, dar și în cea județeană, pe care a condus-o și din postura de președinte. Acum, Ioan Munteanu este vicepreședinte la nivel județean și membru al Consiliului Național al PSD. Liderul social democrat nu a fost direct implicat în afaceri, însă din momentul în care a ajuns pe cai mari în politică, afacerile copiilor au început să prospere. Una dintre ele s-au derulat în perioada anul 2003, când mai multe primării din județ, dar și societăți ale Consiliului Local Piatra Neamț au încheiat contracte cu o societatea administrată de unul dintre copii lui Munteanu. Firma reprezenta operatorul de telefonie Zapp în România și încheiase mai multe contracte cu instituțiile menționate. În vara anului 2004, contractele încheiate de către primării și societățile CL Neamț au fost reziliate de către cei care au câștigat alegerile. Iată ce declara, în 2004, Laurențiu Dulamă, proaspăt uns director la Salubritas, (actualmente, vicepreședinte al CJ Neamț și candidat la Camera Deputaților din partea PMP) despre contractul cu societatea fiului lui Munteanu.
„Nu știu cum a fost încheiat acest contract, însă era total dezavantajos. În primul rând, din cauza valorii abonamentului. Am renunțat la serviciile firmei și am încheiat un altul care ne-a adus reduceri substanțiale la plata facturii telefonice”
Pro Invest SRL, o afacere de succes… cu statul
În anul 2003 se înființa firma Pro Invest SRL Piatra Neamț în care, patru ani mai târziu, îi găsim ca acționari pe Remus Munteanu și Ana Munteanu, acțiunile fiind împărțite în mod egal. Până în 2007, firma a avut o cifră de afaceri insignifiantă, însă după această dată contractele au început să curgă. Dar, bineînțeles, „explozia” în afaceri nu a avut nici o legătură cu deputatul Munteanu. Din declarațiile acestuia de interese, aflăm ce contracte a derulat societatea Pro Invest, adică firma fiului deputatului cu instituții de stat. Declarația, completată în 18 octombrie 2010, arată că Pro Invest SRL a avut contracte, majoritatea prin achiziție directă, cu instituții de stat, în valoare de câteva milioane de lei. Astfel, Pro Invest a spălat mașinile celor de la Hidroserv (firmă ce aparține companiei de stat Hidroelectrica), Publiserv SRL (firmă a Consiliului Local Piatra Neamț) și de la Primăria Piatra Neamț, încasările din aceste contracte fiind de 27.850 lei. Lucrările de construcții prestate la diverse primării din județ au adus și ele sume frumușele firmei. Cele mai consistente contracte au fost cu Primăria Piatra Neamț (peste 5 milioane de lei) și Hidroserv Piatra Neamț (peste 1 milion de lei). Anii următori au fost și mai mănoși, contractele prinse de Pro Invest cu primării, dar și alte instituții ale statului, umplând visteria firmei cu milioane și milioane de lei.
Cititi aici declaratia de interese (2015) a deputatului Ioan Munteanu:
di_2015-06-02_munteanu-ioan_61982489
În declarația de interese din 2016, deputatul Munteanu nu mai face nici o referire la societatea fiului său, explicația fiind aceia că acționariatul firmei s-a schimbat. Cel mai probabil acest lucru s-a întâmplat în 2014 sau 2015, când acționar majoritar unic a devenit Tănase Gheorghe Valentin. În schemă apare și firma Polivalent SRL, controlată tot de Remus Munteanu, societatea prestând diverse servicii, prin licitație sau încredințare directa, tot unor instituții ale statului, printre care și Romsilva. Polivalent SRL a fost înființată în 2007, iar în 2014 sau 2015, Andrei Munteanu a renunțat la acțiuni în favoarea aceluiași Valentin Tănase și Elenei Tănase. Administrator este Ana Munteanu care a deținut 50% din acțiunile firmei Pro Invest. În total, cele două firme au derulat, în ultimii ani, afaceri de zeci de milioane de lei cu statul.
