Râul Cuejdi, blocat sub ochii angajaților „Apelor Române”, haznaua pietrenilor. Și ei, și autoritățile s-au obișnuit cu putoarea
De ani de zile, publicația atacul,ro atrage atenția autorităților că râul Cuejdi, care traversează orașul Piatra-Neamț, este contaminat cu dejecții. Promisiuni că situația se va remedia au fost. Ba chiar fostul primar de Piatra-Neamț, Andrei Carabelea, și-a rupt din timpul lui prețios și a coborât în albie pentru a vedea cu ochii lui dezastrul ecologic. Încadrat de reprezentanți ai Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț și ai Gărzii de Mediu, fostul edil promitea că „se rezolvă”. Au fost doar vorbe în van, pentru că nimeni nu a rezolvat nimic. Dimpotrivă, situația s-a agravat, iar gradul de indolență a autorităților a crescut odată cu trecerea timpului. Altfel nu se explică cum, de ceva timp, chiar sub nasul celor de la SGA Neamț, albia râului e blocată de nămol și mizerii și nimeni nu intervine să-i redea cursul firesc al râului. Peste aceasta, mirosuri greu suportabile sunt emanate de apa Cuejdului plină dedejecții deversate ilegal prin canalele pluviale.
Rahatul din Cuejdi, o „atracție” a Stațiunii Piatra-Neamț
De mai bine de 30 de ani, râul Cuejdi colectează, prin scurgerile pluviale, dejecțiile provenite de la locuințele din cartierul Dărmănești. Cetățenii s-au obișnuit cu mirosurile pestilențiale ce emană din albia râului, iar turiștii nu au decât să strâmbe din nas.
Poluarea continuă a acestui fir de apă are loc din anii `90, de când în apa râului Cuejdi au început să fie deversate cantități mari de ape menajere colectate de la blocurile și gospodăriile din cartierul Dărmănești.
Dejecțiile ajung în cursul de apă prin canalizarea pluvială, pe care ar trebui să se scurgă apa de ploaie colectată din cartier în timpul precipitațiilor.
Sesizare la Avocatul Poporului
În martie 2016, Biroul Teritorial Bacău a Avocatului Poporului a fost sesizat cu privire la poluarea râului Cuejdi cu dejecții, gunoaie etc. Reclamația a ajuns la Administrația Națională „Apele Române”, care a trimis la fața locului o echipă de control de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret-Bacău și Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț. Împreună cu reprezentanți ai firmei Publiserv, societatea Consiliului Local Piatra-Neamț, specialiștii de la „Apele Române” au analizat situația poluării râului Cuejdi. Concluziile, cuprinse într-un proces-verbal cu un exemplar care se află și la Publiserv, indică situația dramatică a râului Cuejdi, poluat puternic atât de gunoaie, cât și de dejecții.
Blocuri și gospodării branșate ilegal la canalizarea pluvială
În documentul menționat se arată că rețelele de apă uzată menajeră ale mai multor blocuri și gospodării din Dărmănești au fost branșate ilegal la canalizarea pluvială a orașului, iar dejecțiile, în loc să ajungă în stația de epurare, ajung în Cuejdi. Vorbim despre legături directe ale rețelelor de apă menajeră la canalizarea pluvială. Situația a fost întâlnită la câteva imobile construite înainte de 1989, dar la mult mai multe construite după Revoluție.
„Se cunosc date suficiente despre acest adevărat fenomen. Vinovați sunt constructorii care au branșat imobilele la rețeaua pluvială, dar și cei care au închis ochii, respectiv membrii comisiilor de recepție. Orice bloc care deversează apa menajeră în canalizarea pluvial poate fi identificat. Numai voință să fie. Nu este atât de complicat să intri în subsolul unui bloc și să vezi unde duce rețeaua de apă menajeră. Sunt și alte metode prin care pot fi identificate aceste ilegalități. Problema este binecunoscută și la Apele Române, dar și la nivelul Primăriei Piatra-Neamț”, ne-a declarat un specialist în protecția mediului.
Precizări de la fostul primar Carabalea:
„În legătură cu articolul dumneavoastră, vă spun că nu au fost promisiuni în van. În mandatul meu au fost corectate cel puțin 356 de cămine de canalizare pluvială, de către Publiserv. Nu spun că problema a fost rezolvată pe deplin, dar pentru prima dată, s-au făcut pași importanți”
N.R.
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Pur si simplu indolenta si durut in cur,trimiti un buldoexcavator si,in cateva ore rezolvi problema…este o chestiune banala…oricine o poate”rezolva” fie ca e Primaria sau Apele Romane…administratia acestui oras traieste in afara problemelor cetatenilor,se ocupa cu chestiuni ne-realizabile”grandioase”,nu de problemele zilnice,in mare parte banale….dar,extrem de importante….pentru care, fostul primar Carabelea,a pierdut alegerile….vom vedea in urmatoarele luni,daca,prezenta administratie a ”invatat”ceva ….