Cozmanciuc – „Omul penalului Fenechiu”
Mugur Cozmanciuc, primul pe lista PNL Neamț la alegerile din decembrie, mai vrea un mandat de deputat pe care, cel mai probabil, îl va obține fără probleme. Cozmanciuc a fost ales, în 2012, deputat într-un colegiu din Iași, pe listele USL. Din 2014, pe fondul problemelor apărute în filiala nemțeană a liberalilor, Cozmanciuc a fost detașat de centru la Neamț. Cunoscut drept omul penalului Relu Fenechiu, liberalul ieșean care acum ispășește o pedeapsă privativă de libertate după ce a fost condamnat într-un dosar, tot ca urmare a unor afaceri derulate cu o companie de stat, Cozmanciuc a intrat în PNL în anul 1999. În perioada aprilie 2007- mai 2009, a fost director la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi. În intervalul 2009-2010 a fost director compartiment juridic la SC Eastern Publishing SRL; februarie 2010 – Noiembrie 2011, director marketing la S.C. CET Iaşi S.A.; februarie 2011 – mai 2012 – consilier juridic la SC Development Training Consulting SRL, Asociaţia Egreta, Asociaţia Indeco; noiembrie 2011- mai 2012 – director comercial la SC Dalkia România; mai 2012 – ianuarie 2013 – secretar de stat la Ministerul Mediului și Pădurilor. În perioada 2004-2006, Cozmanciuc a fost ales local în Consiliul Municipal Iași, iar în perioada 2008-2012 – consilier județean. În 2006, Cozmanciuc a fost nevoit să părăsească Consiliul Local ca urmare a stării de incompatibilitate în care se afla, după ce firma pe care o deținea a încheiat un contract cu o societate aflată în subordinea Consiliului Local.
Iată ce scria, în mai 2013, publicația ieșeană www.ziardebuzunar.ro, în articolul intitulat „Uimitoarele aventuri la Putere ale deputatului Cozmanciuc Corneliu Mugurel”.
„Soţia lui Cozmanciuc: expertă în creşterea bovinelor şi peşti guppy a ajuns şefa Corpului de Control în ministerul condus de protectorul Relu Fenechiu. Cozmanciuc: două dintre cele patru întrebări/interpelări în calitate de parlamentar se referă la investiţii turistice dintr-o zonă în care fostă sa firmă, acum pe numele mamei sale, construieşte o pensiune. Acestea par cele mai importante realizări ale deputatului de Iaşi, Corneliu Cozmanciuc, în cele şase luni care au trecut de la alegerea sa în Parlament. De când a devenit deputat, Cozmanciuc pare mai preocupat de bunul mers al familiei şi afacerilor acesteia. Pe 10 ianuarie 2013, la o lună după ce a devenit parlamentar, soţia sa, Roxana, comisar şef la Garda Financiară Iaşi, s-a transferat în interesul serviciului la Ministerul Transporturilor (MT) condus de Relu Fenechiu. Aceasta este şeful lui Corneliu Cozmanciuc din filiala ieşeană a PNL, care l-a susţinut tot timpul în activitatea politică. Fenechiu fusese numit ministru cu 20 de zile înainte de sosirea Roxanei Cozmanciuc în minister (…). Între 2005, anul în care a prins prima sa funcţie publică de consilier local, şi 2012, când a ajuns parlamentar, la Cozmanciuc frapează diferenţele din declaraţiile de avere. Dacă în 2005 avea doar o Dacie Logan şi 1/3 dintr-un apartament de 35 mp în Rădăuţi, în 2012 deţinea terenuri în Rediu, Bârnova – Iaşi şi Pojorâta-Suceava, un apartament în Iaşi şi jumătate din altul, împreună cu soţia, bijuterii, tablouri şi icoane de 5.000 de euro, împrumutase circa 300.000 de lei firmei Eastern Publishing şi unor persoane fizice, având împreună cu Roxana datorii de 134.000 de euro şi aproape 50.000 de lei la bănci, precum şi 25.000 de lei la o persoană fizică”.
Articolul integral poate fi citit aici:
Ar mai fi de spus, așa ca fapt divers, că vocea deputatul Cozmanciuc, fost și secretar de stat pe la Mediu, nu s-a făcut deloc auzită în scandalul gropii de gunoi de la Pojorâta, acolo unde deputatul deține un teren pe care, după cum spun ziariștii ieșeni, mama sa construiește o pensiune. Scandalul a oripilat o țară întreagă, după ce s-a aflat de intenția Consiliului Județean Suceava de a construi o groapă de gunoi în Pasul Mestecăniș, situate în comuna Pojorâta. Reprezentanții unor ONG-uri și jurnaliștii au fost singurii care au bătut monedă pe acest subiect, fără ca vreun politician să se implice. Bașca, unii dintre ei au chiar afaceri în Pojorâta și nu au avut curaj să scoată un sunet.
Daniel MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Intr-un final, aflu si eu cam cum sta treaba cu acesti candidati! Peste tot sunt laudati si chiar ma gindeam, asa de interesati de binele comun sunt? Atit de curati sunt incit pot iesi in fata noastra sa ne promita marea cu sarea? Se pare ca nici pe departe! Asa afaceri mi-as dori si eu! Foarte interesant articolul, trebuie recitit, pentru ca trebuie sa ne intre bine in cap cine ne reprezinta si, mai ales, de ce! Astept cu nerabdare ziua de miine, ca sa vad si ce-i cu ceiallti. De abia acum incep sa ma lamuresc! S-ar putea c-am fost cam naiva, nu?
Declaratia lui Dulama e cea mai tare::::)))) Hotii strigau hotii::::)))) Tara de kkt
Deci ăștia și mulți alții, c-am mai citit, că m-am mai uitat și la telejurnal, sunt iar capete de… listă, ori pentru că, la defecația care se încheie, nu au apucat să-și astupe bortele la care au săpat după ciolan și după aia s-au răhățit de pute până-n poarta DNAului, ori pentru că nu au săpat destule… oricum, mai au multă vlagă pentru aceleași vechi „înfăptuiri mărețe”, altele decât ce ciuperci mănâncă ei acuma.
Pe cei pe care îi așteptam așa cum au fost zadarnic așteptați americanii în 4și4, nu-i văd pe nicio listă. Nu mă încălzește cu nimic că de data astă nu ne trădează istoria ci teama acestor „americani” că nu au garanția că armată chiar ar putea fi cu dânșii și efortul nu ar fi zadarnic. Armata este noi, norodul și, dacă unul deștept ar deschide gura, orice „răzeș”, oricât de simplă cizmă ar fi el, ar vedea să deosebească stânga de dreapta și lepădăturile care umplu azi listele nu și-ar mai găsi numele scris decât pe citații sau în pomelnice. De aceea am așa o pornire patriotică să îndemn pe orișicine:
Măi FRAȚI ROMÂNI, indiferent de etnie, dar și fără nici vreo altă discriminare, iar au greșit tâlharii ăștia listele și iar tot împotriva noastră, așa că, vă rog, să facem noi altele așteptându-i (nu mult,doar sfertul academic), să iasă la apel, pe cei care pot să facă din românia România, deci
NU MERGEȚI LA VOT! că e iarăși cacialma.
munteanu s-a descurcat tot timpul.sub masca lui de baiat de gasca a fentat viata.ca agronom nu a facut nici o treaba serioasa.nu a condus ca specialist nici o brigada cap.fiind trompeta lui maria gheorghe a reusit sa puna mana pe functia de vicepresedinde a ujcap(uniunea cooperativelor de productie)neamt.acolo la prins revolutia.la adunarea generala pcr din dec.1989 a luat atitudine si cu manie proletara ia criticat de derbedeii de la timisoara.pana la convins pe bobeanu sa treaca presedinte fsn a primit salar tot de la ujcap.deabia dupa ce la pacalit pe bobeanu sa treaca in politica a pus mana pe oficiul de cadastru.incolo a ramas acelasi baiat de treaba care zambeste frumos(mai ales la femei)dar nu face nimic.pentru cei ce nu au facut nimic toata viata, parlamentul e locul IDEAL.